47 In Basic

HUR MAN GÖR LAVENDELSOCKER



UPPDATERING: Här hittar du lavendelglass som du kan använda lavendelsockret till!

Lavendelsocker..mmm..det doftar helt gudomligt! Har du lavendel kvar i trädgården efter sommaren, låt den för guds skull inte bara stå där, ta in den och torka och gör sedan underbart lavendelsocker eller kanske lavendelglass. Om inte du vill torka och spara så hör av dig till mig, jag kommer gladeligen med sax och påse i högsta hugg. Jag bjussar på livliga diskussioner och lavendelglass som tack! 😉

Lavendelsocker kan användas i sockerkaka, kakor, cupcakes, macarons, glass, godis eller vad du än önskar. Perfekt gå-bort-present och ser sådär lagom härligt ut i en fin glasburk på köksbänken. Ett fint band och en handskriven lapp och du är hemma! Glasburken är från House Doctor och har hittat hem till mig från Nordljus.

Jag använder sockret till lavendelglassen som det snart (håll ut ”Stjärnflocka”) kommer recept på. Vill man ha en något mildare smak på glassen kan man minska mängden torkad lavendel till 2 msk istället för 0,5 dl.

DIY – LAVENDELSOCKER
1 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker
0,5 dl torkad lavendel

HOW TO?

Mixa allt till ett fint pulver och sila sedan genom en finmaskig sil för att få bort eventuella hela blommor.

Klart! 😀

Vill man kan man blanda i lila färg, men jag tyckte personligen inte det är nödvändigt även om sockret har en gråaktig ton, jag tycker att det känns mer genuint utan färgtillsats men smaken är som baken.  Väljer du att färga ditt socker lila blir sockret fuktigt och du måste lägga ut det på bakplåtspapper att torka i 24 timmar tills det blivit ordentligt torrt, annars möglar det!

You Might Also Like

47 Comments

  • Reply
    Lollo♥
    25 mars, 2012 at 13:06

    najs! 😀

  • Reply
    Elin
    25 mars, 2012 at 13:26

    Fin blogg och fina bilder! =)

  • Reply
    Caroline
    25 mars, 2012 at 13:33

    Hej! Jag hittade precis hit och tycker du har en fantastisk blogg med fina recept och bilder! 🙂

    Lavendel är min favoritkrydda och jag längtar sååå tills de börjar blomma igen, då blir det både lavendelsocker, -glass, -skorpor, -tryffel och allt annat man kan peta in det i!

  • Reply
    Madde
    25 mars, 2012 at 13:45

    Åh tack för tipset! Det är nog inget jag skulle använda själv, men det är en perfekt present! 🙂

  • Reply
    e m m a ;
    25 mars, 2012 at 13:45

    det där blir det nog att prova på! Tack för tipset 🙂

  • Reply
    Alva
    25 mars, 2012 at 13:49

    Kan verkligen tänka mig att det luktar gott! 🙂

  • Reply
    Sofie
    25 mars, 2012 at 13:53

    Mmm, lavendelglass låter gott! Det måste jag prova!

  • Reply
    Maria - Bloggdesign & Foto
    25 mars, 2012 at 14:07

    Älskar lavendel! Luktar så himla gott!

  • Reply
    Louise
    25 mars, 2012 at 14:11

    Otroligt fina bilder! Kan tänka mig att det luktar väldigt gott!

  • Reply
    sara
    25 mars, 2012 at 14:26

    vad mysigt!

  • Reply
    Ninni - Foto & Vardag
    25 mars, 2012 at 14:28

    tjusigt =)

  • Reply
    WWW.CIRCUSBBY.BLOGG.SE
    25 mars, 2012 at 15:01
  • Reply
    bella
    25 mars, 2012 at 15:30

    fint 🙂

  • Reply
    marcheline
    25 mars, 2012 at 15:37

    åh, lavendelglass lät spännande!

  • Reply
    martina
    25 mars, 2012 at 16:00

    oj vad kreativt 🙂

  • Reply
    ▲ cindyvuong
    25 mars, 2012 at 16:19

    Åh, vad fint! 🙂

  • Reply
    nea~
    25 mars, 2012 at 16:31

    tjuusigt!:)

  • Reply
    anna
    25 mars, 2012 at 16:43

    mysiga bilder 😀

  • Reply
    hanna
    25 mars, 2012 at 16:52

    Härligt! 🙂

  • Reply
    Claudia
    25 mars, 2012 at 17:08

    Härligt! Det kommer lukta toppen! 🙂

    Var gärna med på min veckans blogg! Skulle verkligen vara kul, jag menar någon som du skulle verkligen ha chans att vinna! 🙂

    Länk: http://claudias.blogg.se/2012/march/veckans-blogg-1.html#comment

    Kram Claudia

  • Reply
    Elisabeth
    25 mars, 2012 at 17:15

    Vilket bra tips =)

  • Reply
    Linn Johansson
    25 mars, 2012 at 17:28

    Följa varann via bloglovin? 🙂

  • Reply
    Jennyh
    25 mars, 2012 at 17:50

    Åh vad fint du pysslat ihop det 🙂

  • Reply
    kiwiberries
    25 mars, 2012 at 17:54

    låter underbart gott! vill gärna testa det!

  • Reply
    Maja
    25 mars, 2012 at 18:07

    Hej vilken snygg blogg du har
    Kram<3

  • Reply
    linnea
    25 mars, 2012 at 18:26

    älskar din blogg, har följt den via blogglovin och kommer fortsätta göra det, ha en bra dag! 🙂

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    25 mars, 2012 at 18:49

    Så, nu har jag gått lavendelbananas! Hann inte göra glass idag, men jag har gjort en liiiten burk lavendelsocker! 🙂
    Kram Malin

  • Reply
    Alma
    25 mars, 2012 at 18:50

    Guud vad gott! Jag är avis!

  • Reply
    Johännä Nörd
    25 mars, 2012 at 19:18

    Fina bilder ;D

  • Reply
    Klara
    25 mars, 2012 at 20:08

    Gud jag har aldrig hört talas om lavendelsocker förut 😮 Låter coolt!

  • Reply
    kerstin
    25 mars, 2012 at 20:20

    tack för jätte bra tipps

  • Reply
    Linn / Foto & Vardag
    25 mars, 2012 at 20:35

    Fin blogg! Och fina bilder! 🙂

  • Reply
    Emilia
    25 mars, 2012 at 20:38

    Mysig blogg!! 🙂 Vad heter din kamera?

  • Reply
    Yasmine
    25 mars, 2012 at 20:40

    fint!

  • Reply
    tove N.
    25 mars, 2012 at 21:19

    Det låter mumsigt! Vilken söt burk också. (:

  • Reply
    Jasmine
    25 mars, 2012 at 21:38

    Ett väldigt trevligt inlägg att få ta del av.
    Jag kan tänka mig att lavendelsocker är gott. Jag vet bara att mamma bakade sockerkaka och gjorde glass med smak av lavendel – mycket uppskattat.
    Kram

  • Reply
    Sarah
    25 mars, 2012 at 22:04

    Fint fint 🙂

  • Reply
    kerstin
    25 mars, 2012 at 22:18

    du mnin lavendel hade torkat på balkongen doftar än jag tog in lite nu efter jag läst på din blogg
    vad ska jag göra nu då?

  • Reply
    Amanda - lifestyle,foton,tips& och ibland lite annat! :)
    25 mars, 2012 at 22:29

    superfina bilder 😀 å tack för recepttipset ;D

  • Reply
    Wiilow [Foto Tankar Känslor]
    25 mars, 2012 at 22:51

    Tack för tipset. Vackra foton!

  • Reply
    t h e s h i p ♥
    25 mars, 2012 at 23:46

    gulligt! ♥ kram

  • Reply
    Sandra
    26 mars, 2012 at 16:16

    När jag såg det här inlägget så kom jag på en helt annan sak. Har ett recept som jag skulle vilja prova men i det ska det vara torkad ljung – vet du var man kan få tag i det någonstans (bor i Sthlm så utbudet borde ju vara stort nog att man hittar det någonstans, men jag har inte lyckats)?

    Tack på förhand och lavendelsockret var ju en toppen ide!

  • Reply
    Mary
    29 mars, 2012 at 20:46

    Sandra; Jag har för mig att torkad ljung kan finnas i hälsokostbutiker, slå upp¨på nätet och ring runt och fråga! 🙂 Lycka till!

  • Reply
    Beatrice
    26 augusti, 2012 at 14:15

    Tack för tipset hur man gör detta socker, har letat i livsmedelsbutiker efter det men ingen har så nu vet jag hur jag gör eget 😉

  • Reply
    Beatrice
    1 september, 2012 at 12:22

    Hur mycket socker behöver man i tex sockerkaka?

    • Reply
      Mary
      1 september, 2012 at 15:10

      Hej Beatrice! Det beror på hur mkt lavendelsmak du vill ha. Personligen föredrar jag mer lavendelsmak i exempelvis glass och godis men mindre i kakor. Jag skulle börja med att ersätta ungefär 1/3-1/2 av sockermängden med lavendelsocker för att få en utgångspunkt i smakväg. Sedan kan du öka något alternativt minska mängden lavendelsocker utifrån vad du själv föredrar. När jag bakar kakor av olika slag brukar ja ha max hälften lavendelsocker, men det är ju bara mitt smak och tycke. Lycka till, hör gärna av dig hur det gått!

    Kommentera