24 In Godis & Snacks

VANILJKRÄM MED GRANATÄPPLE

 
Det här är en perfekt munsbit att servera till kaffet efter en lång och härlig middag antingen som en lättare efterrätt istället för en pralin eller som en fjärde ”rätt” till kaffet, pricken över i helt enkelt!
 
Servera i en fin porslinssked eller silversked, tippa med frukt eller nötter och du är klar. Gott, enkelt och en perfekt avslutning. Dessutom är munsbiten en fröjd för ögat och som ni alla vet vid det här laget så äter man ju inte bara med munnen utan med ögonen också.
 
Jag har valt att toppa med Granatäpple. Ska man äta Granatäpple är det på hösten eftersom man då slipper frakta frukten från Sydamerika för att nå till våra Nordliga breddgrader. Tyvärr är det här inte en närodlad frukt men ska du äta Granatäpple kan du iaf ha lite mindre dåligt samvete eftersom frukten då skördas i södra delarna av europa vilket iaf är något stenkast närmare än Sydamerika.
 
Krämen kan med fördel förberedas dagen innan och spritsas ut på skedarna innan servering.
 
VANILJKRÄM med GRANATÄPPLE
ca 12 port
 
Vaniljkräm:
2,5 dl fet mjölk (ca 3%)
1/2 vaniljstäng
3/4 dl/60 gram strösocker
1 msk/15 gram majsstärkelse (inte maizena redning)
2 äggulor
20 gram osaltat smör
 
 
Toping:
1/2 Granatäpple
 
HOW TO?
 
1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur innanmätet. Blanda stång, innanmäte och mjölk i en kastrull och låt det koka upp.
 
2. Blanda äggulor, strösocker och majsstärkelse till en redning. När mjölken kokar, dra den från plattan, fiska snabbt upp vaniljstången och rör ner redningen. Vispa kraftigt tills smeten tjocknar. Det går fort så du måste vara uppmärksam i detta momentet.
 
3. Dra av kastrullen från värmen och vispa ner smöret, skuret i tärningar. Rör tills allt blandat sig.
 
3. Häll över i en annan bunke och ställ ner bunken i kallt vattenbad. Rör tills vaniljkrämen svalnat.
 
4. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och förvara i kylskåp tills servering.
 
Vid servering:
Spritsa en klick på en sked och toppa med Granatäpple.
 
Psst…mogna Granatäpplen är inte de rödaste och rundaste utan de som ser ut att sjunga på sista versen. Ta frukten och tryck försiktigt med tummen mot skalet. Frukten är mogen om du känner att det lossnar små kärnor på insidan. Mitt husmorstips för att få ut frukten/kärnorna är att slå försiktigt med en träslev mot skalet eller dunka det försiktigt mot bänken, dela den i två delar och gröp ur de kärnor som fortfarande sitter fast. Oftast behövs det inte mer än att man trycker till med handen runt skalet för kärnora ska lossna om frukten är riktigt mogen. Ett riktigt moget Granatäpple kan innehålla en del saft, så öppna det över en plastbunke om du inte vill ha bänken full av röd granatäpplejuice.

You Might Also Like

24 Comments

  • Reply
    Malin´s Diner
    30 oktober, 2012 at 20:05

    Eller så gör man en hel skål till sig själv… Låter som en plan tycker jag!

    Kram på dig bästaste Mary!

  • Reply
    Fredrik Larsson
    30 oktober, 2012 at 20:10

    WOW! Så sjukt gott det ser ut. Du är så JÄVLA bra på att få det snyggt och göra snygga upplägg. Jobbar du med sånt här eller är det bara en hobby? 😛

    • Reply
      Mary
      31 oktober, 2012 at 16:59

      Tack!! 🙂 Just nu jobbar jag bara med det lite sådär på sidan om mitt vanliga jobb som leveransansvarig..men saker kommer hända i framtiden.. Den som följer bloggen får se..;) Tack för fina orden 🙂

  • Reply
    Helena / Bara en kaka till
    30 oktober, 2012 at 20:44

    Alltså alla dina senaste blogginlägg höjer ju ribban på förväntningarna på efterrätten om några veckor… 😉 Hähä! Duktiga kompis, jättefina bilder som vanligt! Och håller med den där Fredrik, jättefint upplagt! (Och fotat med så klart.) Hade det varit jag som lagt upp krämen hade det mest blivit slabbigt…

    • Reply
      Mary
      31 oktober, 2012 at 17:00

      Hahaha, jäkla..börjar svettas!!! Ja det gäller att leverera när ni kommer, så är det ju bara!!!! börjar planera vår 10-rätters redan nu!! Tack vännen! Kram

  • Reply
    Melody
    30 oktober, 2012 at 21:14

    Kan nog inte ha kvar din blogg på min favoritlista!
    Matte kommer rulla fram… hon är ju så svag för godsaker,
    bakverk och efterrätter!
    Du är ju bara för bra på det här!
    Hälsningar från Melody som passar på att smaka det som
    inte innehåller choklad!

  • Reply
    Anonym
    30 oktober, 2012 at 22:28

    bästa receptet tycker jag det här låter som! =D mums!!!

  • Reply
    lady_G
    31 oktober, 2012 at 08:29

    åhh gott!!
    det ser ut alltså, 😉
    Måste testa.
    Ha en fin fin dag!

    KRAM

    • Reply
      Mary
      31 oktober, 2012 at 17:01

      Ja det var riktigt gott!! Enkelt och gott, bästa kombinationen! kram

  • Reply
    maja.
    31 oktober, 2012 at 11:27

    åh vad gott det ser ut.

  • Reply
    Lina
    1 november, 2012 at 07:23

    Måste bara fråga, vi har letat efter liknande skedar hur länge som helst. Vet du var man kan köpa dem? Ps. Älskar din blogg!

  • Reply
    Victoria
    1 november, 2012 at 14:47

    Jag älskar verkligen dina matbilder & önskar jag kunde fota det lika fint & bra som dig. En fråga jag har är: vilket objektiv använder du till dina mat/bak bilder?

    • Reply
      Mary
      3 november, 2012 at 17:15

      Tack snälla rara! Jag har ett canon EF 24-70 mm f/2.8 L USM och ett fastpobjektiv, ockås Canon: 50 mm f/1.4

  • Reply
    Emz
    1 november, 2012 at 17:16

    Vilken helt otroligt fin,underbar blogg du har.
    Blir super inspirerad och man känner nästan smaken, doften från det du har gjort genom din blogg.
    Tack för att du gjorde min dag mycket inspirerade.

  • Reply
    Victoria
    3 november, 2012 at 17:23

    Varsegod & tack för att du svarade 🙂
    50mm har jag med 1.8, det andra blev jag nyfiken på, är det ungefär som kitobjektivet i zoom men bättre prestanda?

    • Reply
      Mary
      3 november, 2012 at 17:28

      Hej igen Victoria. Nej, det är inget som kitobjektivet..de går inte ens att jämföra 😛 Kitobjektivets prestanda är som ett leksaksobjektiv i jämförelse med det här. Färgåtergivningen är helt otrolig! Men, lägger man på vintagetoningar och liknande i Photoshop är det bortkastade pengar tycker jag eftersom man då lägger in kornighet/grumlighet och färgstick i bilden och då behöver man inte ett dyrt objektiv som ger klara bilder. Men vill man ta kalra fina bilder så.. Prova det INTE i affären om du inte har råd med det, allt annat du fotar efter att du fotat med 24-70mm kommer kännas sådär. Det är lite högre prisklass eftersom det är Canons Luxury-objektivet (L står för Luxury) men det är värt var enda slant!

  • Reply
    Victoria
    3 november, 2012 at 18:31

    Tusen tack för svar, funderar på att byta ut några objektiv jag har så kanske ska fundera på denna 🙂 Tycker det ger så mk mer att fråga personer som har ett visst objektiv än de i affären, tycker inte de kan så mk.

    • Reply
      Mary
      5 november, 2012 at 23:16

      Det tycker jag absolut du ska dundera över! Visst är det så, affären har ju alltid motivet att de vill sälja. Jag tycker att scandinavian photo är bra,där kan man provafota med objektivet innan man köper om man vill! 😀

    Kommentera