33 In Söta Bakverk

LINGONKOLAPAJ

.

Ibland är det dom absolut konstigaste smakkombinationerna som är bäst. Det här är ett ypperligt bevis på detta. Choklad och havssalt är ett annat!
 
Lingon och kola var en riktigt ljuvlig kombination och det här var ingalunda sista gången jag gjorde denna paj. Min bror och hans tjej var och hämtade en stor bit på order från mig och hade tydligen börjat mumsa redan i hissen..eller om det kanske var på de bitar chokladbrownie med havssalt som de fick med sig..eller pralinerna. Hmm..nåja, summa summarum var iaf att pajen får två tummar upp.
 
Jag tycker lingon är ett underskattat bär och med rätt komponenter, som exempelvis kola eller maräng kommer bärets syrlighet och beska till sin rätt! Var inte rädd för att prova receptet det här är en perfekt höstpaj att njuta av i halvliggande soffläge, lita på mig jag har mycket erfarenhet av just detta!
 
Jag gjorde pajen glutenfri men den går utmärkt att använda sig av annan pajbotten med vanligt vetemjöl. Inga konstigheter alls. Allt annat samma lika så börja inte kallsvettas nu! Kolan tar ganska lång tid att koka men å andra sidan sköter den sig själv så länge du går och rör då och då, vilket gör att du har möjlighet att röja upp i köket och kaske ta dig en kopp kaffe under tiden.
 
Ja, näe, nu är det fredag och det börjar mörkna ute. Det är nog banne mig dags för en bit paj och en stor kopp te, eller vad säger ni? Det är så kul att ni blivit så många som tittar in här varje dag och jag har flera riktigt roliga nyheter på gång under november månad som jag nog tror att ni kommer gilla. För att inte tala om julmånaden december där jag redan nu börjat ladda till tusen för alla jultips och recept!
 
Här kommer receptet på lingonpajen 🙂
 
LINGONKOLAPAJ
8-10 port
pajform ca 24-25 cm i diameter
 
 GLUTENFRI Pajbotten:
5 dl /300 gram Finax Glutenfritt Mjöl
1 msk strösocker
150 kallt smör
2 msk vatten
 
 
”Vanlig” pajbotten:
125 g kallt smör
1 msk strösocker
2,5 dl / vetemjöl
1 ägg
 
Fyllning:
4,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
 
250 gram (ca 5 dl)  lingon (det går bra med frysta och tinade)
 
HOW TO?
 
1. Glutenfri pajbotten: Blanda samman Glutenfria mjölet med strösockret, tillsätt det kalla smöret skuret i kuber och tryck samman till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Linda in degen med gladpack/plastfolie och låt vila i kylskåp i 40 minuter.
 
Vanlig pajbotten: Blanda samman mjölet med strösockret, tillsätt det kalla smöret skuret i kuber och tryck samman till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop degen. Linda in degen med gladpack/plastfolie & låt vila i kylskåp i 40 minuter.
 
2. Glutenfri pajbotten:Tryck ut pajdegen i pajformen och nagga botten. Grädda på 200 grader i ca 10 minuter längst ned i ugnen. Låt sedan svalna på galler.
 
Vanlig pajbotten: Tryck ut pajdegen i pajformen och nagga botten. Ställ in i kylen ytterligare 30 minuter och grädda den därefter längst ner i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. Låt sedan svalna på galler.
 
3. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelsvag värme i ca 50-60 minuter. Rör då och då i kolan med träslev. Kolan ska vara mukare i konsistensen än vanlig kola men gör gärna kulprovet för att känna av kolans konsistens innan du drar den från plattan.
 
4. Blanda ner lingonen och rör försiktigt runt med kolan. Häll ner i det avsvalnade pajskalet och låt svalna helt innan du serverar pajen. Den kan med fördel stå i kylskåpet i någon timma eller tre innan du serverar den.
 
Lycka till!
 
 

You Might Also Like

33 Comments

  • Reply
    Mårtenssons kök
    26 oktober, 2012 at 18:04

    Visst behövs det smakbrytning till det söta i pajen, lingon låter ju perfekt!
    Då ser vi fram med spänning på det spännande som nalkas i november, cliffhanger gillas.

    Ha en skön helg

  • Reply
    creando
    26 oktober, 2012 at 18:38

    Jag undrar ändå…om jag vågar prova. Den ser ju farligt god ut 🙂

    Kramar

  • Reply
    Lifessilverlining
    26 oktober, 2012 at 20:37

    Kul mix med lingon och kola. Ha en fin kväll Mary! Kram Nilla

  • Reply
    Malin E
    26 oktober, 2012 at 20:44

    Detta receptet har jag vääääntat på 😉 Skönt att du har tagit dig upp ur soffan och nu äntligen orkat plita ner receptet åt oss som suktat… hi hi…
    Jag ser verkligen fram emot alla spännande nyheter framöver, min dåliga egenskap är att jag inte riktigt orkar vänta… men men den som väntar på nått gott väntar alltid alldeles för länge 😉

    Nu kom dottern men godisskålen och plockade ut mina favoriter åe mig – punchpraliner – kan man göra sånna själv, tåls att funderas på…

    Kram på dig fina och ha nu en alldeles underbar helg!

    • Reply
      Mary
      26 oktober, 2012 at 22:10

      Hehe, lovar att det nog är värt att vänta på. Fast du vet ju redan endel av hemligheterna 😉 Söt och smart dotter! Och jo, visst kan man göra punchpraliner själv, precis som mintchokladgodis som jag gjorde förut! Ska ha det i åtanke! 🙂 😛 Kram sötis

  • Reply
    milla
    28 oktober, 2012 at 11:39

    Vilken härlig paj detta recept måste jag prova:)

  • Reply
    Maria
    28 oktober, 2012 at 15:20

    Har kolan på spisen i detta nu! Hittade inga frysta lingon så vi testar med tranbär. Så nyfiken på resultatet!

    • Reply
      Mary
      29 oktober, 2012 at 09:45

      Åhh vad kul!! Åhh det kommer nog bli supergott det med tranbär också, så länge du tar ett syrligt bär så kommer pajen bli perfekt och gifta sig perfekt med kolan! 😀

  • Reply
    Helena
    28 oktober, 2012 at 21:27

    Nu har jag sparat detta smarriga recept och kommer att göra det vid ett speciellt tillfälle:))

    • Reply
      Mary
      29 oktober, 2012 at 09:43

      Vad bra!! 😛 Vi gjorde den igen för den var så otroligt god!

  • Reply
    Helena
    29 oktober, 2012 at 07:21

    Vilket resept! Måste bara prova. Har du provat att koka kolan på kondenserad mjölk? Jag har bara tänkt och göra det men nu med det här reseptet… hmm, affären nästa 😉

    • Reply
      Mary
      29 oktober, 2012 at 09:43

      Hej Helena! Ja vist har jag det, men för att vara helt ärlig tycker jag inte att det blir lika gott som att göra kolan från grunden. Jag brukar göra paj med kola från kondenserad mjölk då och då samt även glass (kolla min glasskategori så finns det en ljuvlig glass med sådan kola där) men just den här pajen föredrar jag med "vanlig" kola. 🙂 Men prova gärna och höra av dig hur det bevl! Kram Mary

  • Reply
    Maja
    29 oktober, 2012 at 17:38

    Hur länge i förväg kan man göra den här tro? Vill inte att det sockrar sig eller blir stenhårt =)

  • Reply
    AnnaSmyckeform
    1 november, 2012 at 13:29

    Den ser ju gudomlig ut. Tummen upp för glutenfritt. Har också folk i min omgivning som är glutenintoleranta så jag ser fram emot massa mer inspiration i det ämnet 🙂
    Kram!

  • Reply
    Lovisa
    1 november, 2012 at 21:48

    Den ser riktigt god ut, lingon och kola är en god kombo, borde testa!

  • Reply
    C
    2 november, 2012 at 09:22

    Lingon och kola, farliga kombinationer(Joke), men det ser farligt gott ut ändå, haha! ^^

    • Reply
      Mary
      3 november, 2012 at 17:08

      Haha..mmm det är supergott faktiskt! PRova!!

  • Reply
    Maja
    2 november, 2012 at 17:27

    Här kokas kola o nyps pajdeg..kaffebryggaren puttrar o Christel Alsos sjunger för mig..fredagsmys på HÖG nivå! Sedan blir det choklad m seasalt..o kanske kanske något mer..
    Tack för goda tips, både på ett o annat sätt =)

    • Reply
      Mary
      3 november, 2012 at 17:08

      Låter ljvligt!!

  • Reply
    Greta
    13 maj, 2013 at 19:31

    Hej! Underbar blogg! Hur stor är din pajform? Och hur får du ur den ur formen utan att den går sönder? Kram =)

    • Reply
      Mary
      22 maj, 2013 at 11:08

      Hej! Jag använder en pajform som har löstagbar botten, du hittar bland annat sådan på Leilas General Store. Diametern är ca 25 cm. Lycka till! Kram

  • Reply
    Liselott
    11 november, 2013 at 19:56

    Låter ljuvligt! Hur ska kolan vara när den är färdig? Bara att det går att rulla en kula el bli hård?

    -Liselott

  • Reply
    Anonym
    7 november, 2015 at 21:36

    Hej! Älskar verkligen detta recept – men jag gjorde på glutenfritt mjöl enligt recept men pajskalet blev i princip lite kletigt + håligt. Vad är det som jag gör fel på? Nu har jag satt in den ytligare in i ugnen en stund får se vad som händer 🙂 ha de bra!

  • Reply
    Anonym
    7 november, 2015 at 21:36

    Hej! Älskar verkligen detta recept – men jag gjorde på glutenfritt mjöl enligt recept men pajskalet blev i princip lite kletigt + håligt. Vad är det som jag gör fel på? Nu har jag satt in den ytligare in i ugnen en stund får se vad som händer 🙂 ha de bra!

  • Kommentera