21 In Huvudrätter

HALLOUMIBURGARE MED KARAMELLISERAD RÖDLÖK & MANGODRESSING

Måndag igen vilket innebär att det är dags för lite ”köttfri måndagsinspiration”! Idag innebär det biffar, eller hamburgare lite beroende på hur man serverar dem. Tillverkade av halloumi, zucchini, morötter, vitlök och mild röd chili. Jag älskar att servera dem med karamelliserad rödlök, solrosskott och min egen hemgjorda hamburgardressing av mango, sambal oelek, lime och turkisk yoghurt.
 
It’s monday again which means it’s time for some ”meat free monday inspiration”! Today this means patties, or burgers, depending on how you choose to serve them. Made with halloumi cheese, zucchini, carrots, some garlic and mild red chili. I like to combine them with some caramelized red onions, sunflower sprouts and my own home made hamburger sauce made with mango, sambal oelek, lime and turkish yoghurt. 
Servera burgarna med bröd för en mer traditionell hamburgare eller med portabellobröd som på bilderna. Jag gör gärna lite extra mycket sås så att man kan ta mer om man känner för det. Dessutom är den god till..ja ungefär allt! 
 
Serve the burger with the usual burger bun or with portabello mushrooms as shown in the pictures. I always make a lot of hamburger sauce so that I’m able to add a big dollop of sauce halfay through my meal and it also goes really well with..well almost everything! 
Ha en fin köttfri måndag sötnosar! Här kommer receptet: 
 
Have a happy meat free monday sweet peas! Here’s the recipe: 
 
 
Halloumiburgare med Karamelliserad Rödlök & Mangodressing
ca 8 burgare
 
Burgare:
2 smö morötter
1 liten till normalstor zucchini
1/2 tsk salt
3 vitlöksklyftor
1 medelstark chili
400-500 gram Halloumi
3 ägg
3 msk maizena majsstärkelse
1,25 dl havrgryn
1/2 tsk salt
Rapsolja till stekning
 
 
Mangodressing: 
200 gram färsk eller fryst (tinad) mango
2 tsk agavesirap
2 rågade tsk sambal oelek
2 nypor salt
Skal av 2 lime
Limesaft av 1/2 lime
2,5 dl turkisk yoghurt
 
 
Karamelliserad Rödlök
2 stora rödlökar 
rapsolja
farinsocker
 
 
Portabellobröd:
Stora portabellosvampar, 2 för varje ”burgare”
Rapsolja
 
 
Babyspenat
Solrosskott
Chiliflakes
 
 
Burgarna/biffar: 
Skala morötterna och riv dem samt zucchinin på den grova sidan av rivjärnet. Lägg i en skål och salta med 1/2 tsk salt, låt stå i ca 30 minuter. Finhacka vitlöken och chilin och riv halloumiosten på rivjärnet. Efter en halvtimma; pressa vätskan ur morötterna och zucchinin, använd händerna eller använd en ren kökshandduk och försök få ut så mkt vätska det bara går. Rör ner vitlök, chili, ost, salt och havregryn, blanda väl. Vispa upp äggen lätt med en visp, tillsätt majsstärkelsen och vispa/rör ihop tills den är krämig. Tillsätt detta till smeten. 
Låt stå i 30 minuter. Gör hamburgerdressingen under tiden.
 
Forma burgare med händerna, var inte orolig om den känns lös. Stek på medelhög värme i rapsolja tills ytan är gyllenbrun och krispig. Lägg i ugnstålig form och låt biffarna bakas i ugnen i ca 10-15 minuter på 200 grader (inte nödvändigt men de blir mer genombakade, och godare, om du gör det). 
 
Portabellobröd:
Lägg portabellosvampen med undersidan uppåt på en oljad ugnsplåt,salta lätt. Rosta mitt i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter, lite beroende på hur stora svamparna är. 
 
 
Mangodressing:
Purea mangon med en stavmixer och värm försiktigt i microvågsugn eller i liten kastrull på spisen. Tillsätt agavesirap och sambal oelek när mangopurén är varm, rör ordentligt. Låt mangopurén svalna helt och vispa sedan ihop den med övriga ingredienser. Förvara i kylskåp fram till servering. 
 
 
Karamelliserad Rödlök:
Skiva rödlöken så tunt du kan. Stek på medellåg värme tills löken är mjuk och glansig, rör lite då och då. Höj sedan temperaturen och strö två nypor farinsocker över löken. Fräs löken under konstant omrörning tills den fått lite färg i kanterna och sockret smält. Drag stekpannan från plattan. 
 
 
Servering: 
Servera varje biff med två portabellobröd, babyspenat, solrosskott, mangodressing, karamelliserad rödlök och en nypa chiliflakes. Lycka till! 
 
 
 
 
Halloumi Burgers with Caramelized Red Onions & Mango Hamburger Sauce
aprox 8 patties
 
Burgare:
ca 8 st
 
2 carrots
1 zucchini
1/2 tsp salt
3 cloves of garlic
1 medium spicy red chili pepper
400 gram Halloumi cheese
3 eggs
3 tbsp corn starch
1/2 cup rolled oats
1/2 tsp salt
 
Panko (asian bread crumbs)
Canola Oil for frying 
 
 
Portabello bread:
Large portabello mushrooms,  2 for each burger
Canola Oil
Salt
 
 
Mango Sauce: 
200 gram fresh or frozen (and defrosted) mango
2 tsp agave syrup
2 heaped tsp sambal oelek
2 pinches of salt
zest of 2 lime
juice from 1/2 lime
1 cup turkish yoghurt
 
 
Caramelized Red Onion:
2 large red onions 
canola oil
brown sugar
 
 
Baby spinach
Sunflower Sprouts
Chiliflakes
 
 
Patties: 
Peel the carrots and grate the carrots and zucchini on a grater. Put in a large bowl and add the salt, toss everything arouynd and let it sit for about 30-40 minutes. Finely chop the garlic and chili and grate the halloumi cheese in the grater. When 30-40 minutes have passed; squeeze all the liquids out of the carrots and zucchhini. Use your hands or a clean kitchen towel and try and squeeze as much liquid as you possible can. add the garlic, chili, cheese, salt and rolled oats, mix well. Lightly beat the eggs with a whisk, add the corn starch and whisk until creamy. Add that to the vegetables and mix thoroughly. Let sit for another 30 minute, meanwhile; make the hamburger sauce. 
 
 
Use your hands to make patties, don’t worry if the batter feel a bit lose, just be careful when handling them and you’ll be fine. Carefuly pat the patties with panko and fry on medium high heat i canola oil until crispy and golden brown. Put in an oven proof pan and bake the patties for about 10-15 minutes on 390 degrees Fahrenheit or 200 degrees Celsius.
 
 
Portabello bread:
Put the mushrooms upside down in an oiled baking sheet. Sprinkle a little bit of salt on top. Let them roast/bake in the oven for about 15-20 minutes depending on how large the mushrooms are. 
 
 
Mango Sauce:
Mix the mango with a hand mixer until it’s the same consistensy as puree. Carfully heat the mango puree and when it’s warm, add the agave syrup and sambal oelek. Let it cool and then mix with the other ingredients usin a whisk. Store in refrigerator until servering. 
 
 
Caramelized Red Onion:
Slice the red onion as thinly as you can. Fru on medium low heat in a pan until the onion is soft and glossy, stir continously.  Rise the temperature and sprinkle to pinches of brown sugar over the onion. Fry while stirring intil the carlig is slightly browned in the edges and the sugar has dissolved. Lift the pan of the stove. 
 
 
Serving: 
Serve each pattie with two portabello bread, some baby spinach, sunflower sprouts, mango sauce, caramelized red onions and a pinch of chili flakes. Enjoy and Good Luck!
 
 
 
 
 
 

You Might Also Like

21 Comments

  • Reply
    Stina - Tillvaron.se
    30 mars, 2015 at 20:22

    Låter och SER hur gott ut som helst, älskar halloumi! Jag älskar också dina bilder, helt fantastiska, tycker verkligen om att du har ett eget bildspråk man inte riktigt hittar någon annan stans 🙂 Hittade hit via podcasten Källan, ett oerhört givande avsnitt som du medverkade i det gav massor av inspiration, är mycket glad att jag hittat hit!

  • Reply
    Vimala Söderqvist
    31 mars, 2015 at 08:19

    That looks so delicious, I love Halloumi and Portobello mushrooms!

    • Reply
      Mary
      31 mars, 2015 at 14:50

      Thanks, it really was! Hope you try it some day <3

  • Reply
    Mina @ Mini Piccolini
    31 mars, 2015 at 09:04

    Det här ser så gott ut! Yum!

    • Reply
      Mary
      31 mars, 2015 at 14:50

      Tack fina! <3 Det var riktigt gott också, lite mindre "degigt" med svamparna som bröd och det gillar jag 😀 <3

  • Reply
    Caroline
    31 mars, 2015 at 22:50

    Såg grymt gott ut och en perfekt måltid att kicka igång ett mer vegetariskt liv med 🙂 har en fråga om vart du köpt portabello-bröden? Har försökt att leta i vanliga matvarubutiker (Ica och Coop) men utan framgång 🙁

    • Reply
      Mary
      31 mars, 2015 at 23:18

      Hej Caroline 🙂 Portabellobrödet är inte ngt speciellt bröd. Portabello är en svamp som är sådär stor, så man köper helt enkelt svampen och ugnsrostar dem (står om det i receptet). Och sen lägger man den vegetariska burgare mellan två svampar 🙂 Lycka til!

  • Reply
    Gabriella
    31 mars, 2015 at 23:02

    Så spännande det låter, och gott! Blir sugen på att pröva:)

  • Reply
    Anonym
    1 april, 2015 at 14:33

    Låter mycket gott!!

  • Reply
    Mian
    1 april, 2015 at 18:20

    Åh karamelliserad rödlök, to die for… 🙂

  • Reply
    Agnes {Cashew Kitchen}
    2 april, 2015 at 09:25

    Nom nom! Ska göra dom här i helgen tänkte jag! Superfina bilder också, som vanligt <3

  • Reply
    Jennifer
    4 april, 2015 at 19:16

    Glad Påsk Maria! Hoppas du har det riktigt bra. 🙂 Det här ser mycket gott ut! Måste absolut testas. Vi körde ett lite grönare påskbord idag och det blev succé! Till och med raw-tårtan till kaffet, fast vi berättade att den innehöll avokado, svarta bönor och dadlar. 😉 Att vegan-lillebror skulle bli glad kunde jag gissa men att även kakbakande mormor skulle vara så nöjd blev en glad överraskning! 🙂

  • Reply
    Anonym
    13 september, 2015 at 20:40

    Dessa biffar var ju helt fantastiska! Var helt lyrisk igår, det var ngt nytt för mig att man kan göra ngt mer med halloumi än att bara skiva och steka den som den är. (Dessutom – desserterna! Vilka smakkombinationer, du är extremt duktig!)

  • Reply
    Hulda
    17 november, 2015 at 21:53

    Testade dessa och de var verkligen hur goda som helst. Tack så mycket för receptet!

  • Reply
    Lingon
    30 juli, 2016 at 15:29

    Så jättegoda! Lagade dom igår till en liten bjudning och det blev underbart gott.
    kram och trevlig helg

    • Reply
      Mary
      31 juli, 2016 at 21:42

      Tack!! Vad roligt att du tyckte om dem och att de blev bra! Och du, himla mysigt att du delar med dig, det värmer så i hjärtat att höra! Kram på dig

      • Reply
        Lingon
        9 augusti, 2016 at 18:45

        Så klart jag delar och sånt. Och nu på lördag gör vi nog om burgarna till en liten bjudning.
        kram!

    Kommentera