5 In Huvudrätter

GRILLAD POTATISGRATÄNG MED TIMJAN

For all my english speaking followers, click ”translate” on the left side of my blog and you’ll get somewhat of an idea what I’m talking about. The translation might be weird and funny, it probably will be. But stilll… Let’s eat put som barbecue some potato gratin! 
 
Alltså, regnet. Det vägrar sluta ösa ner. Det är som att någon står uppe i himlen och häller vatten ur en stor kanna vatten över huset. Svampplockning och bärplockningen som stod på ”schemat” får vänta för även om det ”inte finns något dåliga väder utan bara dåliga kläder” så finns det ju en gräns för allt. Ja det kan då jag tycka i alla fall. Vi hann väl vara ute i 20 minuter innan hällregnet och åskan kom. 
 

Så istället tänder vi i Bergslagskaminen, kokar soppa och spelar spel. Svärmor skrattar högt åt hur dåligt det går för svärfar medan jag skrattar högt åt det faktum att jag får Diamanten tre gånger i rad. Hjärnaktiviteten går på sparlåga, vi bakar äppelpaj och kärleken surfar efter hus på Hemnet. Grillen går väl inte på högvarv kanske men nog går det att grilla ändå om man vill. Speciellt när man kan grilla allt på en och samma gång och man inte behöver kontrollera sådant som innertemperaturer och stekyta. 

 

Potaitsgratäng är ju något som passar alldeles ypperligt att slänga på grillen. Ner med locket och ”låt stå” tills det bubblar, potatisen är mjuk och gratängen fått färg.  Jag äter det gärna tillsammans med Haloumibiffar som du hittar recept på HÄR.

Tips på enkelt men makalöst GOD & KNÄCKIG BLÅBÄRSPAJ hittar man även här, för den som vill unna sig något extra gottigt! 

Här kommer recept på Grillad Potatigratäng för den som vågar trotsa vädret eller kanske faktiskt har välsignats med uppehållsväder!

Grillad Potatisgratäng med Timjan

6 port

 

smör att smörja formarna med
2 dl crème fraiche
1 msk hackad färsk timjan 

6 stora potatisar av mjölig sort

1/2 tsk salt
2-3 dl riven ost av valfri sort
ca 2 dl matlagnings- eller mellangrädde

6 värmetåliga portionsformar 

Börja med att smörja formarna med en klick smör. Finhacka vitlöken och blanda i en stor skål med färsk timjan och crème fraiche. Skala potatisarna och skiva dem tunt, vänd sedan ner dem i crème fraichen. Fördela blandningen i portionsskålarna, strö osten ovanpå potatisen. Häll grädde i varje form men häll inte ända upp eftersom det under grillningen kommer bubbla i formarna och de då rinner över kanten. Grilla potatisgratängen på indirekt värme under lock ca 30 minuter, tills potatisen är mjuk och ytan fått fin färg. 

 

Ta ut formarna, täck med folie och låt stå så medan du grillar ditt kött/fågel/fisk/vegetariska alternativ. Dekorera gratängerna med en rejäl kvist timjan och servera gärna tillsammans med en god grönsallad! 

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Ingrid
  30 juli, 2015 at 21:23

  Det låter ju huuuur mumsigt som helst med potatisgratäng!

 • Reply
  Anonym
  1 augusti, 2015 at 20:38

  Ska testas!

 • Reply
  Anonym
  1 augusti, 2015 at 23:26

  Åååh gott!!! Fina bilder du tar! 😍

  • Reply
   Mary
   2 augusti, 2015 at 12:30

   Tack! <3

  Kommentera