30 In Efterrätter, Söta Bakverk & Godis

ÄPPEL- & VANILJTRIFLE MED KOLASÅS & KARAMELLISERADE MANDLAR

Äppel- & Vaniljtrifle

Äppel- & Vaniljtrifle
 
Imorgon är det alla hjärtans dag, jag hoppas att alla där ute ser det som en bra möjlighet att tänka lite extra på de människor ni älskar och visa dem uppskattning. För det är vad den dagen borde handlar om, iaf om du frågar mig. 
 
Själv fick jag den finaste uppskattning av en läsare härom dagen, sådär så man blir varm i magen och fnissar lite för sig själv och mumlar ”nää-e,,,har den här personen tagit sig tid och skriva det här till mig?!”. För man känner sig så speciell och uppskattad. 
 

”Jag känner inte dig men jag måste bara berätta om hur mycket jag tycker om dig. Du verkar vara en så himla fin, ödmjuk och fantastisk person. En sådan som man önskar att man kände, att man hade som vän och som man delade alla möjliga hemligheter med. Jag vill bara att du ska veta att du är omtyckt och uppskattad. Tack för att jag får känna dig på håll!”


Och att ge till ngn ger ju så mkt tillbaka, så ta er tid för andra människor imorgon, så lovar jag att dagen kommer bli precis sådär mysig som den kan vara, som kanske alla dagar borde vara. 

Själv, ja själv lagar jag ngt som värmer magen på ett anant sätt, med en efterrätt. En trifle med fräscha äpplen, söt kolasås,  knapriga karamelliserade mandlar, mjuk och len vaniljkräm som toppas med lite hyvlad choklad och ett äppelchip. 

Mycket enkelt och perfekt efterrätt till ngn du bryr dig om, du behöver inte spendera speciellt lång tid i köket heller!

Såhär enkelt är det!

In English:

Tomorrow is Valentine’s Day, I hope everyone out there sees it as a good opportunity to think and care a little extra about the people you love and show them some appreciation. Because that’s what the day should be all about, if you ask me anyway.

I recieved the nicest anonymous internet”love”-mail ((a thing that we got going here in Sweden as a reaction from all the internet haters out there) from a reader the other day, the kind othan make your stomach warm and think ”this person took the time to write this to me?!” . It really makes me feel special and appreciated.

”I do not know you but I just have to tell you how much I like you. You seem like such an amazingly nice,humble and wonderful person. The kind of person you wish you knew and had as a friend, that you could share secrets with. I just want you to know that you are loved and appreciated. Thanks for letting me get to know you froma  distance! ”

So take time from you busy schedule and do something nice for someone tomorrow!

And of course I wanted to do something that warms the stomac in another way, with a desser! A trifle with fresh apples, sweet caramel sauce, crunchy caramelized almonds, soft and smooth vanilla cream and topped with a little grated chocolate and an apple chip.

Very simple and perfect for someone you care about! 

Here’s how easy it is!

Äppel- & Vaniljtrifle med Karamelliserade Mandlar

4 port

 
Karamelliserat mandelkross:
100 gram strösocker
100 gram mandlar
 
 
Vaniljkräm
100 gram mascarponeost
2 tsk ”äkta” vaniljsocker 
1 ägg
2,5 msk strösocker
 
 
Äppel”chutney” 
3 stora äpplen
saft från 1 lime
0,5 msk malen kanel
1,5 msk strösocker
1-2 msk smör
1 stor nypa malen muskotnöt
 
Kolasås av valfri sort
  
Dekoration:
Äppelchips
Mörk choklad
 
 
 
HOW TO?
 
1. Karamelliserat nötkross: Smält strösockret i en vid kastrull eller traktörpanna tills det är bärnstensfärgat, häll ner mandlarna och rör om. Häll upp på en plåt täckt med bakplåtspapper. När de karamelliserade mandlarna svalnat: grovahacka dem med kniv och mixa sen sönder dem något mer till mandelkross.
 
2. Äppel ”chutney”: Skala äpplet, ta bort kärnhuset och tärna äpplet i mindre bitar. Lägg i en skål och blanda  med limesaften. Smält smöret i stekpannan och stek äpplena, tillsammans med kanel och socker, mjuka. Tillsätt muskotnöten de sista sekunderna. Låt svalna något (gör vaniljkrämen under tiden). 
 
3.Vaniljkräm: Blanda mascarponeosten med vaniljsockret. Dela äggulan från vitan och vispa äggvitan till ett fast skum, ställ åt sidan. Vispa äggulan tillsammans med strösockret tills det är  vitt och pösigt, blanda med mascarponeosten. Vänd till sist ner den vispade äggvitan. 
 
4. Fördela karamelliserade nötkrosset i 4 glas, toppa med äppelhutney. Ringa lite kolasås över äpplena, klicka över vaniljkrämen och dekorera med lite hyvlad mörk choklad och äppelchips. 
 
Happy Valentine! 
 
 
 

You Might Also Like

30 Comments

  • Reply
    Martina
    13 februari, 2013 at 17:29

    Ett grundrecept på cupcakes efterfrågas! 🙂 (med tips/recept på smaksättning+frosting) 🙂

  • Reply
    Y A S M I N E
    13 februari, 2013 at 17:57

    Tyckte det var himla bra att du skrev "de människor ni älskar" Alla hjärtans dag har ju verkligen blivit till en "kärleken mellan partners-dag" Men så behöver det ju faktiskt inte vara 🙂

  • Reply
    Sara
    13 februari, 2013 at 18:06

    Gud vad smarrigt 😀

    • Reply
      Mary
      13 februari, 2013 at 18:58

      😀 Tack Sara!

  • Reply
    JUNITJEJ
    13 februari, 2013 at 19:11

    Vad det ser gott ut!

  • Reply
    ˟ Photospiration
    13 februari, 2013 at 19:18

    Men mums!

  • Reply
    Hannascreativecorner
    13 februari, 2013 at 20:00

    Hej!

    Jag läste om dig i 101 idéer idag och tittade därför in här ikväll. Vilka fantastiska bilder!

    Nu ska jag kolla runt lite här inne…

    Mvh Hanna

    • Reply
      Mary
      14 februari, 2013 at 09:56

      Men Hej Hanna! Vad ku, ska kika in hos dig med. Fick precis tag i tidningen igår 😀 Kul att läsa om ditt intresse! Kram Mary

  • Reply
    Anonym
    13 februari, 2013 at 20:07

    Underbart verkar det!

  • Reply
    Patricia
    13 februari, 2013 at 20:18

    Fina bilder som vanligt 🙂

  • Reply
    Beata
    13 februari, 2013 at 20:38

    Din fantasi är beundransvärd!

    • Reply
      Mary
      14 februari, 2013 at 09:55

      Tack Beata <3

  • Reply
    Anonym
    13 februari, 2013 at 20:47

    Vad gott 😀

  • Reply
    Anonym
    13 februari, 2013 at 20:50

    Nu dog jag lite. Guud så gott!

    • Reply
      Mary
      14 februari, 2013 at 09:53

      Och så otroligt enkelt, mycket som är gott tar tid men det här är plättlätt och går på ett kick! 😀

  • Reply
    Edith
    13 februari, 2013 at 20:56

    Vackra bilder! Det ser jättegott ut!!!

  • Reply
    Titta in hos Thess
    13 februari, 2013 at 20:59

    Ser underbart gott ut :)))
    Ska bli riktigt kul att få träffa dig på bloggdagen den 4 maj :))

    Kram Thess

    • Reply
      Mary
      14 februari, 2013 at 09:52

      Tack Thess! Så enkelt att göra också, perfekt mao. Ja, så kul det ska bli, då får du verkligen komma fram! Kram

  • Reply
    Elin
    13 februari, 2013 at 21:16

    Men muuums, det där ser GRYMT gott ut!! 😀

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    13 februari, 2013 at 22:06

    Åh, fattar inte hur du kan få till det hela tiden!!! 🙂
    Ser helt fantastiskt gott ut!
    Ha en riktigt fin Alla hjärtans dag <3
    Kramar i mängd från Malin

    • Reply
      Mary
      14 februari, 2013 at 09:51

      Tack söta du, vad snälla ord som värmer sådär i magen! Detsamma till dig <3 <3 <3 Hoppas dagen blir fantastisk, det förtjänar du! Stora kramar

  • Reply
    Cecilia
    13 februari, 2013 at 23:29

    Tack för fin superinspirerande blogg! Verkligen vackra bilder och äppeldessert är aldrig fel!!

  • Reply
    Nastasja
    14 februari, 2013 at 08:14

    ÄLSKAR din blogg. Vilken underbar efterrätt, hur simpel som helst ju! 🙂

  • Reply
    FredrikLarsson
    14 februari, 2013 at 10:29

    Nu var det ett tag sedan jag kollade in här. Har verkligen saknat din blogg. 🙂
    Jag har tänkt på en sak också som jag måste fråga dig. Jag har en vän som är nötallergiker. Och jag skulle vilja bjuda på sarah bernhardt biskvi. Men det är ju mandelmassa i det, med mandel.

    Vet du något bra recept som är nötfritt? 🙂

    • Reply
      Mary
      14 februari, 2013 at 13:06

      Hej igen, välkommen tillbaka! 😀 DU kan ta solrosfrön (osaltade då) och använda dem istället för mandel (om hon/han tål solrosfrön). Så ersätt helt enkelt mandelmassa/mandel med en egen "mandelmassa" som du gör med malda solrosfrön, florsocker och eventuellt lite vatten. OM du söker på Pistagemandelmassa på bloggen så ser du hur jag, för länge sedan, gjort egen pistagemandelmassa. Gör som jag beskrivit men ersätt mandlar/nötter med malda solrosfrön. 🙂 Lycka till!

  • Reply
    Anonym
    14 februari, 2013 at 20:10

    Mums!

  • Reply
    Therese
    3 mars, 2013 at 11:09

    Åh vad gott det ser ut, måste testa någongång! 😀 Förresten var har du köpt de där glasskålarna ifrån?

  • Kommentera