19 In Efterrätter

RABARBER- & VANILJCHEESECAKE MED JORDGUBBSGELÉ

 
Rabarbercheesecake? Vaniljcheesecake? Eller varför inte jordgubbar?! Eller så blandar vi allihop till en fantastisk Rabarber- & vaniljcheesecake med jordgubbsgelé. Vad kan gå fel? Inget kan gå fel, jag lovar!
Fräsch lätt syrlig cheesecake med smak av vanilj, toppas av fräscha rabarber från trädgården (eller affären) och förseglas med en jordgubbsgelé. Gelén ger en glansig otroligt vacker ytan på rabarbern som gör det där lilla extra när du har gäster hemma. 
 
Ni har väl det bra där ute i sommarvärmen va godingar? Hoppas det! Här har semestern kickat igång och jag längtar verkligen efter alla härliga resor och fantastiska vänner jag och mannen kommer träffa under vår semester. Min semester innebär Höga Kusten, bus med guddöttrarna (tvillingtjejer i 2-årsåldern, ni kan ju tänka er), träffa underbara vänner i Övik, Finland, natur, tystnad, långgrunda bottenviken allra längst upp där Sverige möter Finland, bastubad, skratt, god mat, grillat, jordgubbar och färskpotatis vi nyss plockat upp från landet, ljusa nätter när solen aldrig går ner, iskall öl och bubblig champagne, mjuka pussar, Ölandstur, vintur, mer god mat, västkusten, goa vänner, båtturer, spelkvällar, mer grillat, familjen, fota allt och inget, kärlek och Mallorca. Ibland känns lyckan mig övermäktig och jag studsar runt på ngn slags euforisk energi. Det bubblar liksom över åt alla håll och jag är helt ofkuserad och pratar i 150. Mannen garvar och pussar mig bara på näsan, han vet hur jag är, och jag njuter av livet, vännerna och familjen. Svenska sommaren, den är underbar. Se nu till att ladda batterierna ordentligt under semestern, lova mig det! 
 
 
Perfekt efterrätt eller fika att göra är rabarber-cheesecake. Väldigt enkel att tillaga och du kan förbereda den dagen innan, perfekt med andra ord. Jag hittade ett liknande recept på en tysk blogg för ett tag sedan och blev inspirerad att prova på själv med vissa korrigeringar av receptet så klart. 
 
Enkla recept är perfekt på sommaren, eller iaf recept som sköter sig lite själv, eller vad säger ni. Det är inte så många av oss som vill svettas i köket hela dagen för en tårtas skull. När man lägger rabarbern på längden som på bilden får man väldigt snyggt resultat när man bakar i en rektangulär pajform. 
 
Och jo jag vet, den där flädercheesecaken. Den kommer, den kommer! Jag bakade den när jag var småkrasslig och gick bara på känsla när jag bakade den. Mätte inte upp ingredienserna och måste därför baka om den för att kunna ge er ett recept som ni kan följa. Annars kan det blir hur som haver med receptet och så blir ni arga och ledsna på mig i köket och det går ju bara inte. 
 
Rabarber- & vaniljcheesecake med Jordgubbsgelé
Pajform: Rektangulär pajform ca 35 x 12 cm (el motsvarande) i diameter. 
 
Pajbotten:

3 dl vetemjöl 

50 gram mandelmjöl

50 gram florsocker

1/2 vaniljstång

100 gram kylskåpskallt smör

1 ägg

 

Fyllning:

50 gram vit choklad

500 gram Philadelphia naturell färskost/cream cheese

2 msk vaniljsocker

1 rågad dl strösocker

1 ägg

3-5 rabarberstänger

 

Jordgubbsgelé:

1 dl koncentrerad jordgubbssaft

2 gelatinblad

 

Sätt ugnen på 180 grader. Skrapa ur vaniljstången och blanda innanmätet med mjöl, mandelmjöl och florsocker. Addera det kalla smöret, skuret i tärningar. Nyp samman och tillsätt sedan det lätt uppvispade ägget. Forma till en jämn deg och linda in i plastfolie. Låt vila i kylskåp minst 1 timma, gärna längre. 

På lätt mjölat bakbord, kavla ut degen och täck en pajform, nagga botten lätt med en gaffel, ställ kallt medan du gör fyllningen. 

Smält vit choklad över ett vattenbad, låt svalna till rumstemperatur. Rör Philadelphiaost med flatblandaren (el elvisp på låg hastighet) fluffig och mjuk. Blanda färskosten med vaniljsocker, ägg och strösocker. Tillsätt slutligen den vita chokladen och blanda till en jämn smet (obs, blanda inte för mkt). Fyll pajskalet med smeten.

Tvätta rabarbern, skär av till samma längd som pajformen och dela dem sedan på längden i två bitar. Fördela på toppen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna helt på galler i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåpet för att bli ordentligt kall. 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter, värm under tiden saftkoncentratet på medelhög värme. När det är hett och ryker, dra kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma saften. Låt svalna. När saftgelén börjar bli tjockare, men inte för tjock, pensla ovanpå den nu kalla rabarbercheesecaken. Låt stå i kylskåper tills gelén stelnat helt. 

Smaklig Spis! 

 

You Might Also Like

19 Comments

  • Reply
    Linnea
    7 juli, 2013 at 13:58

    Såå fantastiskt gott det ser ut!! Var kommer skedarna ifrån? Kram

  • Reply
    Anonym
    7 juli, 2013 at 18:41

    Otroligt vacker cheesecake!

    • Reply
      Mary
      15 augusti, 2013 at 10:10

      Tack snälla du! <3

  • Reply
    Karin
    7 juli, 2013 at 22:05

    Vilket otroligt vackert mönster det blev, ha en fortsatt härlig sommar i solen Karin

  • Reply
    Ekenäsliv
    7 juli, 2013 at 23:15

    Å herrejösses vilken vacker kaka!! Jag har väl då aldrig skådat något liknande förut!!
    Så läckert!
    Kram Anna

  • Reply
    www.saltostil.se
    8 juli, 2013 at 22:39

    Du är OTROLIGT DUKTIG, VILKET KONSTVERK!! Måste ge mig på den, låter makalöst gott. Svensk sommar, ja visst innebär den massa härligheter. Höga kusten även för mig, är ju därifrån och massa släkt bor där. Tvillingtjejer likaså, men jag har äran att ha dem omkring mig jämt eftersom jag har egna, numera 6 år och en fantastiska storasyster till dem på 8 år. Njut av sommaren och semestern!! Kram Frida

  • Reply
    Gabriella
    8 juli, 2013 at 23:18

    Oj så tjusigt! Helt fantastiskt! Vad duktig du är:)

  • Reply
    Jessica
    9 juli, 2013 at 17:46

    Vilken otroligt vacker cheesecake!! Den lär jag försöka mig på någon gång, så jag tackar för inspiration och recept.

  • Reply
    Anonym
    10 juli, 2013 at 13:12

    Vad fina! 😀

  • Reply
    Sara på Vardag.nu
    11 juli, 2013 at 19:39

    Vilket konstverk!

  • Reply
    Louise i Italien
    15 juli, 2013 at 16:37

    Wow, vilken vacker kreation!

  • Reply
    Suzanne BakeBelieve
    18 juli, 2013 at 12:06

    Det finns aldrig någon anledningen att bli avundsjuk på det du gör, det är bara att inse att du är så mycket bättre att du får alla andra att verka vara amatörer;) Skämt å sido, denna var verkligen hur vacker som helst. Den finaste cheesecake jag sett! Inspirerande!

  • Reply
    Sandra
    19 juli, 2013 at 21:47

    En av de vackraste pajer och konstverk jag sett. Din blogg är den allra bästa. Blir sjukt sugen på att baka och skapa när jag läser. Nu står pajen och svalnar, din ser mycket proffsigare ut men det är ju första försöket. Övning ger färdighet! Kram

    • Reply
      Mary
      15 augusti, 2013 at 09:54

      Men tack snälla Sandra, vilka fina ord, de värmer verkligen! Vad glad jag blir!! Stor kram

  • Reply
    Anna
    18 augusti, 2013 at 21:37

    Tack för ett bra recept! Mycket omtyckt av både mig och gästerna.

    • Reply
      Mary
      20 augusti, 2013 at 12:11

      Åhh vad kul! Tack själv! <3

    Leave a Reply