Jahapp, då var det dags för köttfri måndagsinspiration igen då, är ni pepp!?

Ja jag är det iaf, för det här var ett av mina favoritrecept när jag i början av 2000-talet blev vegetarian, ja den första vändan alltså. Jag minns att det var många som blev osäkra på vad de skulle laga för mat när jag kom på besök och jag brottades med frågor som “men du äter väl fisk iaf” . För enkelhetens skull skrev jag ut ett recept, så klart ett av mina favoriter, och stack i handen på dem.

Det roligaste av allt var att mina rödbetsbiffar kom att bli rätt populära i vänskapskretsen även hos de som från början med rynkad panna muttrat “vadå vegetarian?”. Då lagade jag dem med fetaost och utan quinoa och om jag minns rätt, med ett extra ägg i smeten. Ibland blandade jag även ner kokt, pressad potatis, något jag gör än idag, för det blir faktiskt riktigt gott och hjälper till att få ihop burgaren.

Därför delar jag idag med mig av en nyare version av rödbetsbiffarna; nämligen Grillade Rödbetsburgare med Cole Slaw & Portabellobröd. Det går så klart utmärkt att äta rödbetsburgaren med annat mer traditionellt hamburgerbröd eller exempelvis ett gott surdegsbröd. Anledningen till att jag gör burgaren med portabellobröd är enkel, jag tycker faktiskt att det är godast, samt att det dessutom passar utmärkt även till de med glutenintolerans.

Rödbetsburgaren innehåller också röd quinoa som är en ört med högt proteininnehåll, och smaksätts med rödlök, vitlök, rosmarin och chèvre. Jag fräser på quinoan några minuter innan den kokas eftersom det får fram de mer nötiga tonerna i råvaran något som jag tycker lyfter fram de andra smakerna i burgaren bättre. Rödbetsburgaren passar utmärkt till en krispig cole slaw, solrosskott eller varför inte några skivor avokado!

De går dessutom utmärkt att göra en stor sats av innan och frysa in så att man enkelt kan ta fram dem och slänga ihop en snabb middag när man är sådär lagom måndagstrött efter jobb, plugg, dagishämtningar, träningspass och allt vad man nu än kämpar på i vardagen.

Måste också passa på att tipsa om den fina sajten Think Organic som samlar alla möjiga miljötips på sin sida. Allt från recept, inredning och mode till trädgårdsskötsel och tips på giftfria leksaker! Inspiration hur man lever mer miljövänligt helt enkelt!

Här kommer receptet på burgarna, berätta gärna vad ni tycker om ni provar! Och är det ngt recept ni skulle vilja få en vegetarisk version av, tveka inte att berätta det för mig!

Grillade Rödbetsburgare med Coleslaw & Portabellobröd

ca 8 -10 st

Rödbetsbiffar:

1,5 dl Röd Quinoa (det går bra med vanlig ”vit” quinoa också)

3 dl vatten + 1/2 grönsaksbuljongtärning

1 msk olivolja

1 liten rödlök

2 vitlöksklyftor

400 gram skalade rödbetor

2 dl havregryn

1 tsk finhackad färsk rosmarin

150 gram Chevrè eller fetaost om man föredrar det

2 ägg

ca 1 tsk flingsalt

Portabellobröd:

16 stora Portabellosvampar

Rapsolja

salt

Cole Slaw:

250 gram vitkål

1 rödlök

2 morötter

1 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

2 tsk dijonsenap

2 nypor socker

salt

Skölj quinoan noga i kallt vatten för att skölja bort ämnen som kan göra quinoan bitter. Stek sedan i olivolja på medelhög värme 1-2 minuter. Häll på vatten samt buljongtärning och låt småputtra på medellåg värme i ca 15-20 minuter. Låt svalna.

Finhacka rödlöken och vitlöken, skala och riv rödbetorna, hacka sönder havregrynen (inget krav men jag anser att de blir godare då) och blanda med quinoa, rosmarin, ägg, chèvre och salt, blanda noga. Låt sedan stå i 30-40 minuter, hoppa inte över detta moment. Forma till biffar och stek dem på medelhög värme ca 5-6 minuter på varje sida, de ska få färg. Lägg i en ugnsform så form så länge.

Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Pensla en ugnsplåt med rapsolja och lägg ut portabellosvamparna på plåten. Rosta portabellosvamp i ugnen i 15-20 minuter, låt även rödbetsbiffarna bakas i en form på galler under plåten med portabellosvamparna.

Strimla vitkål och rödlök tunt, skala och riv moroten på den grova sidan av rivjärnet, blanda samman i en stor skål. I en liten skål; blanda creme fraiche, majonnäs, socker och senap. Rör ner bland grönsakerna och smaka sedan av med en nypa salt.

När svampen och rödbetsburgarna är klara; sätt samman 2 portabellosvampar med 1 rödbetsbiff, ett salladsblad och en rejäl sked med cole slaw till en burgare.

Njut!

Rödbetsburgare med Coleslaw & Portabellobröd