10 In Små rätter & Förrätter

LÅNGROSTADE TOMATER

 
Ni som följer mig på Instagram vet att jag pysslat med något slags tomatrecept, och det här, ja det här är slutresultatet. Långrostade tomater som blandas med en sötsyrlig lag och färsk basilika. Rostningen gör att sötman i tomaterna förstärks så låt det ta sin tid i ugnen. Det går utmärkt att förbereda och göra dagen innan. Låt tomaterna stå framme i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering bara, så att de inte serveras iskalla. Själv äter jag det här till precis vad som helst, till och med som snacks mellan måltider när jag blir lite hungrig. Bra att tänka på är att mängden mat kommer reduceras avsevärt eftersom rostningen gör att tomaterna förlorar vätska. Så även om portionen känns väl tilltagen innan rostning kommer den kännas försvinnande liten när tomaterna rostats klart! 
 
Passar till  allt från grillat till pålägg på en rejäl smörgås eller som en del av en buffé. Sommarmat när den är som bäst. För det är nu de är i säsong, de där fantastiska tomaterna. Oavsett om man odlat själv eller köper från marknaden är det inget annat än en ljuvlig smakexplosion! 
 
Såhär enkelt gör du salladen: 
 
 
Rostad tomatsallad 
 
ca 800 gram små körsbärstomater av olika slag
1/2 msk olivolja + 1 tsk flingsalt
 
1 tsk farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk balsamvinäger
1 msk olivolja
 
1/2 kruka basilika
 
Instruktioner
 
Sätt ugnen på 125 grader, skölj och dela tomaterna i halvor och lägg dem i en gratängform eller plåt. Blanda runt tomaterna med olivolja och flingsalt och rosta sedan mitt i ugnen i ca 3-.4 timmar, tills tomaterna dragit ihop sig i kanten. 
 
Ta ut formen ur ugnen och skopa ur vätskan som samlats, blanda med olivolja, vitvins- & balsamvinäger samt socker. När sockret löst sig, häll tillbaka lagen över tomaterna och låt stå tills det svalnat. Blanda med basilikablad och servera till grillad fisk eller kött, på en smörgås tillsammans med Chèvre eller som en del av en tapas- eller buffé. 
 
Lycka till! 
 
 

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Anonym
    20 juli, 2014 at 11:47

    Så gott o enkelt de lät! Måste ju testas

  • Reply
    Anonym
    20 juli, 2014 at 11:48

    Så gott det såg ut 🙂

  • Reply
    C'est la vie - Avec Moi
    21 juli, 2014 at 20:32

    Mmmm … det där sparar jag ner. Tackar och bockar för receptet!

  • Reply
    Gabriella
    22 juli, 2014 at 00:04

    Så gott det såg ut, tack för tipset!

  • Reply
    Sabina
    22 juli, 2014 at 16:44

    Smarrigt! Bra tips, tack

  • Reply
    Sara på Vardag.nu
    23 juli, 2014 at 21:16

    Ja, tomatsmaken kommer verkligen fram efter en stund i ugnen. Så himla gott blir det!

  • Reply
    Emma
    25 juli, 2014 at 07:46

    Åh vad gott det måste vara! Älskar sånna små tomater! Kram:)

  • Reply
    Kristin // The Chocolate Box
    25 juli, 2014 at 12:08

    Ser sjukt gott ut! Måste göras 😀

  • Reply
    Citroncest - matblogg från Italien
    29 juli, 2014 at 11:21

    Rostade tomater är så gott! Jag snabbrostade mina på 200 grader i 30 minuter igår, och åt tillsammans med avokado (även den ugnsrosad) och fetaostkräm. Såå gott!

  • Reply
    Jenny
    2 augusti, 2014 at 18:18

    Det där är ju så himla gott! Lite mozzarella till och kvällen är gjord! ^^

  • Kommentera