8 In Frukost/ Små rätter & Förrätter

BAKADE ÄGG I HET TOMATSÅS – SHAKSHUKA

bakade ägg i tomatsås, made by mary, frukost, vegetariska recept, vegetarisk frukost, Den här frukosten är faktiskt helt vansinnigt god. Mycket mer ”matig” än smoothies och smörgåsar, perfekt både vardag som helg och kan ätas som den är eller tillsammans med bröd. Bakade ägg som tillagas i en kryddigt het tomatsås med mycket smak och som toppas med ost och basilika. Inte mycket som kan gå fel där inte.

Ibland har helgfrukostarna en tendens att maxa i sockerintag och det blir lätt lite väl mycket pannkaks- & sconesfrukostar med sånt som lönnsirap och marmelad. Något som inte behöver vara fel, men ibland är det skönt att äta en lite mer matig och stadig frukost.
bakade ägg i het tomatsås, made by mary, frukost, vegetariska recept, vegetarisk frukost,
bakade ägg i tomatsås, made by mary, frukost, vegetariska recept, vegetarisk frukost, Dessutom kan resterna med fördel fungera som lunch eller mellanmål, win-win med andra ord, man slipper helt enkelt göra något nytt till lunch.

Jag visste faktiskt inte att det hette Shakshuka för ens precis alldeles nyligen. Jag har faktiskt bara sett rätten fladdra förbi på sociala medier och tänkt att det där med ägg i tomatsås verkar väldigt mumsigt. Dock har jag inte slängt en endaste blick på hur man ”ska göra” så det här är helt enkelt min egen version.

Första gången jag gjorde rätten lät jag äggen vara hela, men det smakade inte som jag ville vilket ledde till att jag hade sönder äggen och istället pressade ner dem i tomatsåsen.  Helt enkelt för att jag själv föredrar det.bakade ägg i tomatsås, made by mary, frukost, vegetariska recept, vegetarisk frukost, Dessutom har jag kryddat upp tomatsåsen för att få mer sting i den vilket ger rätten mycket smak och gör att den känns mer matig. Det går utmärkt att byta Harissa mot Sambal Oelek om man har svårt att hitta Harissa. Jag föredrar Harissa eftersom jag tycker att den har en djupare och fylligare smak, men det går egentligen bra vilket som.bakade ägg i tomatsås, made by mary, frukost, vegetariska recept, vegetarisk frukost, I receptet står det att rätten räcker till 4 portioner men då avser det 4 stora portioner. Receptfunktionen tillåter inte att jag skriver 4-5 eller 4-6 och jag vill därför flagga för det här. 4 stora portioner , alternatvt 5 eller 6 portioner om man tar lite mindre. Portionsstorleken påverkas också om man äter shakshukan med  eller utan bröd. 

Men var inte ledsna om det blir över, det är som sagt perfekt som både lunch och mellanmål!

Här kommer receptet; 

BAKADE ÄGG I HET TOMATSÅS - SHAKSHUKA
Portioner 4
Skriv ut
Ingredienser
  1. 1 rödlök
  2. 1 stor vitlöksklyfta
  3. rapsolja till stekning
  4. 1 nypa farinsocker
  5. 800 gram krossade tomater (cirka 2 förpackningar)
  6. 1 grönsaksbuljongtärning
  7. 1,5 tsk harissa
  8. salt
  9. nymalen svartpeppar
  10. färsk basilika (1/2-1 kruka)
  11. 3 ägg ELLER tofu
  12. riven hushållsost ELLER jeezly ost för gratäng/pizza
  13. basilika
Instruktioner
  1. Skiva rödlöken i tunna skivor och finhacka vitlöken. Stek löken mjuk på låg värme i lite rapsolja tills den är mjuk och glansig. Tillsätt 1 stor nypa farinsocker och höj värmen till medelhög och fräs på löken så att den karamelliseras lätt, var uppmärksam så att den inte bränns.
  2. Tillsätt krossade tomater och grönsaksbuljongen och låt koka samman i 5-6 minuter. Rör om då och då. Smaka av med harissa, salt och nymalen svartpeppar. (DET GÅR ATT FÖRBEREDA HIT)
  3. Kläck ner äggen i tomatsåsen, ha sönder dem lätt med en slev och ”vik lite tomatsås” över äggen så att de blir delvis täckta. Riv osten och strö ovanpå rätten. Låt puttra i cirka 8-10 minuter eller tills äggvitan är fast men gulan lätt rinnig och osten har smält. Detta är i hög grad beroende på hur kraftigt tomatsåsen kokar, var uppmärksam på äggens konsistens.
  4. Drag stekpannan från plattan och toppa med mycket färsk basilika. Servera som den är eller tillsammans med ett rustikt lantbröd.
  5. Lycka till!
Noteringar
  1. Byt ut ägg mot tofu och vanlig hushållsost mot jeezly ost för pizza/gratäng och rätten blir äggfri, mjölkfri och därmed vegansk.
  2. Det går utmärkt att förbereda tomatsåsen. Ta då fram tomatsåsen på morgonen, häll upp den i en stekpanna och låt den bli varm på medelhög värme. Följ sedan resterande steg i receptbeskrivningen.
Made by Mary http://www.madebymary.se/

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Tori//Gringalicious
    17 augusti, 2016 at 03:47

    Flawless photos, Girl! And obviously the dish looks incredibly delish too!

    • Reply
      Mary
      24 augusti, 2016 at 21:39

      Thank you so much sweetie, your words warms my heart! <3

  • Reply
    Ramona
    17 augusti, 2016 at 07:11

    Det här lät verkligen gott 🙂 Det ska jag testa redan idag. Har allt hemma som behövs. Jag älskar omeletter och gärna lite kryddiga sådana. Tack för tipset <3 Ha en fin dag, kram

    • Reply
      Mary
      24 augusti, 2016 at 21:41

      Det är faktiskt sjukt gott! Väldigt så…matigt, skulle jag nog säga, vilket passar mig perfekt.. Hoppas du provar och vill du så tillsätt mer ägg, det går utmärkt om man vill det (iom att du gillar omelett). Kram på dig fina du

  • Reply
    Mikaela Knutson
    29 augusti, 2016 at 10:02

    Hej! Är det en hel vitlök som avses eller en klyfta?? Kram

    • Reply
      Mary
      29 augusti, 2016 at 13:02

      Hej Mikaela! Nej, men oj! Det ska stå ”en stor vitlöksklyfta”. Vad bra att du frågade, jag har klantat mig i receptet helt enkelt. Nu ska det vara ändrat! Kram <3

      • Reply
        Mikaela Knutson
        30 augusti, 2016 at 12:32

        Haha tur att jag frågade, hade blivit en tråkig dag för de andra i skolan annars ! asgarv. Kram på dig. <3

  • Reply
    Veronica Pettersson
    21 oktober, 2016 at 09:37

    Ååh, vad gott det ser ut!! Får testa det någon dag :3

    Sv: Jag kan bara instämma!

  • Kommentera