21 In Glass Parfait & Granité

Lavendelglass (Semi Freddo)


Det här mitt ”vanliga recept” som jag använder när jag ska göra glass, eller Semi Freddo som det så fint heter, och denna gången är smaken underbart ljuvlig lavendel. Jag har aldrig gjort lavendelglass tidigare, det här var mitt första försök, och jag mumsade i mig den tillsammans med nygräddade frasvåfflor.

Inspirationen kom från två håll, urpsungligen från filmen ”It’s Complicated” där huvudrollsinnehavaren, som spelas av Meryl Streep, gör just lavendelglass men även från den otroligt duktiga tjejen som driver bloggen ”Bara en kaka till”. Ni har väl inte missat hennes blogg, otroligt inspirerande recept och fina bilder! Jag har alltid tänkt att ”undrar hur den där lavendelglassen smakar” men aldrig kommit mig för att prova på det själv, men nu, nu kommer det blir mkt lavendelglass framöver kan jag säga! 

Den här glassen smakar mycket lavendel, utan att det för den skull känns parfymerat. För mig var det det precis lagom men vill man bara ha en liten touch, en liten nyans av lavendel, så föreslår jag att man halverar mängden lavendel och ökar mängden vanilj. Kanske även att du lyxar med äkta vaniljstång som ”Bara en kaka till” har i sitt recept. 
 
Nåja, nu är det dags och börja göra glassen så att ni har något till era nygräddade frasvåfflor ikväll, eller hur? Tänkte väl det! 🙂

RECEPT – LAVENDELGLASS

4 ägg
4 dl grädde
2 tsk vanijsocker
1 dl lavendelsocker
Eventuellt lila karamellfärg/hushålls färg

HOW TO?

1.  Börja med att separera gulorna från vitorna och placera dem i varsinn skål. OBS! Det är väldigt viktigt att det INTE kommer minsta spår av någon äggula i äggvitorna, då kommer du inte kunna vispa äggvitorna till ett fast skum.

2. Vispa upp ägggulorna med vaniljsocker samt hälften av lavendelsockret (0,5 dl) till en ljus och fluffig smet. Vispa därefter grädden mjuk och fluffig och blanda ner den i äggsmeten. Till sist vispar du äggvitorna med resterande lavendelsocker till ett fast vitt skum. VÄND ner äggvitorna i grädd/ägg-smeten.

3. Vill du att glassen ska ha lite ”rippel av lila” här och där  tar du helt enkelt ut cirka 1 dl av glasen, blada ner 1 tsk lila karamellfärg och rör försiktigt tills allt blandat sig. Rör sedan ner din mörklila glassmet i resten av smeten, men rör bara lite grann, så att det bildast lila strimmor i lavendelglassen.
 
Så, nu är det bara att täcka glassen med ett lock eller lite plastfolie, ställa in i frysen och vänta en si sådär 3-4 timmar. Servera som den är, kanske till nygräddade våfflor!

Lycka till alla kära läsare!

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply
  Katarina
  25 mars, 2012 at 14:07

  Det här låter gott! Jag har använt lavendel i kakor, men inte testat det i glass! Kram

 • Reply
  Malin - Stjärnflocka
  25 mars, 2012 at 14:25

  Ojojoj!!! Nu blir det bråttom! jag har gjort Leilas Lavendelsås och älskar den och nu måste jag bara testa detta! Problemet är bara att den enda lavendel jag kan få tag på idag är en liten dammig bukett i köket… Så nu ska den blåsas av och se hur mycket jag kan få ihop!
  Kram du underbara!!!
  Malin

 • Reply
  matilda
  25 mars, 2012 at 14:58

  låter himla gott!

 • Reply
  beautyobsession-en skönhetsblogg
  25 mars, 2012 at 16:29

  Vet du vart man kan få tag i lila karamellfärg. För jag har bara stött på röd,grön,blå och gul. Eller ska man blanda till sig färgen?:-)

 • Reply
  nea~
  25 mars, 2012 at 16:32

  Gud så gott det ser ut !:)

 • Reply
  Majathebest
  25 mars, 2012 at 19:56
 • Reply
  Majathebest
  25 mars, 2012 at 19:57

  Ser smarrigt ut<3;]

 • Reply
  simone
  25 mars, 2012 at 20:35

  åh aldrig testat lavendel men de låter och ser jättegott.

 • Reply
  clara
  25 mars, 2012 at 21:24

  Låter smarrigt!
  Fin blogg! 🙂

 • Reply
  Fröken Orange
  25 mars, 2012 at 21:37

  Följer dig på bloglovin' så att jag inte missar något! Min blogg har inte så mycket med mat att göra än, men kanske snart nudå – om du har lust att ta en titt? 🙂

 • Reply
  Jennifer
  25 mars, 2012 at 21:45

  Åh så sugen jag blev på glass nu, tror jag måste gå och rota lite i frysen :). Kram Jennifer

 • Reply
  Jennifer
  25 mars, 2012 at 21:46

  Åh så sugen jag blev på glass nu, tror jag måste gå och rota lite i frysen :). Kram Jennifer

 • Reply
  Helena / Bara en kaka till
  25 mars, 2012 at 22:17

  Vad kul att du också gillar glassen! Visst är det lätt att bli besatt av den? Jag ska nog göra en omgång i veckan, blev så himla sugen nu av att se dina fina bilder. Stor kram!!

 • Reply
  Sessan
  26 mars, 2012 at 12:42

  Så gott det ser ut att vara. Så passande det var med lavendelmotivet.

 • Reply
  Lantmätarvillan
  26 mars, 2012 at 17:26

  Det där kommer jag prova och vad fint med sockret!

 • Reply
  Elisabeth
  29 mars, 2012 at 20:34

  Åh det låter jättegott.. Får prova det =)

 • Reply
  kiwiberries
  30 mars, 2012 at 08:17

  gott gott!

 • Reply
  Kajsa
  9 juli, 2012 at 19:57

  Ungefär hur många personer/portioner räcker en sats glass till?

 • Reply
  Linn
  29 juni, 2013 at 12:50

  Om man vill använda en glassmaskin, var/när får den spela din roll i sådana fall?
  Tack för dem bästa bakbloggen, Maria!

  • Reply
   Mary
   2 juli, 2013 at 12:31

   Hej Linn! 🙂 Just den här smeten/det här receptet är inte ett glassrecept även om jag skriver glass lite här och var. Det är en Semi Freddo, som betyder "halvfryst" på italienska. Ärligt talat så tycker jag att Semi-Freddo är så mkt enklare om man inte har en riktigt bra glassmaskin, de brukar gå på ca 2000 kr. Så här kan man inte använda en glassmaskin men lovar dig att semifreddon är gudomligt god ändå!! Tack fina Linn för dina snälla ord, de värmer! Kram

  Kommentera