7 In Naturens skafferi

2 SORTERS GRANSKOTTSSIRAP – EN RAW & EN KOKT SIRAP

I år har jag förberett extra många burkar med granskottssirap eftersom jag älskar det och det tar slut alldeles för fort! Dessutom är det en perfekt gå bort-present, en hemgjord liten burk med granskottssirap man gjort själv känns verkligen speciellt att ge till någon man tycker om. I år tänkte jag dela med mig av 2 sorters granskottssirap – en raw och en kokt sirap. Själv gör jag helst den som är raw, eller ”rå” eftersom jag tycker om känslan att gå omkring och skaka på burken då och då. Se hur saften från granskotten sakta blandas med rörsockret och bildar en underbar sirap. 

Såhär ser burkarna ut innan de ställs upp i fönstret och sirapen börjar tillverkas. Den bästa sirapen får man, om sockretmängden inte överstiger mängden granskott, vilket ofta blir resultatet om man mäter mängden ingredienser genom att hälla dem direkt i burken. Därför är det bättre att mäta upp granskott och socker för sig och sedan varva i en glasburk. Sockret tenderar att rinna mellan granskotten och det mängden socker upplevs därför lätt som mycket mindre än den är. 

Här är mina två bästa recept på granskottssirap, en raw och en som man kokar. Glöm inte att granskott inte omfattas av allemansrätten, du behöver ha tillstånd att plocka eller äga egna träd (eller fråga grannen snällt om du får ”norpa några skott” från hans! Lycka till! 

Här kommer det traditionella ”raw”-receptet: 

GRANSKOTTSSIRAP - RAW (RÅ)
En underbart god sirap som passar utmärkt till allt från yoghurt till pannkakor! Dessutom en otroligt fin gå-bort-present!
Skriv ut
1 del socker och 1 del granskott, ex
 1. 2 dl rörsocker
 2. 2 dl granskott
Instruktioner
 1. Plocka de små skotten på granarna som syns nu till våren. Plocka inte bara på ett ställe utan "lite här och där" och se till att du har godkännande att plocka granskott från markägaren om du inte äger egen mark eller egna granar. Dessa ingår inte i allemansrätten.
 2. Mät därefter upp samma mängd socker som granskott, använd ett glas eller decilitermått. Vad du använder spelar ingen roll, det viktiga är att du blandar ungefär samma mängd av de två ingredienserna.
 3. När ingredienserna är uppmätta, varva dessa i en burk som har ett tätslutande lock, exempelvis en glasburk med skruvlock eller "patentlock". Ställ i ett ljust fönster och skaka om i burken ungefär 1-2 gånger per dag. Efter 3-5 veckor har sockret smälts av fukten och saften från granskotten och bildat en sirap. Sila bort skotten från sirapen (använd med fördel en finmaskig sil i rostfritt stål). Häll upp på väl rengjord, gärna desinficerad, flaska eller burk.
Noteringar
 1. Mitt tips är att ta något mer granskott än socker, annars brukar det inte lösa upp sig ordentligt.
 2. OM sockret inte löser sig helt och sirapen uteblir; tillsätt 2 msk vatten, koka upp och låt koka 30 sekunder. Sila av genom sil och häll upp på väl rengjord burk.
Made by Mary http://www.madebymary.se/

Och så recept på den sirap som man kokar:

GRANSKOTTSSIRAP
En underbart god och enkel granskottssirap som blir klar lite snabbare. Perfekt över pannkakor eller frukostflingorna, men passar utmärkt som gå bort-present!
Skriv ut
Ingredienser
 1. 2 dl granskott
 2. 2 dl rörsocker
 3. 1,5 dl vatten
Instruktioner
 1. Plocka de små skotten på granarna som syns nu till våren, det ska vara de där små skotten som fortfarande känns lite "ljusgröna och kompakta", då blir det bäst enligt mitt tycke. Plocka inte bara på ett ställe utan "lite här och där" och se till att du har fått godkänt att plocka granskott om du själv inte äger någon mark eller granar. Dessa ingår inte i allemansrätten.
 2. Koka upp granskott, socker och vatten och låt det sjuda på spisen, utan lock, i cirka 10-15 minuter. Drag kastrullen från plattan och låt stå och dra med lock i ytterligare 1 timma. Sila av granskotten genom en finmaskig sil, pressa granskotten mot botten av silen för att få ut all saft.
 3. Ställ tillbaka sirapen på plattan och sjud ytterligare ca 20 minuter eller tills sirapen börjar kännas simmig, kom ihåg att den tjocknar till något när den svalnar.
Made by Mary http://www.madebymary.se/

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Martina Åkerman
  12 juni, 2017 at 18:15

  Men Gud så spännande! Jag har aldrig hört talas om granskottssirap! Jag undrar om man kan göra det på Red Wood skott också?!
  By the way…jag har försökt hitta dig på Instagram Stories (hette det inte så, där du har lagt upp lite annat?).
  Jag kommer in på Instagram förståss, men sen efter det kan jag inte hitta.
  KRAM fina Maria. <3

  • Reply
   Mary
   15 juni, 2017 at 10:10

   Det är otroligt gott Martina, det vore superkul o du provade så jag fick höra vad du tycker! Ingen aning, dubbelkolla så du inte får i dig ngt giftigt bara. Vanliga granskott kan man ju tugga på råa också 🙂 Om du lägger till mig på Instagram så ser du ju min bild som är min ”profilbild”. Om du klickar på den så kommer det laddas upp mina stories OM jag spelat in några just då. Jag gör det nästan varje dag, men ibland kan det gå ngn dag när jag inte spelar in ngt. Det är korta små klipp om livet här borta. Allt möjligt faktiskt, högt och lågt 🙂 De sparas bara i 24 timmar, sen är de borta. Och så spelar jag in nytt 🙂 Lycka till, hoppas vi ses på Instagram Stories och stor kram kära du! <3

 • Reply
  Aggie
  13 juni, 2017 at 10:47

  Älskar oxå granskottssirap. Så gott! Gjorde massor förra året men i år har det helt gått mig förbi. Har lagt tid och kraft på att odla lite istället. Vackra bilder som alltid, gillar att bara gå in här och scrolla mig igenom all inspiration som du bjuder på 💕. Kram på dig!

  Aggie//Mintekopp.se

  • Reply
   Mary
   15 juni, 2017 at 10:08

   Visst är det gott, älskart! Ja ibland har man inte tid, man hinner inte med alla varje år, det gör inte jag heller! Odling tar ju faktiskt lite tid, speciellt om man är nybörjare eller odlar ngt man inte riktigt har koll på! Odlingarna här tar också mkt tid, så förstår dig helt! Här tittar jag på skogen och granskotten 24/7 även när jag står vid odlingarna så det var omöjligt att missa 😛 Tack för fina orden, värmer så mkt! STOR KRAM

 • Reply
  Maria
  13 juni, 2017 at 16:24

  Hej! Var har du hittat de fina glasburkarna? Är på jakt efter lagom stora och stapelbara glaslådor/burkar att förvara mat i frys i. Hittar mest bara plast, alternativt glaslådor med plastlock.

  • Reply
   Mary
   15 juni, 2017 at 10:06

   Ouhhh…ja du, bra fråga! Jag minns faktiskt inte, haft dem länge. Vissa har jag även fått pressutskick i och så har jag sparat burkarna. Men är ganska säker på att de jag köpt själv kommer från nån sån ”basic” affär. Typ Clas Ohlson eller liknande. Jag tycker dock att vanliga burkar med sånt ”patentlock” som jag kallar det, som finns på ex Ica eller Ikea är riktigt bra. Såna har jag också, förutom de som syns i inlägget, som jag har ex quinoa och annan tillagad mat i. Lycka till!

 • Reply
  Daniel
  16 juni, 2017 at 14:31

  Smarrigt, det här måste jag genast prova! TACK!

 • Kommentera