16 In Efterrätter, Söta Bakverk & Godis

BLODAPELSIN CHEESECAKE MED VIT CHOKLAD & BRYNT SMÖR

Snön vräker ner över hela, ja mer eller mindre iaf, hela Sverige. Vissa älskar det, andra hatar det och tillhör du den senare sorten är det inte mycket man kan göra. Ja göra åt vädret alltså. Det är helt enkelt lika bra att göra det bästa av situationen och fokusera på det som är bra just nu. Citrusfrukter tillexempel!
 
The snow has been falling down covering Sweden in a thick white blanket for several days now. Some love it, others hate it and if you hate it, it’s really not that much to do about it. The weather I mean. The best you can do is to focus on the best right now, the best part of each season. Right now I’d say that citrus fruits are one of the best thing about january and february. 
Citrusfrukterna är verkligen helt fantastiska just nu och jag försöker få i mig så mycet naturligt C-vitamin som möjligt via mängder med röda apelsiner, röd grape och clementiner. Vill man gotta till det riktigt ordentligt kan man ju även passa på att baka med exempelvis röda apelsiner. Kanske en bakad cheesecake med smak av vit choklad, klyftad röd apelsin och apelsinsirap. Jorå, det går alldeles utmärkt en vanlig vardag mitt i veckan. Och så kan man ju passa på att göra en botten med brynt smör också, när man ändå är igång menar jag… 
 
Citrus fruits are reallt amazing right now and I try my best to devour as much natural vitamin C as possible by eating lots and lots of red orange, red grape and clementines. If you wanna do something more decadent one can always bake with some citrus fruits. Maybe a baked cheesecake with flavours from white chocolate, red orange and maybe some browned butter. Yes yes, I promise! It’s definately doable an ordinary weekday. 
Och den där sirapen på röd apelsin gick inte av för hackor, så mkt kan man ju säga. Passade även perfekt över lite grekisk yogurt också. Ifall att någon undrar… 
 
And the syrup with red orange, OMG! Also perfect to some greek yoghurt, if anyone was wondering… 
 
 
 
Röd Apelsincheesecake med Vit choklad & Brynt Smör
ca 8 port
 
Rektangulär pajform med löstagbar botten, ca 35×11 cm
 
Pajskal med brynt smör:
130 gram smör
2,5 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
0,75-1 dl strösocker
 
Fyllning:
50 gram vit choklad
400 gram Philadelphia Cream Cheese (naturell)
2 msk vaniljsocker
0,75 dl strösocker
1 litet ägg
 
Röd Apelsinsirap:
nypressad saft av ca 600 gram röda apelsiner  (ger ca 2 dl apelsinsaft)
3/4 dl strösocker
 
2-3 röda apelsiner 
 
Pajskal: Bryn smöret genom att smälta det på hög medelvärme i en tjockbottnad kastrull. Låt smöret fräsa och bubbla under lätt omrörning (gärna med en träslev, ej plastslev!) tills det tystnar. Fortsätta röra i botten av kastrullen tills smöret får en gyllenbrun ton och doftar nötigt. Drag då kastrullen från plattan och häll upp i ett annat kärl (står det kvar i kastrullen fortsätter det att brynas och kan bli bränt). Låt sedan smöret svalna så att det går att röra utan att bränna sig, ca 10-20 minuter.  Blanda under tiden mjöl, bakpulver och strösocker i en stor bunke. När smöret svalnat av något, rör ner mjölblandningen, rör kraftigt tills det blandat sig väl. Tryck ut smeten i pajformen, använd baksidan av en sked eller fingrarna. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen på 180 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. 
 
Fyllning: Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micro, låt svalna. Vispa Philadelphiaosten len och fluffig med flatblandaren i en hushållsmaskin. Tillsätt vaniljsocker, strösocker och den vita chokladen och rör smeten slät. Tillsätt slutligen ägget och vispa med flatblandaren tills ägget är noga fördelat. Häll ner i det förgräddade pajskalet, jämna till ytan och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter*. Ta ut från ugnen och låt svalna till rumstemperatur på galler, sätt sedan in i kylskåp och kyl i minst 4 timmar eller över natten. 
 
*OBS! Fyllningen kommer svälla upp under gräddningen men sedan sjunka ihop igen när den svalnar. 
 
Röd Apelsinsirap: Pressa saften ur apelsinerna och blanda med strösocker i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka i ca 15-20 minuter, tills sockerlagen reducerats något och känns simmig. Skumma vid behov. Häll upp sirapen i skål eller liten kanna och låt svalna i rumstemperatur, ställ sedan in i kylskåp fram till servering. 
 
DU KAN FÖRBEREDA SÅHÄR LÅNGT!
 
Servering: Filéa apelsinerna genom att skära bort skalet med en vass kniv, försök även få bort allt det vita (det är bittert). Skär ut varje klyfta genom att skära bort dem mellan hinnorna. Fortsätt runt hela apelsinen.  Toppa cheesecaken med några matskedar sirap och röda apelsinkluyftor. Servera cheesecaken med resterande sirap vid sidan om för den som önskar mer. 
 
 
 
 
Red Orange Cheesecake with White Chocolate & Browned Butter
serves about 8 port
 
Rectangular pie mold with removable bottom, approximately 13,7 x 4,3 inches
 
Pie crust with browned butter:
130 grams of butter
1 cup flour
3/4 tsp baking powder
0,3-0,4 cup granulated sugar
 
Filling:
50 gram white chocolate
400 grams cream cheese
2 tbsp vanilla powder
0,3 cup granulated sugar
1 small egg
 
 
Red Orange Syrup :
freshly squeezed juice from about 600 grams of red oranges (which should give you about 0,85 cup of juice )
0,3 cup granulated sugar
 
 
2-3 red oranges
 
 
 
Pie crust: Brown the butter by melting it in a sauce pan on medium high heat . Let the butter sizzle and bubble while stirring with a wooden spoon in the bottom of the pan. Continue to stir, and when the butter get silent it will soon turn golden brown.  When it smells a bit nutty and gets a golden brown color, pull the pan from the heat and pour into another container (if it stays in the panm it will continues to be browned and can get bruned and will taste awful). Let the butter cool for about 10-20 minutes, until you’re able to touch it without burning yourself. In the meantime mix flour, baking powder and granulated sugar in a large bowl. When the butter has cooled slightly, stir in the flour mixture  and keep stirring vigorously until it’s well blended. Press the mixture into the pie mold, use the back of a spoon or your fingers. Pre-bake pie crust in the oven at 180 degree Celsius or 356 Fahrenheit for about 10 minutes. Let cool on a rack .
 
 
Filling: Melt the white chocolate in a water bath or in the microwave oven and let it cool to room temperature. Beat the cream cheese soft and fluffy with the flat beater in a stand mixer. Add the vanilla powder, granulated sugar and the white chocolate and mix until smooth. Finally, add the egg and whisk with flat beater until egg is thoroughly incorporated. Pour into the pre-baked pie shell, smooth the surface and bake in the oven for about 30 minutes* . Remove from oven and let cool to room temperature on a wire rack, then move into the refrigerator and cool for at least 4 hours or overnight.
 
 
* Note! The filling will swell up during baking but then sink down again when it starts to cool down. 
 
 
Red Orange Syrup: Squeeze the juice from the oranges and mix with granulated sugar in a heavy bottomed saucepan. Bring to a boil and let it boil for about 15-20 minutes, until the syrup is reduced slightly and a bit thicker. Skim of the foam if necessary. Pour the syrup into a bowl or small pitcher and let cool to room temperature and then let it cool completely in refridgerator. Store in redrigerator until serving. 
 
NOTE! You can prepare the pie and topping this far!
  
Serving: Fillet the oranges by cutting away the peel with a sharp knife, also try and remove all the white bits (it taste bitter). Cut out the individual slices of the orange along their thin skin. Top the cheesecake with a few tablespoons of syrup and the filleted oranges. Serve the cheesecake with the remaining syrup on the side for those who want more.
 
 

You Might Also Like

16 Comments

  • Reply
    Agnes {Cashew Kitchen}
    4 februari, 2015 at 16:08

    Okej, är helt speechless. ÄLSKAR cheesecake. ÄLSKAR blodapelsin. Vad mer kan jag säga. Så stört fina bilder också! Fick genast lite prestationsångest hehe, fast mest pepp på att laga detta och på att fota mer! :)))
    Krams Agnes

    • Reply
      Mary
      4 februari, 2015 at 19:46

      Naaaw, tack snälla du <3 Fast ha inte prestationsångest, det känns onödigt, du tar ju jättefina bilder!!! 🙂 kram på dig!

  • Reply
    Sara i Åre
    4 februari, 2015 at 17:06

    aaaaah den översta bilden! så himla fin!

  • Reply
    Milkandacookie
    4 februari, 2015 at 17:12

    Åh vad gott det ser ut!! Är inte ett stort fan av vit choklad men apelsinsirapen måste jag testa. Kan tänka mig att det kan bli mycket gott av den:)

    • Reply
      Mary
      4 februari, 2015 at 19:45

      Tack! Det smakar inte mkt vit choklad alls, den är primärt där för att söta smaken på cheesecaken så kan nästan garantera att det inte är ngt du kommer känna av. Det smakar inte som vit choklad som man äter. Röda apelsinsirapen var en riktig hit, den passar till lite allt möjligt har jag märkt! Glass exempelvis! 🙂

  • Reply
    Gabriella
    4 februari, 2015 at 22:18

    Vilka härliga bilder och vackra färger! Och gott med citrusfrukter:)

  • Reply
    Cecilia
    5 februari, 2015 at 15:01

    Oj, oj, oj. Ser helt ljuvlig ut. Måste testa

  • Reply
    Sara på Vardag.nu
    5 februari, 2015 at 15:31

    Ser ju dööööögott ut. Citrus och vit choklad är fint!

  • Reply
    Anonym
    6 februari, 2015 at 19:43

    Jättefina bilder 🙂

    • Reply
      Mary
      7 februari, 2015 at 17:12

      Tack Malin!

  • Reply
    Volang-Linda
    9 februari, 2015 at 11:18

    Det ser HELT magiskt ut. Snyggt jobbat!

    • Reply
      Mary
      10 februari, 2015 at 10:03

      Tack snälla! <3

  • Reply
    masshe
    10 februari, 2015 at 20:16

    Åh herre,hjälp, jag drunknar i mitt egna saliv!! Ser så himla gott ut!!

    • Reply
      Mary
      13 februari, 2015 at 08:02

      Hihi, nej drunkna inte! 😉 Då kan du ju inte baka den, perfekt till Alla Hjärtans dag juhe 😉

    Kommentera