32 In Frukost

LYXIG GRANOLA MED ROSTAD VIT CHOKLAD, TORKADE BLÅBÄR & PEKANNÖTTER

Senaste tiden har jag och kärleken suttit mkt med min bloggdesign och det börjar ”ta sig”, men jisses så mkt jobb det är! När man är självlärd tar det så mkt längre tid än vad det gör för proffsen men det är ett viktigt jobb, ett jobb som måste göras, för när jag inte är nöjd med bloggdesignen så dalar min blogginspiration och jag behöver verkligen göra allt jag kan för att boosta min egen kreativitet den här mörka årstiden. 
 
Lately I’ve been spending a lot of time trying to change my blog design and it’s getting closer and closer to what I want, but OMG the amount of work that I have to put into it! Both me and hubby are self tought and that means it takes a lot longer time for us than it takes for the professionals! Too much time sometimes but the job needs to get done, because when I’m unsatiesfied with the blog design my inspiration to blog drops drastically and I really need to do all I can to boost my own creativity this dark and gloomy season. 
Helgens planer innehöll från början vänner, surdegspizza och spelkväll men i princip alla blev sjuka inklusive jag själv (hej migrän) så vi fick stanna hemma. Men när spelkvällen uteblev fick jag ju tid till annat, som att göra en lyxig granola till kommande mörka kvällar framför datorn slitandes med bloggdesignen. 
 
The weekend plan was to meet up with some friends, make some sour dough pizza and play a few rounds of a board game but almost everyone got sick including myself (hello migraine) so we had to stay home. But since the board game night went down the drain I got more time for other things, like making a luxurious granola with white chocolate and dried blueberries, something that’s gonna be perfect for coming nights when I’ll be in front of the computer trying to figure out how to change my blog design. 
Den här granolan är så ljuvlig att det finns inte. Den vita chokladen tillsammans med vaniljen, pecannötterna och de torkade blåbären är en kombinatiaon som är helt fantastiskt god! En nötig sötma som är sådär klockren tillsammans med vaniljyoghurt och färska blåbär. Granolan är faktiskt så sjukt god bara för sig självutan yoghurt att jag gärna slänger in en näve eller tre i munnen som snacks, sådär när jag passerar förbi köket ”helt apropå ingenting”…
 
 
This granola is the best of the best, seriously! The roasted white chocolate, the vanilla and the pecans together with the dried bluberries is so amasingly tasty! The nutty sweetnes that comes from the roasted chocolate goes perfectly with some vanilla yoghurt and fresh bluberries. The granola is so good that It’s hard not to eat it all as a snack and I often take a handfull or two when passing the kitchen for some reasone or other… 
Här kommer receptet! 
 
Here’s the recipe (English translation further down) 
 
Lyxig granola med Rostad Vit Choklad, Torkade Blåbär & Pecannötter
 
6 dl havregryn (ta gärna glutenfria)
90 gram pecannötter 
2 krm äkta vaniljpulver
1 dl rapsolja
2 msk flytande honung
 
70 gram torkade blåbär
100-150 gram vit choklad
2 msk pumpakärnor
 
Granola:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, vaniljpulver och pecannötter i en stor skål. Vispa för hand ner oljan i honungen och ringla det över havreblandningen. Rör tills allt blandat sig väl. Häll upp på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter, rör om efter halva tiden. Ta ut plåten och låt svalna helt.
 
Riv den vita chokladen på den grova sidan av rivjärnet. Strö sedan ut den på en bakpappersklädd plåt och rosta chokladen mitt i ugnen ca 6-7 minuter eller tills chokladen börjar få lite lätt gyllenbrun ton. Var aktsam, det kan gå väldigt fort på slutet. Ta ut och låt svalna i rumstempereatur, bryt sedan i bitar. 
 
Vänd samman alla de avsvalnade ingredienserna med varandra, tillsätt torkade blåbär och pumpakärnor och häll sedan upp i glasburk. Förvara torrt och svalt. Jag har märkt att den håller sig lite kortare, förmodligen pga av den vita chokladen. Jag förvarar den därför i kylskåpet för att förlänga hållbarheten. 
 
Trevlig helg finingar!
 
 
 
 
Luxurious Granola with Roasted White Chocolate, Dried Blueberries & Pecans
 
2,5 cups rolled oats (preferably the ones that are guaranteed to be gluten free)  
90 gram pecans
2 large pinches/2 ml pure vanilla powder
0,4 cup/100 ml canola oil
2 tablespoons liquid honey
 
70 gram dried blueberries
100-150 gram white chocolate
2 tbsp pumpkin seeds
 
Granola:
Preheat the oven to 175 degrees Celsius or 350 Fahrenheit. Mix rolled oats, vanilla powder and pecans in a large bowl. By hand, whisk the canola oil into the liquid honey to a smooth mixture and drizzle it over the rolled oats. Stir until it’s well blended. Cover a baking sheet with parchment paper and pour the rolled oats mixture in the baking sheet. Roast in the oven for about 18-20 minutes, stirring halfway through, and then let cool completely in room temperature.
 
Grate the white chocolate on the coarse side of the grater. Sprinkle it on a baking sheet covered with parchment paper and roast the chocolate in the middle of the oven at 175 degrees Celsius or 350 Fahrenheit for about 6-7 minutes or until the chocolate gets light golden brown. Be careful, it can burn very fast! Remove the baking sheet from the oven and let cool in room temperature. Break the roasted chocolate into smaller pieces. 
 
Fold all of the cooled ingredients together, add dried blueberries and pumpkin seeds and pour into a glass jar. Store the granola in a dry and cool place. I’ve noticed that the granola has a bit shorter ”best before” date, probably due to the roasted chocolate. It’s therefore adviceble to store the granola in the refrigerator, at least that’s what I do. 
 
 
Happy weekend lovelies!

You Might Also Like

32 Comments

  • Reply
    Ulrica – Krii's Kitchen
    22 februari, 2015 at 16:50

    Gud så gott det ser ut! När jag gjorde min första egna granola så fanns det ingen väg tillbaka till att köpa med sig ett paket från affären. Smakerna blir ju så mycket godare och det är så härligt att ha koll på vad det finns i.

    Lycka till med bloggdesignen jag gissar att den blir strålande snygg. 🙂

    Kram Ulrica

    • Reply
      Mary
      22 februari, 2015 at 17:11

      Hihi, det var väldigt gott! Den här får man inte göra för ofta, den rostade vita chokladen gör den nästa fööör god! Förstår precis hur du menar med hemgjord granola, det finns liksom ingen återvändo! Hoppas hoppas, borde väl vara klar inom en inte allt för lång framtid 😉 Kram Mary

  • Reply
    Anonym
    22 februari, 2015 at 17:06

    Helt fantastiska bilder! Älskar den blåa nyansen, och fick ett oerhört sug på blåbär.

  • Reply
    Hannah S.
    22 februari, 2015 at 17:32

    Ser riktigt gott ut, måste pröva detta receptet!

    • Reply
      Mary
      22 februari, 2015 at 17:36

      Tack, då hoppas jag verkligen du provar 🙂

  • Reply
    Agnes
    22 februari, 2015 at 18:56

    Ser såå gott ut!

    • Reply
      Mary
      22 februari, 2015 at 19:30

      Tack snälla!

  • Reply
    Emma Thun
    22 februari, 2015 at 19:24

    Fantastiska foton – som vanligt, men skålarna, med de blå mönstret, vart kommer dom ifrån?

  • Reply
    Patricia
    22 februari, 2015 at 20:05

    Åh, så snyggt stylat!

  • Reply
    Emschen
    23 februari, 2015 at 09:02

    Alltså dina foto – älskar dom!

    Det där med bloggen känner jag igen, vi knåpar på utseendet för bloggportalen men vi (nä mannen inte jag för jag förstår inget av det tekniska) är också självlärda.

    Tror jag ska göra din granola för den låter jättegod.
    Kram

    • Reply
      Mary
      23 februari, 2015 at 13:47

      Tack fina du! Hoppas det går bra med portalen och hoppas du provar granolan, den är bra god alltså! 🙂 kram

  • Reply
    Emma
    23 februari, 2015 at 09:58

    Fint porslin!! Vart är det ifrån?:)

    • Reply
      Mary
      23 februari, 2015 at 13:46

      Kommer från PUB-huset i Sthlm, tror de är inköpta på ROOM men inte helt hundra, var ett tag sen nämligen. 🙂

  • Reply
    Anna
    23 februari, 2015 at 12:49

    Yummy looks delicious <3

    https://aspoonfulofnature.wordpress.com/

  • Reply
    Agnes {Cashew Kitchen}
    23 februari, 2015 at 17:36

    Asså detta!! <3<3<3 Finner inga ord.

    Nu såhär 2 dagar innan löning när kylskåpet ekar tomt finns det ingenting jag hellre skulle ha hemma än denna granola. Åh!

    Spännande med bloggdesignen! Ambitiöst att göra det själv. Du vet att det är helt okej att ta hjälp av folk va? ; ) Fast kul att lära sig det ändå! Är precis likadan – vill också ha full kontroll över resultatet hehe.

    Kram!

    • Reply
      Mary
      23 februari, 2015 at 18:17

      Tack fina du! <3 HIhi, hade du bott bara lite närmre å inte på andra sidan stan hade jag kommit över med några portioner! Haha, va?? Kan man ta hjälp?? 😉 😛 Jo, jag vet, men det är samtidigt kul att få pyssla lite själv, testa sig fram och lära sig på vägen, även om det tar lite längre tid. Men det är liksom en process för mig att komma fram till vad jag vill ha vilket gör det svårt att beställa ngt från ngn annan. Det växer liksom fram allt medan jag håller på. 🙂
      Kram på dig

  • Reply
    Citroncest - matblogg från Italien
    23 februari, 2015 at 20:56

    Jag gjorde också granola i helgen och den blev så himla knaprig och god. Men rostad choklad låter ju magiskt, det får jag addera nästa gång! 🙂

    • Reply
      Mary
      23 februari, 2015 at 21:48

      Mmm, tycker granola ska vara riktigt knaprig, då är den som bäst! Visst är det magiskt, lovar! Den ger en nötig sötma som är supergod mot torkade blåbär och pecannötter men även till tranbär och kokos 🙂

  • Reply
    Gabriella
    23 februari, 2015 at 21:41

    Nämen oj så smarrigt det ser ut! Tack för recept och inspiration!

    • Reply
      Mary
      23 februari, 2015 at 21:49

      Tack snälla du! <3 Du får berätta om du provar, och vad du tyckte så klart 😉

  • Reply
    Vegetarians Always Win
    24 februari, 2015 at 22:59

    Men vilken underbar blogg! Glad att jag hittade hit!

    • Reply
      Mary
      25 februari, 2015 at 11:40

      Åh men tack och ett stort Välkommen! <3

  • Reply
    Stina
    3 mars, 2015 at 12:42

    Snubblade precis över din blogg och kan inte riktigt hålla mig härifrån nu 🙂 Du har sån känsla i dina recept och i dina foton att man riktigt känner inspirationen! Vad använder du för kamera och objektiv? Tack för en jättefin blogg!

    • Reply
      Mary
      3 mars, 2015 at 13:17

      Men åh tack, vilka fina ord! <3 Fotar med Canon 5D mark III och 24-70 mm f/2,8 L , 50 mm f/1.4 eller 100 mm f/2.8 L. Lycka till med fotandet! Kram

  • Reply
    Hanna
    15 mars, 2015 at 22:09

    Den här gjorde jag igår och den blev jättegod. Fast jag körde med pumpakärnorna i ugnen.

  • Reply
    Astrid
    26 mars, 2015 at 15:10

    Hej ser supergott ut :)? Undrar dock hur pass nyttig den är? Kan man käka den till frukost varje dag t.ex.? MVH Astrid

  • Leave a Reply