18 In Efterrätter

Ljummen Camemberttårta med Granatäppelsirap, Fikon & Pistagenötter

Vilken helg alltså…
Trots ihållande regn (det betyder väl ändå att våren är här va?!) så har vi haft det fantastiskt härligt! Alla hjärtans dag, vårshopping, vänner, gott vin och Melodifestivalmys med den bästa av ostbrickor!
 
Fantastisk och helt galet god ostbricka, om man får säga så om sina egna recept, med en ny favorit; tunnbrödskex från Mjälloms Tunnbröd. Förvisso inget förvånande eftersom jag älskar hårt tunnbröd och äter det varje morgon.  
 
Jag gillar verkligen att tunnbrödskexen är spröda och tunna, helt olikt andra kex, vilket gör att jag kan äta massor av ost och kex, för är det något jag älskar till lördagsmyset så är det ostbricka! 
Så vi har mumsat utan dess like på Ljummen Camemberttårta, Granatäppelsirap, Fikon, Pistagenötter, Ugnsrostade Körsbärstomater, Chèvrekräm, Basilika, Blåbärsmarmelad med Salvia, Granskottssirap och Blåmöggelost!
Jag hittade fantastiska körsbärstomater som efter att ha ugnsrostats parades ihop med mjuk chèvrekräm, basilika och söt granskottssirap. Helt galet gott! Granskottsirap hittar man bland annat HÄR om du inte gjorde egen förra säsongen vill säga.
Tur nog blev det över lite kex och ost från igår kväll så ni kan nog lista ut vad jag tänker mumsa på idag. Vem säger att man inte kan äta kex och ost till lunch! 😉
 
Recepten vi mumsat ser ni nedan!  Tunnbrödskexen finns att köpa på alla mer välsorterade livsmedelsbutiker och finns i två varianter; lite lättare som är bakade på havre (kärlekens favorit) och lite mer fiberrika (min favorit) som är bakade på flerkorn.
 
 

Ljummen Camemberttårta med Granatäppelsirap, Fikon & Pistagenötter

1 hel Camembert

1 Granatäpple

Färska Fikon

50 gram pistagenötter (vikt utan skal)

Granatäppelsirap:

1 granatäpple

1 dl strösocker

2 msk vatten

Mjälloms Tunnbrödskex

HOW TO?

Koka upp ingredienserna till granatäppelsirapen i en tjockbottnad kastrull. Låt småkoka ca 13-14 minuter, sila genom finmaskig sil, pressa kärnorna mot silens botten för att få ut all saft. Låt svalna i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 200 grader, sätt osten på en bakplåtspappersklädd plåt och värm mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut osten och placera på en tallrik eller serveringsfat. Ringa hälften av granatäppelsirapen över osten, dela fikonen i fyra delar och garnera osten med fikon, pistagenötter och granatäppelkärnor.

Servera osten ljummen till tunnbrödkex och resterande granatäppelsirap.

 
 
 

Chèvrekräm med Ugnsrostade Körsbärstomater, Basilika & Granskottssirap

12 st

12 Mjälloms Tunnbrödskex

Färsk Basilika

Granskottssirap

Chèvrekräm:

100 gram Chèvre

2 msk crème fraiche

1 nypa salt

Ugnsrostade Körsbärstomater:

ca 12 körsbärstomater på kvist

2 msk olivolja

1 stor nypa flingsalt

1 nypa strösocker

HOW TO?

Sätt ugnen på drygt 100 grader. Lägg körsbärstomaterna, fortfarande kvar på kvisten, i en ugnssäker form. Strö salt, socker samt ringla olivolja över tomaterna. Rosta i ugnen ca 2,5-3 timma, ös tomaterna någon gång då och då under rostningen. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur.

Mosa getosten med en gaffel. Addera crème fraiche och en nypa salt och arbeta ihop med gaffeln till en jämn kräm.

Fördela getostkrämen över kexen, lägg ett basilikablad på varje kex och avsluta med en ugnsrostad körsbärstomat. Droppa lite granskottssirap på tomaten och servera genast!

Blåbärsmarmelad med Salvia till Blåmöggelost

Mildare Blåmöggelost, ex Cambozola

Färsk Salvia

Blåbärsmarmelad:

250 gram frysta blåbär

1,5 dl syltsocker

1 msk finhackad färsk salvia

HOW TO?

Koka ihop blåbär, salvia och syltsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme i ca 5 minuter. Skumma av om det behövs. Häll upp i väl rengjord och steriliserad burk.

Servera Blåbärsmarmeladen på tunnbrödkex tillsammans med blåmöggelost och ett blad färsk Salvia.

 

Inlägg i Samarbete med Mjälloms Tunnbröd

 

You Might Also Like

18 Comments

  • Reply
    Sofia
    16 februari, 2014 at 09:02

    Det ser underbart gott ut. Dessutom fantastiska bilder!

  • Reply
    Ekenäsliv
    16 februari, 2014 at 11:21

    Ååååå, det bara vattnas i minnen ju!! 🙂
    Alltså vilka bilder, vilka bilder!!!
    Ha en fin söndag!
    Kram Anna

  • Reply
    Malin´s Diner
    16 februari, 2014 at 11:57

    Maria Maria Maria, du är bara bäst! Helt enkelt, rätt och slätt BÄST!

    Kram kram

  • Reply
    Therese
    16 februari, 2014 at 13:31

    Hej!
    Vilken underbar blogg du har! Precis hittat hit, men har redan hittat mycket gott och kommer garanterat återkomma! Underbara bilder också , som verkligen får det att vattnas i munnen. Hamnade här via en annan bloggare som hade gjort din Frozen Strawberry cheesecake. Du hade dekorerat den otroligt fint med chokladsås som runnit ner lite snyggt över kanterna. Blev lite sugen på att sno den idén rakt av =) men undrar lite hur det blir när tårtan börjar tina, rinner chokladsåsen ner då, eller stannar den kvar i det snygga mönstret? Man behöver ju ofta ta fram glasstårtor ett tag innan servering och då är det ju synd om den snygga garneringen förstörs…
    /Therese

    • Reply
      Mary
      16 september, 2014 at 14:07

      Tack snälla!!
      Nej den stannar kvar, iaf den första tiden när den bara mjuknat lite. Chokladen är fortf iskall eftersom den ligger kvar på tårtan. Den börjar ju smälta först när den kommer upp i varmare temperaturer. Lycka till!

  • Reply
    Malin - stjärnflocka
    16 februari, 2014 at 17:19

    Ojojoj!!!!
    Ser ut att vara i klass med "tapas för två" 🙂
    ha en fin kväll!
    Kram Malin

  • Reply
    Lisa - Kreativ bakning ♥
    16 februari, 2014 at 18:05

    Gud vad gott, blev fruktansvärt sugen på ostbricka nu! Jättefina bilder 🙂

  • Reply
    Marie
    16 februari, 2014 at 19:59

    Vilka helt underbara bilder! Helt otroligt!!! jag är mållös! Kommer definitivt att komma tillbaka och insupa inspiration med glädje. Jag gillar egentligen inte ostbrickor men just nu blev jag grymt sugen på just det! Ha det gott/ Marie

  • Reply
    Anonym
    16 februari, 2014 at 20:15

    Vad gott 😀

  • Reply
    Gabriella
    16 februari, 2014 at 22:33

    Vilka härliga och inspirerande bilder! Vackert och inspirerande:)

  • Reply
    Citroncest - matblogg från Italien
    17 februari, 2014 at 11:24

    Vad goda de ser ut! Och salvia som är så gott. Mjällom är verkligen förknippat med barndomsminnen för mig. Jag fick alltid äta Mjällom med messmör hos min farmor och farfar som liten. Det var verkligen lyx för vi hade aldrig det hemma. 🙂

  • Reply
    Anonym
    17 februari, 2014 at 17:06

    Underbart fint! Kul att se något annat än bara bakelser också 😉 Känns som att det är godsaker som dominerar bloggvärlden just nu! riktigt bra upplagt med många fina färger!

  • Reply
    Maria
    17 februari, 2014 at 19:41

    Jag bor faktiskt i samma by som Mjälloms Tunnbröd ligger. 🙂 Verkligen kul att du skrev om dem och att du gillade tunnbrödet!

  • Reply
    Sofia
    18 februari, 2014 at 08:00

    Gud så gott det ser ut, färska fikon är ju så vackert!

  • Reply
    Linn
    19 februari, 2014 at 20:14

    Vad gott de såg ut och jätte fina bilder 🙂

  • Reply
    fröken ms
    21 februari, 2014 at 23:01

    ser jätte gott ut! började följa dig på Instagram för älskar dina bilder och sättet du tar dem på. Kram

    • Reply
      Mary
      13 mars, 2014 at 12:29

      Tack fröken ms! <3 Det värmer verkligen hjärtat att höra! Tuuusen tusen tack! Kram

  • Reply
    smäm
    26 mars, 2014 at 15:02

    Men fy sjutton så gott. Å snyggt 😀

  • Leave a Reply