8 In Huvudrätter/ Soppor

KRÄMIG BLOMKÅLSSOPPA MED PALSTERNACKA, UGNSROSTADE SVAMPCHIPS & FRITERADE LINSER

Det är måndag och en slaskig snömodd täcker marken utanför köksfönstret och det är nu jag på allvar börjar känna av den där berömda vintertröttheten. Jag har enormt svårt att ta mig upp från sängen på morgonen, är trött redan kl 15 och har ingen energi för varken promenader eller yoga. Kanske är vi fler där ute, jag misstänker det i allafall och då, ja då passar det perfekt med en enkel soppa som går att förbereda och sedan bara slänga fram som lunch, middag eller som idag, när jag väntar lunchsällskap.
 
It’s monday again and the ground outside my kitchen window is covered in a dirty half-melted liquid snow and it’s at this time of year that the ”oh so famous winter blues” is making itself known. I have a hard time getting up in the morning, I’m super tired at 3 pm and have no energy what so ever for powerwalks or yoga. Maybe I’m not alone, I’m guessing there are others out there feeling the same way, which means it’s the perfect time for soup. It’s easy, can be prepared and then just picked out from the refrigerator and served for lunch, dinner or as today when expecting company. 
Idag hade jag lunchsällskap av min fina vän Louise. Jag bjöd på krämig blomkålssoppa som även smaksatts med parlesternacka och lite vitlök och som ackompanjerades av ugnsrostade svampchips och friterade röda linser. Perfekt en köttfri måndag (även om alla mina dagar är köttfria) om man vill prova på ngt nytt och passar både vegetarianer, veganer (anv ex sojagrädde istället), glutenintoleranta och går även att förbereda. Win-win med andra ord!  
 
Today my lunch was shared with my dear friend Louise. I took the opportunity to make a creamy cauliflower soup flavored with some parsnip and garlic and served with oven roasted mushroom chips and fried red lentils. Besides the fact that the dish is perfect a meat free monday (even though all my days are meat free) and suits both vegetarians and vegan (use soy cream instead), it’s also gluten free and it can be prepared the day or morning before. In other words; it’s a win-win! 
Även om soppan består av tre olika moment så är den enkel att göra eftersom de går att göra parallellt med varandra och hela rätten kan även förberedas för den som inte vill stå och laga mat precis under lunchen eller när middagssällskapet kommer. Därför blir det faktiskt blomkålssoppa även till kvällsmat, men det känns riktigt perfekt, då får jag mer tid att ligga utsträckt i soffan, något som är ungefär vad jag orkar med på kvällstid nu för tiden. Kom igen universum ge mig vår! 
 
 
Even though the soup consists of three different steps it’s easy to make and can also be prepared in advance for those of us that have no desire to make the soup during lunch time or when the guest arrives. And therefore, this is what I’ll be serving for dinner as well, since it will give me more time to lay on the couch which is kind of what I have energy for these day. Come on universe, give me spring time!
 
 
 
Krämig Blomkålssoppa med Palsternacka, Ugnsrostade Svampchips & Friterade Linser
4 port (kan med fördel serveras med en bit bröd om man är extra hungrig el vill ha större portioner)
 
Soppa:
1/2 gul lök 
rapsolja tillstekning
600-650 gram blomkål
200 gram palsternacka
1 liter vatten 
flingsalt
1 liten vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde (går även bra med magrare varianter, den blir dock mindre krämig då)
 
Friterade Röda Linser:
1 dl röda linser
rapsolja
havssalt (flingsalt)
 
Ugnsrostade Svampchips:
200 gram stora kastanje- eller skogschampinjoner (de kallas lite olika i butikerna)
2 msk rapsolja
2 stora nypor havssalt
 
 
Blomkålssoppa:
Finahacka löken och stek mjuk  och glansig på medellåg värme, utan att få färg, i någon matsked rapsolja, rör kontinuerligt. Skala palsternackan och ta bort blasten på blomkålen och skär i mindre tärningar. Tillsätt till den stekta löken och låt fräsa på under omrörning i någon minut. Tillsätt vatten och salt och låt koka upp på medelhög värme, koka utan lock tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt grädden och mixa ytterligare några sekunder tills soppan är helt slät och len. Pressa i vitlöksklyftan i soppan, låt den få ett uppkok och smaka ev av med mer salt. 
 
 
Ugnsrostade svampchips:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva svampen i tunna skivor med en vass kniv el mandolin. Lägg svampen på plåt som täckts med bakplåtspapper, ringla olja och strö salt över svampen, och vänd runt svampen så att det fördelas jämnt. Lägg ut svampen i ett lager på plåten och rosta mitt i 30 minuter, eller tills svampen krympt ihop och börjat få färg. Ta ut och låt svalna tills krispiga chips. 
 
 
Friterade Linser:
Lägg linserna i blöt i ca en timma. Häll av vattnet, skölj linserna och lägg i ett lager på en ren kökshandduk för att torka i ca 2 timmar. Häll ca 0,5 cm rapsolja i en tjockbottnad stekpanna och värm på ganska hög värme (ha ett lock till hands ifall ngt händer, barn/tonåringar bör inte göra detta på egen hand). Fritera linserna i omgångar i rapsoljan i ca 4-5 minuter, rör lite då och då. Linserna är klara när de börjar bli gyllenbruna. Lyft upp dem med en hålslev och lägg på hushållspapper, salta medan linserna fortfarande är varma. Linserna klarar sig utan problem ett dygn i rumstemperatur och är perfekta att förebereda innan.
 
 
Servering
Skopa upp den varma soppan i skålar, tillsätt svampen, någon matsked friterade linser och några droppar olivolja. Servera resterande linser som tillbehör till soppan. 
 
 
Creamy Cauliflower Soup with Parsnip, Oven Roasted Mushroom Chips & Fried Lentils
serves aproximately 4
 
Soup:
1/2 yellow onion
canola oil
600-650 gram cauliflower
200 gram parsnip
4,25 cups/1000 ml water 
sea salt
1 clove of garlic
1,25 cup/300 ml cream (I used whole cream but you can choose whatever cream you prefer, a cream with lower fat percentage will make it less creamy though. Also possible to use vegan cream, soy cream for example) 
 
Fried lentils
0,4-0,5 cups/100 ml red lentils
canola oil
sea salt
 
Oven rosted mushroom chips: 
200 gram large chestnut mushrooms 
2 tbs canola pil
2 large pinches sea salt
 
 
Cauliflower soup :
Finely dice the onion and saute it in canola oil on medium-low heat until the onions are tender and glossy, do not let the them brown. Peel the parsnip and and chop the parsnip and the cauliflower into smaller cubes. Add the vegetables to the sauted onios in the pan and let it saute a minute or two. Add water and salt and bring to boil over medium high heat, let it boil without a lid uthe vegetables are done (soft when toothpick is inserted). Usa a hand mixer to puré the soup and then add the cream and mix a few seconds util silky smooth. SUe a garlic press and press the garlic clove into the soup, let it come to a boil again. Seasone with more salt if needed.
 
 
 
Oven roasted mushroom crisps:
Preheat the oven to 200 degrees Celsius or 400 degrees Fahrenheit. Line a large baking sheet with parchement paper and set aside. Thinly slice the mushrooms with a sharp knife or a mandolin and place on baking sheet. Drizzle with oil and sprinkle salt, toss well to combine. Spread out,l preferable in one layer, on the baking sheet. Roast for 30 minutes or until the mushrooms are beginning to brown. Remove the baking sheet from oven and the the mushrooms cool. 
 
 
 
Fried lentils :
Let the lentils soak in water for one hour, drain them in a fine-mesh strainer, rinse in cold water and then place in a single layer on a kitchen towel to dry for about 2 hours. Set a paper towel lined plat or cutting board and a slotted spoon by the stove. Pour canola oil to a depth about 1/4 inch in a larget skillet over medium high heat and when the oil is hot, carfully add some of the lentils (don’t fry them all at once, fry in batches, just add enough to form a single layer) and fry for about 4-5 minutes until the starts to get golden brown. Lift from the hot oil with a fine mesh strainer and drain on paper towels, salt immediately before they cool. You can prepare them a few hours before or the day before (they can be stored one day in room temperature) if you rather prefer that. 
 
 
Serving:
Scoop up the hot soup in bowls, add the mushrooms and a tablespoon of fried lentils and maybe a few drops of olive oil. Serve remaining lentils in a bowl at the table. 
 
 
 
 

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Sabina
    16 februari, 2015 at 16:49

    Så gott! Och såå fint upplagt. Duktig du är 🙂

  • Reply
    Anonym
    16 februari, 2015 at 17:12

    Mums!

  • Reply
    Agnes {Cashew Kitchen}
    17 februari, 2015 at 17:20

    Ja herrejisses har verkligen också känt av en enorm vintertrötthet hela januari och februari :((( För mig börjar det äntligen vända nu, tack vare ljuset och yoga faktiskt, men det har varit en ovanligt lång och seglivad process att komma på fötter igen.

    Soppan låter helt makalöst god! Friterade linser alltså <3 Har aldrig ens tänkt tanken på detta fantastiska! Min mat-lathet på senaste tiden har tyvärr inte varit så kreativ utan mest bestått i frukost-till-middag-konceptet hehe.

    Hoppas du får en mysig kväll på soffan! Kan rekommendera att lyssna på Serial samtidigt för att prokrastinera lite extra 🙂
    Kram!

  • Reply
    Jennifer
    17 februari, 2015 at 20:34

    Åh, det där lät jättegott! Och så snyggt! 🙂 Måste absolut provas…

  • Reply
    Jennifer
    17 februari, 2015 at 20:34

    Åh, det där lät jättegott! Och så snyggt! 🙂 Måste absolut provas…

  • Reply
    Majja
    18 februari, 2015 at 22:16

    Det skulle vara jätteroligt om du kunde visa hur du knäpper dina matbilder! Ge lite tips 🙂

  • Reply
    mwasshe
    18 februari, 2015 at 23:32

    Jag försov mig idag vilket jag nästan aldrig gör.Trots det så låg jag kvar i ytterligare fem minuter och funderade på ifall jag skulle strunta i jobbet och ligga kvar (haha). Jag pallrade mig sedan upp från sängen och begav mig trots allt till jobbet. Och väl på jobbet under lunchen (12.50)så klagade alla på hur trötta de har varit den senaste tiden,ojoj vilken diskussion vi hade om detta!

  • Reply
    MalinS
    19 februari, 2015 at 20:15

    Men åh så gott det där låter, det måste ju provas!! Blir nog redan till helgen:-)

  • Kommentera