26 In Söta Bakverk

Lakritsbiskvier – Choclate & Liquorice Biscuits

För några dagar sedan när jag gjorde blåbärsbiskvier var det en läsare som efterfrågade lakritsbiskvier.
Just det har jag faktiskt aldrig bakat förut men eftersom jag älskar lakrits så ville jag givetvis ge det ett försök.Biskvier är väldigt tacksamt att baka eftersom det, trots allt, går väldigt fort. Bottnarna svänger du ihop på ca 15-20 minuter, och då har jag räknat in den tiden de ska vara i ugnen också.  När biskvibottnarna gräddas i ugnen gör du smörkrämen och du har färdiga-redo-att-ätas-biskvier på strax över timman.
Inte så pjåkligt om du frågar mig.
 
Lakritssmörkrämen blev gudomlig, om man får säga så om sådant man tillverkar själv (vi lever ändå i Jante-Sverige även om det är sådant jag inte brukar bry mig om). Mannen har i skrivande stund mumsat i sig 6 biskvier och ger dem tydligen 4 av 5 möjliga i betyg… Ja han ropade faktiskt detta från köket alldeles nyss!
Själv hade jag kunnat äta bara smörkräm…jo faktiskt..och jag skäms inte för det heller.
När jag precis gjort iordning biskvierna, strax innan jag fotade dem, kom jag mumsandes ut från köket. Mannen undrade hur biskvierna smakade.
”Jag vet inte”, svarade jag med hela munnen full.
”Okeeeeej”, fick jag tveksamt till svar..”vad är det du äter på då”?
”Smörkräm” svarade jag glatt och inte ett dugg generad.
 
Ja, jag vet..jag är sån. Men vadå, smör är gott.
Ärligt talat, allt blir gott med lite smör på 😉 Lakrits var inte något undantag där inte….
 
Här kommer receptet!
 
RECEPT – LAKRITSBISKVIER
16 st
 
Mandelbottnar:
250 gram mandelmassa
1 stor eller 2 små äggvitor
 
Lakritssmörkräm:
100 gram rumstempererat osaltat smör
1 äggula
1,5 dl florsocker
1 rågad tsk vaniljsocker
2 tsk lakritspulver (jag köpte mitt på Kahls som säljer kaffe och annat smått och gott)
eventuellt svart karamellfärg/färgpasta
 
200 gram mörk (70%) choklad
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och blanda med äggvitan till en jämn smet. Klicka ut/rulla mandelsmeten till 16 små kakor och placera ut dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt kakorna svalna på galler medan du gör smörkrämen.
 
2. Blanda alla ingredienserna till smörkrämen, använd en elvisp för att vispa ihop den riktigt ordentligt.
 
3. Spritsa smörkrämen på de kalla mandelbottnarna, ställ därefter in dem i kylskåpet medan du smälter chokladen.
 
4. Hacka chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad eller i microvågsugnen. Doppa biskvierna i den smälta chokladen så att all smörkräm är täckt.
 
Lycka till!

You Might Also Like

26 Comments

  • Reply
    Sahra
    1 juli, 2012 at 20:56

    Jag har aldrig gjort biskvier. Trots att jag älskar dem. Tycker det verkar superkrångligt att doppa i choklad, men det kanske inte är så svårt. Lakritsbiskvi låter sådär. Men är lite nyfiken att prova.

    • Reply
      Mary
      3 juli, 2012 at 22:09

      Biskvier är inte alls krånglit att göra, jag lovar! Jag har ett recept på klassiska chokladbiskvier, börja med dem och se om du tycker om den hemgjorda varianten. personligen tycker jag att de är mkt godare än köpebiskvierna! Lycka till kära du!

  • Reply
    Lisa
    1 juli, 2012 at 20:58

    Å vad fina de ser ut. 😀

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    1 juli, 2012 at 21:12

    Haha!!! Du är för skön du! 🙂
    Vet inte… får inte ihop smakerna i hjärnan, så det får nog testas!
    Kram på dej fina du!
    Ps. Tack för att du slopar jante! Det blir så mycket bättre då!

  • Reply
    Sabina mammas tårtor
    1 juli, 2012 at 21:35

    Det ser gott ut

  • Reply
    Monsterscircus
    1 juli, 2012 at 22:13

    Uhm biskvier! de ser så söt och jag älskar lakrits. recept måste jag prova när vi får semester! tack för receptet och anvisningar! ha en trevlig kväll.

  • Reply
    Malin´s Diner
    1 juli, 2012 at 22:41

    Mums, så himla gott! Har pulver hemma, kanske ska…

    Kram Malin

  • Reply
    helenasenklavardag
    1 juli, 2012 at 22:55

    Dom såg riktigt goda ut! Älskar lakrits, men det var typ 20 år sedan jag gjorde vanliga biskvier, så undrar om jag minns hur man gör!
    Kram Helena

  • Reply
    Lingonberrie
    1 juli, 2012 at 22:57

    Åh åh åh åh jag dööör.

    Det låter så gott och jag är en lakritsdåre. Det har ska jag prova att laga var så säker. 🙂
    Tusen tack för inspirationen

  • Reply
    Jes
    1 juli, 2012 at 23:17

    Å vad go´du är fina Mary! Och dina biskvier ser gudomligt goda ut!

    Kram Jes

  • Reply
    Katarina
    2 juli, 2012 at 03:20

    De ser goda ut och jag gillar lakrits 🙂

  • Reply
    dianasdrömmar
    2 juli, 2012 at 20:19

    Dom där ska jag prova på semestern, ahh låter farligt goda.kram Diana

  • Reply
    Katarina
    4 juli, 2012 at 21:25

    MÅSTE GÖRA!!! Jag är lakritsbesatt… Min last tror jag!

  • Reply
    Therese Sörensen
    17 juli, 2012 at 21:12

    åh va nice! ska lätt testa det där! 🙂

  • Reply
    Erika
    17 september, 2012 at 18:20

    Hur mycket smörkräm ska man lägga på kakorna och hur stora kakor ska man gör på ett ungefär? Tack på förhand.

  • Reply
    Cicci H
    18 november, 2012 at 17:03

    Hej! Ny här, men kommer igen. Du har ju så mycket gott att jag blir… vet inte vad…sugen på allt! 🙂 Biskvier är ju gott, brukar göra en med saffransfyllning och vit choklad, till jul. Och salt, det kan man ha till det mesta. Ibland doppar jag mörk choklad rakt av ner i mitt flingsalt…

    • Reply
      Mary
      22 november, 2012 at 08:37

      Hej Cicci!! Tack snälla, du är SÅ välkommen!! Mmm, det låter riktigt gott och spännande!! Men visst..salt..och just flingsalt lyfter många smaker, vad kul att du upptäckt det!! Kram

  • Reply
    Tampa divorce lawyer
    27 november, 2012 at 22:15

    Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was
    super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written
    and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any points for
    rookie blog writers? I’d genuinely
    appreciate it.

    • Reply
      Mary
      28 november, 2012 at 09:24

      Hi! Ohh blogging.. Nice pictures that draws in the reader is always a big plus. Otherwise, just be youself and update frequently! 😉 I hope your blogging goes well! Best wishes/Mary

  • Reply
    Lina
    13 oktober, 2013 at 21:37

    Hej, Gjord efter receptet men chokladen rann av smörkrämen .Hae nu någon ide vad det kan bero på? Grymt god krämpor!:-)

  • Reply
    Sara
    6 december, 2013 at 17:20

    Tack så hemskt mycket för receptet, har gjort dem flera gånger nu och de är helt galet goda!

    • Reply
      Mary
      14 januari, 2014 at 17:21

      Vad kul!! Alltid härligt att höra när ngn tycker om mina recept! God fortsättning!

  • Reply
    Maria
    20 januari, 2014 at 19:48

    Mycket goda. Smörkrämen passar till annat också. Har precis bakat en rulltårta och använt smörkrämen som fyllning. En choklad rulltårta ska tilläggas

    • Reply
      Mary
      29 januari, 2014 at 08:35

      Vad härligt Maria!! Ja visst gör den det..man kan även äta några små teskedar direkt ur skålen. 😛 Det kan ha hänt i mitt kök 😛 Låter fantastiskt gott med chokladrulltårta med lakritssmärkräm!!

    Kommentera