31 In Huvudrätter/ Soppor

KRÄMIG TOMATSOPPA MED CHÈVRE & ROSTADE PINJENÖTTER

 
Det här är ett av mina absoluta favoriter och ett riktigt ”comfort food” för mig. Tomatsoppa som comfort food?
 
Ja man kan ju tänka sig att comfort food skulle vara någon riktig dekadent tårta men just höst- och vintertid, när det börjar bli lite svalare i luften och både raggsockor och tjocktröja åker på, då myser jag gärna under en filt i soffan med en riktigt god toast och en rejäl portion av min krämiga tomatsoppa. 
 
 
För det är något riktigt mysigt och själsligt tröstande med en god soppa, tända ljus och mys under en filt. Är ni med mig på detta eller är det helt oförståligt att en soppa kan vara världens bästa comfort food? Gärna tillsammans med en grillad toast. Tröstar mig med att det i så fall beror på att ni inte smakat just min soppa. Ja, jag håller mig definitivt fast vid det påståendet!
 
 
Men det här är verkligen en soppa som förvånar till och med den mest skeptiske. Utan ett enda gram grädde eller smör, utan att försöka förhöja tomatsmaken med sådant som chili eller boosta med tomatpuré så är smakupplevelsen något utanför det vanliga i ”tomatsoppeväg”. Hemligheten ligger i ugnsrostningen och kanske även i den matsked farinsockesom som ger en lätt karamelliserad ton till löken (går så klart att utesluta och vissa skulle säkerligen vilja kölhala mig för att jag har farinsocker i en tomatsoppa, men det bryr jag mig inte så mkt om). Soppan är mustig med en intensiv tomatsmak som matchas bäst med en salt ostkräm och rostade pinjenötter. 
 
Och ett tips på vägen till köket; välj tomater med omsorg. Smakar de inte gott färska, kommer de inte smaka mer eller bättre i en soppa. Så välj kvalitativa och välsmakande tomater. Den här gången hittade jag inga perfekta kvisttomater, tyvärr var även de ekologiska lite småtråkiga i smaken. Vad göra? Jo, jag investerade i ungefär 800 gram vanliga kvisttomater som var ok men inte supergoda och sen 400 gram av fantastiskt söta och ljuvliga plommonkörsbärstomater på kvist. Och ja, på så sätt smakade soppan perfekt ändå. 
 
 
Jag tycker om att lämna lite bitar kvar i soppan så att den inte blir helt slät och inte för lös utan viss krämighet och ”tjockhet” kvar. I brist på andra bättre ord så gillar jag min tomatsoppa lite mer ”chunky”. Kanske är det ngn som känner igen detta, ja för jag gjorde en variant på denna när jag först började blogga för flera år sedan, men det här är den nya och uppdaterade versionen.
 
Soppan är glutenfri och vegetarisk. Uteslut ostkrämen så blir den även vegansk. Sältan i ostkrämen kan ersättas med att göra en topping med vegansk ost/sojaprodukter eller exempelvis ”vegobacon”  a la bacon som finns i frysdisken.
 
Lite höstmysrecept kommer här: 
 
 
 
Krämig Tomatsoppa med Chèvre & Rostade Pinjenötter
4-6 port
 
Soppa:
1,2 kg kvisttomater (valfritt, blanda gärna med babyplommontomater, vanliga kvist och kanske körsbärstomater)
2 rödlökar
1 hel vitlök
1-2 tsk flingsalt
stor nypa farinsocker
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 dl olivolja
1-2 tsk balsamvinäger
 
Ostkräm:
200 gram chèvre
1-2 dl creme fraiche
salt
 
Pinjenötter
 
 
Instruktioner
 
Soppan
Sätt ugnen på 180 grader. Dela tomaterna i halvor, eller om de är väldigt stora, i 4 klyftor och lägg med snittytan upp i en stor ugnssäker form eller plåt. Skala rödlöken och klyfta upp i 6-8 bitar, lägg i formen. Strö salt (börja med den mindre mängden), farinsocker, rosmarin och olivolja över tomaterna/löken och blöanda runt så att det fördelar sig jämnt. Dela vitlöken (bry dig inte om skalet) horisontellt och lägg ner med snittytan uppåt med övriga grönsaker. Ringla lite extra olivolja över vitlöken. 
 
Rosta i ugnen ca 90 minuter eller tills tomaterna och löken är mjuka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna några minuter. Tryck ut vitlöken från skalet och mixa sedan sönder alla grönsakerna samt  all juice som samlats i botten till en krämig soppa. Mixa i en hushållsmixer eller häll ner grönsaker samt juice i en stor kastrull och mixa med handmixer. Hur slät soppan ska vara bestämmer du själv. Låt koka upp på spisen, smaka av med balsamvinäger och eventuellt mer salt. 
 
Är soppan för tjock, späd med grönsaksbuljong till önskad konsistens. 
 
Ostkräm
Mixa eller vispa ihop chévre med creme fraiche till en krämig konsistens. Det går även bra att mosa ihop för hand med en gaffel (dock blir krämen inte lika slät då). Smaka av med en nypa salt och låt sedan stå i kylskåp till servering. 
 
Pinjenötterna
Rosta pinjenötterna i en het och torr stekpanna tills de har en gyllenbrun yta.
 
Servering
Klicka i ostkrämen, krydda med färskmalen svartpeppar och strö pinjenötter ovanpå soppan som avslutning. Servera som förrätt eller tillsammans med en god toast som huvudrätt. 
 
Njut! 
 
 
 

You Might Also Like

31 Comments

  • Reply
    Sara
    21 september, 2014 at 12:09

    Oj så gott och vilka vackra tallrikar/skålar! Var har du köpt dom och vad är det för märke?

    • Reply
      Mary
      28 september, 2014 at 19:41

      Tack! Ja du, jag vet faktiskt inte. Jag har köpt dem på loppis utanför Sundsvall. Vad stället "heter" eller ligger mer exakt vet jag inte för det var när vi bilade som vi stannade spontant och jag hittade tallrikarna som av en slump. Kikade under och det står "rörstrand" instansat i porslinet. Inget mer dock om ngt namn, så tyvärr kan jag inte hjälpa dig mer än så. Lycka till!

  • Reply
    Småstadsfrun
    21 september, 2014 at 14:32

    Åh himmel vad gott! Tomatsoppa är en av mina absoluta favoriter och jag håller absolut med, den fungerar utmärkt som comfort food! Gärna med lite halloumi till för min del.

  • Reply
    Miss Åberg
    22 september, 2014 at 11:24

    Aldrig testat tomatsoppa men tror jag måste göra det nu! såg riktigt gott ut!

  • Reply
    HANNA GÖTHBERG
    22 september, 2014 at 13:36

    Ny bloggare på blogg.se! In och kika 😀

  • Reply
    Sabina
    22 september, 2014 at 16:56

    Mums ser riktigt gott ut, jag älskar tomatsoppa.

  • Reply
    Linnea Alsberg
    22 september, 2014 at 20:32

    Jag jobbar som Au Pair i New Jersey och igår räddade en surfare mitt och mitt värdbarns liv, läs om vad som hände här.

    http://linnea.for.me/2014/september/det-laskigaste-jag-varit-med-om.html#comments

    Kram!

  • Reply
    Malin
    22 september, 2014 at 21:01

    ahh det är rostningen som är hemligheten för att få den så där god. Måste jag prova. Den godaste tomatsoppan jag har ätit va i Indien, Goa. Den va sådär perfekt söt/sur/krämig.
    Tack så mycket för tipset!

    • Reply
      Mary
      27 september, 2014 at 02:40

      Japps! Det skulle jag faktiskt säga att det är. Många soppor jag gör utgår från råvaror som ugnsrostats innan. 🙂

  • Reply
    Ester - ett kreativt liv
    22 september, 2014 at 21:20

    Åh vad det lät gott!

    • Reply
      Mary
      27 september, 2014 at 02:39

      Tack!

  • Reply
    Sandra
    23 september, 2014 at 05:42

    Lika fantastiska bilder som vanligt! Älskar den här säsongen när soppor och grytor står på matsedeln. Det är ju så himmelens gott!

    • Reply
      Mary
      27 september, 2014 at 02:39

      Tack Sandra, vilka fina ord! Jag med, så himla mysigt!

  • Reply
    Marja - Baka Sockerfritt
    23 september, 2014 at 09:04

    Det lät så gott ihop allt! Och fantastiskt fina bilder!

  • Reply
    Anonym
    23 september, 2014 at 09:27

    Förstår att det är en favorit, både chevré och pinjenötter är fantastiskt gott

    • Reply
      Mary
      27 september, 2014 at 02:38

      Mmmm men visst är det, älskar både pinje och chèvre!

  • Reply
    Jannike - Bromans Bravader
    23 september, 2014 at 10:36

    Gud så gott, det ska jag prova redan ikväll.
    HÅller verkligen med om soppa som comfort food – älskar soppa på höst/vinterhalvåret.

    Kram

  • Reply
    Gabriella
    24 september, 2014 at 10:46

    Nämen åh så inspirerande gott det ser ut!

    • Reply
      Mary
      27 september, 2014 at 02:38

      Tack!

  • Reply
    Anonym
    25 september, 2014 at 22:29

    Provade detta recept idag. Fantastiskt gott! 🙂

  • Reply
    Anonym
    27 september, 2014 at 18:45

    Mums! Kanske något att göra med våra hemodlade tomatoes! (hemgjorda) tänkte jag skriva. Haha! Du är bäst och jag saknar diiiig! <3

  • Reply
    Anonym
    28 september, 2014 at 14:27

    Mums

  • Reply
    vita_margarita
    3 oktober, 2014 at 05:56

    Älskar soppa! Tack för nytt recept, ska provas pronto.

  • Kommentera