2 In Frukost/ Godis & Snacks

QUINOABARS MED CHIAFRÖN & GRANATÄPPELKÄRNOR

_j4a8383Just nu sitter jag och mumsar på en av dessa snackbars; quinoabars med chiafrön & granatäpple, dagens mellanmål. Jag sitter och funderar på vad jag ska skriva och slås plötsligt av hur organiserad jag blivit de senaste ett, två åren. Jag vet inte hur ni har det där ute kära läsare. Kanske kommer ni alltid hem till ett hem som är städat och organiserat. Middagen står i 7 av 7 dagar på bordet vid samma klockslag, tvätten är alltid tvättad, skjortorna strukna, fruktfatet är påfyllt och det tas aldrig några genvägar som hämtpizza eller ”popcorn några ostskivor och en halvsuspekt gurka längst in i frysen låter som en balanserad middag”. _j4a8397_l2Så har det sällan varit för mig, i alla fall inte tillbaka i tiden.Förut åt jag aldrig, jag hade inte tid, var för inne i min kreativa process. Orkade inte fixa och ordna och hade helt enkelt för roligt och rörigt med något annat. Glömde bort tiden helt och plötsligt så var klockan 21.30 och middagen, ja den hade jag helt glömt bort. Att man inte mår bra om man inte fyller på kroppen med bra energi, det behöver man kanske inte vara ett geni för att räkna ut, men vad är lösningen då? Ja, för mig har lösningen varit att förbereda och organisera mina måltider. 
_j4a8374Har jag inte gjort det enkelt och smidigt för mig; frukosten förberedd kvällen innan, granola bars i skafferi, frys eller kyl, grytbas i frysen, enkla ingredienser att snabbt slänga ihop till en god sallad och soppa att värma på i kylskåpet, ja då blir det ofta så att maten, och därmed hälsan, blir lidande. Man kanske kunde tro att jag är organiserad utav bara tusan, jag har fått den kommentaren också ”oj vilken ordning du har”, men det handlar egentligen mer om överlevnad än att jag har det i blodet. _j4a8381
Därför försöker jag hela tiden laga stor sats med mat varje gång jag lagar mat, jag förbereder min frukost dagen innan(därav min frukostkokbok) , jag fryser in mogna bananer i platspåsar för att enkelt kunna göra smoothies eller nana ice cream. Och i frysen och kylskåpet finns det ganska ofta även granolabars i olika versioner. Det här är en enklare variant som inte är lika ”matig” och därför passar bäst till mellanmål eller när man är sådär hungrig innan middagen att man nästan håller på att gå av på mitten. Då är en av dessa godingar perfekt! Fräsch och lite syrlig smak av granatäpplen i kombination med vanlig som balanseras mot sötma från sirap och så underbar knaprighet från quinoapuffar och chiafrön. Så enkel att göra och man kan givetvis använda sin egen favorit när det kommer till smaksättning._j4a8385Jag fryser in tills den fått rätt konsistens, skär upp den i mindre bitar (skär helst med sågtandad kniv/brödkniv, då är det mindre risk att den går sönder) och förvarar den sedan i frysen mellan smörgås- eller bakplåtspapper. Den tinar fort och är faktiskt även god när den är delvis frys, då blir den lite segare och knaprigare i konsistensen. Här kommer receptet!

 

QUINOABARS MED CHIAFRÖN & GRANATÄPPELKÄRNOR
Ger 6
Enkel och vansinnigt god quinoabar som fungerar perfekt som ett enkelare mellanmål. Smakar ljuvligt av vanilj och granatäpple.
Skriv ut
Ingredienser
  1. 2,5 dl quinoapuffar
  2. 1 dl torkade granatäpplekärnor eller annan valfri torkad frukt
  3. 2 msk chiafrön
  4. en rejäl nypa flingsalt
  5. 0,75 d flytande kokosolja (värm i mikrovågsugn någon sekund så kokosoljan blir flytande)
  6. 0,5 dl mandelsmör eller annat valfritt nötsmör
  7. 1 msk honung/sirap/lönnsirap eller motsvarande
  8. 0,5 tsk flytande vaniljextrakt
Instruktioner
  1. Rör samman alla torra ingredienser i en skål. Rör samma de blöta ingredienserna; kokosolja, vaniljextrakt, honung/lönnsirap och mandelsmör. Rör sedan samman de blöta och torra ingredienserna, blanda noga.
  2. Täck en liten brödform med bakplåtspapper, och fördela blandningen i formen. Pressa samman ingredienserna utan att pressa sönder dem.
  3. Ställ i frysen minst en timme, eller tills den känns helt fast i konsistensen och är en hel quinoakaka. Ta ut och skär i portionsbitar, förvara sedan i frysen mellan smörgåspapper OBS! Barsen mjuknar i rumstemperatur och bör förvaras i frysen till servering/konsumtion.
Noteringar
  1. Torkade granatäppelkärnor finns i välsorterade livsmedelsbutiker.
  2. Andra smakförslag istället för granatäppelkärnor; russin, torkade blåbär, torkad frukt, torkad äpple, bärpulver (för en mer syrlig snack bar).
Made by Mary http://www.madebymary.se/

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Filippa
    6 oktober, 2016 at 22:35

    Ännu ett recept att testa, underbart! 😀

    Låter jättebra med att förbereda, och på det sättet organisera, exempelvis en måltid innan som du gör! 🙂 men visst blir det så att man, eller jag åtminstone, ibland tar genvägar, ”tyvärr” kanske man ska lägga in? Jag kan ibland byta ut en middag mot smörgåsar istället för att jag är mer sugen på det då.. 🙂

    • Reply
      Mary
      7 oktober, 2016 at 09:18

      <3 Du är så go <3 Ja, genvägar måste man väl få ta ibland, här blir det mer "allmänt kaos" om jag inte försöker ha lite mer struktur i måltider och ja..eg allt faktiskt. Men det är skönt när man vet att man har något "vettigt" i frysen eller kylen så att man inte börjar kika ner i kakburken :P

    Kommentera