36 In Söta Bakverk

BALLERINA SURPRISE CUPCAKE – CUPCAKES MED BALLERINAKAKOR

Ballerina Surprise Cupcake
Ballerina Surprise Cupcake
Saftig vaniljcupcake med en hemlighet i botten, en liten ballerinakaka, som toppas med len och ljuvligt god chokladmarängsmörkräm. Marängsmörkräm som blands med ljuvlig smält choklad och som vispas ihop till en len och fluffig dröm. Ja jag vet inte om jag behöver säga så mycket mer! 
 
Vanligtvis är ballerina surprise cupcake mycket vitare än på bilden, men jag ville inte redigera den vitare, det blev som det blev helt enkelt. Anledningen till den lätt ljusbrua färgen är att jag, när jag börjat baka, märkte att strösockret nästan var slut och det enda socker jag hade hemma var råsocker. Smakar precis lika bra men ger en annan färgton på den färdiga cupcaken, så nu vet ni det. Vilket socker du använder är så klart helt upp till dig, det går bra med vilket som. 
 
Såhär enkelt gör du din ballerina surprise cupcake!
 
 
In English:

Juicy vaniilla cupcake with a secret at the bottom of every cupcake, a little ballerina cookie, topped with a smooth and deliciously tasty chocolate meringue buttercream. A ballerina ccookie is like and Oreo cookie that you can bue here in Sweden. 

Usually,a ballerina surprise cupcake is much whiter than on the pictures. I didn’t want to edit it whiter since the reason that it’s not whiter is because of the fact that I only hade brown sugar at home so I used that instead od the usual whiter granulated sugar.  It tastes just as good but give a different colour tone to the finished cupcake, so now you why. Which version of sugar you use is of course entirely up to you.

This is how easy you make your ballerina surprise cupcake!

 
Ballerina Surprise Cupcake with Chocolate Meringue Buttercream 
12-14 st
 
Cupcakes:

3 dl vetemjöl

1,25 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

0,25 tsk salt

2 ägg

1, 75 dl strösocker

3 tsk (äkta)vaniljsocker 

1,25 dl rapsolja

1,25 dl filmjölk

1 ballerinakaka ”kladdkaka med vaniljfyllning” per cupcake

Chokladmarängsmörkräm:

1,25 dl strösocker
2,5 msk vatten
2 äggvitor
225 gram rumstempererat osaltat smör
100 gram mjölkchoklad (jag använder alltid 36% mjölkchoklad från Odense)

 

 

HOW TO?

1. Sätt ugnen på 180 grader, lägg cupcakesformar i en cupcakesplåt och fördela en ballerinakaka i varje cupcakeform. 

2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vispa upp äggen tillsammans med sockret och vispa tills du har en lätt fluffig massa. Tillsätt vaniljsocker och olja, lite i taget, och vispa tills all olja är invispad i äggsmeten. 

3. Addera hälften av mjölblandningen tillsammans med hälften av filmjölken, rör ihop smeten med flatblandaren och tillsätt sedan resten av mjölblandningen och filmjölken. Rör tills smeten är jämn. 

4. Fyll cupcakesformarna till ca 3/4 och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Stick en tandpetare eller en provsticka i cupcaken, den ska komma ut relativt ren och torr. 

Låt cupcakesen svalna på galler. 

5. Koka upp socker och vatten och låt koka tills att det blir 115 grader. Under tiden; lägg äggvitan i en rosfri bunke. När sockerlagen nått en temperatur av 110 grader börja vispa äggvitan till ett fast skum. 

6. Så fort sockerlagen nått 115 grader häll den med en tunn fin stråle, ner i den uppvispade äggvitan. Vispa på hög hastighet hela tiden. Vispa tills temperaturen är ca 25-grader, det tar ca 15-20 minuter med en Kitchen Aid eller annan hushållsmaskin, så var tålmodig. 

7. Under tiden marängen vispas kall, hacka chokladen och smält den över ett vattenbad eller på låg värme i micron. Chokladen får inte bli för varm utan bara precis smälta. 

8. När marängen kommit ner i temperatur, addera lite av det rumstempererade smöret i taget, låt det vispa in några sekunder inna du adderar mer. När allt smör är invispat i marängen, häll ner den smälta mjölkchokladen och vispa tills marängsmörkrämen är jämn och fluffig. 

9. Spritsa marängsmökrämen över cupcakesen, blir det något över går det mycket bra att förvara i 2 dygn i rumstemperatur men den går även att förvara i kylskåpet. Förvaring i kylskåpet gör marängsmörkrämen hårdare i konsistensen men låt den bara tina i rumstemperatur i några timmar innan du dekorerar dina cupcakes. 

You Might Also Like

36 Comments

  • Reply
    Helena - amelia.se
    20 februari, 2013 at 18:14

    Hallå i lådan, vad läckert. Och jag älskar namnet, ballerina överraskning. Så fiiint! 🙂

  • Reply
    ˟ Photospiration
    20 februari, 2013 at 18:48

    Oj vad gott!

  • Reply
    Ida [fotograferat]
    20 februari, 2013 at 19:07

    De var jäkligt snygga på bild om inte annat!

  • Reply
    M
    20 februari, 2013 at 19:19

    Smarrigt!!! Tror att dina bilder får min vikt att stå still – trots bra kosthållning och daglig träning. Måste va bilderna.. Haha.. Ser nästan ut som en oreo-kaka i botten?

  • Reply
    Cissi [Foto]
    20 februari, 2013 at 19:32

    Guud, så vackert och gott det ser ut! Måste testa detta asså! 🙂

  • Reply
    Anna
    20 februari, 2013 at 19:49

    Det här verkar vara något helt i min smak!

  • Reply
    Johanna / Fru form o fix
    20 februari, 2013 at 19:49

    Vad roligt med med en överraskning. 🙂

  • Reply
    S
    20 februari, 2013 at 19:55

    wooow va goda dom ser ut!! =D

  • Reply
    Alma
    20 februari, 2013 at 19:56

    Går de att frysa in? 🙂

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    20 februari, 2013 at 19:58

    Men hallå!!! Var får du allt ifrån? 🙂 Underbart!
    Och så fiiiint det är här inne! Stort leende på mina läppar!
    Kram Malin

  • Reply
    JUNITJEJ
    20 februari, 2013 at 20:09

    Det ser smaskigt ut!

  • Reply
    Anonym
    20 februari, 2013 at 20:20

    De ser super goda ut!!

  • Reply
    Anonym
    20 februari, 2013 at 20:36

    Det är riktig tortyr att få se sånt här när man absolut inte ska äta det. Dumma dig! 🙁

  • Reply
    Titta in hos Thess
    20 februari, 2013 at 20:42

    Vilket underbart recept :))
    Och nästan som ett kinderägg med en överraskning i botten hi hi :)))
    Måste testas!!!!

    Kram Thess

  • Reply
    Ebba och Celia
    20 februari, 2013 at 20:43

    Skulle vara jätte kul om du kunde gå in på våran blogg, lämna gärna ett spår efter dig. Förlåt om du inte tycker om sånna här kommentarer❤

  • Reply
    Anonym
    20 februari, 2013 at 20:50

    Oj så gott det ser ut!

  • Reply
    omutsidan.blogg.se
    20 februari, 2013 at 21:22

    åh herregud vad goda dom såg ut! och lät haha

  • Reply
    Patricia
    20 februari, 2013 at 21:35

    Såå snyggt! 🙂

  • Reply
    Anonym
    20 februari, 2013 at 21:35

    jäklar vad gott det där såg ut att vara! vattnas i munnen 🙂

  • Reply
    Helle / made by Helle
    21 februari, 2013 at 07:48

    Oh my, dessa ser ju rent ut sagt förföriska ut. Ett måste att prova på.
    Dina bilder ser väldigt inspirerande.ut och jag är glad att jag hittade hit via en annan blog 🙂

  • Reply
    ninja
    21 februari, 2013 at 09:52

    Ser grymt gott ut! 🙂

  • Reply
    pilla
    21 februari, 2013 at 15:04

    Riktigt snygga cupcakes!

  • Reply
    Anonym
    21 februari, 2013 at 15:24

    Ser helt gudomliga ut! Måste jag prova på lördag!
    /Ninni

  • Reply
    Anonym
    21 februari, 2013 at 16:41

    Så otroligt vackra och de ser väldigt goda ut. Det är en dröm att besöka din blogg!

  • Reply
    michaela- nybliven tvåbarnsmamma ♥
    21 februari, 2013 at 17:07

    men wow..vilket fantastiskt bakverk!

  • Reply
    Anonym
    21 februari, 2013 at 21:09

    Vad gott 😀

  • Reply
    Annika
    23 februari, 2013 at 13:45

    En vacker dag kommer jag kidnappa dig och tvinga dig att bo i mitt kök. Eller du kan få bo i ett vanligt rum eftersom du är en fin människa, men all ledig tid ska du stå i köket och baka mig kakor. Sedan blir jag svinfet och då kan du förmodligen rymma.
    Ville bara varna dig…:-)

  • Reply
    Doktor Glas
    23 februari, 2013 at 20:20

    Lite pilliga men riktigt goda! Går det att frysa in de muffins som blir över?

    • Reply
      Mary
      18 mars, 2013 at 16:17

      Ja, det går alltid att frysa in muffins som blir över. Dock skulle jag rekommendera att frysa in utan topping även om toppingen kan frysas. Ibland behöver man vispa upp topping som varit fryst för att den ska få tillbaka sin fina konsistens. 🙂

  • Reply
    Anonym
    4 mars, 2013 at 20:03

    Hej, jag älskar verkligen din blogg! 🙂 Jag undrar vilken teknik du använder dig av när du gör den här sortens spritsning som är på cupcaksen? Även hur tyllen ser ut? Vore väldigt tacksam för svar då jag blev förälskad i spritsningen 😉

  • Reply
    Johanna
    7 mars, 2013 at 19:07

    bilden med böckerna=dör. Hoppas du har inramde bilder i ditt kök! 😉

    • Reply
      Mary
      18 mars, 2013 at 16:20

      Tack snälla, vad fina ord! Ja, faktiskt så har jag några 😉 😛

    Kommentera