Att göra islatte under varma sommardagar är verkligen guld värt. Kanske har du även sett och provat ”tricket” och tipset där man fryser ner vanlig kaffe i iskuber för enkelt göra sig en islatte. När jag pratade med en god vän om just nedfryst kaffe för islatte så nämnde hon att hon tycker att det smakar lite bittert och faktiskt inte sådär vansinnigt gott som hon hoppats på, och förklaringen är enkel.

Anledningen är att många recept eller tips för just islatte endast fryser ner kaffet utan att tillsätta något sött som exempelvis vanlig ljus sirap, lönnsirap eller honung. När kaffe kallnar blir det nämligen bittert och det är därför det inte bli sådär gott som man kanske hoppats på.

För att få en riktigt god islatte krävs därför att man sötar kaffet lite innan nedfrysning. Det räcker gott men 1 msk sirap per halvliter kaffe så vi pratar inte om några vansinniga mängder socker. Det finfina med det hela är även att kaffeisbitarna inte fryser riktigt lika hårt. Socker, och även alkohol, är två komponenter som gör att vätskan inte fryser lika hårt (för mkt av dessa ingredienser och det fryser inte alls).

Även om man inte sötar sitt kaffe vanligtvis, jag gör det exempelvis utan hatar socker i en vanlig latte, så gör det islatten godare. Inte söt, men bara inte bitter. Förmodligen är det därför många latteställen har smaksatt sirap i sin islatte. Det finfina med att kaffet inte fryser lika hårt med lite sötning i, är att det också smälter fortare i mjölken vilket gör att det blir win-win. Godare OCH snabbare islatte helt enkelt!

Såhär gör du din egen perfekta islatte!

ENKEL ISLATTE MED KAFFEISBITAR

Enkel och fantastiskt god islatte med “iskubskaffe”!

INGREDIENSER
1 liter kaffe
2 msk ljus sirap
Iskall mjölk

INSTRUKTIONER
Blanda det varma kaffet med sirapen i en kanna med hällpip och låt sedan svala. Fyll iskubsformar med det kalla kaffet och frys cirka 3-4 timmar eller över natten.
Fyll ett glas med kaffeiskuber och toppa upp med mjölk. Låt kaffet tina i mjölken, iaf delvis, innan du dricker islatten.

Njut!

NOTERINGAR
Ljus sirap går utmärkt att byta ut mot mörk sirap, lönnsirap eller agavesirap beroende på vad man föredrar och har hemma. Var försiktigt med mängden vid agavesirap då den är sötare än vanlig ljus sirap.
Min favorit är havremjölk och ljus sirap som ger latten en nötig lätt kolaaktig smak.

ENKEL ISLATTE – OCH VARFÖR ISLATTEN BLIR BITTER