37 In Drickbart

DIY CHAIMIX TILL CHATLATTE ELLER CHAITE – EN ÄTBAR JULKLAPP

Nu är det dags för lucka 20 i vår adventskalender eller ”24 days of Scandinavian Christmas”-inspiration. Igår var det talangfulla Helena som tipsade och inspirerade med snabbt tips på placeringskort på juldukningen. Och idag, ja idag är det min tur att föra oss vidare mot julafton i vår kreativa julkalender
Något som för mig är det viktigaste kring jul är så klart alla smaker och dofter som förknippas med jul. Kanel, kardemumma, kryddnejlika och mustig vanilj. Därför är det lite extra kul att ge bort en julklapp eller adventspresent i form av en ätbar present. 
En perfekt present med alla de rätta smakerna är chaimix som man kan göra både chaite och chailatte på. Tar bara cirka 10 minuter att pyssla ihop och ger mottgaren maximalt med mys. Bara att blanda med varm mjölk och lite starkt kaffe eller espresso (chailatte)  eller varmt vatten och skummad mjölk (chaite). 
 
Såhär enkelt ger du dig själv, eller någon annan en fin ätbar present: 

DIY Chaimix till Chailatte eller Chaite 

Du behöver:

En glasburk med lock

Snabblim

Kanelsåntg

Fint snöre eller tygband

En liten sked, gärna en gammal från loppis

Sax

Chaimix

Instruktionslapp

Chaimix:

2 msk malen kanel

2 tsk mald kardemumma

1 stjärnanis, bryt isär och mortla grovt

½ msk malen kryddnejlika

½ tsk äkta vaniljpulver

1 krm malen svartpeppar

7 msk svart te, exempelvis earl grey

1 dl råsocker

Blanda alla ingredienser i en skål, blanda noga. Häll upp chaimixen i en glasburk, klistra fast en kanelstång på locket och stäng sedan burken.Skriv instruktionerna för hand på ett fint papper, gärna lite tjockare med struktur, eller skriv ut på datorn.  Tag ett fint band eller snöre och bind fast skeden samt instruktionslappen på burken. Ge bort i julklapp till någon du tycker om!  

Instruktioner för hur man gör Chailatte ELLER Chaite:

Chailatte/Chaite:

1,5 msk chaimix

2,5 dl mjölk/vatten

Eventuellt kaffe

Koka upp chaimixen med mjölken, drag kastrullen från plattan låt stå och dra 5-10 minuter under lock. Sila och häll upp i ett glas, tillsätt en liten kopp espresso (ca 2 cl) och  toppa med skummad mjölk och en nypa kanel. Jag hoppar ofta kaffet helt och dricker ”chailatten” med endast mjölk. Lite som en lyxigare variant av chaite. 

Chaite:

1,5 msk chaimix

vatten

Värm vatten till kokpunkten, häll därefter ner chaimixen och låt stå och dra under lock cirka 5 minuter. Sila och häll upp i glas, toppa med skummad mjölk och en nypa kanel. 

You Might Also Like

37 Comments

  • Reply
    Ruth | HungryHeart.se
    20 december, 2015 at 20:21

    Åh, herregud vad gott! Jag ÄLSKAR chaikryddor! Kommer definitivt att svänga ihop det här under jullovet.

  • Reply
    Evelina - Evelinas Ekologiska
    21 december, 2015 at 17:31

    Vilken bra idé!! Det ska testas 🙂
    /Evelina – Evelinas Ekologiska

  • Reply
    Anonym
    21 december, 2015 at 19:15

    Tack för ett bra tips! 😘

  • Reply
    ISA
    22 december, 2015 at 09:17

    MÅSTE skriva. MÅSTE få ur mig att jag hörde dig i blogbusiness poden och blev så jävla impad! vilken power du besitter, lyssnade slaviskt på dina ord och kände verkligen hur stark och tuff du verkar. Peppande, minst sagt! vill så gärna höra/läsa mer om ditt "jag bryr mig inte vad andra tänker om mig"-tänk. Behöver det mer.. :/ KRAM

    • Reply
      Mary
      5 januari, 2016 at 18:40

      Men fina du, tack så jättemkt!! Det värmer verkligen i själen att höra! <3 Det är verkligen en ära för mig att få inspirera dig, hoppas du fortfarande känner att du har kvar lite av den energin du hade när du skrev kommentaren och att du kan ta med det i ditt eget liv! STOR kram till dig!

  • Reply
    Linda
    22 december, 2015 at 14:37

    Hej,
    Saknar en del av dina recept, hittar inte dem i receptarkivet. Bl.a. söker jag receptet på en Räk och pepparotsröra som du serverade i salladsblad.

  • Reply
    Linda
    22 december, 2015 at 14:37

    Hej,
    Saknar en del av dina recept, hittar inte dem i receptarkivet. Bl.a. söker jag receptet på en Räk och pepparotsröra som du serverade i salladsblad.

  • Reply
    Hanna
    23 december, 2015 at 07:46

    Vilket bra tips!

  • Reply
    Hanna
    23 december, 2015 at 07:46

    Vilket bra tips!

  • Reply
    Anonym
    23 december, 2015 at 08:36

    Åh va mysigt! Kanel och kardemumma är ju fantastiska smaker och dofter verkligen. Tack för tipset!

  • Reply
    Jasmine
    23 december, 2015 at 13:11

    Vilken rolig idé! Charite och -latte är ju så gott.
    Kram

    • Reply
      Mary
      5 januari, 2016 at 18:32

      Eller hur, chaité är verkligen en favorit!

  • Reply
    Catarina Davidsson
    24 december, 2015 at 10:24

    Önskar dig en riktigt underbar jul. Kram, Catarina

  • Reply
    Helen
    29 december, 2015 at 12:29

    Superbra tips!! Vilka goda smaker 🙂

  • Reply
    Junitjej
    29 december, 2015 at 13:16

    Tack för detta tips!

    • Reply
      Mary
      5 januari, 2016 at 18:31

      Vad kul att du gillar det!

  • Reply
    Sofia Granath
    29 december, 2015 at 13:34

    Love this and lovely photos 🙂

  • Reply
    Anna
    29 december, 2015 at 16:13

    Åh, detta skulle jag vilja ha fått!! 😀

  • Reply
    Mathilda
    29 december, 2015 at 16:53

    Fantastiskt fina bilder och bra blogg!

    mathildaliv.blogg.se

    • Reply
      Mary
      5 januari, 2016 at 18:30

      Tack Mathilda!

  • Reply
    Anonym
    31 december, 2015 at 08:58

    Såg förbannat gott ut! Måste testas :)!!

    • Reply
      Mary
      5 januari, 2016 at 18:30

      Det ÄR förbannat gott, hoppas verkligen du provar 🙂

  • Reply
    Anonym
    2 januari, 2016 at 22:45

    Vilket bra tips 🙂 chaimixen måste jag testa

  • Reply
    Anonym
    6 januari, 2016 at 08:50

    Hej Ok så du har valt att ta bort dessa recept fr nya bloggen?

  • Reply
    Anonym
    6 januari, 2016 at 08:51

    Hej Ok så du har valt att ta bort dessa recept fr nya bloggen?

  • Reply
    Anonym
    6 januari, 2016 at 08:51

    Hej Ok så du har valt att ta bort dessa recept fr nya bloggen?

  • Leave a Reply