Senaste året har jag börjat göra allt mer hår- och hudvård själv. Ja eller så använder jag helt naturliga produkter i hår och på kropp. Lite principen, “kan jag inte stoppa det i munnen så ska jag inte ha det på kroppen”. Ja men några undantag så klart, men jag tror ni förstår resonemanget.

I det här kroppssmöret eller hudkrämen så är det egentligen bara 2 ingredienser, ekologisk kokosolja samt ekologisk kakosmör, samt vaniljolja för doftens skull vilket man så klart kan utesluta helt eller byta ut mot några droppar (inte samma mängd som vaniljoljan) valfri eterisk olja.

Kakosmör och kokosolja har båda mkt bra och mjukgörande egenskaper på huden och hjälper super mot riktigt torr och narig hud och efter den här vintern så misstänker jag att jag inte är ensam om att behöva lite uppfräschning på den fronten. Kakaosmör innehåller också mycket antioxidanta polyfenoler samt skyddar mot solskador (ska inte ersätta solskydd!) och har dessutm en läkande verkan på huden samt även E-vitamin. Kokosoljan å sin sida består innehåller fettsyrorna laurinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra som alla har naturligt desinficerande och antimikrobiella egenskaper och på så sätt skyddar huden.

Naturligt, ekologiskt och helt fritt från både parabener, konstiga konserveringsmedel och allt annat mellan himmel och jord som man inte vill ha varke i eller utanpå kroppen!

Jag brukar också, för att jag faktiskt tycker att det är kul, skriva ut etiketter och klista på eller kyta fast på glasburken. Sen klipper jag eller använder en rullkniv för att få loss en ettikett. HÄR kan du ladda hem arket för egna utskrifter om du skulle vilja det. Inpsirationen för att göra egna etiketter har jag fått från både Linda och Sofia, två fantastiskt kreativa bloggare och kreatörer!

HEMMAGJORD BODY BUTTER

80 gram kallpressad ekologisk kokosolja
40 gram kallpressat ekologiskt kakaosmör
3 kapsyler (ca 3 tsk) vanilj- & mandelolja

Du behöver också:
1 rent glasburk med lock
elvisp

Väg alla ingredienser och lägg i en skål över ett vattenbad. Låt kokosoljan och kakaosmöret smälta över vattenbadet, rör lugnt men kontinuerligt under tiden. När allt smält; lyft bort skålen från vattenbadet och ställ in i kylskåpet, men rör hela tiden var 3-4 minut tills det kommit ner i temperatur och varken känns varmt eller kallt, dvs “fingervarmt” (37 grader, ungefär samma temperatur som kroppen har).

När det kommit ner i temperatur, tillsätt 3 kapsyler vanilj- & mandelolja. Nu behöver man röra varje eller varje annan minut för att det inte ska bildas klumpar under tiden krämen stelnar. När krämen börjar bli simmig och tjocknar. Ta ut ur kylskåpet och vispa upp body buttern med elvisp tills den är vit och fluffig. Nu kan den bli lite rinnigare men det är ingen fara. Häll upp i väl rengjord glasburk och sätt på locket. Ställ sedan in i kylskåpet i ca 20 minuter så att den “sätter sig”. Ta ut och förvara i normal rumstemperatur. Sådär, då var det klart!

Lycka till!! Njut av att du har en hemmagjord hudkräm utan vare sig konserveringmedel, färgämen, parabener eller andra konstigheter.

Hållbarhet: Ca 1 månad i rumstemperatur. Droppa i några droppar E-vitamin (finns att köpa flytande hos Organic Makers) i de sista visptagen om du vill förlänga hållbarheten och var noga med hygien och rena burkar/verktyg!

Hur man gör egen hemmagjord Body Butter