Idag är det en vansinnigt vacker höstdag. Solen strålar mot en klarblå himmel, luften har blivit ännu lite svalare och känslan av jag vill dra på mig raggsockor, dricka kokhett kaffe och mysa inomhus smyger sig på. Jag vill pyssla, mysa och kanske läsa en bok till ljudet av brasan.

Bonden åkte runt med sin skördetröska igår till sent på kvällen och nu ligger fälten ”rena”. Det känns som ett avslut. Jag som längtat så till att leva här på landet och uppleva precis allt det här står och tittar intresserat med kameran i ena handen. Funderar på exakt vad han gör och varför.

Han undrar nog bonden (Björn heter han), vem som står och fotar honom när han jobbar. För vem fotar 50 bilder på en skördetröska kan man ju undra. Men det är en del av livet vi lever nu, även om vi inte har hand om åkrarna själva. Och jag vill vara med överallt och titta, plocka, smaka, fråga. Men han är snäll och trevlig att prata med och vinkar glatt från traktorn.

Våra äppelträd hänger tunga, och vi pratar lite om vi borde plocka ner lite mer äpplen så att grenarna inte tar skada. Så igår, när vi stod och plockade äpplen för fullt, så fick jag en idé. Varför inte dra nytta av alla äpplen vi har och göra en äppel- & sockerskrubb. Så nu på förmiddagen har jag varit och plockat ner lite fler äpplen och gjort skrubb sådär lagom till helgen. Enkel att göra, och går utmärkt att göra med vilka äpplen som helst, även dom som är för sura att äta.

Allt som krävs är kokosolja, äpplen, lime och socker. Om man bara har socker och äpple hemma kan man göra en skrubb genom att riva äpplet och blanda med socker. Rör runt tills sockret är fuktig och det klumpar ihop sig med äpplet. Den skrubben kommer inte vara återfuktandet och mjukgörande men att använda som skrubb går utmärkt, även om det lätt faller isär, och det doftar härligt av äpplen.

Såhär gör du min sockerskrubb med äpplen & lime.

ÄPPEL & SOCKERSKRUBB

Portioner 2
Underbart härlig höstskrubb som lämnar huden mjuk, fräsch och härligt doftande av kokos, lime och äpple. Helt ofarligt utan tillsatser och konstiga ämnen. Den smakar gott också ?

INGREDIENSER
3 msk kokosolja
saft från 1/2 lime
1 litet äpple
2,5 dl socker

INSTRUKTIONER
Smält kokosoljan på svag värme i en kastrull eller i mikrovågsugnen och blanda den därefter med limejuice.
Riv äpplet grovt på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda sedan med de blöta ingredienserna. Skrubben har rätt konsistens när den är fast men ändå mjuk och sockret känns som fuktig sand. Tillsätt mer kokosolja eller socker om det krävs för att uppnå rätt konsistens.
Bäst att använda direkt eller förvara i kylskåp i lufttät förpackning fram till användning.

NOTERINGAR
Skrubben kan stelna i förvaring i kylskåp. Låt den mjukna i rumstemperatur eller spola utsida av burken/förvaringskärlet med varmt vatten så mjuknar skrubben.

ÄPPEL- & SOCKERSKRUBB