24 In Efterrätter

Vanilj- & Vinkokta Päron med Vaniljsemifreddo – Vanilla & Wine Boiled Pears with Vanilla Semi Freddo


 Jag älskar varma eller i allafall lite varmljumna efterrätter på höst och vintern. Och nu när vissa lyckliga kan skörda egna päron och äpplen från trädgården gäller det att passa på!
 
Det här är en gammal goding som mamma gjorde när jag växte upp med citron och saffran vill jag minna mig. Päronen serveras ljumna med vaniljglassen och jag brukar dessutom koka ner lagen till en slags sirap som är gudomligt god att ringa över anrättningen något man gör medan päronen lugnar ner sig lite.
 
Såhär enkelt gör du din egen mustiga och ljuvliga höstefterrätt!  
 
RECEPT – VANILJ- & VINKOKTA PÄRON med VANILJSEMIFREDDO
4 portioner päron samt en sats vaniljsemifreddo (ca 12-13 dl ”glass”)
 
 Vaniljsemifreddo:
1 st vaniljstång
5 dl vispgrädde
5 st äggvitor
5 st äggulor
1,25 dl strösocker    
 
Vanilj. & Vinkokta Päron;
4 st Päron
2 dl vitt vin
2 dl rörsocker
7 dl vatten
1 vaniljstång
Skalet av 1 lime
 
HOW TO?     
 
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innanmätet. Koka upp vaniljstången tillsammans med 1 dl vispgrädde. Plocka därefter upp vaniljstången från grädden och ställ ner kastrullen i ett kallt vattenbad och rör om då och då så att grädden kallnar.
 
2. Vispa upp äggulorna med hälften av ströcsockret. Blanda ner vaniljgrädden i resterande grädde och vispa fast. Vänd samman äggulor och grädde.
 
3. Vispa ägggvitorna till ett fast och vitt skum. När äggvitorna börjar skumma häll ner resterande socker, lite i taget.
 
4. Vänd ner äggvitorna i äggule- och gräddesmeten. Häll ner glassmeten i en skåll eller gammal glassbytta och frys i 3-4 timmar, ”glassen” ska fortfarande ha en viss mukshet. Om du fryser längre se till att Semifreddon får tina långsamt i kylskåp en halvtimma innan servering.
 
När glassen har ca 1 timma kvar i frysen gör du dina vanilj- och vinkokta päron.
 
5. Skala päronen. Skär av botten så att de står stadigt, det blir finare vid servering då.
 
6. Blanda socker, vatten, en delad & urskrapad vaniljstång (innanmätet och stången ska med i lagen så klart!),det vita vinet och skalet av 1 lime till en lag. Koka upp sockerlagen och lägg ner päronen, låt dem koka i ca 20-40 minuter (beror på päronens storlek) eller tills de är mjuka, prova med en sticka.
 
7. När päronen kokat klart, dra kastrullen från plattan och häll över ungefär 5 dl av lagen i en annan kastrull, sätt sedan lock på kastrullen med päron. Reducera, dvs koka ner, lagen till en mer tyrögflytande konssitens. Låt svalna (jag brukar ställa kastrullen i kallt vattenbad och röra om med en sked så svalnar lagen fort) och servera tillsammans med päron och vaniljsemifreddo.
 
Njut!
 
Lycka till!
 
 
 

You Might Also Like

24 Comments

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    9 september, 2012 at 18:56

    Åh du underbara!!!
    Hur gott såg inte det där ut då! 🙂
    Kram Malin

    • Reply
      Mary
      9 september, 2012 at 22:38

      Hihi, söt du är! Ja, det var faktiskt riktigt mumsig 😀 Kramar på dig fina du!

  • Reply
    Simone
    9 september, 2012 at 19:05

    åh herrejösses va gott de ser,ja tack ja tar gärna

    • Reply
      Mary
      9 september, 2012 at 22:41

      Haha, tack snälla du! Det är bara att koka ihop själv vettu..plättlätt, klarar du galant!

  • Reply
    Mårtenssons kök
    9 september, 2012 at 21:12

    Visst är det gott med inkokta päron, minns att Ankis mor gjorde med rött vin som blev så goda.

    • Reply
      Mary
      9 september, 2012 at 22:37

      Ja, mamma gjorde också med vin och nån likör eller var det spritsort. Hmm, tål att tänkas på och kanske prova framöver 😛

  • Reply
    pepparkakshuset
    9 september, 2012 at 21:15

    Mums! Vad gott det ser ut. Jag älskar säsongsanpassade desserter.

  • Reply
    sabina mammastårtor
    9 september, 2012 at 21:20

    ser galet gott ut! Jag vill äta upp bilden!!

  • Reply
    Katarina
    10 september, 2012 at 05:29

    Omg så gott det ser ut! Kram

  • Reply
    C
    10 september, 2012 at 10:11

    Ser supergott ut! Men vad för vitt vin ska det vara? Söt, torrt? Kan du rekommendera ngt vin?

  • Reply
    Elsa
    10 september, 2012 at 21:28

    Är det den omtalade semifreddon? 🙂 Hur som helst så är det ett jättefint inlägg, otroligt så duktig du är!

    • Reply
      Mary
      12 september, 2012 at 23:16

      Hmmm, är den omtalad? 😛 Tack så mkt för fina orden, det värmer verkligen! kan säga att jag är avis på dig som pluggat i Grythyttan, om jag var 10 år yngre så! kram

  • Reply
    Amy's piece of cake
    10 september, 2012 at 21:51

    Ser ljuvligt gott ut!

  • Reply
    Jessica
    10 september, 2012 at 22:35

    Åh sååå himla gott det låter, Mary! Du är mästarinnan på inspiration & godsaker!

    Kram Jes

    • Reply
      Mary
      12 september, 2012 at 23:15

      Hihi, vad söt och snäll du är! Tack!! Kram

  • Reply
    dianasdrömmar
    11 september, 2012 at 07:06

    Åhh, så gott vilken perfekt efterrätt kram Diana

    • Reply
      Mary
      12 september, 2012 at 23:15

      Mmm, och sådär perfekt höstigt!

  • Reply
    Hanna
    22 september, 2012 at 20:28

    Ser riktigt gott ut!

    • Reply
      Mary
      22 september, 2012 at 22:06

      Tack!! 😀

    Leave a Reply