14 In Godis & Snacks/ Söta Bakverk

NYTTIGA CHOKLADBOLLAR

Åh underbara helg! Vinterpromenad i snö och strålande sol och kaffe med mjölk ute på bryggan i solen, bröllopsplanering och bokning av bröllopsresan…San Fransisco & Highway One här kommer vi(!), och så nyttig bakning som pricken över i. 
 
Wonderful weekend! Long walks in snow with the sun shining on a blie sky and then som coffee with milk on the bridge by the lake out in the sun, wedding planning and booking of our honeymoon…San Fransisco & Highway One here we come (!), and some healthy baking on top of that as an end to a great weekend! 
Nyttig bakning? Är det verkligen möjligt?
Vanligtvis brukar jag säga att vill man vara nyttig så, ja så kanske man ska hoppa över godis och bakning och satsa på något annat istället (färsk frukt exempelvis), men visst går det att baka nyttigt. Eller nyttigARE iaf!
Egentligen är det väl mängden som styr nyttighetsgraden på det mesta. Tryck i dig 25 chokladbolllar, raw och glutenfria eller den vanliga sorten, så säger det vill sig själv att det kanske inte är det bästa man kan göra om man vill vara hälsosam.
 
Healthy baking? Is that really possible? 
I usually say that is you wanna eat healthy, maybe it’s time to skip baking and candy all together and go for something else (like fresh fruits?), but of course it’s possible to bake healty. Or healthIER at least! 
I’d probaby say that it’s the amount of food that defines weather it’s a healthy or unhealthy snack. Because I think it goes without saying that if you eat a whole batch of chocolate balls, raw and glutenfree or not, that’s not the best thing to do if you want to be healthy. 
Men att baka nyttigt är ju helt möjligt och inte speciellt svår heller. Och speciellt chokladbollar är sådär lite extra enkelt också. Chokladbollar var ju en favorit när jag växte upp och det kanske det är flera där ute som känner igen sig i. Förmodligen var det en favorit för att det var sött och gott men gissningsvis var det även för att det var så enkelt att göra! Lite smör, kakao, havregryn och socker och så fick man på bara några minuter underbara chokladbollar i en skål framför sig. Och kanske var det fler än jag som också helt sonika struntade i att rulla smeten till bollar utan helt enkelt bara åt den rakt upp och ned från bunken? 
 
Och det här receptet är precis lika enkelt och går utmärkt att göra med småttingarna där hemma. Mixa, rulla och njut är egentligen allt som krävs, precis som vanligt när det gäller chokladbollar med andra ord! 
 
But baking healthy is definately possible and really not that hard either. And I’d say that chocolate balls are especially easy too. Growing up chocolate balls was one of my favourites and maybe there are others out there that can relate to that. The reason for them being so popular is partially due to the taste but also, Iäm guessing, because they are so easy to do! Some butter, cocoa, rolled oats and sugar and in a few minutes with very little effort there they were in a bowl in front of me! And maybe I’m not the only one who simply ate it right from the bowl without rolling it to balls? 
 
And this recipe is just as easy and therefore are perfect to make with the little ones at home. Mix, roll and enjoy is really al there is to ut, in other words just as ordinary chocolate balls! 
 
 
Glutenfria, Nyttiga & Veganska Chokladbollar
 
Vegeanska, Glutenfria Raw Chokladbollar
2 dl el 130 gram sötmandel
10 färska urkärnade dadlar
3 msk raw kakopulver
3 msk raw kokosolja
1 krm vanljpulver
kokosflingor
 
Mixa sötmandeln tills den är finmald och nästan börjar klumpa ihop sig i en hushållsmixer. Tillsätt alla övriga ingredienser utom kokosflingorna. Mixa samman tills degen går ihop sig, ställ i kylskåp ca 15 minuter. 
 
Ta ut och rulla till bollar, blöt händerna i kallt vatten om du tycker att degen kladdar mkt. Rulla sedan chokladbollarna i kokosflingor. Chokladbollarna förvaras i kylskåp eller ät upp dem på en gång 😉  
 
 
 
Glutenfreee, Healthy & Vegan Chocolate Balls
 
130 gram/0,85 cups amonds 
10 fresh pitted dates
3 tbsp raw cocoa powder
3 tbsp raw coconut oil
2 pinches (or 1 ml) vanilla powder
shredded coconuts
 
Mix the almonds in a mixer until it’s finely shopped and looks like a rough almond flour. Add all the other ingredients except for the shredded coconuts. Mix until the dough comes togheter and everything is well combined, put in refrigerator for about 15-20 minutes. 
 
Roll into small balls, I like them in a smaller sizes but you do as you like. Roll in shredded coconuts.  Store inrefridgerator or eat immediately 😉
 
 
 
 

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply
    Anonym
    8 februari, 2015 at 11:51

    Åh, dessa måste jag prova! Perfekt för min mage som inte gillar gluten. Tack för tipset (och fantastiska bilder!)

  • Reply
    Jennifer
    8 februari, 2015 at 21:21

    Låter jättebra, det ska jag testa nästa helg! Vackra bilder också, sitter och ler här i soffan. 🙂 Roligt att höra att du haft en bra helg! Kram

  • Reply
    biggeros
    10 februari, 2015 at 12:34

    Jag som håller Lchf gör kokosbollar doppade i 70 % ig mörk choklad. Är oxå nyttiga och glutenfria÷)

  • Reply
    Anna
    10 februari, 2015 at 16:25

    Love this!! you are such a good photographer <3<3

    https://aspoonfulofnature.wordpress.com/

  • Reply
    Anonym
    10 februari, 2015 at 18:46

    Tack för tips =)

  • Reply
    Ataljea
    15 februari, 2015 at 16:11

    Mmm, kanske något att bjuda svärmor på!

  • Reply
    maria at inredningsvis
    16 februari, 2015 at 13:19

    MMM du fick fasen chokladbollar att bli ren konstform med de foton haha 🙂 hoppas du haft en fin alla hjärtanshelg

    Ny post..mitt sovrum före efter sänggaveln med stoort S 🙂

    jag önskar en skön ny vecka

    LOVE Maria

    • Reply
      Mary
      16 februari, 2015 at 15:47

      Naaw, vad söt du är, tack fina du! Detsamma, hoppas du hade en helg fylld med kärlek! Kram Mary

  • Reply
    Jennifer
    17 februari, 2015 at 20:31

    Jag gjorde dina chokladbollar i helgen! Hade tänkt bjuda på familjerna som skulle komma på fika, men så blev mannen sjuk och vi fick ställa in… Men då blev det fler chokladbollar till oss och det gjorde ingenting! 😉

    • Reply
      Mary
      17 februari, 2015 at 20:40

      Hihi, men eller hur 😉 Mer för er! 😉 <3

  • Reply
    Ann-Louise
    8 mars, 2015 at 17:22

    Så vackra bilder du alltid bjuder oss på! Läste din berättelse ovan om din stroke. Starkt och fint!
    Du….hur/med vad skriver du ut såna där små bilder du har i fotona ovan? De med samma motiv som bilden du tar 😊 Hoppas du vill lära mig!

  • Kommentera