17 In Huvudrätter

RÖDBETSBURGARE MED COLESLAW & PORTABELLOBRÖD

ENGLISH TEXT FURTHER DOWN
 

Jahapp, då var det dags för köttfri måndagsinspiration igen då, är ni pepp!? 

Ja jag är det iaf, för det här var ett av mina favoritrecept när jag i början av 2000-talet blev vegetarian, ja den första vändan alltså. Jag minns att det var många som blev osäkra på vad de skulle laga för mat när jag kom på besök och jag brottades med frågor som ”men du äter väl fisk iaf” . För enkelhetens skull skrev jag ut ett recept, så klart ett av mina favoriter, och stack i handen på dem. 

Det roligaste av allt var att mina rödbetsbiffar kom att bli rätt populära i vänskapskretsen även hos de som från början med rynkad panna muttrat ”vadå vegetarian?”. Då lagade jag dem med fetaost och utan quinoa och om jag minns rätt, med ett extra ägg i smeten. Ibland blandade jag även ner kokt, pressad potatis, något jag gör än idag, för det blir faktiskt riktigt gott och hjälper till att få ihop burgaren. 

Därför delar jag idag med mig av en nyare version av rödbetsbiffarna; nämligen Grillade Rödbetsburgare med Cole Slaw & Portabellobröd. Det går så klart utmärkt att äta rödbetsburgaren med annat mer traditionellt hamburgerbröd eller exempelvis ett gott surdegsbröd. Anledningen till att jag gör burgaren med portabellobröd är enkel, jag tycker faktiskt att det är godast, samt att  det dessutom passar utmärkt även till de med glutenintolerans.

Rödbetsburgaren innehåller också röd quinoa som är en ört med högt proteininnehåll, och smaksätts med rödlök, vitlök, rosmarin och chèvre. Jag fräser på quinoan några minuter innan den kokas eftersom det får fram de mer nötiga tonerna i råvaran något som jag tycker lyfter fram de andra smakerna i burgaren bättre. Rödbetsburgaren passar utmärkt till en krispig cole slaw, solrosskott eller varför inte några skivor avocado! 

De går dessutom utmärkt att göra en stor sats av innan och frysa in så att man enkelt kan ta fram dem och slänga ihop en snabb middag när man är sådär lagom måndagstrött efter jobb, plugg, dagishämtningar, träningspass och allt vad man nu än kämpar på i vardagen. 

Måste också passa på att tipsa om den fina sajten Think Organic som samlar alla möjiga miljötips på sin sida. Allt från recept, inredning och mode till trädgårdsskötsel och tips på giftfria leksaker! Inspiration hur man lever mer miljövänligt helt enkelt! 

Här kommer receptet på burgarna, berätta gärna vad ni tycker om ni provar! Och är det ngt recept ni skulle vilja få en vegetarisk version av, tveka inte att berätta det för mig! 

 

 

Grillade Rödbetsburgare med Coleslaw & Portabellobröd

ca 8 -10 st

Rödbetsbiffar:

1,5 dl Röd Quinoa (det går bra med vanlig ”vit” quinoa också)

3 dl vatten + 1/2 grönsaksbuljongtärning

1 msk olivolja

1 liten rödlök

2 vitlöksklyftor

400 gram skalade rödbetor

2 dl havregryn

1 tsk finhackad färsk rosmarin

150 gram Chevrè eller fetaost om man föredrar det

2 ägg

ca 1 tsk flingsalt

Portabellobröd:

16 stora Portabellosvampar

Rapsolja

salt

Cole Slaw:

250 gram vitkål 

1 rödlök

2 morötter

1 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

2 tsk dijonsenap

2 nypor socker

salt

Skölj quinoan noga i kallt vatten för att skölja bort ämnen som kan göra quinoan bitter. Stek sedan i olivolja på medelhög värme 1-2 minuter. Häll på vatten samt buljongtärning och låt småputtra på medellåg värme i ca 15-20 minuter. Låt svalna. 

Finhacka rödlöken och vitlöken, skala och riv rödbetorna, hacka sönder havregrynen (inget krav men jag anser att de blir godare då) och blanda med quinoa, rosmarin, ägg, chèvre och salt, blanda noga. Låt sedan stå i 30-40 minuter, hoppa inte över detta moment. Forma till biffar och stek dem på medelhög värme ca 5-6 minuter på varje sida, de ska få färg. Lägg i en ugnsform så form så länge.

Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Pensla en ugnsplåt med rapsolja och lägg ut portabellosvamparna på plåten. Rosta portabellosvamp i ugnen i 15-20 minuter, låt även rödbetsbiffarna bakas i en form på galler under plåten med portabellosvamparna.  

Strimla vitkål och rödlök tunt, skala och riv moroten på den grova sidan av rivjärnet, blanda samman i en stor skål. I en liten skål; blanda creme fraiche, majonnäs, socker och senap. Rör ner bland grönsakerna och smaka sedan av med en nypa salt.

När svampen och rödbetsburgarna är klara; sätt samman 2 portabellosvampar med 1 rödbetsbiff, ett salladsblad och en rejäl sked med cole slaw till en burgare. 

Njut! 

ENGLISH TEXT

So, its meatfree monday again, are you up for it!? 

 

I sure am, and I’ll be sharing the recipe for one of my favourite savory recipes; beetroot burger with portabello bread and cole slaw. Yum yum… This recipe is one of the first vegetarian recipes I tried when I first became a vegetarian, the first time around, about 15 years ago. When people were confused about what to make when they had me over for dinner this is the recipe I gave them and it prooved to be quite popular even among the meat eating friends. 

 

You can, of course, use traditionall burger bun or maybe a sour dough bread if you like to. I use portabello for bread beacause I like the taste of it and also, it great for all our gluten intolerant friends! instead of just cooking the quinoa I fry it, it brings out the nutty flavors and I really like that. 

 

The burger goes perfect with some cole slaw, sunflower sprouts or a few slices of avocado! If you like to, it’s possible to make a big batch of these and put them in the freezer. Perfect when you’re home after a long day of work, school ,picking the kids up from daycare or maybe you’re just exhausted after a hard work out in the gym. Whatever your everyday life throws at you this beetroot burger us just perfect! 

Beetroot Burger with Portabello Bread and Cole Slaw

8-10 burgers/patties

 

Beetrot burgers:

0,6 cups of red Quinoa (or regular white quinoa)

1,3 cups of water + the right amonut of vegetable bullion that goes with that (can differ between countries)

1 tbsp olive oil

1 smal red onion

2 cloves of garlic

400 gram peeled beetroots

0,75 cups ofr rolled oats 

1 tsp of finely shopped fresh rosemary

150 gram or goat cheese 

2 eggs

1 tsp of sea salt

  

Portabello bread:

16 Portabello mushrooms

canola oil

salt

 

Cole Slaw:

250 gram cabbage

1 red onion

2 large carrots

100 ml or aproximately 0,4 cups of Hellmanns mayonnaise 

100 ml or aproximately 0,4 cups of creme fraiche

2 tsp dijon mustard 

2 pinches of sugar

salt

 

Rinse the quinoa in cold water and heat a frying pan over medium high heat. When the frying pan is hot, fry the quinoa in olive oil for about 1-2 minutes. Add water and bullion and let simmer for about 15-20 minutes. Let the quinoa cool.

 

Chop the red onion and garlic cloves in small pieces, quickly chop the rolled oats (not needed but I think it taste better), peel and grate the beets and blend with quinoa, rosemary, eggs, goat cheese and salt, blend well. Set mixture aside for about 30-40 minutes (do not skip this step) and then form patties with your hands. Fry or Grill the patties 5-6 minutes on each side and put in a oven proof dish . 

 

Heat oven to 200 degrees Celsius or 390 Farenheit, place the Portabello mushrooms on a grease baking sheet and bake both mushrooms and beetroot burgers in oven for about 15-20 minutes. Put the oven proof dish with the beetroot on a oven rack below the baking sheet with the mushrooms. 

 

Shred the cabbage, red onion and grate the carrot, blend in a big bowl. I a smaller bowl; mix crème fraiche, mayonnaise, sugar and mustard. Mix with the vegetables and season with a pinch of salt. 

Serve the beetroot burgers with salad, cole slaw and the portabello bread. 

 

 

 

You Might Also Like

17 Comments

  • Reply
    Sara i Åre
    27 oktober, 2014 at 14:13

    åh. den där bilden!

    • Reply
      Mary
      27 oktober, 2014 at 15:19

      Hihi, tack! Lovar att den är supergod!!! 😉

  • Reply
    Sabelhagens olivlund - Maria
    27 oktober, 2014 at 20:49

    Ser supergott ut! Måste prova, älskar rödbetor och getost. Låter som en spännande rätt.
    Undrar bara hur mycket majonnäs det ska vara?
    Kram Maria

    • Reply
      Mary
      27 oktober, 2014 at 21:08

      Attans, har jag missat det! 1 dl ska det vara. Tur att jag har läsare som dig som har ögonen med sig!

  • Reply
    Sabelhagens olivlund - Maria
    27 oktober, 2014 at 20:52

    Hej igen 🙂
    Hittade mängden majonnäs i det engelska receptet.
    Kram

    • Reply
      Mary
      27 oktober, 2014 at 21:08

      Hehe, ja jag vete sjutton hur det ramlat bort..men det ska vara 1 dl iaf 🙂 Skönt att du hittade det i det engelska receptet! Hoppas att du provar det och gillar det också så klart! 😀 Kram

  • Reply
    Nina
    27 oktober, 2014 at 23:36

    Ser supergott ut 🙂
    Och ska man servera till någon med glutenintolerans ska man tänka på att använda ren havre också.

    • Reply
      Mary
      28 oktober, 2014 at 07:09

      Tack, det är supergott!

  • Reply
    A-mamman
    28 oktober, 2014 at 14:15

    Portabellon brukar man ju se som burgare, alltså vego – kul att den får agera bröd istället!

  • Reply
    Luisa
    28 oktober, 2014 at 17:56

    Gjorde precis dessa, SÅ HIMLA GODA! Och hade avokado till, blev perfekt! 😀

  • Reply
    Louise Bondebjer
    29 oktober, 2014 at 10:48

    Mums mums- ser ljuvligt ut!!

    • Reply
      Mary
      29 oktober, 2014 at 15:02

      Tack snälla, det var det kan jag lova! 😉

  • Reply
    Louise Bondebjer
    29 oktober, 2014 at 10:48

    Mums mums- ser ljuvligt ut!!

  • Reply
    Elva
    30 oktober, 2014 at 15:31

    Mmm.. Ser smaskens ut! Har faktiskt aldrig ätit portobello men brukar snegla på dem i butiken. Kanske blir till att prova snart. 🙂

    • Reply
      Mary
      30 oktober, 2014 at 16:01

      Det är så smaskens! Du bara måste prova, lova mig det 😉

    Kommentera