51 In Marys Liv

”Väck mig” Morgonjuice med Citron, Ingefära & Agavesirap :: ”Wake Me Up” Morning Lemon Juice with Ginger & Agave Syrup

Dags att kicka igång veckan som kommer bli en ”temavecka” som bland annat kommer innehålla juicer, smoothies och mandelmjölk, ett nytt recept varje dag faktiskt! Jag brukade ju blogga utifrån olika teman när jag började blogga för flera år sedan och det är dags att jag började med lite veckoteman igen tycker jag! 
 
Time to kick start this week, this ”theme week” with a lot juices, smoothies and almond, a new recipe every day actually! I used to do a lot of themes when I started blogging and it’s about time I started my weekly themes again! 
Det verkar vara otroligt populärt att ”juica” just nu eller så är det bara jag som tycker att jag ser mer och mer om just färskpressad juice. Det är allt från dokumentärer om fördelarna med att juica oftare, fler och fler juice-barer och även nya märken med färska juicer utan tillsatser i butikshyllorna. Oavsett så finns det väl inga nackdelar med att dricka färskpressad frukt- och grönsaksjuice lite oftare och sedan jag började yoga regelbundet har jag börjat dricka mer färsk grönsaksjuice och även färsk nypressad citronjuice på morgonen.
 
It seems like the juicing trend is really starting to get popular or maybe it’s just me that’s a bit late with noticing the trend. It feels like I’m bombarded with everything from documentarys about jucing, I see more and more juice-bars popping up and I’ve even noticed that there are more ”juices without additives” in the shelves at the supermarket. If this is something that’s here to stay or not I do not know but one thing’s for sure, there’s nothing negative about jucing more often and even I, especially since I started doing yoga more often, have started drinking more vegetable juice and I’ve also been drinking lemon juice in the morning. 
För att juica handlar ju inte bara om att pressa frukter utan även grönsaker. Jag använder en råsaftcentrifug när jag ”juicar” och resterna brukar jag röra ner i pannkakssmet för att tillsätta mer fibrer eller baka bröd på, så det slänger man så klart inte bort. De dagar jag yogar innan frukost har jag börjat med en citronjuice som förutom citron även innehåller clementin, färsk riven ingefära och lite agavesirap. Det är faktiskt lite som en kaffekick men utan koffeinet! 
 

Because jucing shouldn’t be about jucing solely on fruits but also vegetables. I use a raw juice centrifuge and the fibre that’s being sorted out to the container  in the back of the mashine can be used when baking bread or added to a pancake batter to make it more healthy. The days when I do yoga before breakfast are the days when I started drinking lemon juice that except  lemons also contains clementine, fresh ginger and some agave syrup. It’s like a coffee kick without the caffeine! 

Vissa dricker citronvatten ljummet och andra kallt och det sägs vara bra för kroppen då citron balanserar PH-värdet och gör kroppen mer basisk vilket tydligen ska främja viktnedgång. Citronsaft är även bra för matsmältningen och huden, innehåller så klart massor med c-vitamin och påstås vara bra för hjärna och hjärta. Huruvida det stämmer vet jag inte (förutom att det innehåller massa vitamier) men att man startar kroppen ordentligt med glas citronjuice skriver jag definitivt under på! 
 
Some people drink lemon juice luke warm and others drink it cold and it’s said to be really good for your body since it balances your PH-level something that’s good if you want to lose weight. Furthermore it’s said to make your skin healthier, that it can help with the digestion, contains a lot of vitamin C and is good for your heart and brain. Whether that is true or not I do not know (except that it contains a lot of vitamins), but that it’s a good coffein free start for your body I can vouch for! 
Det här är min version av citronjuice innan frukost, med en liten egen twist, för att få lite mer energi för morgonens mjuka yogapass! HÄR är en länk där man kan läsa mer om hälsofördelarna med citronjuice eller citronvatten. 
 
This is my version of morning lemon juice with a little twist to get a little more energy for my soft morning yoga! HERE is a link to read about the health benefits of drinkingt lemon juice. 
 
 
 
  
”Väck mig” Citronjuice 
4 port
 
4 citroner
2 stora clementiner
vatten (kan uteslutas)
färsk ingefära
4 tsk agavesirap
 
Läs instruktionerna och utgå från din egen råsaftcentrifug när du gör juicen. Citrusfrukter brukar man skära bort skalet på med en vass kniv och sedan lägga i råsaftcentrifugen. Till den här juicen går det även bra att pressa citrusfrukterna för hand. Tillsätt vatten till citrusfrukterna, jag vill ha lite av en kick till min juice så jag är försiktig så att jag inte blandar inte ut dem med för mkt vatten men utgå från dina smaklökar och hur syrligt du vill ha din citronjuice/citronvatten. Skär bort skalet på ingefäran och riv den på den fina sidan av rivjärnet, tillsätt ingefäran och agavesirap till juicen. Blanda och drick inom 20 minuter!
 
Det här receptet är en perfekt ”väck mig” shots. Skippa bara vattnet och blanda citrusfrukterna med sirapen och ingefäran och servera i  små shotsglas för att få en rejäl kick-start på dagen! 
 
Om du gör juice för 1 person kan man lätt halvera eller göra ca 1/4 av receptet. 
Det här är inte en söt juice och ska inte vara det heller. 
 
 
 
”Wake me up” lemon juice
serves 4
 
4 lemons
2 large clementines
water (can be omitted)
fresh ginger
4 tsp agave syrup
 
Use the instructions for your juicer and juice the clementines and lemons. Add as much water as you want to, so that you think it taste good. I want the juice to have a bit of a bite or a kick to wake me up so I don’t want to add too much water. Cut the peel of the ginger and grate it, add the ginger and the agave syrup. Mix and drink within 20 minutes! 
 
This receipe is a perfect ”wake me up”-shot. Omit the water and just mix the citrus fruits with the syrup and ginger and then serve in a shot glas to give yourself a kick-start!  
 
If you’re making juice for one person you can make half or 1/4 of the recipe. 
This is not a sweet juice and it really should be sweet either. 
 
 
 
 
 
 

You Might Also Like

51 Comments

  • Reply
    Anonym
    2 mars, 2015 at 18:40

    Åh va det ser gott ut!! Kram

    • Reply
      Mary
      2 mars, 2015 at 19:02

      Den är frisk och syrlig men ändå god (tycker jag då). Jättebra för kroppen, iaf min kropp 😉 Kommer lite andra sötare juicer längre fram i veckan om man föredrar det 😉 Kram på dig

  • Reply
    Elva
    2 mars, 2015 at 19:35

    Åh! Vilka vackra, inspirerande färger. Kändes väldigt uppiggande efter en oändligt lång och grå vinter.. 🙂

    • Reply
      Mary
      2 mars, 2015 at 23:04

      Men eller hur, nu längtar man ju verkligen efter våren! Och tack snälla du <3

  • Reply
    Ulrica – Krii's Kitchen
    2 mars, 2015 at 21:12

    En råsaftcentrifug är något jag verkligen saknar i mitt kök men tyvärr får den bara inte plats någonstans. Får helt enkelt skaffa en större lägenhet. 😉

    Jag älskar juicer med ingefära eller mynta i. Sen med mina låga järnvärden så har jag gärna med bladspenat eller något annat riktigt järnrikt. 🙂

    Drack en shot idag med bara ingefära och citron. Jösses vad den brände till men nu hoppas jag att alla sjukdomar håller sig borta.

    Kram

    • Reply
      Mary
      2 mars, 2015 at 22:50

      Hehe näe, det är rätt tight här i köket kan jag lova 😛 Men den har förtjänat sin plats 😛 😉 Förstå..skaffa större lägenhet för att man ska få plats med mer köksapparater. 😉 😛
      Mmm det är gott, citrus och hallon med mynta! Det blir alltid mkt mynta för mig, men mest på sommaren!

      Gött det, jag brukar shotta juicen i receptet också ,då utan vatten. Sådär så det verkligen drar långt bak i käkmuskeln!

      Kram på dig

  • Reply
    Ulrica
    2 mars, 2015 at 21:26

    Jag älskar citron så den juicen måste jag bara testa :). Däremot är jag ganska usel på att kunna dricka grönsaksjuicer.. det liksom bara går inte.

    Dina bilder är som alltid galet inspirerande, jag önskar att jag hade en minimal touch av din kreativitet och talang :).

    Kram Ulrica

  • Reply
    Julia
    2 mars, 2015 at 22:37

    tror du det skulle funka att mixa det i en matberedare och sen sila alternativt trycka ut juicen från frukterna för hand och blanda med allt? så dyrt med råsaftcentrifug ju 🙁

  • Reply
    M
    2 mars, 2015 at 23:02

    Jag har också börjar juica ganska mycket nu, men jag får inte till att använda det som "blir över". Jag vet liksom inte vad jag ska göra med det när jag blandar både frukt och grönsaker. Sedan är jag inte så noga med att kärna ur varken äpplen eller apelsiner och om jag skulle använda det med något annat följer väl kärnorna med? Gör du pannkakor varje morgon? Eller du kanske helt enkelt inte juicar varje dag.. =]

    • Reply
      Mary
      3 mars, 2015 at 17:12

      Härligt att du juicar mkt du med 🙂 Nej kärna ur och sånt behöver man inte göra, däremot skär jag bort yttre delen som kan vara jordig på morötter. Det är ingen fara att få i sig kärnan, om man biter rakt bara på en kärna kan den smaka bittert men det är inget man känner av när man har den bröd. Juicar jag mkt är det så klart omöjligt att spara allt som blir över, men om jag planerar ex brödbak kan det passa utmärkt. Ex morotsbröd är ett bröd där man kan byta ut de rivna morötterna mot det som blir över i behållaren i bak när man juicar. 🙂

  • Reply
    Anna
    3 mars, 2015 at 11:54

    yummy!! love this <3

    https://aspoonfulofnature.wordpress.com/

    • Reply
      Mary
      3 mars, 2015 at 13:15

      Thanks sweetie! It really was yummy!

  • Reply
    Hanna
    3 mars, 2015 at 12:06

    Det låter så gott men min mage klarar inte av syran i apelsiner och citroner.

  • Reply
    Anonym
    3 mars, 2015 at 12:27

    Älskar verkligen dina bilder.

  • Reply
    Anonym
    3 mars, 2015 at 12:28

    mums

  • Reply
    Stina
    3 mars, 2015 at 12:30

    Vilka otroligt vackra bilder! Och fina recept!

    • Reply
      Mary
      3 mars, 2015 at 13:15

      Tusen tack!

  • Reply
    Anonym
    3 mars, 2015 at 12:43

    Det ser så himla gott ut! Och väldigt fina bilder också.

    • Reply
      Mary
      3 mars, 2015 at 13:15

      Tack snälla! <3

  • Reply
    Agnes {Cashew Kitchen}
    3 mars, 2015 at 12:48

    Inspirerande! Så färgglada bilder också så en blir ju definitivt pepp på att juica mer 😀

    Hoppas den här vitaminkicken får dig på fötter igen <3

  • Reply
    Anna
    3 mars, 2015 at 16:26

    Åh, vad gott och fräscht det ser ut!

  • Reply
    Louise
    3 mars, 2015 at 17:12

    vilka fantastiska bilder och goda recept 😀

  • Reply
    Thea
    3 mars, 2015 at 17:30

    Åh vad gott! Går det utan sirapen? 🙂

  • Reply
    Josephine
    3 mars, 2015 at 17:56

    Åh vad gott! Älskar juicer och smoothies 😀

    • Reply
      Mary
      4 mars, 2015 at 00:05

      Då är vi två! 😉

  • Reply
    Anna [foto]
    3 mars, 2015 at 21:23

    Gott!!

  • Reply
    Hanna
    3 mars, 2015 at 21:51

    Hej! Hur länge kan man ha sån juice i kylskåpet? Blir den dålig/jäser snabbt eller kan man göra mycket och ha kvar till flera morgnar? 🙂

    • Reply
      Mary
      4 mars, 2015 at 00:03

      Hej! Nej det skulle jag inte rekommendera. Rent hållbarhetsmässigt håller den sig bra i en 2-3 dagar om du har en helt rent och lufttät flaska/förvaring. Men juicen oxiderar sakta men säkert allt mer för varje minut som går och förlorar näringsämnen ju äldre den blir. Därför bör man juica det man ska dricka "här och nu" och inte juica för att sen förvara det länge i kylen. Jag brukar rek att dricka juicen inom 20-30 minuter, möjligen upp till en timma men inte förvara längre än så. Lycka till!

  • Reply
    Cajsa
    3 mars, 2015 at 22:16

    Så fint och inspirerande inlägg, och vilket bra recept dessutom! *Spara* 🙂

  • Reply
    Jenny
    3 mars, 2015 at 22:35

    Så himla härliga bilder du alltid får till! Underbart inspirerande.
    Testade denna i morse, i citruspress, hmm den drog bra i munnen 😄 och jisses…magen vaknade då hrm… Kanske blev lite väl mck syrachock ☺️. Men nu har du fått ett eget album i mobilen så jag kommer ihåg dina recept. 👍 Tack!!

    • Reply
      Mary
      4 mars, 2015 at 00:05

      Tack snälla Jenny! 🙂
      Hahaha, alltså förlåt, men jag ser det framför mig 😉 Har man känslig mage el är känslig för syra av annan anledning går det ju bra att öka mängden agavesirap (mer energi dock) eller späda ut med mer vatten. Sen är det en vana också. Många som är intresserade av yoga och detox dricker citronvatten varje morgon och man kan späda ut det så det påminner om ett starkare citronvatten också. Jag personligen dricker hellre lite mer starkt syrlig citronjuice med lätt sötma av clementin och sirapen men det är viktigt att lyssna på kroppen och mår inte din mage bra av det, så tycker jag def du ska tillsätta mer av den söta frukten, sirapen eller vatten. Lycka till framöver!

      Tackar ödmjukast för albumet i mobilen, det värmer! <3

  • Reply
    Gabriella
    3 mars, 2015 at 23:37

    Vilka underbara bilder, så härliga! Det ser verkligen läskande gott ut:)

  • Reply
    Sofia
    4 mars, 2015 at 08:23

    Åh! Ser då gott ut!

    • Reply
      Mary
      4 mars, 2015 at 15:59

      Tack, det var det! 🙂 Fast syrligt och väldigt uppfriskande!

  • Reply
    Iz
    4 mars, 2015 at 10:30

    Vackra bilder och juicerna ser helt gudomligt goda ut

    • Reply
      Mary
      4 mars, 2015 at 15:59

      Tack snälla 🙂

  • Reply
    Anna
    4 mars, 2015 at 15:26

    Riktigt härliga bilder, det ser verkligen gott ut!

  • Reply
    Anonym
    4 mars, 2015 at 19:48

    Äe va gott med färskpressad juice! Borde testa något till helgen! KRAM

    • Reply
      Mary
      6 mars, 2015 at 12:14

      Visst är det, hoppas du provar på! Kram på dig

  • Reply
    johanna - tillvaron.se
    4 mars, 2015 at 21:48

    Här har precis mr blender flyttat in i hushållet så nu är det smoothie till mer eller mindre varje måltid, men skulle gärna ha en råsaftscentrifug också. Bara lite orolig för att alla harvar om att den ska vara svårrengjord. Men centrifug eller ej, ska absolut testa din morgonshot på handpressen så fort jag fått fatt på citroner igen! Tack för härlig inspiration.

    • Reply
      Mary
      6 mars, 2015 at 12:13

      Härligt, grattis till blendern! 🙂 Alltså..svårrengjord? Mjae..det beror så klart på vilken man har. Det är viktigt att rengöra den på en gång. Jag gör min juice, tar isär alla delarna på råsaftcentrifugen och tömmer/lägger dem i blöt i hett vatten med ngn droppe diskmedel, dricker juicen och sen när jag är klar så tar jag en sån svamp och rengör den (diskborsta tycker jag är svårare att jobba med när det gäller den här maskinen). Så visst är det några delar att rengöra, men allt handlar om attityd, över lag är vi ganska lata nu för tiden 😉 😛 Vi vill gärna gå ner i vikt och vara fräscha och snygga men tar bilen till gymmet och gnäller när vi måste göra av med energi genom att diska råsaftcentrifugen *fniss* Så, man får väl se det som lite träning..eller nåt 😉 Lycka till kära du!

    Kommentera