25 In Matbröd

Mördegskakor med Kardemumma

Mördegakakor med Kardemumma är riktiga måndagskakor. Sådär lagom goda och enkla, som gör gott till en kopp kaffe på eftermiddagen och som inte känns allt för onyttiga. Men jag älskar kardemumma och det känns som en lyx jag har råd med, en lyx min kropp inte mår dåligt av, att ta en liten mördegskak till måndag, eller onsdagskaffet då och då. 
 
För kakor måste inte alltid vara dekadenta och fyllas med vaniljkräm, sylt eller chokladtryffel. Det går faktiskt lika bra med mördeskakor. För det är lyxigt nog att du lagt ner tid, kärlek och omtanke att göra egna kakor. 
 
Själv minns jag mördegskakorna jag fick när jag var liten. Och då, ja då var det inte måndagsfika då inte. Nej, det var finfika. För så var det när jag växte upp. Mördegskakor ska man inte sticka under stol med. De gör man för hand, man är stolt och de har förtjänat sin plats på fikabordet. Så det så.
 
Stämplar man dessutom med en cookie stamp blir de söta som socker och är nästan svåra att äta upp. Godast är det med mjölk eller en kopp kaffe. Det lyfter upp både smak och doft. Luktar du på en mördeskaka med kardemumman så doftar den verkligen gammeldags kaka. Kanske sån kakak du fick hos mormor när du var liten? Det doftar smör, lite sött och så kardemumma så klart. Det tar mig rätt tillbaka till min barndom i allafall!
 
Mördegskakor med Kardemumma
ca 45-50 st
 
150 gram rumstempererat smör
150 gram strösocker
1 ägg
1,5 tsk kardemumma
300 gram mjöl
 
 
HOW TO?
 
1. Rör samman socker, smör och ägget till en krämig smet. Rör ner kardemumman.  
 
2. Addera mjölet, en fjärdedel i taget, och rör kaksmeten slät innan du tillsätter mer mjöl. 
 
3. Låt kakdegen vila i kylskåp i 30 minuter och kavla sedan ut den på mjölat bakbord. 
 
4. Pressa kakstämpeln lätt men ändå fast mot degen, det är bra om du penslar den med lite mjöl innan. Ta en utstickare som är något större än kakstämpeln och ta ut kakor precis utanför stämpelns markering. 
 
5. Sätt ugnen på 175 grader och grädda på bakplåtspappersklädd plåt i ca 6-9 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. 
 
Njut med ett stort glas mjöl eller en kopp kaffe. 
 
 
 

You Might Also Like

25 Comments

  • Reply
    Lantligt i Smultronbacken
    15 maj, 2013 at 20:26

    Ja, här håller jag med. Mördegskakor är bland det godaste av alla kakor. Tänk att doppa i mjölk, det är en konst att kunna ta upp dem så där precis innan de går sönder i mjölken. MUMS!!

    Kram Teres

    • Reply
      Mary
      22 maj, 2013 at 11:02

      Men eller huuur, det är så gott att göra just så! Mums! Kram

  • Reply
    Susanne
    15 maj, 2013 at 21:38

    Ser fantastiskt gott ut. Som alltid när du bakat ;).
    Vilken storlek på utstickare har du använt till kakorna? Eller vilken diameter har kakstämpeln?

    Tack för en superfin och inspirerande blogg.

  • Reply
    LIVSGLITTER - INTERIOR - DIY - PHOTORAPHY
    15 maj, 2013 at 21:54

    Det ser ju såååååå gott ut, speciellt med mjölken, trots att jag inte ens dricker mjölk, men ändå 😀

  • Reply
    Karin
    15 maj, 2013 at 22:43

    Hejsan! Vad gott det såg ut och tack snälla för tipset om kakstämpeln, en sådan vill jag också ha 🙂 Ha det bra Karin

  • Reply
    Helena, Craft and Creativity
    15 maj, 2013 at 23:03

    Älskar mördegskakor! Snygga bilder och kul stämpel! 🙂

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    16 maj, 2013 at 07:11

    Åh vad jag längtar efter lite tid att sitta och mysa med en kaka…
    Här är tempot för speedat för att jag ska hinna njuta av något.
    Ha det gott!!!
    Kram Malin

  • Reply
    Melody
    16 maj, 2013 at 18:27

    Tusen tack för receptet! Nu kommer det bakas mördegskakor i pingst!
    Kram
    Melodys matte

    • Reply
      Mary
      20 maj, 2013 at 23:23

      Vad kul, hoppas de blir goda! Kram på er

  • Reply
    decor8ing
    16 maj, 2013 at 18:57

    Superfina! Så kul med stämpelkakor 🙂

  • Reply
    Titta in hos Thess
    16 maj, 2013 at 22:47

    Härliga bilder på fin fina kakor ;))

    Kram Thess

  • Reply
    Petra
    17 maj, 2013 at 06:51

    Din blogg är grym och dina bilder är så bra!

  • Reply
    Julia
    29 maj, 2013 at 10:35

    Hej Mary! Gud vad de ser goda ut… Men hur många grader ska man grädda dem på i ugnen?
    Älskar din blogg!
    Julia

  • Reply
    Anonym
    19 juni, 2014 at 15:29

    hur många grader i ugnen

  • Reply
    julia
    19 juni, 2014 at 15:41

    Hej!
    Du har inte ändrat i receptet om hur många grader det ska vara i ugnen än, Mary!
    Din blogg är såååå bra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Julia ; )

    • Reply
      Mary
      16 september, 2014 at 13:42

      Hej Julia! Sorryyy, det ska vara 175 grader i ugnen. Ska ordna det omedelbart. Bra att du är "på mig" med det 😉 Kram på dig

  • Reply
    Gabby
    16 januari, 2016 at 07:26

    Fantastiskt goda kakor, gjorde på ditt recept till min dotters 3 års kalas och de blev en stor succé.

    • Reply
      Mary
      16 januari, 2016 at 20:20

      Men vad kul, och vad glad jag blir att du tyckte om dem! Och grattis till 3-åringen i efterskott! <3

    Kommentera