56 In Matbröd

Raspberry Soft Serve Cupcake


 De finns de i  min bekantskapskrets, jag ska inte peka ut någon, som fördrar frostingen före själva cupcaken.
Givetvis behöver man inte gå helt bananas med frostingen om man inte känner för det, men marängsmörkrämen är faktiskt riktigt god trots att det är just smörkräm.

Älskar man mörk choklad och hallon i kombination med varandra är detta ett måste.
Min ”Raspberry Soft Serve” brukar jag göra till vaniljcupcakes också, speciellt på sommaren när jag längtar efter lite fräschare och friskare varianter.

Vill man ha en lite mindre söt frosting så uteslut florsockret och blanda bara i hallonen som de är.

Serveras med fördel till en kopp kaffe och gott sällskap. Personligen får jag riktigt vintagekänsla av cupcakesformarna och vill servera fikat med gamla porslinskoppar och broderade linneservetter. Men sen har ju jag en tendens att gå bananas när det gäller dukning och bakning också 😉

RECEPT – RASPBERRY SOFT SERVE CUPCAKE
ca 12 stk

Cupcake:
100 gram smör
1 dl grädde

1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Hallon marängsmörkräm
1,25 dl strösocker
2,5 msk vatten
0,5 tsk vaniljsocker
2 äggvitor
0,5 msk citronjuice 
225 gram rumstempererat osaltat smör
100 gram hallon – går bra med frysta men MÅSTE vara rumstempererade
0,25 dl florsocker

OBS! Det går enkelt att dubblera mängden frosting om man av ngn anledning vill baka fler cupcakes alternativt spara i kylen för framtida bak, smörkrämen håller sig väldigt länge!

HOW TO?

1. Smält smöret och dra kastrullen från plattan.

2. Blanda mjöl, kakao, salt pch bakpulver i en skål. Sikta gärna ingredienserna så att de blandar sig väl.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt.

4. Vänd ner mjölblandningen och varva med det smälta smöret och grädde. Blanda till en jämn smet.

5. Fördela i cupcakesformar och grädda i mitten av ugnen 175 grader.

Låt svalna och gör din Hallon Marängsmörkräm dvs din ”Raspberry Soft Serve”)

6. Koka upp socker och vatten och låt koka tills att det blir 115 grader.

8. Mät upp äggvita och citronjuice i en rosfri bunke. När sockerlagen nått en temperatur av 107-110 grader kan du börja vispa din äggvita till ett fast skum.

9. Så fort sockerlagen nått 115 grader häller du det, med en tunn fin stråle, ner i den uppvispade äggvitan. DU SKA FORTSÄTTA VISPA PÅ HÖG HASTIGHET HELA TIDEN.

10. Vispa tills temperaturen är ca 25-grader, det tar ca 20 minuter med en Kitchen Aid eller annan hushållsmaskin, så var tålmodig.

11. Under tiden blandar du hallonen med florsockret till en jämn massa och mosar bären.

11. När marängen nått en temperatur av 25 grader lägger du ner lite av det rumstempererade smöret i taget, låt det vispa in några sekunder. Därefter häller du ner din rumstempererade hallon”sås” i marängsmörkrämen och vispar någon minut tills det blandat sig ordentligt och du har en fluffig marängsmörkräm med hallonsmak.

Marängsmörkrämen håller sig ca 2 dagar i rumstemperatur men upp till 2 veckor i kylskåp!

Lycka till!!

You Might Also Like

56 Comments

  • Reply
    mariaemb.
    21 mars, 2012 at 10:20

    Men hej, nu satte sötsuget igång ordentligt här hemma. Jisses så goda de ser ut! Tänk om man hade haft en sån nu till 10-fikat….Duktiga du!

    Njut av denna fantastiskt soliga dag! Kram

  • Reply
    Katarina
    21 mars, 2012 at 10:35

    Åh, så fina cupcakes! Tror du att man kan använda shortening istället för smör i själva smörkrämen? Värmen och fuktigheten i Singapore får allt att smälta 🙁 Shortening är fett som är fast i rumstemperatur. Ha det bra, kram.

  • Reply
    Martina
    21 mars, 2012 at 11:01

    Du skulle se vad mycket baksaker och formar och allt man kan tänka sig som finns här i Kina för en billig peng…

  • Reply
    frida
    21 mars, 2012 at 11:03

    Dregglar ihjäl mig!!! En fråga bara äter du allt eller bjuder du bort?? Jag har typ slutat baka för att jag inte ska trycka i mig haha.

  • Reply
    simone
    21 mars, 2012 at 11:27

    åh de ser faktiskt ut som en krämig glass uppepå,ja dreglar i alla fall så gott ser det ut och va.

  • Reply
    Katarina
    21 mars, 2012 at 11:56

    Åh kära nån. Detta åket upp på min inspiration på pinterest då jag kommer hem. Underbart!

  • Reply
    Sophia
    21 mars, 2012 at 12:00

    Åhh, vilka finisar! Och receptet lät riktigt gott 🙂

  • Reply
    Mia
    21 mars, 2012 at 12:16

    De ser helt galet goda ut! Hittade hit via Mariaemb tidigare strax före jul tror jag och du har snabbt seglat upp som en av mina absoluta favoritbloggar. Du tar så fina bilder på dina verk så jag blir alltid väldigt inspirerad.

  • Reply
    maja.
    21 mars, 2012 at 12:25

    åh tack så mycket!

  • Reply
    Kicki
    21 mars, 2012 at 12:32

    Säger bara OMG!!!
    Du MÅSTE göra en bok 🙂

  • Reply
    Hanna
    21 mars, 2012 at 12:35

    Dom ser ljuvliga ut, dom måste man bara prova! 🙂

  • Reply
    yosofine
    21 mars, 2012 at 13:40

    nomnomnom..dreggel!

  • Reply
    Kristin P
    21 mars, 2012 at 16:04

    Men allvarligt! Hur god ser inte dessa ut!! Gud vad duktig du är! Du bör ju anmäla dig till den där baktävlingen på 4 plus eller sjuan heter det kanske nu!

  • Reply
    LORISSA LOVEBOMB
    21 mars, 2012 at 16:07

    Men guuuuud vad gott det ser ut. Din blogg är farlig!

  • Reply
    Adela
    21 mars, 2012 at 18:11

    Nej nu doooog jag….!! Vilka fina och vilka bilder!! Du är galen;)

    Kramar
    Adela

  • Reply
    LIVSGLITTER
    21 mars, 2012 at 19:45

    Ser galet smaskigt ut!

  • Reply
    Helena / Bara en kaka till
    21 mars, 2012 at 20:05

    Sjuuuukt gott! De här ska jag göra så fort jag får tid! Frostingen låter ljuvlig!

  • Reply
    Too di Boo ♥
    21 mars, 2012 at 21:20

    Du är bara så!!! JAg dog minst …en miljon gånger nu…ÅHHHH!!

  • Reply
    Ann-Sofi Matsafari
    21 mars, 2012 at 21:23

    Oh vilka godingar! Så fint med högspritsad frosting!

  • Reply
    Mariette
    21 mars, 2012 at 21:46

    Man vill liksom sträcka in handen och grabba tag i en…ser så farligt gott och nära ut…

  • Reply
    Jelena
    21 mars, 2012 at 21:50

    Detta ska jag göra i helgen 😉 mumms vad gott det ser ut 😀

  • Reply
    Malin - stjärnflocka
    21 mars, 2012 at 21:53

    Haha! 🙂 You made my day, made by Mary!
    Helt underbart!
    Två veckor i kylskåp… tror du själv på vad du skriver???
    Kramar i mängd
    malin

  • Reply
    Helene
    22 mars, 2012 at 00:00

    Jag är ju en frostingsmänniska, jag är ju det. Precis som jag hellre slickar skålen än äter sockerkakan. 🙂

    Men frostingen är ju inte lika fin utan kakan under 🙂

    Som vanligt ser det helt galet gott ut. Inte funderat på att starta café eller så?

    Kram

  • Reply
    Anonym
    22 mars, 2012 at 11:19

    Sv: äsch, vill man verkligen ha något så vill man, skulle nog bli förvånad om det inte blev sekelskifte eller nybyggt med sådan känsla för er del 🙂

    Macaronsen blev bra, inte helt sega kanske, men inte torra och smuliga heller, och maken uppskattade dem verkligen (hade kardemummaganache som fyllning).

  • Reply
    Kalasgott - Jennie Benjaminsson
    22 mars, 2012 at 12:19

    Du är en grym fotograf!! Jisses så snyggt och gott det ser ut!

  • Reply
    Ninni - Foto & Vardag
    22 mars, 2012 at 15:33

    men så tjusigt! Å härliga bilder dessutom :]

  • Reply
    Sandra
    22 mars, 2012 at 20:18

    Fantastiska! Och lägger genast till din plats här på läslistan. Trevlig torsdagskväll !

  • Reply
    Tessan - KREATiV text I foto I design
    22 mars, 2012 at 20:50

    Ack så fina. Och jag har ju förstås skippat middagen så nu knorrar magen lagom också. Kan inte du komma hem till mig och baka? Lovar att inte äta bara frostingen. 😉

    Sv: Tack, snälla, fina du. Och tro mig – jag blir aldrig trött på att höra sånt, speciellt inte nu när jag mest bara sjunger i min ensamhet här hemma.

  • Reply
    Jennifer
    22 mars, 2012 at 21:21

    Men gud så fina de var, tyvärr tror jag aldrig att jag skulle få dem lika fina, det där med att spritsa är liksom inte min grej ;). Me nde smakar nog lika gott ändå även om de inte blir lika snygga, eller hur? Kram Jennifer

  • Reply
    Erica
    22 mars, 2012 at 21:53

    Okej, jag skulle nog kunna tänka mig bara frostingen… Den verkar absolut fantastiskt mumsig! 😀 Kram

  • Reply
    Linda
    22 mars, 2012 at 22:31

    Alltså, det där ser ju så gott ut så det vågar jag nog inte göra. De kommer ta slut på stört 🙂
    Tack för receptet!
    Kram Linda

  • Reply
    angelica
    23 mars, 2012 at 06:49

    Åh, dessa bilder! I love them!

  • Reply
    Pavvis
    23 mars, 2012 at 13:10

    Sv: Ingen fara 😉 Chokladfrostingen kommer definitivt inte gå till spillo. Är i valet och kvalet mellan att göra fler cupcakes eller att använda den till chokladbiskvier… Åhh dessa kval…
    Kram!

  • Reply
    Bromans Bravader
    23 mars, 2012 at 16:02

    Wow, ser helt fantastiska ut!!
    Kram

  • Reply
    Lantmätarvillan
    24 mars, 2012 at 07:52

    Det där med att bygga hus; Jag har kompisar som byggt hus och det gick så bra så. Det är ju en del planering i början, men de byggde nyckelfärdigt hus varför det var enkelt och smidigt. Det är tydligen rekomerderat att läsa på om bestämmelser m m innan man börjar. Det som andra säger om man ska rita själv, är att det är väl investerade pengar att låta en arkitekt rita huset. Det ska visst löna sig i längden.

    Lycka till!

  • Reply
    Marie
    24 mars, 2012 at 12:01

    Vilken underbar blogg du har! Helt i min smak, den läggs bland favoriter!

  • Reply
    Noonu
    24 mars, 2012 at 12:42

    mmmm…. looks sooo good! 😛

  • Reply
    Fröken Orange
    25 mars, 2012 at 17:13

    Åh så mycket tips på recept och så sjukt snygga bilder, har kollat igenom massor av din blogg nu och är helt kär. Vill lära mig laga mat på grund av dig!

  • Reply
    Sandra
    28 mars, 2012 at 09:27

    Det verkligen vattnas i munnen på mig när jag ser dessa 🙂 De är verkligen fina.

    Sen hade jag en fråga till dig Mary, kommer du baka och blogga något med inspiration från påsken?

    Kram

  • Reply
    Linda
    29 mars, 2012 at 13:02

    Som alltid lika fina bilder och frestande recept! Det har receptet gav jag mig på att testa till min födelsedag. Gissa om jag fick beröm för dem! Hur goda som hellst!! Tack tack!

  • Reply
    Marias bakglädje <3
    20 april, 2012 at 10:50

    Men vad fina! Och vad goda dom ser ut! Jag gjorde något liknande till mina cupcakes för ett tag sen och det blev verkligen gott 🙂

  • Reply
    Josse
    8 maj, 2012 at 19:42

    Undrar bara vart citronjuicen tog vägen? Varför står det Citronjuice i receptet men inte i förklaringen?
    Våran frosting blev skar sig och blev lite rinnig, inte lika fast som det såg ut som om dina var 🙁
    Säkert p.g.a att vi hade citronjuicen i…
    /Missbildade cupcakesmaker… 😉

  • Reply
    Mary
    8 maj, 2012 at 20:39

    Josse; Men nej, åhh vad ledfsen jag blir! Citronen har man tillsammans med äggvitan när man vispar! I Det här receptet äör citronsaften mest med för att balansera den söta marängsmörkrämen som du vispar , men annars har man även syra i maränger för att stabilisera dem! Det är jättetråkigt att höra men jag är samtidigt glad att du hörde av dig så jag har möjlighet att korrigera i receptet. Då och då missar jag småsaker i receptet och jag märker det nog inte om ni inte påpekar det! Så tack snälla du!En sak jag undrar som kan påverka, var hallonen rumstempererade? är de iskalla så riserkar den att skära sig tyvärr. Hör gärna av dig om det är ngt du undrar! Kram Mary

  • Reply
    kiwiberries
    25 maj, 2012 at 20:58

    jag blir alltid så sugen när jag tittar på denna bilden, synd att man inte kan baka och laga all mat samtidigt!

  • Reply
    Beatrice
    21 augusti, 2012 at 16:56

    WOW!! Vilka fina!

    • Reply
      Mary
      21 augusti, 2012 at 21:12

      Tack!! 🙂

  • Reply
    solsyster
    21 augusti, 2012 at 20:59

    Herregud, oemotståndligt!!! Vilka vackra konstverk.

    • Reply
      Mary
      21 augusti, 2012 at 21:12

      Tack snälla du!!! 🙂

  • Reply
    amanda
    8 oktober, 2012 at 21:05

    gillar skarpt din blogg och dina bilder! underbara recept, ska försöka mig på detta till helgen 🙂 ha en fin kväll!

  • Reply
    Marie - Gettergod Gelato
    24 oktober, 2012 at 23:16

    Så helt fantastiskt underbara små godingar! Härliga bilder och ÄNTLIGEN vet jag vad jag ska göra med all äggvita jag får över av min glass! Tack, hit ramlar jag garanterat in igen och lägger upp en länk på min blog för säkerhetskull. 🙂

    • Reply
      Mary
      26 oktober, 2012 at 22:19

      Vad bra!! 😀 Ja..marängsmörkräm än supergott!! 😀

  • Reply
    Therese
    4 november, 2012 at 11:26

    Ohh vad goda!! 😀 Hur länge ska dom vara i ugnen? 12 minuter? 🙂

    • Reply
      Mary
      5 november, 2012 at 23:11

      Nej attans, hur kan jag ha glömt. Jag vet faktiskt inte, det var så länge sedan jag skapade det där receptet. Jag måste provbaka dem igen. Men jag gissar ngnstans mellan 12-20 minuter. Hemsk ledsen men tack för att du uppmärksammade detta. Det blir tyvärr lätt så när man är stressad! Kram Mary

  • Reply
    Sofia
    11 november, 2012 at 23:05

    Hej,

    Min marängsmörkräm skar sig när jag hade smöret i, men efter att ha vispat länge fick jag ihop den. Den blev dock inte särskilt fluffig, tyvärr, utan det kändes rätt kompakt..

    Skulle jag ha vispat marängen längre, eller kanske tog jag i för mycket smör i taget? Vad tror du?

    • Reply
      Mary
      13 november, 2012 at 22:36

      Hej Sofia! Det låter inte alls roligt! Jag gissar på att smöret inte var tillräckligt rumstempererat alt att sylten inte var rumstempererad. Då går den inte ihop och det skär sig. Ett annat problem kan vara att marängen inte var tillräckligt kall. Vispar du då i smöret smälter det och marängen blir "grynig" och det upplevs som den skär sig. Prova att låta marmelad/sylt och smör (som är upptärnat) stå framme hela dagen, du kan täcka med lite plastfolie, den blir inte dålig. Lycka till! Kram Mary

    Kommentera