111 In Efterrätter, Söta Bakverk & Godis

VANILJPANNACOTTA MED SMÖRKOLASÅS & HAVSSALT

I söndags låg regnmolnen tunga i luften, himlen kändes som en blöt tung kappa mot axlarna och den krypande fuktigheten trängde sig mellan koftor och halsdukar in på bara skinnet. Därför var den enda vettiga aktiviteten att stanna inomhus något som ledde till att vi spenderade eftermiddagen med inomhusmarknad med en efterföljande och välbehövlig fika.
 
Idag har solen stålat på himlen och luften har varit sådär härligt krispig som manar till långpromenader och utomhusaktiviteter. Det hindrar inte mig från att presentera en av efterrätterna som serverades under helgen, för just denna passar ypperligt att servera en gråmulen höstdag när man bara vill stanna inomhus och mumsa godsaker, kika ut bakom gardinerna och muttra buttert om hur många dagar det är tills det börjar ljusna igen, ja..ni vet sånt där som vi svenskar brukar ägna oss åt mulna regntunga dagar när det känns som solen aldrig kommer titta fram igen.
 
Enkel men god, är man inte salt- och kolaförälskad kan man alltid skippa saltet. Men jag lovar er som inte provat ännu, sött och salt är faktistk en helt fantastisk kombination. I helgen serverade jag den utan salt eftersom en av efterrätterna faktiskt var brownie med havssalt och då kändes salt till smörkolasåsen som ”kaka på kaka”. Trots detta kunde vi ändå inte låta bli att salta på smörkolasåsen..det är ju bara så gott!
 
Här kommer receptet..
 
VANILJPANNACOTTA MED SMÖRKOLASÅS & HAVSSALT
4-6 port
 
Vaniljpannacotta
5 dl grädde
2 gelatinblad
3 msk strösocker
0,5 st vaniljstång
 
Smörkolasås
1 3/4 dl Socker
2 1/3 dl Vispgrädde
25 gram Osaltat smör
 
 
Flingsalt
 
 
HOW TO?
 
1. Lägg gelatinbladen i blöt. Dela vaniljstången och skrapa ur innanmätet. Värm detta tillsammans med strösocker och grädde i en kastrull . Låt grädden få ett uppkok och sila sedan genom en finmaskig sil. Låt grädden svalna något, krama ur gelatinbladen och blanda dem med grädden. Låt svalna i kallt vattenbad, rör då och då. Häll upp i portionsglas/formar och ställ i kylskåp i minst 3 timmar.
 
2. Smörkolasås. Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, först då kan du röra en omgång i det smälta sockret med en träslev. Låt sockret smälta tills det är har ungefär samma utseende som mörk bärnsten. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan värmen på plattan till medel. Få inte panik om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätta bara värma på och röra kontinuerligt med en träslev tills dess att klumparna löst upp sig och kolan börjat koka.
 
3. Låt koka i ca 5-6 minuter, hur länge kolan ska koka beror det på hur lös du vill ha kolasåsen. Dra kstrullen från plattan och rör ner smöret, rör tills smöret smält helt. Låt svalna helt i rumstemperatur.
 
Om du förbereder efterrätten dagen innan bör du förvara kolasåsen i kylskåpet. Häll upp i en glasburk med lock. Glöm inte att ta fram kolan ur kylskpet i god tid innan servering, så att den hinner bli rumstempererad och går att hälla på pannacottan. Toppa pannacotta med lite havssalt!
 
Njut av hösten, tända ljus och en pannacotta!
 
Psst.. om det blir kolasås över går den utmärkt att förvara i kylskåpet och använda som fyllning i cupcakes eller som smörkolasås till glass!
 

You Might Also Like

111 Comments

  • Reply
    Anna
    13 november, 2012 at 17:39

    Ser helt fantastiskt ut!

  • Reply
    SaraH
    13 november, 2012 at 18:10

    Detta måste jag testa!

    • Reply
      Mary
      13 november, 2012 at 22:21

      klart du ska göra det!! 😀 Lycka till! Kram Mary

  • Reply
    Kaksmulan
    13 november, 2012 at 18:18

    Måste du hålla på så här?? Fatta hur sugna vi blir, det ser ju sååå gott ut och med dina underbara bilder! Så du, fortsätt 😉

    • Reply
      Mary
      13 november, 2012 at 22:20

      *fniss* Jaaa..jag måste nog det ändå 😉 Tack söta!

  • Reply
    Titti
    13 november, 2012 at 18:33

    Kvinna gudinna va de ser gott ut!! gaaaaah!
    Skulle du kunna lägga upp ett recept på saffranspannacota?? jag älskar saffran i det mesta och tror det i pannacota skulle var gott 🙂 men du har så otroligt goda "pålägg" på dem så skulle vara kul att få tips om något man skulle kunna ha på :D!
    ÄLSKAR DIN BLOGG! <3 MUMS!

    • Reply
      Mary
      13 november, 2012 at 22:20

      Tack söta för fina orden! Jag ska se vad jag kan trolla fram, snart kommer ju julrecepten börja publiceras, håll ut!! Kram Mary

  • Reply
    Melody
    13 november, 2012 at 19:51

    Jaha… något nytt som jag bara MÅSTE testa! Dina brownies med havssalt har jag ju gjort och de var gudomliga!
    Till och med barnbarnet Victor som inte gillar sötsaker åt dem med
    förtjusning. Pannacotta med smörkolasås… det är ju gott i munnen bara man säger det!
    Ha en bra kväll!
    Kram Melodys matte

    • Reply
      Mary
      13 november, 2012 at 22:17

      Åhhh, vad kul att höra! Hurra för Vitor 😛 Ja, då hoppas jag ni ska tycka om den här efterrätten också allihopa, håller tummarna!! Kram Mary

    • Reply
      Mary
      13 november, 2012 at 22:19

      Jaså, vad bra att det fungerar med gelésocker! 🙂 Själv har jag fått rekommendationen att välja agar agar-alger men det är inget jag provat själv. Skönt att du hittat en egen metod! 😀 Kram Mary

  • Reply
    Fredrik Larsson
    13 november, 2012 at 21:43

    Jag blir inte klok på dig!!!!
    Jag har fan bestämt mig. Jag ska bosätta mig i din blogg!!! XD

  • Reply
    Socker, vanilj och en skvätt grädde
    13 november, 2012 at 22:34

    Wow, detta måste testas folk börjar bli trötta på mjölkchoklad pannacotta en ny som jag kan servera. Måste testa brownien har just nu snöat in mig på macroner på längden och tvären, mums. Måste testa hallon och lakrits :))
    Tack för många bra recept!
    Kram

  • Reply
    Socker, vanilj och en skvätt grädde
    13 november, 2012 at 22:34

    Wow, detta måste testas folk börjar bli trötta på mjölkchoklad pannacotta en ny som jag kan servera. Måste testa brownien har just nu snöat in mig på macroner på längden och tvären, mums. Måste testa hallon och lakrits :))
    Tack för många bra recept!
    Kram

    • Reply
      Mary
      13 november, 2012 at 22:47

      Mmm, då måste du prova denna, är supergod!! 😀 Kram Mary

  • Reply
    Ida
    13 november, 2012 at 22:41

    Men hur gott ser inte detta ut att vara? Detta måste jag bara göra när jag träffar svärföräldrarna nästa gång! 🙂

  • Reply
    Simone
    13 november, 2012 at 22:50

    ja älskar smörkola och skulle mer än gärna testa med salt,som du säger så bryter de av så fint.
    Ja tack till en sån

    • Reply
      Mary
      13 november, 2012 at 22:52

      MMmm…prova!! Ljuvligt..jag lovar!

  • Reply
    lady_G
    13 november, 2012 at 22:51

    åh! ja jag är ledig i morgon. ska måla sonens rum.. och göra dessa.. ser magiskt gott ut!!!

    Kram till dig och tack för fina bilder och inspiration!

    • Reply
      Mary
      13 november, 2012 at 22:52

      Hihi, vad kuuuul! Du får återkomma med hur det gick.Glöm inte bort sockret på spisen när du ska göra kolasåsen bara, bränns det är det bara börja om! Lycka till! Kram Mary

  • Reply
    Marie
    13 november, 2012 at 23:50

    Men ohh så gott

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:36

      Mmmm den är riktigt god, prova vettja!

  • Reply
    Katarina
    14 november, 2012 at 01:50

    Smörkolasås och havsalt, I’m in heaven!

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:36

      Ja..ungefär så ja! Helt galet god..favorit!

  • Reply
    Malin´s Diner
    14 november, 2012 at 11:53

    Kan det ätas till frukost tro?

    Kram kram

  • Reply
    Helena
    14 november, 2012 at 14:21

    Du har fått en blog award av mig! Kram

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:35

      Den ska jag genast kika in, söt du är! Kram Mary

  • Reply
    Johanna
    14 november, 2012 at 18:49

    oh vad gott=)

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:35

      Ja, väldigt.. 😉

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    14 november, 2012 at 19:21

    Underbart!!!
    Helgen är räddad! 🙂
    Har nu lagt ut brownierecensionen…
    Kram Malin

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:34

      Hahahahaha, läste den nu! Du är underbar! 😛 Hoppas du vågar dig på att prova denna med 😉 Kram Mary

  • Reply
    Becka [fotoblogg]
    14 november, 2012 at 19:21

    Åh mums så gott! Himla fina bilder också. ♥

  • Reply
    Ida
    14 november, 2012 at 19:29

    Wow det låter och ser supergott ut. Jag gör ofta vitchokladpannacotta så det är dags med någon ny smak! Bilderna är fantastiska.

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:34

      Då tycker jag def du ska prova denna!! 😀 Kola och salt tillsammans med vaniljen är otrolgit gott! 😀 Tack snälla!

  • Reply
    Sara på Vardag.nu
    14 november, 2012 at 20:47

    Wow! Måste testa, alldeles för längesen jag åt pannacotta nu!

  • Reply
    Ellen
    14 november, 2012 at 21:29

    Åh vad gott det lät!

  • Reply
    Maria
    14 november, 2012 at 22:56

    Ååå, jag som bara älskar pannacotta måste testa det här med kolasås till, ser riktigt smakskigt ut!! 😛

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:33

      Ja gör det, jag ääälskar salt och kola, oslagbar kombo!! 😀

  • Reply
    Anonym
    15 november, 2012 at 09:10

    mmmm så läskande! har ju fortfarande fegat med att prova salt haha, men blir mer och mer sugen!

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:32

      Haha, klart du ska! Det här är faktiskt en perfekt nybörjar salt-recept!! Gört! 😉

  • Reply
    Ninni - Foto & Vardag
    15 november, 2012 at 09:42

    men så läckert

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:32

      Tack! Den är otroligt god!

  • Reply
    johanna
    15 november, 2012 at 09:49

    Men herregud så gott!

  • Reply
    william
    15 november, 2012 at 10:58

    mums:D är så sugen nu:D

  • Reply
    Jessica M
    15 november, 2012 at 11:04

    Oh my god vad det ser ljuvligt ut!

  • Reply
    Eleonore- Kokboksutmaningen
    15 november, 2012 at 12:00

    Gaaah så gott, tack för receptet! Perfekt till adventsmys 😀

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:31

      Så lite så! Snart kommer det mer recept för adventsmys..hint hint!

  • Reply
    Jenny.
    15 november, 2012 at 13:03

    Vilken underbar blogg !! Hit kommer jag självklart igen.
    Ha en bra dag !!

  • Reply
    Bella Borgencrantz
    15 november, 2012 at 13:26

    Ser farligt gott ut!

  • Reply
    Jane
    15 november, 2012 at 13:31

    Ååh! Vad det ser gott ut… HÄRLIGT.
    Tusen tack för receptet.
    Kramar / Jane

  • Reply
    Emma
    15 november, 2012 at 15:10

    Detta måste sparas och testas! Vilka fina bilder du tar också :)!

    • Reply
      Mary
      15 november, 2012 at 21:46

      Tack så mkt 😀 Den är supergod!

  • Reply
    Katarina
    15 november, 2012 at 15:40

    Hej! Följer din underbara blogg, man blir helt besatt av den.
    Önskar att du kund komma med lite tips på smått och gott som man kan ha på en Glöggmingel/advents träff.
    Ser fram emot dett

  • Reply
    Hanna
    15 november, 2012 at 17:37

    Lät super gott! Har inte provat de där med sött och salt ännu men kan tänka mig att de är gott! 😀

  • Reply
    SOFIA ღ
    15 november, 2012 at 21:00

    Wow, ser gott ut 😀
    Kika gärna in på min blogg ifall du har lust ^^
    KRAM!

    • Reply
      Mary
      15 november, 2012 at 21:46

      Den är supergod!!

  • Reply
    jessie
    16 november, 2012 at 05:21

    Åh vilka fina bilder på den söta goda pannacottan. 🙂

    Kram <3

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:29

      Tack!! Den är dessutom urgod!

  • Reply
    Lovisa
    16 november, 2012 at 15:07

    Gaush! Alltid när jag ser recept jag gillar tänker jag ooh det måste jag prova. Men gör det som aldrig. Här däremot, den här MÅSTE jag verkligen prova! Till nyår blir det nog en god efterrätt:)

  • Reply
    Anonym
    16 november, 2012 at 15:09

    Gud så gott! Och snyggt!

  • Reply
    Cindy
    16 november, 2012 at 17:35

    Vika mysig känsla du har fått till med bilderna och det ser extra gott ut! 🙂

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:39

      Tack Cindy <3

  • Reply
    Anonym
    16 november, 2012 at 18:44

    den bästa ingrediensen i all mat har det senaste blivit för mig just havssalt. det funkar i stort sett till allt, och gör allt så mycket godare! speciellt choklad (ÄLSKAR det!). men det här verkar ju bara förskräckligt gott! MÅSTE prova! usch usch vad gott! 😀 hahah

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:39

      Men eller hur, mer havssalt åt folket!! 😀 Klart du ska prova!! 😉 Lycka till!

  • Reply
    maria at inredningsvis
    16 november, 2012 at 20:05

    MMM härlig post:)jag gillar din blogg och följer nu på Twitter

    Om du vill ha julklapps inspiration..kolla in min blogg:)

    ha en fin helg

    LOVE Maria på inredningsvis.se

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:38

      Hej Maria 😀 Vad kul, då skajag def kolla in dig både på twitter och bloggen 😀 Jag är mer aktiv på instagram dock, ska försöka kicka igång mitt twitterkontor snart! 😀 Detsamma till dig, Kram Mary

  • Reply
    Linda - face by linda
    17 november, 2012 at 09:05

    Åh så gott!! Och vilka fina bilder!

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:37

      Tack snälla, det är super..prova själv! 😀

  • Reply
    Maria
    17 november, 2012 at 12:07

    Ser syndigt gott ut! I like! 🙂

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:37

      Tack!! 😀

  • Reply
    OliviasphotolifeS
    17 november, 2012 at 16:49

    Fy vad gött. 😀

  • Reply
    Isabel
    17 november, 2012 at 17:08

    Åh det där såg himmelskt gott ut och vilka mysiga höst-bilder!

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:37

      Tack!! 😀

  • Reply
    Liza Ellisson
    17 november, 2012 at 17:10

    Åh vad gott!! 🙂

    • Reply
      Mary
      17 november, 2012 at 18:36

      Mmm…super! Prova 😛

  • Reply
    Tess
    18 november, 2012 at 10:02

    Mums, vad gott det ser ut! 🙂 Kram

    • Reply
      Mary
      18 november, 2012 at 10:42

      Tack!! Den är ljuvlig, prova själv, höjdare till nyårsmiddagen! 😀

  • Reply
    Bea
    18 november, 2012 at 11:01

    Mmm det see riktigt mumsigt ut! Du har en fantastiskt fin blogg förresten! 🙂

  • Reply
    Sofia
    18 november, 2012 at 12:38

    Jag… dör… så… gott… det… ser… ut!!!!

  • Reply
    Louise
    18 november, 2012 at 21:09

    Ser riktigt gott ut!

    • Reply
      Mary
      20 november, 2012 at 21:47

      Tack!! Prova vetja!

  • Reply
    Elin
    19 november, 2012 at 09:24

    Det ser ju riktigt gott ut! allt med choklad är ju aldrig fel 😉

    • Reply
      Mary
      20 november, 2012 at 21:46

      Hehe, fast det är ingen choklad i denna..men smörkola 😉

  • Reply
    Kajsa
    19 november, 2012 at 19:38

    smaskens. Detta ska testas nästa helg. Vilken fin blogg du har förresten:)

    • Reply
      Mary
      20 november, 2012 at 21:46

      Vad kul, då hoppas jag att du ska gilla den (och så klart komma tillbaka ;))

  • Reply
    Junitjej
    19 november, 2012 at 21:37

    Vad det ser gott ut!

  • Reply
    Anonym
    20 november, 2012 at 18:56

    Det ser ju super gott ut!!

    • Reply
      Mary
      20 november, 2012 at 21:45

      Det är den 😉 Lovar..

  • Reply
    Elin
    20 november, 2012 at 22:17

    Ja det är sant, smörkola 🙂

  • Reply
    Charlotta
    26 november, 2012 at 13:03

    Hej!

    Jag blev supersugen på att göra dessa till på onsdag då jag ska födelsedagsbjudning. Tänkte höra med dig om man kan byta ut vaniljstången mot vaniljpulver? Ska man då skippa uppvärmningssteget? Jag har nämligen ingen sil och som student blir det dyrt om man ska springa och köpa för att använda en gång 🙂

    Sååå inspirerande blogg. Kram

  • Kommentera