36 In Godis & Snacks

SMÖRKOLA MED HAVSSALT


Jag älskar smörkola. Som godis, som sås till glass, som smörkolaglass, i cheesecake, i cupcakes, i macarons…ja, listan kan göras lång.

Då och då ger jag efter för begäret och slänger ihop något med smörkola. Det kommer komma fler recept framöver, jag är nämligen inne i en smörkolafas. Ja, jag ärl lite typen som går igenom faser. När jag verkligen älskar något så älskar jag det besinningslöst och då det är bara det jag är sugen på. Faserna sträcker sig in i alla delar av mitt liv från val av mat och godis vidare till litteratur och musik.
Lustigt, ja kanske lite.
Härligt?
Ja, iaf om man älskar smörkola lika mkt som mig!
 
Något som är grymt gott till just smörskola är salt. Denna gången blev det flingsalt som jag helt enkelt strör över smörkolan när den är färdigkokad och börjat svalna något. Lite av saltet smälter då in i smörkolan och gottar sig med den, resterande ligger uppepå som ett litet kristalliserat konstverk.
 
Väldigt fina att ge bort i present om du frågar mig.
Antingen gör du dem i ”bars” som på bilden. Då kan presenten sedan skäras upp i mindre bitar om så önskas eller så kan man rent av gå omkring och tugga i sig smörkolastången tugga för tugga.
 
Jag går sällan på temperatur när jag gör smörkola. Varje gång jag gör smörkola enligt termometern blir den alltid lite för hård tycker jag, och jag litar inte alls på termometern när det kommer till godistillverkning. Jag har alltid en termometer ikopplad men gör kontinuerligt kulprovet så fort kolan nått 115 grader celcius. Sedan drar jag den från plattan när jag anser att den är färdig oavsett vad termometern visar.
 
Det här receptet, när jag snubblade över det, sa med bestämdhet att 121 grader skulle kolan kokas till. Det gör inte jag. Jag kokar den oftast till 119 grader, enligt min högst tveksamma termometer, ibland till och med något lägre temeratur. Men misströsta inte om kolan blir för mjuk eller hård. Är den för mjuk, använd den som fyllning i macarons eller muffins, eller varför inte ringa över glassen om den har fått en mer flytande konsistens? Är den hård, ja då har du kolaströssel, mumsig det med!
 
Såhär enkelt gör du Smörkola med Havssalt!
 
HOW TO?
 
1.Börja med att täcka en fyrkantig panna, 25 x 25 cm, med smörpapper & smöra sedan pappret lätt. Ställ åt sidan.  Blanda sedan flytande glykos, strösocker, salt samt hälften av vispgrädden i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelhög värme tills det börjar koka. Rör hela tiden tills att kolan kokat upp, det tar ett tag så var beredd på det.
 
2. När kolan börjat koka häller du försiktigt, i en tunn stråle, ner resterande mängden vispgrädde. Kolan får aldrig bli så kall att den slutar koka när du häller ner grädden, så häll försiktigt.
 
3. Sänk därefter värmen till medellåg (4 av 9 på min spis) och låt den koka i 5 minuter. När kolan kokat klart ska du röra ner smöret, ungefär 1 matsked i taget. Låt varje smörklick smälta helt innan nästa matsked rörs ned. Se till så att smöret är rumstempererat när du ska röra ner det.
 
4. Därefter kokar du kolan i ca 30-40 minuter på medelhög värme, rör då och då. Mät temperaturen med en godistermometer eller en digital kökstermometer. När kolan nått 115 grader kan du göra kulprovet då och då. Ungefär när kolan når 118-120 grader brukar jag dra kolan från plattan och röra ned vaniljsockret.
 
5. Häll smörkolasmeten i din smorda form och låt svalna på galler (det kommer då sval luft under formen). Skrapa inte ur kastrullen, har något av karamellen fastnat så låt det stanna i kastrullen. När kolan svalnat något, efter ca 15-20 minuter, strö flingsalt på ovansidan och låt smörkolan bli helt rumstemperarad innan du börjar skära den i mindre bitar.
 
Slå in i smörpapper och förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
 
Lycka till!
 

You Might Also Like

36 Comments

  • Reply
    Helena / Bara en kaka till
    13 september, 2012 at 20:09

    Det här är tortyyyr!

    • Reply
      Mary
      13 september, 2012 at 20:12

      Hahahahahahah!! Jag tänkte faktiskt på dig när jag stod och rörde om i grytan med all kolasmet 😛

  • Reply
    sabina mammastårtor
    13 september, 2012 at 20:17

    va gott det ser ut!

    • Reply
      Mary
      14 september, 2012 at 09:27

      Tack söta du!

  • Reply
    Marja - Baka Sockerfritt
    13 september, 2012 at 20:56

    Salt passar bra in i många godbitar! Vad fint att slå in kolorna på ditt vis 🙂

    • Reply
      Mary
      14 september, 2012 at 09:27

      Visst gör det, havsslat är så vackert också! Åh tack, ja det kändes lite mysigt med inslagningen på ngt sätt! 🙂

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    13 september, 2012 at 21:30

    Så fina blider!!! Och kolan ser gudomlig ut!
    vet du hur många gånger jag har svalt sedan jag öppnade sidan? Har jag sagt att jag är lite orolig för att du ska orsaka att någon dränks i sin egen saliv över att varit inne på din blogg???
    Kram på dig!

    • Reply
      Mary
      13 september, 2012 at 22:37

      Hahahahaha…..jag tar inte ansvar..jag tar INTE ANSVAR!!!! *fniss* Sötnöt du är. Varm kram till dig fina fina Malin!

  • Reply
    sofie mumsfillibaba
    13 september, 2012 at 21:45

    Lördagsgodis!!

  • Reply
    Katarina
    14 september, 2012 at 02:49

    Gott!! Smörkola och salt går hand i hand! Smörkola med lakrits är också mycket gott! Kram

    • Reply
      Mary
      14 september, 2012 at 09:26

      Jag håller md helt, kola och lakrits är gudomligt!!! 😀 Kram

  • Reply
    Sandras Matkrypin
    14 september, 2012 at 08:03

    Ser ut som en fantastisk kola!

  • Reply
    Malin´s Diner
    14 september, 2012 at 08:13

    Blev nu väldigt sugen på smörkola. Hade nog passat utmärkt till min kopp te jag nu på morgonkvisten.

    Kram Malin

    • Reply
      Mary
      14 september, 2012 at 09:26

      Jag skäms lite med jag åt faktiskt lite kola itll frukost 😛

  • Reply
    Kaksmulan
    14 september, 2012 at 09:47

    Guuuud så GOTT! När vi åt en 16 rättersmeny på en helt otrolig krog i Turkiet i våras så fick vi lös smörkola med havsalt som vi doppade träpinnar i och smaskade i oss. En av höjdpunkterna på måltiden och det vill inte säga lite ;).

    • Reply
      Mary
      14 september, 2012 at 10:03

      Åhh det låter underbart!!! 😀 Mums vilken härli idé!

  • Reply
    Fisan
    14 september, 2012 at 10:34

    Åh allt som är heligt, fy fasiken så det rinner i munnen nu… Jag som inte ska äta sån’t här!! Men det här kan man ju bjuda kollegorna på på måndag, eller hur? 😉

    • Reply
      Mary
      14 september, 2012 at 10:37

      Hahahahaha, skön kommentar!!! Ja för sjutton, klart du ska bjuda..ehum..kollegorna! 😉

  • Reply
    Vita Hemligheter
    14 september, 2012 at 14:27

    Önskar dig en riktigt trevlig fredag!
    Ha det fint
    Kram Emma

  • Reply
    dianasdrömmar
    15 september, 2012 at 08:10

    Älskar också smörkola, åhh vad sugen jag blev 🙂 var köper man glukos? kramar fina du Diana

    • Reply
      Mary
      15 september, 2012 at 09:10

      Glukos köper du antingen på Apoteket (men där är det onödigt dyrt). Sen finns det i välsorterade livsmedelsbutiker, på bakhyllan. DanSukker har på flaska om ungefär 2,5 dl, precis det som behövs till den här smörkolan. 🙂 Kram

  • Reply
    Littledessert - Recept och Webbshop
    15 september, 2012 at 12:50

    mums va fina!

  • Reply
    Joanna / byblondie.se
    15 september, 2012 at 14:31

    Älskar kola i alla dess former! Den här ser verkligen smaskig ut 🙂

    • Reply
      Mary
      16 september, 2012 at 19:44

      Tack!!! Ja det gör jag med..kommer mera smörkola/butter caramel på bloggen inom kort.. 😛 😉

  • Reply
    Tina
    15 september, 2012 at 21:00

    Smörkola och havssalt är ju en riktig höjdare!! Fina bilder!!

    • Reply
      Mary
      16 september, 2012 at 19:45

      Visst är det, älskar det salta mot det söta!! Tack!!

  • Reply
    Amy's piece of cake
    16 september, 2012 at 13:14

    I hear you sister, just give me NOW! 😉

    • Reply
      Mary
      16 september, 2012 at 19:59

      Hahaha, härligt, ännu en smörkolafantast!! 😛 Underbart!

  • Reply
    Kristin @ The Chocolate Box
    18 september, 2012 at 23:02

    Jag är likadan när det gäller faser, just nu är jag inne i en brownie-fas 😉

    Gillar verkligen de här bilderna, SÅ fina! Och ser så gott ut. Smörkola + salt är verkligen en klockren kombination. Ser fram emot fler smörkolarecept! 🙂

  • Reply
    Elin (Fotoblogg)
    20 juni, 2013 at 10:45

    Vad hände om du bara stoppar lite glykos i och inte så mycket som det ska vara! 🙂

  • Leave a Reply