63 In Efterrätter

CHOKLADMOUSSE MED KARAMELLISERAT NÖTKROSS & PUDRAD KAKAO

Jag ska vara ärligt, jag var inte helt sugen på att sätta mig och blogga efter den här chokladmoussen. Det jag var mest sugen på var att lägga mig ner i soffan..och äta en portion till..helt i fred.
Men nu står den där i kylskåpet och väntar på mig istället, ljuvligt luftig choklad som möts av söt karamellisering och krispiga nötter.
Ny favoritefterrätt..check!
 
Ja vad mer kan man begära egentligen..att det skulle sluta regna kanske?
Ja det skulle vara det.
 
 
Men medan regnet öser ner (om du inte har tur och befinner dig på en solig plats i Sverige..om ngn sådan finns just nu) så kan du väl lika gärna svänga ihop med chokladmousse eller fyra.
Ja men jag visste väl det..nu kör vi!
 

RECEPT – CHOKLADMOUSSE med KARAMELLISERAT NÖTKROSS & PUDRAD KAKAO
4 portioner

100 gram choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 tsk ljus muscovadosocker

 
Kanderat Nötkross:
2 dl rostade hasselnötter
2 dl socker
2 msk smör
 
Kakao

HOW TO?

1. Vispa upp grädden i en större skål, den ska inte vispas hårt utan vara mjuk och fluffig.

2. Smält chokladen, tillsammans med muscovadosockret, i microvågsugnen eller över vattenbad. Smält den försiktig så att den inte blir varm. Råkar du ändå smälta den lite för hårt så att chokladen känns varm, låt den svalna innan du fortsätter.

3. Blanda i äggulorna i den smälta chokladen och rör noga så att allt blandas. Du kommer nu ha en tjockare ”massa” av choklad och ägg.

4. Blanda ner den i grädden. Rör försiktigt till en början, när chokladen börjar blanda sig med grädden kan du ta en ballongvisp och röra med, den får chokladen att blanda sig på ett bra sätt med grädden. När du har en jämn smet kan du ta några visptag med ballongvispen för att vispa in lite extra luft i moussen.

 
 
5.  Fyll chokladmoussen i den form eller glas just du önskar, ställ sedan in i kylskåpet att sätta sig i 2-3 timmar. Under tiden gör du kanderade hasselnötter genom att låta strösocker smälta sakta i en tjockbottnad kastrull. När sockret fått en gyllenrbrun ton och nästan börjar bubbla tillsätter du smöret och rör om så att det blandar sig till en jämn smet. Rör ner hasselnötterna och bred uu blandningen på ett bakplåtspapper. När karamellen stelnat, lossa den från bakplåtspapper och skär/krossa till mindre bitar.
 
6. Ta fram moussen från kylskåpet. Dekorera med pudrad kakao och kanderade hasselnötter.
 
Lycka till!
 
 

You Might Also Like

63 Comments

  • Reply
    Jenny
    18 oktober, 2012 at 19:36

    Men ååh vad gott det ser ut

  • Reply
    Håkan Liljeqvist / Recepten.nu
    18 oktober, 2012 at 19:43

    Det som är bra med det höstrusket som vi lever i är att det inte finns mycket annat att hitta på än att fixa underbara saker i köket. Det här ser verkligen ut att vara just underbart gott. Mums fillibabba!

    • Reply
      Mary
      18 oktober, 2012 at 21:19

      Men eller huuuuur.. Det finns bra saker med mörker, kyla och regn också 😉 😛

  • Reply
    Beatrice
    18 oktober, 2012 at 19:55

    Gud vilken underbar dessert och vackra bilder!

    • Reply
      Mary
      18 oktober, 2012 at 21:18

      Tack snälla!!

  • Reply
    Lifessilverlining
    18 oktober, 2012 at 19:55

    Åh det där kommer bli en av mina favoriter också det ser jag direkt! Så fina du gjort dem också! Kram Nilla

  • Reply
    Sara på Vardag.nu
    18 oktober, 2012 at 20:02

    Så snyggt, som vanligt!

  • Reply
    Angelica
    18 oktober, 2012 at 20:05

    Vad använde du för form för att få den så fin? Älskar din blogg!

  • Reply
    Eva
    18 oktober, 2012 at 20:09

    Är i full gång i köket…kl23…gör jag stora smaktesten 🙂

  • Reply
    Mårtenssons kök
    18 oktober, 2012 at 20:10

    Ja, alltså vi har ju då turen att befinna oss i den del av Sverige där solen har strålat från klarblå himmel hela långa dagen och graderna visar ca 15. Plus, då alltså:)
    Men, vi är absolut inte på det viset, vi kan tänka oss både chokladmousse och vårt fina väder!

  • Reply
    Charlotta
    18 oktober, 2012 at 20:14

    Vilken typ av choklad har du använt? Hur mörk?

    • Reply
      Mary
      18 oktober, 2012 at 21:16

      Bra input, det skulle jag ju så klart ha skrivit. Jag använde mig av en choklad från odense. En mörkare mjölkchoklad på 36%. Den är ganska svår att få tag på märker jag (iaf där jag bor) men annars väljer du en choklad som du tycker om, gärna en med mkt smak på, dvs inte block"choklad". Lycka till!

  • Reply
    Malin - stjarnflocka
    18 oktober, 2012 at 20:30

    Älskar dina chokladinlägg!!! 🙂
    Kram Malin

    • Reply
      Mary
      18 oktober, 2012 at 21:14

      Tack fina! Jag med..för då får jag äta mer choklaaaad! 😀 Kram

  • Reply
    Helene - mitt så kallade liv
    18 oktober, 2012 at 20:53

    Gott som alltid.

    Kram på dig vännen

  • Reply
    Piazzan.blogspot.com
    18 oktober, 2012 at 21:49

    Hej !

    tänkte bara kolla om det ok att jag lånar några av dina bilder på min blogg …för att länka till din blogg ….den är så fantastisk så jag måste berätta om den …*Ler

    Kram

    Pernilla På Piazzan

  • Reply
    Veronica
    19 oktober, 2012 at 07:27

    Hej! Jag blir inte riktigt klok på vilken form och utstickare du använt. Jag har försökt Googla, utan resultat. Skulle bli jätteglad om du lade ut en länk/bild på formen/utstickaren. Blev verkligen jättesnyggt!

  • Reply
    Sandras Matkrypin
    19 oktober, 2012 at 07:34

    Men så gott! En perfekt efterrätt där man får det lena med det där knäckiga. Jag bara måste testa den här! Tack för tipset 🙂

    • Reply
      Mary
      24 oktober, 2012 at 20:00

      Ja det tycker jag att du ska göra, hoppas det går bra, Lycka till!

  • Reply
    kiwiberries - tävling
    19 oktober, 2012 at 09:17

    gott! inte kan man kika in här utan att läskas =)

    • Reply
      Mary
      24 oktober, 2012 at 19:59

      Vad bra..det är precis min tanke 😉

  • Reply
    Ellinor
    19 oktober, 2012 at 10:19

    Det ser helt ljuvligt gott ut! Perfekt sätt att ta tillvara överblivna äggulor på 😉

    • Reply
      Mary
      24 oktober, 2012 at 19:59

      Precis så…och jo det var supersmarrigt!

  • Reply
    Jenny
    19 oktober, 2012 at 12:51

    Jösses, vad gott det där såg ut då! Mmm …

    Kram,
    Jenny

    • Reply
      Mary
      20 oktober, 2012 at 20:24

      Tack..det var det 😉 Prova själv ska du se! Kram Mary

  • Reply
    Anonym
    19 oktober, 2012 at 14:27

    Det ser verkligen super gott ut!

    • Reply
      Mary
      20 oktober, 2012 at 20:23

      Tack!! 🙂

  • Reply
    Nicole
    19 oktober, 2012 at 15:19

    Låter sagolikt gott, VARÖR såg jag inte detta innan fredagshandlingen!?!?

    Och fina bilder som vanligt:)

  • Reply
    Maria
    19 oktober, 2012 at 17:09

    Hej, hittade hit via Piazzan. Oj vilken blogg du har! Så mycket gott.
    Den chokladmoussen måste jag prova! Älskar choklad.
    Ha det gott.
    Kram Maria

    • Reply
      Mary
      20 oktober, 2012 at 20:23

      Tack och vad kul att du hittade hit! 😀 Imorgon kommer det fler bakverk! Kram Mary

  • Reply
    Bland bakverk och kastruller
    19 oktober, 2012 at 18:04

    Chokladmousse är så gott. Och vad gott med nötterna till!!
    Så fina bilder som vanligt!! Du är så duktig!!

  • Reply
    patrik
    19 oktober, 2012 at 21:26

    Det ser såå suveränt gott ut,VILKA BILDER!!,såå snygga!!www.sportochspelkocken.se

  • Reply
    Hanna
    19 oktober, 2012 at 22:07

    Detta blev kvällens dessert! Väldigt okomplicerat och lätt att göra och sååååå mumsigt!!! Tack Mary! 😀

    • Reply
      Mary
      20 oktober, 2012 at 20:22

      Visst är den, vad kul att du provade! Kram Mary

  • Reply
    Kristin @ The Chocolate Box
    20 oktober, 2012 at 16:47

    Jösses, du gör verkligen desserter i min smak just nu – allt ser helt underbart gott ut, och denna inget undantag! Blir verkligen inspirerad av din blogg 🙂

    • Reply
      Mary
      20 oktober, 2012 at 20:22

      Tack söta du!! 😀 Kram Mary

  • Reply
    Ida
    20 oktober, 2012 at 19:16

    Kan inte du göra några olika halloween efterrätter/bakverk? 🙂

    • Reply
      Mary
      29 oktober, 2012 at 09:34

      Hej Ida, har fått frågor om det och ska se om jag kan lägga upp ngt fint! Jag älskar de flesta högtider och tycker det är supermysigt, julen till exempel, men just halloween är ingen superfavorit och därför har det inte blivit så mkt haloweenbak. Men ska se om jag kan trolla fram ngt 😉

  • Reply
    Ida
    20 oktober, 2012 at 19:16

    Kan inte du göra några olika halloween efterrätter/bakverk? 🙂

  • Reply
    Caroline
    20 oktober, 2012 at 23:44

    Hittade precis till den här bloggen och herregud vad imponerad jag blev, allt ser så fruktansvärt gott ut och bilderna är så otroligt fina. Jag vill göra allt! och då har jag läst många matbloggar men den här sticker verkligen ut. Otrolig inspirationsskälla, tack! 🙂

  • Reply
    Jessica
    21 oktober, 2012 at 10:54

    Ser fantastiskt ut vännen! Mums ♥!

    Kram Jes

  • Reply
    Sara
    21 oktober, 2012 at 21:18

    men sååå gudomligt det ser ut!!! Nu måste jag ta mig tid och verkligen testa dina recept. Än så länge har jag bara suttit här och saglat över att allt ser sååå fantastiskt gott ut!!

    • Reply
      Mary
      24 oktober, 2012 at 19:58

      Det är klart att du måste, testa..och när du ändå håller på. Testa brownie med havssalt när du ändå är igång vetja!!

  • Reply
    Kaksmulan
    22 oktober, 2012 at 07:51

    Suck, chocolate heaven here I come!

    • Reply
      Mary
      24 oktober, 2012 at 19:58

      Yes indeeeed! Seriöst, den är helt makalöst god..iaf enligt min smak! 😉

  • Reply
    Anna
    24 oktober, 2012 at 11:37

    Mums!

  • Reply
    Katarina
    13 januari, 2013 at 13:55

    Ser jättegott ut,och vilken fin blogg!
    Lägger genast till som favorit!

    • Reply
      Mary
      13 januari, 2013 at 15:34

      Kul att du hittat hit, välkommen! 😀

  • Reply
    Alice
    7 maj, 2015 at 10:16

    Hej!
    Väldigt snyggt. Smaken är lättare att få till än denna snygga servering. Så berätta: Hur gör jag för att skapa denna fina form?
    Tack på förhand!

    • Reply
      Mary
      10 maj, 2015 at 09:53

      Jag har använt mig av mousseformar som finns att köpa i specialaffärer som Cordon Bleu. På insidan täcker jag med deras specialplast för att moussen inte ska fastna på insidan, det går även bra att använda annan styvare plastfilm, ex OH-plast (om du inte vet vad det är, fråga på panduro eller googla). På så sätt får du en fin cylinderform som på bilderna 🙂 Lycka till!

    Kommentera