Idag är det den 9:e december, kan ni förstår att vi är mer än 1/3 in i adventsmys och julfirande, ja om vi räknar att det börjar den 1 december alltså. Jag har fokuserat mycket på julmat och julgodis här på bloggen eftersom vårt hem faktiskt inte är speciellt julpyntat än så länge. Så snart vi kommit i ordning ska jag visa lite vad vi ”hittat på”. Men eftersom vi fortfarande är mitt uppe i renoveringen har vi inte riktigt kommit så långt ännu. Helgen har vigts åt att ta hand om de sista detaljerna i studion och sen ja sen ska vi julstäda och pynta!

Dessutom har jag spenderat åtskilliga minuter i köket, böjd över diskbänken, mumsandes på en av dom här enkla men riktigt goda potatis-och-senaps-mackorna. Tunt krispigt tunnbröd, sötsstark senap, kall kokt potatis (fast sort) och så en nypa flingsalt och tuntskivad salladslök.

Det jag också hunnit med att förbereda inför julafton är köttbullar, eller ja, det är nu inte köttbullar i ordets rätta bemärkelse eftersom receptet saknar kött. Men det är mina lakto-ovo vegetariska ”kött”bullar, dvs. de innehåller quornfärs samt både mjölk och ägg. Jag brukar smaksätta med sötstark senap och lagrad ost. Bäst blir det med cheddar och då använder jag en cheddarost som är fri frön löpe som istället tillverkats med ”vegatabiliskt ystenzym”, exempelvis Allerums Skotska Cheddar.

Om du är osäker på vad ”det där med löpe” egentligen handlar om och varför man som vegetarian vill undvika det, kan du klicka HÄR. Det jag skulle vilja säga om du för första gången försöker äta et mer grönt julbord eller mer vegetariskt mat i övrigt; Förvänta dig inte att dom ska smaka som köttbullar, för det är bara köttbullar som smakar köttbullar. Ungefär som att Italienskt inte smakar Franskt eller Vietnamesiskt. Men dom är riktigt goda och är ett perfekt substitut på julbordet, eller när som helst annars också så klart, och dom har fått många tummar upp av diverse köttälskade vänner och bekanta genom åren. Laga dom gärna i förväg, godast i smaken och bäst i konsistensen är de nämligen när de fått kallna och ”gotta till sig”.

Och psst, om ni vill tävla om min bok, kanske vann du inte boken i min senaste tävling (?), så kan du klicka dig HIT och vara med i Angelicas adventtävling! I lucka nummer 9 i hennes adventskalender döljer sig nämligen min kokbok.

För den som vill prova på att göra vegetariska köttbullar så har ni receptet här!

VEGETARISKA KÖTTBULLAR – KÖTTFIRA “KÖTT”BULLAR
Portioner 30

Underbart goda vegetariska köttbullar som innehåller mjölk (ost) och ägg. Smakar nästan bäst dagen efter, när de fått “gotta till sig” i kylskåpet. Passar därför perfekt på julbordet! Bara att förbereda och värma på i ugn eller mikrovågsugn innan de ställs fram!

INGREDIENSER
1 påse (300 g) Quornfärs (finns i frysdisken)
1 stor gul lök
2 ägg
2 matskedar senap (jag använder gärna en slät sötstark)
100 gram finriven cheddarost (finns en Cheddar från ALLERUM som är fri från löpe)
1 krm salt
1 krm malen svartpeppar
rapsolja att steka i

INSTRUKTIONER
Ta fram förpackningen med den frysta quornfärsen och häll upp färsen på ett fat eller stor tallrik, låt står framme i rumstemperatur och tina.
Förbered under tiden resten av ingredienserna; Hacka löken fint och stek mjuk och glansig i rapsolja på låg värme, rör då och då så att det inte bränns vid. Riv osten på den grova sidan av rivjärnet.
När färsen är tinad; mixa färsen med en handmixer så att den blir finfördelad och kladdig. Rör sedan ner alla övriga ingredienser, blanda ordentligt. Rulla till köttbullar genom att krama ihop färsen till runda bollar.

Stek i stekpanna på medelvärme, var försiktigt eftersom de vegetariska köttbullarna är mjukare i konsistensen och lätt går sönder när de är helt nystekta. Låt svalna och förvara i kylskåp eller ät direkt. Men de är faktiskt godare dagen efter när de fått “gotta till sig” i kylskåpet.

Lycka till!

VEGETARISKA KÖTTBULLAR – VÄRLDENS GODASTE KÖTTFRIA KÖTTBULLAR