Medan snön har dalat utanför mitt köksfönster har jag spenderat några timmar framför kaminen i rummet precis bredvid köket, det rum vi kallar ”biblioteket”. Bläddrat lite i boken ”New Bohemians” och mumsat Regnbågstrifle. I går tog jag nämligen ungefär 30 minuter och vispade ihop lite chiafrön med mjölk samt kokade bär med agavesirap och majsstärkelse. Granola har vi nästan alltid hemma så där var jag redan förberedd. Och i morse kunde vi enkelt njuta av en underbar fredagsfrukost tillsammans, en riktigt smarrig regnbågstrifle som även fick bli min lunch (jag mumsade i mig två stycken som lunch)!

Det här är vad jag skulle kalla en imponerande frukost. Jag kan nästan garantera att vem du än har på besök; en ny förälskelse, en ”gammal” förälskelse (ja alltså pojkvän/flickvän/fru/make/whatever), svärmor, mormor/farmor/morfar/farfar, bästa vännen eller hela tjocka släkten kommer vara imponerad. Den är så pampig och ser ut som om man lagt ner timmar i köket, som om man borde komma utstapplande med svettpärlor i ansiktet med håret på ända och med andan i halsen och darriga händer placera skapelsen på köksbordet.

Ja alltså, mitt hår står alltid på ända när jag vaknar. Men jag kan åtminstone servera en frukost som imponerar. Hemligheten ligger i att ta allt från 30-60 minuter dagen eller kvällen innan och göra granola (cirka 20-30 minuter), vispa samman chiafrön med mjölk (10 minuter) och så göra fruktkompott (20 minuter) och då är klart. Det bästa är att det även håller två dagar i kylen, utan problem ska sägas, jag har nog ätit regnbågstrifle på chiapudding och fruktkompott som är äldre än så. Men bara för att vara på den säkra sidan när man väntar gäster eller vill unna sig något riktigt lyxigt så blir det så klart fräschast och lyxigast att göra förberedelserna dagen innan. Är du inte van att stå i köket, no worries, dela upp arbetet. Göra chiapuddingen på morgonen, hämta andan, gör granolan efter lunch och avsluta med fruktkompott till kvällen. Ja ni fattar va…

Hur som…den här frukost är makalöst god. Går att göra helt mjölk och glutenfri samt vegansk bara genom några små ”tweakningar”. Glutenfri: använd med säkerhet glutenfria havregryn. Mjölkfri: använd inte annan yoghurt som exempelvis soja-, havre- eller kokosyoghurt och vegansk gör en granola utan honung. Det här är något som passar alla. ALLA! Avsluta regnbågstriflen med granola, min Kardemummagranola (men uteslut tranbären) och eventuellt färska bär eller färsk frukt.

I helgen blir det att vila en hel del och titta ikapp lite serier eftersom vi ligger rejält på efterkälken. Jag älskar nämligen serier. Tittar ganska sällan på film men desto mer på serier. Så det blir nog allt från Vampire Diaries till Gotham och games of Thrones (som jag precis börjat titta på, är redan utmattad av allt naket men har ändå fastnat för storyn). Har ni några favoritserier? Jag tar gärna mer tips om det är någon som har tips på en serie man bara måste se! Chansen att jag redan tittar på den är dock stor, men man vet aaaaldrig vad man kan ha missat…. Och ps. jag tittar inte på skräck . Ha en fin helg allesamman! Och receptet, det kommer nedan!

RAINBOW TRIFLE – REGNBÅGSTRIFLE
Portioner 6

En ljuvlig, nyttig och enkel frukost som imponerar och känns alldeles perfekt lyxig en sömnig lördag- eller söndagsmorgon. Förbered på dagen eller kvällen innan och varva sedan bara ingredienserna i höga glas och du har snabbt en underbar frukost!

REGNBÅGSTRIFLE
6 dl turkisk yoghurt eller annan valfri yoghurt (ex soja-, kokos, naturell-, havre-yoghurt)
1 sats chiapudding
3-4 sorters frukotkompott
cirka 3 dl granola
Eventuellt bär eller frukt att toppa med

FRUKTKOMPOTT

GRÖN – KIWI
3 dl tärnad kiwi (ca 4 mindre/3 stora färska kiwi) + 0,5 dl vatten + 3 msk agavesirap
2 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten
BLÅ – BLÅBÄR
3 dl frysta blåbär + 0,5 dl vatten + 3 msk agavesirap
2 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten
RÖD – JORDGUBB
3 dl tärnade frysta, lätt tinade, jordgubbar + 0,5 dl vatten + 3 msk agavesirap
2 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten
GUL – APELSIN
3 normalstora/stora apelsiner + 3 msk agavesirap
2 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten

CHIAPUDDING
6 dl valfri mjölk, jag använde Oatley ikaffe-mjölk
1 dl chiafrön
1,5 msk lönnsirap
1 tsk flytande vaniljextrakt

DAGEN/KVÄLLEN INNAN
Blanda alla ingredienser till chiapuddingen, rör/vispa lätt med en gaffel tills det blandat sig väl. Vänta 10 minuter, rör igen och ställ sedan i kylskåp över natten. Rör även om i chiapuddingen innan servering.
Gör granolan enligt instruktioner men u t a n tranbären. Byt ut honung mot lönnsirap om du vill göra granolan helt vegansk eller av annan anledning inte tål honung. Se länk till granolan jag använde i ingredienslistan ovan.

Blanda bär, vätska samt agavesirap för 3* av bär- eller fruktkompotten som du helst föredrar. Låt koka ihop i 3 minuter, sänk värmen till låg och drag sedan kastrullen från plattan. Blanda majsstärkelse med vatten i en liten kopp tills det inte är några klumpar och tillsätt sedan redningen under omrörning. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, fortsätt att röra i kompotten och låt den koka ytterligare 2 minuter. Klart! . Låt svalna i rumstemperatur och för sedan över till mindre burkar/förvaringskärl. Ställ i kylskåp över natten.

PÅ MORGONEN/VID SERVERING
Varva bärkompott, chiapudding och yoghurt i höga glas, avsluta med granola och eventuellt färska bär eller frukt. Använd med fördel säsongsaktuell frukter och bär. Det går även bra att toppa med endast granola.

NOTERINGAR
* Obs! för 6 portioner går det åt cirka 3 bär/frukotkompotter. Gör gärna 4 men var beredd på att det blir lite över. Inga dåliga nyheter, bara att det finns fruktkompott till morgondagens gröt eller filfrukost ?
Går att göra helt vegansk genom att välja soja-, kokos- eller havreyoghurt samt tillaga en granola med lönnsirap istället för honung.
Går att göra med säkerhet helt glutenfri genom att välja helt glutenfria havregryn vid tillverkning av granolan. Uteslut mandeln vid nöt eller mandelallergi.

REGNBÅGSTRIFLE – RAINBOW TRIFLE