Jag älskar blåbär. Blåbärs-smoothie, blåbärspaj, blåbärssylt, blåbärsyoghurt…you name it, jag äter det. Därför var en av de mest fantastiska nyheterna senaste veckorna att det KRYLLAR av blåbär i skogen bakom oss. Det är så mycket blåbär att jag aldrig sett något liknande. Extra kul är det ju därför att dela med mig av hur man gör egen smaksatt yoghurt.

För att plocka blåbär till frukosten behövs egentligen 2-3 minuters av promenad från huset rakt ut i skogen (om ens det) och så 4-5 minuter (om man plockar för hand) av blåbärsplockande. Plockar man med bärplockare är det bara att köra den genom valfritt blåbärsris en 2-3 gånger och du är färdig.

Den här lilla koppen såg man på min Instagram i morse, om man följer mig där, eftersom jag var ute och mös i skogen med en kopp kaffe och med Doris som sällskap. Då passade jag även på att plocka på mig lite färska blåbär för att toppa min egen smaksatta bäryoghurt.

Smaksatt yoghurt, ni vet vanlig vaniljyoghurt som finns i butiken, innehåller ofta på tok för mycket socker och alldeles för lite bär eller frukt för att jag ska vara nöjd. Dessutom smakar de inte alltid ”på riktigt” utan lätt kemiskt och tillgjort.

Det fiffiga är att man enkelt kan göra egen smaksatt yoghurt, och nu på sommaren när det finns färska bär, är det perfekt att ta vara det naturen här i Sverige har att bjuda på.

Givetvis går det ju utmärkt att äta naturell yoghurt med bara bär, same same, det blandas i magen kanske man resonerar. Men att låta yoghurten gotta sig med en vaniljstång under natten gör underverk för smaken och är otroligt trevligt att bjuda eventuella gäster på till frukost.

Yoghurten är enkel att göra. Bara att blanda innanmätet av en vaniljstång med naturell yoghurt, blåbär och lite rörsocker (brunt socker). Det går utmärkt att söta med vilket annat sötningsmedel som helst, flytande exempelvis, men jag tycker helt enkelt att det blir godast med rörsocker eftersom den har en lätt karamellig smak.

Jag använde mig av den klassiska naturella yoghurten i tetraförpackning men det går egentligen bra att använda vilken yoghurt man vill, exempelvis soja- eller havreyoghurt om man hellre föredrar det. Det går även att använda frysta bär, men yoghurten blir då vattnigare och inte lika fyllig och god. Yoghurten är vansinnigt god med en mer naturell granola, en sån som inte är riktigt lika söt som annan granola. Det känns nyttigt och fräscht och som en bra start på dagen.

Därför har jag skapat en nyttig granola som jag tänkta lägga upp under helgen. Den är enkel, nyttig och god och passar verkligen perfekt till den här yoghurten (men den får ett eget blogginlägg, annars blir det inte sökbart på samma sätt).

Såhär enkelt gör man sin egen, mindre sockerstinna men lyxiga bär-yoghurt:

HUR MAN GÖR EGEN SMAKSATT YOGHURT – BLÅBÄR- & VANILJYOGHURT

Vansinnigt god och lyxig, men nyttigare och enkel att göra själv. Med andra ord, perfekt på frukostbordet!

INGREDIENSER
1 liter naturell yoghurt (anv. gärna den med 3% fett)
1 vaniljstång
0,75 dl rörsocker
3-4 dl färska blåbär

INSTRUKTIONER
Skär vaniljstången på hälften (på längden) och skrapa ur innanmätet. Lägg sockret och vaniljstången i en stor skål och häll yoghurten över. Rör om så att det blandas väl och tillsätt blåbären, rör försiktigt så att blåbären fördelar sig jämnt i yoghurten. Lägg även själva ner vaniljstången i yoghurten. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp över natten.
Servering: Plocka upp vaniljstången och rör om i yoghurten, mosa sönder några av bären med en slev för en snygg rippel-effekt. Häll upp i en tillbringare. Ät som den är, eller med lite naturell granola/müsli och ännu mer blåbär.

NOTERINGAR
Det går utmärkt att byta ut yoghurten mot exempelvis soja- eller havreyoghurt. Även rörsockret går att byta ut mot andra alternativ som lönnsirap eller honung. Man väljer själv det man föredrar. Det går bra att öka sockermängden, eller minska densamma, för en sötare/mindre söt yoghurt.
Är god till naturell müsli eller att äta som den är.

HUR MAN GÖR EGEN SMAKSATT YOGHURT – BLÅBÄR- & VANILJYOGHURT