36 In Söta Bakverk

Livsfarlig Lakritsfudgekaka

Kommer du ihåg när du smakade din allra första kladdkaka? Hur du kanske redan i första tuggan föll handlöst för denna mjuka, söta och kladdiga kaka som liksom fastnade i gommen. Hur den klibbade sig fast men sedan sakta smälte i munnen. Kanske minns du även hur perfekt den kladdiga chokladkakan, den här ljuvlighet som kallades kladdkaka, smakade tillsammans med ett stort glas mjölk?
 
På den tiden var det inte så knussligt, kladdkaka var precis som det låter, en kladdig kaka som fick se ut lite hur den ville. Och får jag frågan om vad som är lättast att baka skulle jag nog svara just kladdkaka. För det får blir lite som det vill sig med den. Regler finns egentligen inga bara du själv är nöjd med kakans smak och kladdighet. 
 
Några år senare har jag bakat kalddkaka säkerligenhundratals gånger i olika versioner, jämfört kladdighet och segheten i kanten, provat olika kakaosorter och ätit den både varm, ljummen och kall.  
 
Men om man tar en av sina absoluta favoritkakor, kladdkakan, putsar upp den till en lite mer snoffsig chokladfudgekaka och blandar den med en riktig favorit, vad får man då? En ljuvlighet bortom alla gränser. Ja, det skulle väl ungefär sammanfatta läget. 
 
Är det rent av livsfarligt?
Ja, man skulle kunna säga det utan att överdriva. 
 
För det här, mina vänner, är inget för den svage. Ja, det vill säga om det inte gör ngt att du äter upp hela kakan själv. Då, ja då är det bara att fortsätta att läsa receptet. Men om du som jag har svårt att bara ta en bit om det är sådär chokladdigt gott att du inte vet vilket ben du ska stå på, då är det här inget för dig. Älskar du lakrits och choklad?! Jag varnar dig, backa tillbaka två steg och gå härifrån.
 
Om du ändå bestämmer dig för att högaktningsfullt skita i mina råd rekommenderar jag dig att åtminstone bjuda hem ett gäng vänner på fika. Ja, för jag tänker inte hållas ansvarig när du inte kommer i favoritjeansen för att du satt i dig hela kakan själv!  
 
Livfarlig Lakritsfudgekaka
12 port
 
Botten:
150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver

1 msk lakritsgranulat ex DENNA från Elisabeth Johnsson el DENNA fr LAKRIDS by Johan Bülow

Fudgeöverdrag:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram smör

1 msk lakritsgranulat ex DENNA från Elisabeth Johnsson el DENNA fr LAKRIDS by Johan Bülow
 
Kakao till dekoration
 

HOW TO?

1. Täck springformens botten med bakplåtspapper och smöra formen noga, sätt ugnen på 175 grader.  Blanda mjöl, bakpulver och kakao och lakritsgranulat i en skål. 

2. Smält smöret och låt svalna. Gör under tiden kallt kaffe, du behöver 1 msk till kakan. 

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker snabbt, ca 5 sekunder. 

4. Rör ner det kallnade kaffet och sikta därefter ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten. Rör till en slät smet och addera därefter det avsvalnade smöret. 

5. Häll ner smeten i  formen och gädda kakan i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter, kakan ska vara lös och ”dallrig” i mitten. Låt kakan svalna på galler, ställ sedan in i kylskåp. 

6. Blanda socker, sirap, grädde och mörk choklad i en liten kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme tills det börjar koka, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, rör lite då och då för att undvika att det bränner fast i kastrullen.  Rör ner lakritsgranulatet när det är 1 minut kvar av kokningstiden. 

7. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret och häll sedan fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från den löstagbara formen! Låt svalna i rumstemperatur och ställ därefter in kakan i kylskåpet över natten. 

 
Innan servering: Pudra eventuellt kakao över kakan
 
OBS! Den här kakan är bäst dagen efter, vilket gör den till den perfekta desserten när du väntar gäster eftersom den går att förbereda. 

You Might Also Like

36 Comments

  • Reply
    Emschen
    26 april, 2013 at 00:05

    Nä jag kommer nog inte ihåg första gången jag smakade kladdkaka men däremot så kommer jag ihåg första gången jag smakade ljus kladdkaka och det är verkligen mer min grej. Gud så gott!

    Kram

    • Reply
      Mary
      26 april, 2013 at 12:49

      Mmmm, vissa smakupplevelser sätter sig verkligen på minnet!! 😀 Kram sötis

  • Reply
    MeamDie
    26 april, 2013 at 06:52

    Låter helt galet gott! 🙂

    kram kram Malin

    • Reply
      Mary
      26 april, 2013 at 12:48

      Mmmm, det var verkligen det! Prova ;)! Kram

  • Reply
    Iben
    26 april, 2013 at 07:11

    Guuud, jag kommer strunta i din varningstext o prova. Borde gå med lakritspunlver också, eller?
    Trevlig helg!

    • Reply
      Mary
      26 april, 2013 at 12:48

      Hähä, gört! Alltså, det beror vilket pulver du har. Smaken beror jättemkt på vilket pulver du använder. Du kan alltid prova men kan inte garantera att det blir samma smak. Men kan verkligen rekommendera de jag länkade till (och nej jag är inte sponsrad..I wish 😉 ) Lycka till oavsett!

  • Reply
    Anonym
    26 april, 2013 at 07:19

    Det här såg och lät ju helt sjukt gott! =)
    Får ta och testa det till Valborg tror jag 🙂

  • Reply
    Maja
    26 april, 2013 at 08:13

    Jag skiter glatt i ditt råd o rusar med full fart framåt! Den här kommer att serveras på nästa helgs fest. Riktigt bra med tips på vilken lakrits man skall köpa också, it´s a jungle out there o allt är inte gott!

    • Reply
      Mary
      26 april, 2013 at 12:46

      Hahahaha, kööör bara kör. 😛 (och jo, resultatet är faktiskt beroende av vilket lakritsgranulat man använder sig av)

  • Reply
    Linda
    26 april, 2013 at 08:37

    Å, det där lät ju ljuvligt!

    • Reply
      Mary
      26 april, 2013 at 12:46

      Det var verkligen det!

  • Reply
    Anonym
    26 april, 2013 at 09:04

    Vad gott 😀

  • Reply
    Johanna / Fru form o fix
    26 april, 2013 at 12:22

    Ååå, låter ljuvlig!!! Måste nog testa…

  • Reply
    Ella
    26 april, 2013 at 15:23

    Åh! Det luktar fullträff på alla plan. Såå gott!

  • Reply
    Jes
    26 april, 2013 at 22:19

    Å. Å. Å. Det låter gudomligt gott! Vill ha nu!

    Du är galen kvinna. Vilken inspiration jag får här. Alltid. ♥

    Kram Jes

  • Reply
    Anonym
    27 april, 2013 at 00:15

    ÅÅÅÅHH, varför hittade jag till din blogg JUST som jag lovat att inte äta socker under ett helt år?!? Jag har börjat skriva ner vilka kakor jag vill laga i april nästa år… Nummer 1 på listan är din lakritsparfait och här har vi en klar andraplacering.

    • Reply
      Mary
      27 april, 2013 at 12:28

      Heh, attans då! 😉 Nåja, jag hoppas du stannar ändå, lägger även upp recept på maträtter och lite annat smått och gott. Annars får du som sagt stanna för att komplettera din lista 😉 😛

  • Reply
    Petra
    27 april, 2013 at 10:29

    Gott gott gott!!

    • Reply
      Mary
      27 april, 2013 at 12:27

      Ja, den var verkligen så god! 😀

  • Reply
    Clara
    28 april, 2013 at 15:54

    den ser dödligt god ut, nomnomnomnomnomnom

  • Reply
    Augustifamiljen
    28 april, 2013 at 21:36

    åhgud!! Den här måste jag bara göra alltså, med risk för att de där jeansen blir lite tajtare 😉

    • Reply
      Mary
      6 maj, 2013 at 22:47

      Ja men du vet, det e smällar man får ta ibland 😉

  • Reply
    Freddie
    3 maj, 2013 at 16:08

    Åh nej, beställde lakritsgranulat som inte hann komma innan helgen… Går det ens att ersätta med något?
    Trevlig helg!!

    • Reply
      Mary
      6 maj, 2013 at 22:47

      Hej! Såg tyvärr inte din fråga förens nu. Lakritsgranulat går inte att byta ut mot något annat, det är ju ofta ganska ren lakrits och så pass stark/koncentrerad lakrits går inte att få på ngt annat sätt. Hoppas du fått paketet nu och att du provabakat! Pepp pepp!

  • Reply
    Ebba- Medvetenmini
    6 maj, 2013 at 20:12

    Oh M God! 😉 Nothing else to say

  • Reply
    Gil
    27 oktober, 2013 at 23:12

    Ingen av länkarna till granulaten funkar… Vad innehåller lakritsgranulat? Vad kan jag ersätta med?

    • Reply
      Mary
      28 oktober, 2013 at 14:19

      Lakritsgranulat är rålakrits, alltså ren lakrits, från lakritsroten. Du kan inte ersätta den med ngt annat. Men den finns att köpa lite varstans. Om butikerna ändrat länkarna, googla helt enkelt "Johan Bülow Raw Liquorice Powder" så kommer du finna flera inköpsställen.

  • Reply
    Sara
    20 januari, 2014 at 16:52

    Hej! hur stor botten har du använt? 🙂

    • Reply
      Mary
      21 januari, 2014 at 11:54

      Hej Sara! En vanlig 22-24 cm springform som man kan köpa på Ica, Clas Ohlsson eller Åhléns. Lycka till!

    Kommentera