5 In Huvudrätter

VEGETARISK FILODEGSPAJ MED GRÖNKÅL, CHEDDAROST, VEGOFÄRS OCH VEGETARISK BACON

Idag är det måndag mina vänner, och inte vilken måndag som helst utan en decembermåndag vilket betyder att vi närmar oss Julafton och kanske några dagar ledigt! Och det är väl något av det bästa i livet; att få möjlighet att spendera tid med familj och vänner.

 
Måndag betyder även att det är ”köttfri måndag” igen och vi har kommit till sluttampen på mitt vegetariska julbord för Hälsans Kök, efter denna rätt är det bara en maträtt och en efterrätten kvar…och så instruktioner hur man gör bordet då så klart… 😉 Eller bara och bara…. 
 
Det här är en underbart frasig Filodegspaj som är mkt mer imponerande att ställa fram än just den traditionella ”vanliga” pajen. Den här är fylld med massa godsaker och nyttigheter som grönkål, cheddarost, sojafärs, vitlök och sojabacon. Bacon och osten ger den där sältan som balanserar rätten och filodegen ger det där frasiga pajskalet man bara kan drömma om! 
 
Allt man behöver för att lyckas är en springform och lite kärlek, det är allt!
 
Såhär enkelt är det: 
 

Filodegspaj med Grönkål, Cheddarost, Soyafärs & a la Bacon

8 port

Pajskal:

250 gram filodeg

ca 70 gram smält smör

Fyllning:

200 gram grönkål

4 schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

1 pkt sojafärs

1 pkt a la bacon från Hälsans Kök

smör och rapsolja till stekning

200 gram cheddarost

Äggstanning:

3 st stora ägg

4 dl mellangrädde

1 tsk flingsalt

1 krm grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Finhacka vitlök och lök och stek dem mjuka och glansiga i smör. Häll ner sojafärsen i löken och stek tills färsen är tinad och mjuk, tillsätt lite mer smör/rapsolja om det blir för torrt i stekpannan. Riv eller skär grönkålen i mindre bitar och lägg ner i stekpannan, vänd runt tills grönkålen blir mörkare och mjuknar. Stek a la bacon i rapsolja tills att de har en fin krispig yta, vänd ner i sojafärsblandningen.

Smält smöret till pajskalet, täck botten på en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper, smörj sedan formens insida med smör. Lägg filodegsark omlott i springformen, pensla med smör mellan varje lager. Varva riven ost med färsblandningen i pajskalet, vispa ihop  ingredienserna till äggstanningen och häll ner i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna/bli ljummen innan servering och innan du lyfter pajen ur pajskalet! 

Tips för att lossa pajen: Ta försiktigt loss springformens kanter, om det är ngt filodegsark som fastnat runt kanten, klipp eller bryt bara av det försiktigt. Pajen är ”elastisk” så det går utmärkt att trycka den lite försiktigt inåt när du lyfter upp springformens ytter kant. Just oga detta bör pajen svalnat avsevärt innan man lossar den, så att den är stabil och kan ”stå upp på egen hand”. Lycka till! 

IN ENGLISH

Monday again guys, but not any monday, it’s a december monday wich means we’re getting closer to Christmas and a few days off. And that my friends are one of the best things;  spending time with family and friends! 
 
Monday means it’s time for ”meat less monday”-recipe again! Since it’s Christmas seasone I’m treating you guys to a Christmas inspired recipe with some of the flavors that are common here in Sweden during this season! 
 
This is a wonderful and crispy filo (fillo?) dough pie that’s impressive to serve to the guests at your dinner table. Furthermore it’s really tasty and it’s filled with things like green kale, vegetarian bacon and minced meat as well as cheddarcheese and garlic. You can’t believe how crispy it is until you’ve tried it, and I really hope you do and that you love is as much as I do! 
 
All you need is a little bit of love and a springform pan, that means, a pan with sides that can be removed from the base! 
 
This is how easy it is! 
 
Filo Dough Pie with green kale, cheddar cheese , vegetarian minced meat and vegetarian bacon
 
 
serves about 8 
 
 
Pie crust:
 
250 grams of phyllo/filo dough
 
about 70 grams of melted butter
 
 
Filling:
200 grams of green kale
4 shallots
3 cloves garlic
1 package of vegetarian ”minced meat”
1 pkt of vegetarian ”Bacon” 
butter and canola oil for frying
200 grams of cheddar cheese
 
 
3 large eggs
1,7-1,75 cups of cream
1 tsp sea salt flakes
1 tsp coarsely ground black pepper
 
 
Preheat the oven to 200 degrees Celsius or 390 Fahrenheit.
 
Mince the garlic and onion and fry them soft and shiny in butter in a pan on low heat. Add vegetarian minced meat to the onions and fry until it’s done (until it’s not frozen anoymore but soft and warm) , add a little more butter / canola oil if the pan gets too dry. Tear or cut green cabbage into smaller pieces and place into the pan with the onions/garlic and vegetarian minced meat. Keep frying on low heat until the kale farkens and gets soft. Roas the vegetarian bacon in canola oil until they have a nice crispy crust, blend with the rest of the ingredients in the pan.
 
Melt the butter for the pie crust and cover the bottom of a springform pan, about 24 cm/9,4 inches in diameter, with parchment paper, then grease inside of the mold with butter. Add a sheet of filo dough, let it cover the bottom of the pan and then let it go up the sides and brush with butter. Don’t worry so much that the filo dough will fall over the edge of the pan, just let it be for now, but brush those parts of the filo dough with butter as well. Add another filo dough sheet, but make it overlap the first one and then brush gently with butter. Keep adding sheets of filo dough and make sure they overlap in some sort of patch work until you’re out of filo dough. 
 
Add a few spons of filling from the pan and then sprinkle som cheddar cheese on top, keep layering the filling the same manner. Whisk egg, cream, salt and black peppar by hand so that the eggs and cream blend well and then pour the egg mixture over the pie. Bake it in the middle of the oven for about 30 minutes. Let the pie cool a lot and get luke warm before loosening it from the pan. If you want it to be hotter when serving, heat the pie again but I think that this pie is great at a Christmas Buffet and need not be super hot when served! 
 
Tip for losening the sides from the base and get a nice looking filo dough pie:
Carfully losen the side of the springform pan. If you need to carefully break some of the upper parts of the filo crust to be able to remove the side of the pan, then do so. But be gentle about it and you’ll do just fine. The pie is somewhat elastic and you can very well press the pie very carefully inwards to make it easier. get a friend or a family member to help if you feel its to hard on your own. For this very reason it’s important to let the pie cool a lot before doing so, so that it’s stable and can ”stand on it’s own”! Good luck! 
 
 

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Lillian
    8 december, 2014 at 14:42

    Åh, jag har ju precis gogglat runt på grönkål eftersom jag blev så sugen på att prova maträtter med det i. Den här ska jag absolut testa!

    • Reply
      Mary
      8 december, 2014 at 15:05

      Vad kul, hoppas du gillar den! 🙂

  • Reply
    ellen
    8 december, 2014 at 20:34

    spännande!

  • Reply
    Helena / Bara en kaka till
    8 december, 2014 at 22:19

    FLÅDIGT julbord!

    • Reply
      Mary
      8 december, 2014 at 23:56

      Hähäh…You now it! 😉

    Kommentera