Vilken helg alltså… Trots ihållande regn (det betyder väl ändå att våren är här va?!) så har vi haft det fantastiskt härligt! Alla hjärtans dag, vårshopping, vänner, gott vin och Melodifestivalmys med den bästa av ostbrickor!

Fantastisk och helt galet god ostbricka, om man får säga så om sina egna recept, med en ny favorit; tunnbrödskex från Mjälloms Tunnbröd. Förvisso inget förvånande eftersom jag älskar hårt tunnbröd och äter det varje morgon.

Jag gillar verkligen att tunnbrödskexen är spröda och tunna, helt olikt andra kex, vilket gör att jag kan äta massor av ost och kex, för är det något jag älskar till lördagsmyset så är det ostbricka!

Så vi har mumsat utan dess like på Ljummen Camemberttårta, Granatäppelsirap, Fikon, Pistagenötter, Ugnsrostade Körsbärstomater, Chèvrekräm, Basilika, Blåbärsmarmelad med Salvia, Granskottssirap och Blåmöggelost!

Jag hittade fantastiska körsbärstomater som efter att ha ugnsrostats parades ihop med mjuk chèvrekräm, basilika och söt granskottssirap. Helt galet gott! Granskottsirap hittar man bland annat HÄR om du inte gjorde egen förra säsongen vill säga.

Tur nog blev det över lite kex och ost från igår kväll så ni kan nog lista ut vad jag tänker mumsa på idag. Vem säger att man inte kan äta kex och ost till lunch! 😉

Recepten vi mumsat ser ni nedan! Tunnbrödskexen finns att köpa på alla mer välsorterade livsmedelsbutiker och finns i två varianter; lite lättare som är bakade på havre (kärlekens favorit) och lite mer fiberrika (min favorit) som är bakade på flerkorn.

Ljummen Camemberttårta med Granatäppelsirap, Fikon & Pistagenötter

1 hel Camembert

1 Granatäpple

Färska Fikon

50 gram pistagenötter (vikt utan skal)

Granatäppelsirap:

1 granatäpple

1 dl strösocker

2 msk vatten

Mjälloms Tunnbrödskex

HOW TO?

Koka upp ingredienserna till granatäppelsirapen i en tjockbottnad kastrull. Låt småkoka ca 13-14 minuter, sila genom finmaskig sil, pressa kärnorna mot silens botten för att få ut all saft. Låt svalna i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 200 grader, sätt osten på en bakplåtspappersklädd plåt och värm mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut osten och placera på en tallrik eller serveringsfat. Ringa hälften av granatäppelsirapen över osten, dela fikonen i fyra delar och garnera osten med fikon, pistagenötter och granatäppelkärnor.

Servera osten ljummen till tunnbrödkex och resterande granatäppelsirap.

Chèvrekräm med Ugnsrostade Körsbärstomater, Basilika & Granskottssirap

12 st

12 Mjälloms Tunnbrödskex

Färsk Basilika

Granskottssirap

Chèvrekräm:

100 gram Chèvre

2 msk crème fraiche

1 nypa salt

Ugnsrostade Körsbärstomater:

ca 12 körsbärstomater på kvist

2 msk olivolja

1 stor nypa flingsalt

1 nypa strösocker

HOW TO?

Sätt ugnen på drygt 100 grader. Lägg körsbärstomaterna, fortfarande kvar på kvisten, i en ugnssäker form. Strö salt, socker samt ringla olivolja över tomaterna. Rosta i ugnen ca 2,5-3 timma, ös tomaterna någon gång då och då under rostningen. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur.

Mosa getosten med en gaffel. Addera crème fraiche och en nypa salt och arbeta ihop med gaffeln till en jämn kräm.

Fördela getostkrämen över kexen, lägg ett basilikablad på varje kex och avsluta med en ugnsrostad körsbärstomat. Droppa lite granskottssirap på tomaten och servera genast!

Blåbärsmarmelad med Salvia till Blåmöggelost

Mildare Blåmöggelost, ex Cambozola

Färsk Salvia

Blåbärsmarmelad:

250 gram frysta blåbär

1,5 dl syltsocker

1 msk finhackad färsk salvia

HOW TO?

Koka ihop blåbär, salvia och syltsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme i ca 5 minuter. Skumma av om det behövs. Häll upp i väl rengjord och steriliserad burk.

Servera Blåbärsmarmeladen på tunnbrödkex tillsammans med blåmöggelost och ett blad färsk Salvia.

Ostbricka med Mjälloms Tunnbrödskex