47 In Efterrätter

LIME CHEESECAKE WITH RASPBERRY SWIRL

Att provsmaka sig fram till den perfekta cheesecaken är allvarliga saker. Det kräver en stor portion hängivenhet och tålamod som bara finns hos de mest passionerade bakentusiasterna.
 
Men jag börjar närma mig mitt mål, jag ser ljuset i tunneln och kämpar med näbbar och klor för att nå dit….ehh…helt för er skull…så klart! Men ibland måste en person offra sig för alla och jag,  jag är villig att göra den uppoffringen.
 
Ehh..ja…
Då kör vi..
 
 
LIME CHEESECAKE WITH RASPBERRY SWIRL
6-8 bitar
 
Ugn 190 grader
Form: springform 20 cm i diameter 
 
Botten:
130 gram gram Digestivekex
40 gram smält smör
 
Cheesecake:
600 gram Philadelphia Cream Cheese
 3 dl strösocker
3/4 dl creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
0,75 msk idealmjöl
1 lime: skal från 1 stk lime och saft från 1/2 lime
3 ägg
 
Raspberry Swirl:
550 gram hallon
1 dl strösocker
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugne på 190 grader. Krossa digestivekexen i en mixer och blanda med det smälta smöret. Tryck ut på botten av en springform, använd baksidan av en matsked, och grädda längst ner i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna helt på galler.
 
2. Passera hallonen genom en finmaskig sil för att få bort alla (majoriteten)  kärnor. Blanda purén med strösocker i en kastrull. Värm på medelhög värme och låt hallonpurén koka i ca 1-2 minuter så att den blir någor reducerad. Låt svalna och häll sedan upp i en spritspåse. Förvara i kylskåpet tills den ska användas.
 
3. Sätt en stor kastrull med vatten på spisen och låt den koka upp, detta vatten ska du sedan använda vid gräddningen.
 
4. Vispa Philadelphiaosten i en matberedare med flatblandare i ca 3-4 minuter, addera créme fraichen och se till att den blandar sig ordentligt med osten. Blanda ner strösockret lite i taget, se till att allt blandat sig noga innan du fortsätter med nästa moment.
 
5. Rör därefter ned vaniljsocker, idealmjöl samt limskal och saft. Tillsätt därefter ett ägg i sänder, var noga med att varje ägg blandat sig helt i smeten innan du tillsätter nästa.
 
6. Klä in springformen i aluminiumfolie och häll ostsmeten i formen. Spritsa ut små prickar av hallonpuré på toppen och använd en tandpetare eller änden av en sked för att gör mönster. Var försiktigt, tillsätter du för mycket hallonpuré kommer cheesecaken spricka (men god blir den ändå). Resten av hallonsåsen är till servering.
 
 7. Fyll en långpanna med kokande vatten och ställ försiktigt ned cheesecaken i långpanna. Aluminiumfoliet är till för att skydda formen från vattnet. Grädda i ca 60 minuter  på 190 grader mitt i ugnen. När 60 minuter har gått, stäng av ugnen med låt cheesecaken står kvar med ugnsluckan på glänt i ca 20 minuter. Låt sedan svalna helt på galler i rumstemperatur.
 
Servera kall med resten av hallonspurén.
 
Lycka Till!
 
 
 

You Might Also Like

47 Comments

  • Reply
    Lena - gott för själen
    28 oktober, 2012 at 18:05

    Snyggt! Riktiga konstverk!

    Kram Lena

    • Reply
      Mary
      28 oktober, 2012 at 18:47

      Tack Lena!! <3 Kram

  • Reply
    Karoline | Gröna Skafferiet
    28 oktober, 2012 at 18:12

    Fantastisk fin, Mary!:)

  • Reply
    Jenny
    28 oktober, 2012 at 18:36

    Åh det var ju hjärtan dessutom!

  • Reply
    Emschen
    28 oktober, 2012 at 20:00

    Du har sedan en tid tillbaka ändrat ditt sätt att ta bilder. Älskar’t! Underbara bilder och underbara verk.
    Vi satt och pratade mat och recept en dag på jobb och då rekommenderade jag din blogg. Många blev intresserade och några kände redan till det. Då blev jag allt lite mallig över att jag faktiskt har träffat dig irl. 🙂
    Kram fina du

    • Reply
      Mary
      28 oktober, 2012 at 21:52

      Tack söta rara fina!! 😀 Vad kul!! Det är jag som ska vara mallig som har så fina distansbekanta/vänner som du! Stor kram!

  • Reply
    Angelin
    28 oktober, 2012 at 20:11

    OMG! Denne skal jeg prøve å lage!! Det tenker jeg hver eneste gang jeg leser din blogg. Men denne SKAL jeg prøve meg på. Det ser helt himmelsk godt ut, og høres ikke så altfor vanskelig ut heller. Takk for en fin oppskrift og nydelige bilder som alltid:)
    Klem

    • Reply
      Mary
      28 oktober, 2012 at 21:51

      Det är klart du ska prova att laga den!! 😉 *fniss* Den var ljuvlig och fräsch men ändå söt! Tack föra tt du tittar in hos mig! Kram Mary

  • Reply
    Marja - Baka Sockerfritt
    28 oktober, 2012 at 20:17

    Vilken supersnygg cheesecake, dina bilder är ju totalt underbara!

    • Reply
      Mary
      28 oktober, 2012 at 21:51

      Tack snälla!! 🙂

  • Reply
    Anna
    28 oktober, 2012 at 20:35

    Beautiful!

    • Reply
      Mary
      28 oktober, 2012 at 21:51

      Tack! 😀

  • Reply
    Helena
    28 oktober, 2012 at 21:32

    Du skriver så roligt:) Den ser väldans god ut!

    Vilken snygg tallrik! Kommer den från Mateus?
    Hoppas du haft en bra helg! Kram

    • Reply
      Mary
      28 oktober, 2012 at 21:50

      Tack 😛 Ja du, den var väldigt god! Tallriken kommer helt riktigt från Mateus! Detsamma, hoppas du får en bra start på den nya veckan 🙂 Kram Mary

  • Reply
    Katarina
    28 oktober, 2012 at 22:00

    Man tackar! Har många recept på prova-listan nu. Mums! Keep up the good work. Kramar från Katarina

  • Reply
    Fredrik Larsson
    29 oktober, 2012 at 06:39

    Riktigt fina! 😀

    Jag vet att jag förgrågar väldigt mycket just nu, men har du tips på bra Halloweenbakelser? 🙂

    • Reply
      Mary
      29 oktober, 2012 at 09:41

      Tack!! 😀 Näe vadå, du får fråga mycket alltid, det är bara kul!! 😀 Ja..halloween var det ja.. Jag har fått några kommentarer och frågor om det där och ska se vad jag kan göra. Just den "hötiden" är ingen favorit hos mig, varken den svenska eller amerikanska varianten. Men ska se om jag inte kan hosta fram nåt spännande 😛 😉 Håll utkik imorgon och onsdag-torsdag! 😀

  • Reply
    sofia
    29 oktober, 2012 at 06:45

    …vet ingen sida som jag blir mer sötsugen på än just din<3 Kram Sofia

    • Reply
      Mary
      29 oktober, 2012 at 09:39

      Hihi, tack *fniss* då har jag lyckats! Fast det finns ju några recept som är nyttiga också..bara så du vet mellan alla sötsug :P! Stor Kram Mary

  • Reply
    Elin - AgnesAmelia
    29 oktober, 2012 at 06:56

    Men vilken underbar blogg 🙂 Helt ofattbart att jag missat denna tidigare… Vilka bilder och vilken inspiration. Superlativen räcker inte till för att beskriva!

    Elin

  • Reply
    Melody
    29 oktober, 2012 at 08:05

    Tack för det underbara receptet på Chocolate Chip & Sea Salt Brownie!
    Bakade dem igår! Alla njöt! Har dem med på bloggen idag och länkar till dig! Victor, 5 år, hälsar att det är bra att göra små för då kan man ta MÅNGA! Han älskar dem och avslutar just nu sin frukost med en!
    Ha en riktigt bra dag!
    Hälsningar från Melodys matte

  • Reply
    Marias Bakglädje
    29 oktober, 2012 at 08:30

    Åh så himla gott, jag älskar cheesecake! Du tar so otroligt fina bilder jämt, blir alldeles avis att inte jag har den talangen!

    Var kommer de söta rosa faten ifrån? 🙂

  • Reply
    Lotta i Två små kök
    29 oktober, 2012 at 11:02

    Jäklars vilka goda smaker att kombinera! Men jag skulle aldrig fixa att göra själv. Får tipsa Mannen helt enkelt. Han borde leta här efter födelsedagsdesserten som han ska bjuda på i helgen. Ett problem bara. VAD ska han välja bland allt gott?!

    Ha en fin vecka!

    Kram Lotta

  • Reply
    gladmamma
    29 oktober, 2012 at 12:58

    Ser himmelsk ut 🙂

    • Reply
      Mary
      29 oktober, 2012 at 14:08

      Tack fina du!! Den var ganska enkel att göra också! Kram

  • Reply
    catrin
    29 oktober, 2012 at 15:09

    Fantastiska bilder o recept men hur många ägg har du i cheescaken? Tänkte göra den till allahelgona helgen o bjuda på. tack för en toppen blogg!

    • Reply
      Mary
      29 oktober, 2012 at 15:19

      Tack Catrin! Vad klantigt av mig att glömma att skriva det, det är tre ägg. Jag har fört in det i receptet nu! Lycka till, kram!

  • Reply
    Anonym
    30 oktober, 2012 at 19:06

    Wow ser underbart ut! Min man älskar cheesecake men tycker själv det är sådär. Men denna ser riktigt god ut så vill gärna prova ! Går det att använda vanligt mjöl istället för ideal mjöl?

  • Reply
    Anonym
    30 oktober, 2012 at 19:09

    Förresten så har jag bara testat en gång förut att pressa hallon genom en sil och det gick inte bra! Vet du om det finns nån tutorial på det på tex youtube 🙂

    • Reply
      Mary
      31 oktober, 2012 at 17:10

      Hmm…varför gick det inte bra? Du ska inte pressa hallonen genom med våld. Värm på hallonen så de blir mjukare mer "flytande" och vätskar sig. Fungerar extra bra på frysta hallon man tinar. Sen placrar du i silen, en sådan av metall. Så rör du runt hallonen och mosar dem lätt med baksidan av en sked. Fortsätter göra så tills du bara har en massa av kärnor kvar i silen! Lycka till! Kram Mary ps. man måste inte passera hallonen, men det blir finare och godare!

  • Reply
    Anonym
    31 oktober, 2012 at 18:01

    åh tack fina för svaren!! =)

  • Reply
    sana
    2 november, 2012 at 17:49

    Så underbart! jag undra var kan man köpa de fina teasked som du använda tack 😉

  • Reply
    Clara
    11 april, 2013 at 17:46

    åh försökte göra den här i helgen, men gick tyvärr inge vidare.. resultatet blev en grynig cheesecake som inte alls var lika fin som din! Och när skulle man ha i creme fraiche?? tror jag behöver investera i bra bakverktyg.. men hallonsåsen blev god!

    • Reply
      Mary
      31 maj, 2013 at 14:51

      Nej vad tråkigt! Ledsen att jag inte hunnit svara på den här kommentaren för ens nu! Förhoppningsvis är det bättre sent än aldrig.. Creme fraichen ska ner med philadelphiaosten, vad dumt att jag glömt skriva ut det, det ska jag korrigera snarast! Hoppas du vågar "på’t" igen. Kan varmt rekommendera min vita chokladcheesecake med smörkolasås om du vill prova på ngt annat! http://madebymaryblogg.blogg.se/2012/september/cheesecake-med-smorkolasas.html Kram

  • Reply
    Anonym
    29 december, 2015 at 18:23

    Hej:) jag tänkte testa detta receptet till nyår. Ja äg förstår bara inte hur man ska klä formen med aluminiumfolie? Och hur högt ska vattnet nå, 1/3 av formens höjd?

  • Reply
    Anonym
    29 december, 2015 at 18:23

    Hej:) jag tänkte testa detta receptet till nyår. Ja äg förstår bara inte hur man ska klä formen med aluminiumfolie? Och hur högt ska vattnet nå, 1/3 av formens höjd?

  • Reply
    Sara
    29 december, 2015 at 19:48

    Hej! Vilken god kombination med lime och hallon =) Jag tänkte göra denna till nyår men jag förstår inte riktigt hur man ska täcka formen med aluminiumfolie och hur högt ska vattnet vara? t.ex. ska det vara 1/3 av springformens höjd?

  • Kommentera