Nu är det dags för lucka 20 i vår adventskalender eller “24 days of Scandinavian Christmas”-inspiration. Igår var det talangfulla Helena som tipsade och inspirerade med snabbt tips på placeringskort på juldukningen. Och idag, ja idag är det min tur att föra oss vidare mot julafton i vår kreativa julkalender.

Något som för mig är det viktigaste kring jul är så klart alla smaker och dofter som förknippas med jul. Kanel, kardemumma, kryddnejlika och mustig vanilj. Därför är det lite extra kul att ge bort en julklapp eller adventspresent i form av en ätbar present.

En perfekt present med alla de rätta smakerna är chaimix som man kan göra både chaite och chailatte på. Tar bara cirka 10 minuter att pyssla ihop och ger mottagaren maximalt med mys. Bara att blanda med varm mjölk och lite starkt kaffe eller espresso (chailatte) eller varmt vatten och skummad mjölk (chaite).

Så här enkelt ger du dig själv, eller någon annan en fin ätbar present: DIY Chaimix till Chailatte eller Chaite

Du behöver:

En glasburk med lock

Snabblim

Kanelsåntg

Fint snöre eller tygband

En liten sked, gärna en gammal från loppis

Sax

Chaimix

Instruktionslapp

Chaimix:

2 msk malen kanel

2 tsk mald kardemumma

1 stjärnanis, bryt isär och mortla grovt

½ msk malen kryddnejlika

½ tsk äkta vaniljpulver

1 krm malen svartpeppar

7 msk svart te, exempelvis earl grey

1 dl råsocker

Blanda alla ingredienser i en skål, blanda noga. Häll upp chaimixen i en glasburk, klistra fast en kanelstång på locket och stäng sedan burken.Skriv instruktionerna för hand på ett fint papper, gärna lite tjockare med struktur, eller skriv ut på datorn. Tag ett fint band eller snöre och bind fast skeden samt instruktionslappen på burken. Ge bort i julklapp till någon du tycker om!

Instruktioner för hur man gör Chailatte ELLER Chaite:

Chailatte/Chaite:

1,5 msk chaimix

2,5 dl mjölk/vatten

Eventuellt kaffe

Koka upp chaimixen med mjölken, drag kastrullen från plattan låt stå och dra 5-10 minuter under lock. Sila och häll upp i ett glas, tillsätt en liten kopp espresso (ca 2 cl) och toppa med skummad mjölk och en nypa kanel. Jag hoppar ofta kaffet helt och dricker “chailatten” med endast mjölk. Lite som en lyxigare variant av chaite.

Chaite:

1,5 msk chaimix

vatten

Värm vatten till kokpunkten, häll därefter ner chaimixen och låt stå och dra under lock cirka 5 minuter. Sila och häll upp i glas, toppa med skummad mjölk och en nypa kanel.

Diy chaimix till chatlatte eller chaite – en ätbar julklapp