30 In Söta Bakverk

GLUTENFRI VANILJCUPCAKE MED LEMONCURD & MARÄNG

 Ibland får jag kommentarer om hur svårt det är att baka, egentligen, och att man kanske inte riktigt får till det med snitsigt spritsad marängsmörkräm. Jag påpekar ofta att det inte spelar så stor roll om det inte alltid blir perfekt, det är ändå smaken som räknas, och att ju mer man tränar, dessto duktigare blir man.

 
För att visa att det inte alltid behöver vara så perfekt med snajsiga spritstekniker slängde jag i helgen ihop en cupcake. En glutenfri variant dessutom.
 
Min brors flickvän är glutenintolerant, jag har flera andra vänner och bekanta som är gluten intoleranta och jag har själv gener som gör att jag själv riskerar att i framtiden bli just glutenintolerant. Dessutom vet jag en handfull människor som kommenterat att de faktiskt mår bättre om de drar ner på mängden gluten i maten.
Så..sagt och gjort, challenge excepted!
 
Glutenfri cupcake som inte får vara för svår och som kan få se lite sådär lagom fin ut ändå. Den här receptet är en variant av min senaste cupcake, den med kokos och kardemumma.
 
Den här gången har jag bakat med glutenfri mjölmix, något som närmast kan beskrivas som potatismjöl. Cupcaken får en annan konsistens men smakar ändå väldigt bra och alla gästerna gav två tummar upp mellan smaskandet.
 
Marängen har jag, istället för att spritsa ut den, kladdat på med kniv. Mannen fick faktiskt kladda på marängen på några cupcakes..och tro mig..underbar är han..men nån cupcakeskonstnär är han inte. Så alla ni som känner att det där med baka, det är inte för er, släng det åt sidan och våga lite!
 
GLUTENFRI VANILJCUPCAKE med LEMONCURD & MARÄNG
ca 16 stk
 
Cupcakes:
125 gram rumstempererat smör
2 dl/180 gram strösocker
2 ägg
4 dl/240 gram finax mjölmix (= glutenfritt mjöl)
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde
 
 
Maräng:
4 äggvitor
1 msk citronjuice
6 msk socker
 
HOW TO?
 
1. Vispa smör och socker vitt och poröst.
 
2. Tillsätt äggen ett i taget, se till att varje ägg är helt inarbetet innan du tillsätter nästa ägg.
 
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten växelvis med vispgrädde.
 
4. Lägg cupcakesformar i en cupcakesplåt och klicka ut smeten i formarna till ca 3/4. Var förisktigt, glutenfri smet med mjölmix har en tendens att växa ganska mkt så lägg inte för mkt smet i formarna.Klicka 1 tsk lemoncurd på varje cupcake och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.
Låt svalna på galler.
 
5. I en stor, ren skål, gärna en rostfri skål, vispa äggvitorna tillsammans med citronjuicen till de börjar skumma ordentligt. Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills marängen är tjock och glansig. marängen är tjock. Du ska kunna vända skålen upp och ned utan att marängen rör sig och glider ut, då är den klar.
 
6. ”Bred/kladda” (eller spritsa för er som vill det) ut marängen. Använd en gasolbrännare och bränn av marängen.
 
Ska du förbereda dina cupcakes innan gästerna kommer?
Vänta i så fall med att bränna av marängen tills att gästerna kommit.
 
Lycka till!

You Might Also Like

30 Comments

  • Reply
    joanna-livet med Aspergers syndrom+reumatism
    23 oktober, 2012 at 19:06

    va underbart goda de ser ut:)

    • Reply
      Mary
      24 oktober, 2012 at 19:37

      Tack..de var de!! 😉

  • Reply
    Annika Bergkvist
    23 oktober, 2012 at 19:59

    Älskar din blogg:) jag är glutenintolerent så detta recept är än mer glädjande än vanligt. Jag bakar aldrig själv med speciella recept för glutenfritt mjölmix utan tycker jag det låter och ser smarriga ut så kör jag på bara! Det brukar funka jättebra:) men jätteroligt att du i allafall tänker på oss som är det. Egentligen är det inte de söta bakterien som är problemet utan brödet. Oh My vad jag saknar riktigt bröd och knäckebröd:( men livet kunde vara värre så jag klagar inte:)
    Kram

  • Reply
    Malin´s Diner
    23 oktober, 2012 at 20:05

    Gluten eller inte, det ser banne mig j….t god ut vilket som.

    Kram

  • Reply
    patrik
    23 oktober, 2012 at 20:33

    Bra med glutenfria recept!www.sportochspelkocken.se

    • Reply
      Mary
      24 oktober, 2012 at 19:34

      Tack!! Ja jag tycker det behövs, fler och fler blir intoleranta och många mår bättre när man drar ner gluten i maten! 🙂 Nästa utmaning blir lingonkolapaj och brownie 😀

  • Reply
    Fredrik Larsson
    23 oktober, 2012 at 21:33

    Fan vad mumsigt! 😀
    Har du något bra recept på mjuk chokladkola?

  • Reply
    Lisa
    23 oktober, 2012 at 21:36

    Härligt med ett glutenfritt recept. 😀
    Min man fick den diagnosen för bara ett par månader sedan, honom bekommer det inte så värst, men jag har sååå sååå svårt att tänka om å har inte vant mej vid tanken än.
    Dessa ska jag testa, snarast. 🙂
    (annars är ju drömrulltårta på potatismjöl ett hett tips. :))

    • Reply
      Mary
      24 oktober, 2012 at 19:32

      Åhh, där ser man, vad bra att jag kommer baka och laga fler glutenfria recept! 🙂 Ska även försöka mig på sånt som bröd..focaccia till exempel! Hoppas ni tycker om receptet lika mkt som vi gjorde! KramMary

  • Reply
    Jennifer
    23 oktober, 2012 at 21:43

    Ser gott ut! Och bilderna är som vanligt fina! kram Jennifer

    • Reply
      Mary
      24 oktober, 2012 at 19:32

      Tack snälla du!! Den var riktigt god faktiskt! kram Mary

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    24 oktober, 2012 at 08:26

    Åh vad jag älskar dina vackra bilder!!!
    Och som jag önskar att jag hann prova allt… 🙂
    En stor hög med kramar till dig!
    Malin

  • Reply
    Karin
    24 oktober, 2012 at 18:03

    Vart tog lemoncurden vägen?

  • Reply
    Annika Bergkvist
    24 oktober, 2012 at 20:05

    Hej Mary!
    Tack för ditt snabba svar. Ser verkligen fram emot att få se dina mästerverk i framtiden. Naturligtvis så gillar jag också focaccia:)
    Med min brödlängtan så menar jag egentligen surdegsbröd, mörk fiberrikt bröd, alla bröd haha…! Men allra mest riktigt goda knäckebröd:)
    Vill tipsa dig om att, om ni har hög risk att utveckla celiaki, så är det klokt att leva lite restriktivt när det gäller gluten. Detta tips har min dotter fått då hon ligger i samma riskzon som du gör. På så sätt är risken mindre att ni utvecklar celiakin och kan då unna er att äta "riktiga" bakverk och bröd utan att bli sjuka av det.
    Kram Annika

    P.s när det närmar sig jul så gör jag världens godaste glutenfria lussebullar. Om du vill så kan du få receptet:) D.s

    • Reply
      Mary
      24 oktober, 2012 at 20:11

      Ahhhh…ingen aning om jag kan trolla med knäna och få fram hårdbröd men skam den som ger sig osv.. Kanske kan jag..vi får se 😉 Ska absolut ta till mig det tipset! 🙂 Ja…det vore absolut trevligt att få det receptet, det får du gärna maila mig 😀 Stor kram

  • Reply
    kiwiberries - tävling
    25 oktober, 2012 at 07:56

    wow! det där måste jag testa! men har inte vågat mig på att göra egen curd än… nån gång får väl bli den första =)

  • Reply
    kiwiberries - tävling
    25 oktober, 2012 at 08:12

    såg nu att denna är glutenfri, går det att göra samma fast med vanligt mjöl? och har du fler recept på glutenfritt? gärna utan mjöl eller med majsmjöl så skulle det uppskattas!

  • Reply
    Maraja
    25 oktober, 2012 at 08:59

    Heja Mary!
    /din gamla Maraja

    • Reply
      Mary
      26 oktober, 2012 at 22:07

      Hej Maraja, kul att höra från dig! 🙂 Mer glutenrecept här framöver 😛 Bland annat Lingonkolapaj..ungefär hur gott som helst! 😉

  • Reply
    Kristin @ The Chocolate Box
    25 oktober, 2012 at 16:07

    Vilka söta små skedar! 😀 Var har du köpt dom?

    • Reply
      Mary
      26 oktober, 2012 at 22:06

      De är köpta i Frankrike 🙂

  • Reply
    Anonym
    26 oktober, 2012 at 22:01

    Och det måste sparas och göras till sonens flickvän!

    • Reply
      Mary
      26 oktober, 2012 at 22:06

      Den är supergod! Lingonkolapajen jag publicerade idag är också glutenfri! 🙂

    Leave a Reply