24 In Glass Parfait & Granité

Dulche De Leche Glass Med Rostade Hasselnötter

Dulche De Leche Made By Mary Kondenserad Mjölk
Mmmaaaaaahhhhhhh……….

Ärligt (!!!!) 

Jag vet inte vad jag ska ta vägen, så gott är det.

Dulche de Leche-glass goes Hasselnöt vilket innebär en mjuk gräddig kolaglass med rostade hasselnötter som smälter i munnen! Jag och mannen skulle hälla upp i skålar efter att jag fotograferat bilderna ovan.

Det blev inte så.

Vi åt hela glassen ståendes i köket, som två rovfåglar över ett kadaver.
Hahahaha, ja…jag inser ju hur besatta vi framstår, men döm oss ni när ni själva lagat till glassen och provsmakat 😉

Mannen; ”Aaaaalltså *smaskandes på glass*…du ska kanske börja skriva det där inlägget innan folk går och lägger sig”!
Jag; Aaa….asschhå (munnen full med glass)…jag vet, jag ska gå och skriva nu.. *börjar gå*
Mannen; VAD GÖR DU!!!!*vildsint blick*
Jag; Va?!
Mannen; Ja men du får ju lämna glassen här!!!!
Jag; ”Jag bloggar snart”….

Ja..ni hör ju….

I helgen firar jag och mannen 6 år, och då ska jag göra den här glassen igen (uppenbarligen verkar vi behöva det) tillsammans med Lavendel Semi-Freddon jag gjorde tidigare och Hallonsorbén som ni hittar recept på HÄR.
DET, det är riktigt firande det 😉

TIPS! Ta ett fint papper eller tyg och svep om din gamla glassbox, eller mindre fina plastlåda som du häller ner glassmeten, knyt ett snöre eller spetsband runt om så får du en mysig lite ”vintage-looking” glasslåda 🙂 Så gjorde jag..

Här kommer receptet godingar!

RECEPT – DULCHE DE LECHE MED ROSTADE HASSELNÖTTER
ca 1 liter

1 burk sötad kondenserade mjölk

4 äggulor
0,5 dl farinsocker
5 dl vispgrädde
2 äggvitor

Hasselnötter, mängd efter egen önskan, jag tog ca 1,5 dl hela hasselnötter.

HOW TO?

Det här första steget (1) kan du göra i förväg så kan du börja med glassen på en gång när du väl ska göra den. Jag gjorde min dulche de leche igår och idag gjorde jag glass på den! 🙂

1. Börja med att koka din kondenserade mjölk, denna kommer vara grunden till glassen och är det som kallas ”dulche de leche” (=kolasås). Kolasåsen får du genom att lägga ner konservburken, du ska alltså INTE öppna den alls, i en större kastrull. Häll på vatten så att burken täcks ordentligt! Sedan sätter du kastrullen på plattan och kokar konservburken i 3 timmar (häll på mer vatten då och då). OBS! Burken måste verkligen vara täckt med vatten hela tiden, annars kan den sprängas (har jag hört, jag har aldrig vågat utmana ödet själv). När burken kokat klart, tar du upp den från kastrullen och ställer den att svalna ett tag. Häll sedan kallt vatten på burken innan du öppnar den.

2. Under tiden kan du passa på att rosta dina hasselnötter. Det gör du genom att lägga ut hasselnötterna på en ren och torr plåt. Rosta nötterna mitt i ugnen på 175-180 grader i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna lite, inte för mkt, och gnugga sedan nötterna i en ren kökshandduk, då kommer majoriteten av allt skal försvinna. Rostningen tar fram nötternas smak, mkt gott till glass om du frågar mig!

3. Separera äggulor från äggvitor, du kan spara de två ”överflödiga” äggvitorna till en maräng eller annan spännande, men till själva receptet behöver du bara 2 äggvitor men däremot 4 äggulor. Vispa äggulorna tillsammans med sockret  i en större skål, vispa tills dess att det blivit riktigt vitt och pösigt.

4. Häll ner din ”dulche de leche” i ägg- och sockersmeten och vispa tills det blandats ordentligt. 

5. Vispa grädden fluffig och ställ åt sidan. Vispa sedan äggvitorna till ett fast skum i en annan skål och ställ även den åt sidan. 

6. Rör ner grädden i glassmeten, rör tills det blandats helt. Vänt sedan ner äggvitorna i glasssmeten, här kan du vara lite försiktigare när du vänder ner äggvitorna.

7. Rör till sist ner dina rostade hasselnötter. Jag brukar bara hacka dem MYCKET grovt inna jag blandar ner dem. Vissa låter jag tom vara hela, det blir vackert och gott så!

8. Har du glassmaskin är det bara köra på enligt anvisningar för glass. För oss andra (jag har ingen glassmaskin) så  häller vi ner glassen i en behållare av valfri sort och ställer i i frysen i ca 4 timmar.
Har du ingen glassmaskin kan du frysa in glassmeten i ca fyra timmar, rör då och då i glassen.

Njuut.. det är du värd!

You Might Also Like

24 Comments

  • Reply
    Ella
    9 maj, 2012 at 19:53

    Seems delicious! Mums!

  • Reply
    mariaemb.
    9 maj, 2012 at 20:13

    Nämen herreguud så gott det där ser ut. Det vattnas i munnen!! Det där receptet ska jag spara på för mannen min är tokig i glass och det kan alltid vara bra med mutor. 😉 Stort grattis till er på 6-års dagen. Hoppas ni får en riktigt mysig helg!

    Kram Maria

  • Reply
    Ella
    9 maj, 2012 at 20:23

    Ja och grattis såklart!

  • Reply
    Helene
    9 maj, 2012 at 20:35

    Du är ju helt otrolig fina Mary! & så fint det var att slå in paketet i papper, en helt annan grej med ens.

    & grattis till sex år. Underbart!

    Kram kram

  • Reply
    Johanna
    9 maj, 2012 at 20:51

    Åh så gott! 😀 Och grattis till 6års dagen! 😀 Jag har precis testat på nya Ben&Jerrys-smaken! Läs om det på min blogg! 😀 Många kramar Johanna

  • Reply
    Malin - stjärnflocka
    9 maj, 2012 at 20:51

    Vill ha!!! Nu!!! 🙂

  • Reply
    Louise
    9 maj, 2012 at 21:11

    Åh vad smarrigt det låter och det perfekta avslutet på min tjejmiddag jag ska nästa helg, det hör jag ju!! Har du något tips på hur man kan servera glass på ett kul sätt? Ngt gott tillbehör eller så. Att ätadirekt ur bunken kan ju funka om man är två :0) Stort grattis på din och din kärleks sexårsdag!! /Louise

  • Reply
    Marias Hörna - Njut av Livet ♥
    9 maj, 2012 at 22:04

    Ååååååååååå säger jag bara vad smaskigt.
    Kvällskramar från Maria

  • Reply
    Kicki
    9 maj, 2012 at 23:09

    Underbart…..när ska du skriva din bok med dina underbara bilder i 🙂
    Kram

  • Reply
    Katarina
    10 maj, 2012 at 02:19

    Mums! Och grattis till 6 år 🙂 Kram

  • Reply
    carolina
    10 maj, 2012 at 03:56

    guuuuud! dör, vad gott det ser ut!

  • Reply
    Helena / Bara en kaka till
    10 maj, 2012 at 09:11

    Määäh, jag döör! Det är verkligen så sjukt gott med dulce de leche att jag skulle kunna smörja in mig med det. Och att toppa med hasselnötter, vilken smart idé! Hmm… undrar hur det skulle smaka om man …saltrostade dem? Måste testa det! I saluhallen där jag bor finns praliner som heter salt kola, och de är så goda att man smäller av. (Vi får äta sådana när ni kommer!) Och just det ja – grattis till 6 år tillsammans! Kram!

  • Reply
    Cathrin
    10 maj, 2012 at 09:42

    Åh, det där måste jag testa! 🙂
    Låter fantastiskt gott.

    Jag är en ny läsare på din sida! Grattis till 6-årsdagen!

  • Reply
    Cicki
    10 maj, 2012 at 12:41

    Kondenserad mjölk asså…I love it. Har gjort paj av det med banan, nötter och grädde och grejer tidigare. Och cupcakes med det som topping! Hett tips! Men nu till sommaren blir det din glass jag ska testa.

    Grattis till nya jobbet också!
    Kram Cicki

  • Reply
    Johanna
    10 maj, 2012 at 15:01

    Sv: Det ska jag absolut göra! Tack för tipset ^^ Och tack för en grym blogg! 😀 Kram Johanna

  • Reply
    Anna/Rackarungarckarungar
    10 maj, 2012 at 19:49

    Mon Dieu!! Detta låter så nära glasshimlen man kan komma! Jag skulle lätt bli stående vid diskbänken och sleva i mig. Smarro!

  • Reply
    Katarina
    10 maj, 2012 at 20:22

    Ni är det finaste parat. Jag önskar er minst 60 glassätande år tillsammans! Kram från kusin Katarina

  • Reply
    Amy's piece of cake
    10 maj, 2012 at 20:43

    Dulce de leche är himmelskt gott mums. Gratulerar till era 6 år ihop!

  • Reply
    Jenny
    11 maj, 2012 at 11:11

    Mmm, måste jag testa!

    Kram,
    Jenny

  • Reply
    felicia - fotokobran
    11 maj, 2012 at 22:28

    planerat sommaren än? 🙂
    http://fotokobran.se/2012/may/nagra-planer.html#comment

  • Reply
    Emelie
    13 maj, 2012 at 14:36

    Jag provade denna i helgen! Suverän! Nästa gång ska jag dock prova att få till lite colarippel i glassen (eftersom jag tyvärr måste skippa hasselnöterna). 🙂
    Grattis till er årsdag!

  • Reply
    Jess
    14 maj, 2012 at 22:46

    Stort grattis till era sex år tillsammans! och den här glassen låter himla smaskig, måste testas! =)

  • Reply
    Ellen
    10 juli, 2012 at 08:59

    Jag testade det här receptet igår och OJ vilken hit! Kunde inte sluta äta!!

  • Leave a Reply