4 In Frukost

MATIG & KRISPIG GRANOLA MED 5 GRYNER FRÅN ZETA, PEKANÖTTER, TORKADE APRIKOSER & BLÅBÄR

Det här inlägget är annonssammarbete med Zeta

I helgen har vi haft besök av familjen, ja mer specifikt min bror och min mamma, eftersom vi överraskat mamma med en resa när hon fyller 70 år nästa månad. Vi överraskade henne redan under fredagskvällens middag eftersom vi vill att hon får tid på sig att dubbelkolla pass och allt sånt man kan tänkas behöva.  Men hon vet inte exakt vart vi ska, bara hur det ser ut dit vi ska. Och det ska bli så spännande! Hon är mer än lite nyfiken, kan man säga!

Så vi har umgåtts och bara haft det mysigt.  Mamma har gissat och gissat och gissat vart vi ska och det är så vansinnigt roligt att iaktta henne. Hon sitter och funderar för sig själv, jag riktigt ser hur det snurrar där uppe i hjärnkontoret, och så plötsligt så slänger hon ur sig valfri ort kring medelhavet. Därefter stirrar  hon stint på mig, som om hon genom min reaktion på hennes gissningar ska kunna utläsa om hon har rätt eller fel. Jag, ja jag bara skrattar och skakar på huvudet. Eftersom vi haft övernattande gäster har jag även passat på att bjuda familjen på mitt senaste recept för Zeta som är en riktigt matig, krispig och näringsrik granola som smakar ljuvligt av kardemumma, pekannötter, torkade aprikoser samt blåbär. 

Jag älskar granola och äter den helst med havremjölk. På vintern blir det mycket torkade bär och frukt och på sommaren gör jag den istället ”naturell” och serverar med färska bär från säsongen. Jag försöker ofta göra min granola lite matigare, helt enkelt mer näringsrik och mättande. Ett sätt att få i sig ”mer av det goda” är att välja fler olika gryner och sädesslag, som här genom att rosta grynmixen ”5 gryner” från Zetas. Granolan blir matigare med mer tuggmotstånd, mer näringsrik och mättar längre. Win -win. Supergod är den med pekannötter eller mandlar (mina favoriter) och både söt och syrliga torkade bär och frukter. 

Just nu är favoriten aprikoser och blåbär, det blir lite lagom sötma och syrlighet i balans mot kardemumman och de övriga mera mättande ingredienserna. Är du nötallergiker så är det bara att hoppa över helt, eller ersätta med frön eller andra nötter som just du tål. 

Den här granolan förvaras bäst i kylen för ökad hållbarhet (eftersom den innehåller kokt grynmix), inte för att det var något problem för oss. Granolan tog slut vid första frukosten så det blev inte så mycket kvar att spara på! Jag måste säga att jag blev förvånad över mitt eget recept. Jag hade verkligen ingen aning om det skulle fungera eller inte, det var bara en idé jag fick som jag kände mig ”tvungen” att prova och det blev verkligen en succé (ja ni får höra av er till mina familjemedlemmar om ni betvivlar detta 😉 ) 

Här kommer receptet för den som är nyfiken. Och ja, angående den där resan så får jag nog ta och återkomma med exakt vart vi ska när mamma vet mer om resan. Och så ska ni så klart få hänga med på resan, kanske genom en vlogg denna gång! Ja det kan bli precis hur som helst med andra ord. Den som lever får se! 

Här kommer receptet! 

Krispig granola med Zetas ”5 gryner”, kardemumma, pekannötter samt torkade aprikos & blåbär

4-6 portioner.

Ingedienser

2 dl ekologiska ”5 gryner” från Zeta
3 dl havregryn
1 tsk malen kardemumma eller 2 tsk malen kanel
3 msk honung
0,75 dl rapsolja från Zeta
ca 70 gram Pekannötter 
100-120 gram torkad frukt/bär, ex 70 gram aprikoser och 50 gram torkade blåbär

Instruktioner

Börja med att koka upp lätt saltat vatten i en stor kastrull. När vattnet kokar, häll ner ”5 gryner” och låt koka i cirka 10 minuter. Häll av vattnet och låt grynerna stå och ånga av sig i en finmaskig sil, vänd runt grynerna då och då med hjälp av en sked för att skynda på processen och göra dem mindre klibbiga.

Sätt ugnen 160 grader och blanda de kokta grynerna med havregryn och kardemumma. Vispa ner rapsoljan i honungen lite i taget, och rör tills en slät smet. Rör därefter ner i de torra ingredienserna. Fördela på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter eller tills granolan har en lätt gyllenbrun färg. Rör om i granolan då och då med en stekspade eller slev.  När granolan rostat färdigt, ta ut plåten ur ugnen och låt granolan svalna på plåten. 

Hacka pekannötterna grovt och blanda därefter ner i granolan, tillsätt slutligen torkad frukt i hela eller mindre bitar. Servera med valfri yoghurt (exempelvis naturell eller vanilj) eller havremjölk. 

LYCKA TILL! 

OBS! Gör granolan vegansk genom att byta ut honungen mot lönnsirap. 

 

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Mirjam Therese
    21 mars, 2017 at 20:55

    Det ser verkligen jättegott ut! Det här är den första gången jag varit inne på din blogg och jag måste säga att jag definitivt kommer att komma tillbaka 🙂 Jätteinspirerande och vackra bilder och ett så vackert språk 🙂

    • Reply
      Mary
      23 mars, 2017 at 18:22

      Tack Mirjam Therese! Då får jag säga varmt välkommen hit, hoppas verkligen du kommer tillbaka (kanske en vecka när jag inte är sjuk och faktiskt bloggar) <3 Stor kram

  • Reply
    Sanna Bylund
    21 mars, 2017 at 21:32

    Hej! Vill bara tacka för en fantastisk inspirerande frukostbok. Jag och min man älskar dessa hälsosamma frukostar! Just nu är det kväll men här sitter jag och njuter av en smörgås med rödbetshummus och en skål naturell yoghurt med din chokladgranola 👌. Tack!

    • Reply
      Mary
      23 mars, 2017 at 19:24

      Åh tack Sanna, blir så himla glad! <3 Det värmer hjärtat så himla mkt <3 Stor tack och en varm kram!

    Kommentera