Har ni provat att göra granola med pepparkakor? Om inte så är det dags att ta tag i saken, för det är bara så otroligt gott! Perfekt nu när det snart är jul, men faktiskt gott året om! Blanda gärna med frystorkade hallon eller torkade tranbär för att möta den söta pepparkaksgranolan med något lite syrligare och fräschare.

Hur enkelt som helst att göra, det tar faktiskt inte alls lång tid! Jag gjorde en omgång igår samtidigt som jag spelade lite på online casinon.

Själv så håller jag på och slår in granolan i små papperslådor och papperspåsar som present till nära och kära. Och det är faktiskt allt man behöver; en brun påse eller en papperslåda och lite snöre och vips så har du en fantastisk “gå-bort-present” eller varför inte en ätbar julklapp!

Ett tips är att lägga granolan i en plastpåse (stäng inte plastpåsen) som täcker insidan av papperspåsen eller papperslådan så att oljan i granolan inte “blöder igenom” och gör pappersboxen eller påsen fläckig & ful. Dekorera papperslådan med grankvistar eller eukalyptuskvistar, en ranunkel eller någon annan säsongsbetonad växt. Jag har även gjort utskrifter på strukturerat papper som jag sätter fast på påsarna. Gör att det känns lite mer genomtänkt även om det bara tog några minuter att “slänga ihop” och skriva ut.

I den här granolan har jag använt mig av Annas Pepparkakor “Vinteräpple” men det går givetvis bra att använda både den limiterade smaken eller vanliga “naturella” pepparkakor också.

Såhär enkelt gör du din egen pepparkaksgranola!

Pepparkaksgranola

7 dl havregryn
ca 100 gram pekannötter
1 msk pepparkakskrydda
1 dl rapsolja
2 msk flytande honung

70 gram torkade tranbär
75-150 gram Annas Pepparkakor “Vinteräpple Limited Edition” eller vanliga pepparkakor (mängd beroende på smak och tycke och önskad sötma)
1 dl kokoschips eller motsvarade mängd riven kokos

Granola:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, pepparkakskrydda och pekannötter i en stor skål. Vispa för hand ner oljan i honungen, lite i taget, och ringla det över havreblandningen. Rör tills allt blandat sig väl. Häll upp på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter, rör om efter halva tiden. Ta ut plåten och låt svalna helt.

När den rostade havren svalnat, bryt/smula ner pepparkakorna. Tillsätt kokos och tranbär och häll upp häll sedan upp i valfri behållare eller burk. Förvara torrt och svalt.

God jul på er!

Pepparkaksgranola med annas pepparkakor “vinteräpplen”, torkade tranbär & kokoschips