29 In Huvudrätter

FRASIG TOMATPAJ MED KARAMELLISERAD RÖDLÖK & GETOST

När hösten är igång, och det måste vi ändå säga att den är nu va, så blir jag alltid så fasligt sugen på varma pajer och grytor. Och älskar du som jag, att flanera bland stånden på den lokala skördemarknaden, så är det här ett perfekt tillfälle att plocka på dig lokala och närproducerade råvaror med fin kvalité.

Jag och kärleken hittade de sötaste tomaterna när vi var på matupptåg här om dagen och kunde inte annat än plocka med oss ett gäng hem. Sötare körsbärstomater eller plommontomater av olika slag passar perfekt i en varm och smakrik paj så här års.
 
Paj är ju så tacksamt också.
Bra som buffémat, när den är vegetarisk som i detta fall passar den även mkt bra som tillbehör till en bit kött eller varför inte som lite kvällsmys-mat med några tända ljus? Jag föredrar faktiskt att göra pajer i dessa små minivarianter. De är mkt vackrare, gräddas jämnt i ugnen och det är så mkt roligare att ställa fram en minipaj framför varje gäst än en utskureb bit från en större paj som ofta smular och kanske till och med går sönder.
 
För dig som tror att tomatpaj inte smakar så mkt, du har fel.
Den här tomatpajen är allt annat än smaklös.
Här möter den salta osten det söta från den karamelliserade löken . Den karamelliserade löken förfinar och lyfter i sin tur smaken på alla andra ingredienser och boostar dem vilket genererar att allt smakar mer, mycket mer.
 
Eftersom jag försöker servera mat efter devisen ”man äter inte bara med munnen utan med ögonen också” (ja mamma sa så nån gång på 80 & 90-talet) så tycker jag att estetiken med den här pajen är fenomenal.  Dela varje tomat på mitten och lägg dem med snittytan uppåt. Här kan du gärna blanda vilt mellan tomatsorterna och nästan få ett litet matkonstverk till varje gäst.
 
Såhär enkelt är det!
 
 
HOW TO?
 
1. Nyp snabbt ihop smöret, skuret i tärningar, med mjölet. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformarna, gör kanten hög, och nagga botten. Låt vila i kylskåp i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet längst ner i ugnen på 220 grader i 10 minuter. Låt svalna helt på galler. Sänk ugnen till 200 grader.
 
2. Skiva rödlöken i tunna skivor och stek den sedan mjuk i smör, stek på låg värme. När löken mjuknat, höj värmen och strö en nypa socker över löken. Låt löken karamelliseras något och ställ sedan löken åt sidan för att kallna.
 
3. Vispa samman äggen lite lätt, vispa därefter ner grädden och tillsätt salt och svartpeppar. Lägg rödlök på botten av varje paj, smula chévre över löken och lägg sedan ut kösbärstomaterna, delade i halvor, över varje pajbotten. Snittytan på tomaterna ska vara vänd uppåt. Fyll därefter på med äggstanningen och grädda mitt  i ugnen i 30 minuter på 200 grader och därefter på grill 200 grader iytterligare 5 minuter.
 
4. När pajen gräddas kan du passa på och rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna tills de är lätt gyllenrbruna. Låt svalna på tallrik.
 
 
Låt pajerna svalna något innan du serverar dem.
Toppa med ruccola, rostade pinjenötter och lite smulad chèvre..
 
Lycka till!
 

You Might Also Like

29 Comments

  • Reply
    Malin - stjärnflocka
    16 september, 2012 at 21:22

    Älskar paj och den här kommer jag garanterat att prova! Har snöat in på paj med tomat, basilika och mozzarella, så lite omväxling vore inte fel… :)Men för tillfället är jag så mätt av choklad att jag inte kan röra mig!!! 🙂
    Kram Malin

  • Reply
    Anonym
    16 september, 2012 at 21:31

    Lokal skördemarknad, det låter nåt det! Här blir det torghandel, men inte så många lokala "varor" tyvärr, då får det vara sommar och jordgubbar i så fall.
    Tomatpajerna ser ljuvliga ut, visst är det så mycket god smak i en tomtpaj.
    Små formar har vi just börjat titta efter, men vi har ännu inte hittat några som fallit oss i smaken.

    Ha en fin vecka!

  • Reply
    Malin´s Diner
    16 september, 2012 at 21:31

    Wow, vilka fina bilder och vad gott det ser ut! Blir riktigt sugen på att testa, nu när jag lärt mig tycka om tomater.

    Kram Malin

  • Reply
    Mårtenssons kök
    16 september, 2012 at 21:33

    Hoppsan, plötsligt blev vi anonyma där… inte riktigt meningen. 🙂

  • Reply
    Kaksmulan
    16 september, 2012 at 21:45

    Ser underbart goda och vackra ut och visst är det så att man äter med ögat också.

  • Reply
    Karin
    16 september, 2012 at 22:15

    Hej! Vilken trevlig blogg och vilka jättefina bilder. Blev sugen på en massa goda grejer, kolan ser fantastiskt ut och nästa helg blir det dina musslor, tack! Karin

  • Reply
    Jennifer
    16 september, 2012 at 22:27

    Härliga bilder och det ser så gott ut! Kram Jennifer

  • Reply
    Marie Söderberg
    16 september, 2012 at 23:15

    Mmmmums 🙂

  • Reply
    Katarina
    17 september, 2012 at 03:07

    Paj är gott och med de där ingredienserna blir det säkert gott. Kram

  • Reply
    Lisa
    17 september, 2012 at 12:26

    Vilka fina bilder på fina pajer! 😀
    Goda ser de också ut å va. 🙂

    • Reply
      Mary
      23 september, 2012 at 20:21

      Tack snälla du! De var riktigt mumsiga, favorit hos mig faktiskt!

  • Reply
    Min mat,bak och hälsoblogg
    17 september, 2012 at 20:31

    Så fina bilder och pajerna ser jättegoda ut!!

  • Reply
    Amy's piece of cake
    17 september, 2012 at 23:42

    Bokmärkes omdelbart bums, denna måste testas!

  • Reply
    Sandras Matkrypin
    18 september, 2012 at 07:31

    Mumsigt recept och fantastiska bilder!

  • Reply
    mariaemb.
    18 september, 2012 at 21:00

    Jag älskar dessa bilder! Tokfina!

    • Reply
      Mary
      23 september, 2012 at 20:20

      Tack söta! 😀

  • Reply
    Emschen
    18 september, 2012 at 21:13

    Gudars va gott det såg ut!
    Kanske ska prova det i helgen. 🙂
    Kram fina

    • Reply
      Mary
      23 september, 2012 at 20:20

      Klart du ska prova, den är underbar! Faktiskt en favorit hos mig! 😀

  • Reply
    dianasdrömmar
    19 september, 2012 at 07:13

    Men herre jösses så gott, när öppnar Marys restaurang 🙂 kram Diana

  • Reply
    Caroline - Under mina lockar
    20 september, 2012 at 16:56

    Ser fantastiskt gott ut! 🙂

  • Reply
    Anna
    23 augusti, 2013 at 10:03

    Vilken strl har du på dom små formarna?

  • Kommentera