Idag är det Lucia och det är bara 11 dagar kvar till julafton. Snön ligger vit utanför huset och bäddar in åkrar, ängar och träd i ett mjukt täcke. I morse var himlen alldeles magisk vacker, den började lite murrigt rosalila och gick snabbt över till en eldigt rosa-orange ton. Ju mer solen steg, ju mer dimma dansade över ängar och åkrar.

Det är ganska ofta som naturen bjuder på magi här ute hos oss och då är det så vansinnigt enkelt att vara närvarande i nuet. Jag skulle nästan säga att det svårt att vara något annat än närvarande. Det blir enkelt att bara ta in det vackra och släppa all stress, låta axlarna sjunka och verkligen andas med hela magen.

I morse tänkte jag lite extra på det här med att vara närvarande och njuta av det vackra som finns framför mig. Att släppa alla tankar på perfektion och julpynt, pepparkaksgubbar och julblommor, julgran och knäcktillverkning.

För någon vecka sedan läste jag nämligen Mia Skäringers inlägg om julstressen och sen dess har jag funderat lite på hela upplägget kring jul. Nog tycker jag att det var stressigt redan på den tiden då jag var barn. Det skulle fixas och pysslas och donas och perfekt skulle det vara också. Överdåd och julklappar och jämförelse ända upp i hårfästet. Byta gardiner, koka skinka, rulla köttbullar och pynta huset tills man var alldeles utmattad. Väl framme vid julafton var det inte konstigt om det enda man ville göra var att sova.

Skillnaden då var väl att man bara jämförde sig med grannarna och släkten och inte med hela universum så som sociala medier gärna bjuder in till. Frågan jag ställde mig imorse var; ”hur mycket bidrar jag till julstressen?”.

Är det så att mina recept får dig att känna dig mer stressad? För hur ska du hinna med att koka all den där julkolan, rulla vegetariska köttbullar (för nu har du ju lovat dig själv att ha en grönare jul vilket gör att du känner ännu mer press) och göra egen senap? Har du städat hemma, hängt upp julstjärnan eller ligger julsakerna och dammar i en papplåda någonstans i källaren? Känner du dig kanske lite sämre bara för den skull? Vet du…gör inte det.

Gör för Guds skull inte det! För här är sanningen: Jag älskar julen och jag älskar julmat!

Jag älskar julpynt och julmusik och snö och mys och tänd brasa och glögg och….ja jag älskar julen. Men i år jag har inte pyntat ett endaste dugg.

Om man inte räknar med att jag ställt fram en ljusstake i ett fönster och släpat fram en liten pappkartong från förrådet där jag har ett fåtal julrelaterade prylar. Lägg märke till att jag skriver ”släpat fram”, inget i kartongen är alltså uppackat. Jag har inte ens en adventsljusstake framme eftersom jag inte hunnit köpa ljus.

Jag har däremot skrivit en ”att köpa”-lista som inkluderar en julgran (som jag inte har något julpynt till – och inte tänkte jag panik-köpa något heller bara för att), några hyacinter (ja me de får väl slå ut till nyår eller något) och en dörrkrans (måtte det finnas kvar någon så här nära inpå jul). ”Och en inköpslista är i alla fall ett steg på vägen”, tänker jag glatt.

Och jag vägrar faktiskt att känna mig sämre för det. För det är helt okej att inte ha tid, eller att inte vilja julpynta. Kanske är du borta hela julen, kanske är du trött, kanske är du för stressad eller så kanske du inte har råd (fast fattig är ju ungefär det värsta man kan vara så det vågar man kanske inte ens säga högt). Eller så kanske du inte prioriterat det för att du pysslar med annat.

Hos oss kommer jag, med hjälp av min kärlek, att göra julmat till mig och min lilla familj. Vi blir inte 10 eller 20 personer, vi blir 4-5 personer mig själv inkluderad, inga barn men två små hundar som inte kräver varken julmat eller julklappar. Det är allt. Jag kommer laga mat jag är van att laga och som inte stressar mig och om någon vill ha något annat än det jag lagar får de helt sonika ta med det själva. Mat och bakning är ju dessutom inget som stressar mig eftersom det är min passion och mitt jobb och jag hoppas innerligt att det inte stressar er läsare, för det är det sista jag vill!

När du ser recept på min blogg, vad andra har för avancerade adventskalendrar till sina barn, hur de julpyntat sitt hem eller hur snygg julklänning de har på sig så kom ihåg att vi alla är olika. Vi har olika ork, olika liv, olika intressen, olika mycket pengar..vi är olika. Jag är inte en ensamstående mamma eller pappa, jag pendlar inte till och från mitt jobb i många timmar, jag har inga barn jag känner press att köpa julklappar till, jag har en man som hjälper till och föräldrar som erbjuder sig att laga mat och ta med sig om jag vill det. Så glöm inte att utgå från dig själv och skapa den julafton och det julfirande du själv mår bra av.

Jag vet att det är svårt för många där ute för det är mycket press att skapa den där sagolika julen ”alla andra har”. Jag hoppas du som läser min blogg som kanske inspireras av det jag skapar blir just det; inspirerad. Jag hoppas att du inte känner press att skapa precis lika många sorters kolor eller julgodisar som jag gör utan att du tar med dig dom bitarna av mina julrecept och julpysslande som passar dig bäst.

Kom ihåg att det blir julafton oavsett hur mycket skit man har i hörnen! Själv hoppas jag på att hinna med att pynta lite lätt till fjärde advent och det där med skit i hörnen, ja det är ändå så mörkt så det är inte ens säkert att någon ser det…

Stor kram och God Jul!

BLAND JULSTRESS & JULPYNT – ATT BERÄTTA SANNINGEN