25 In Glass Parfait & Granité

När Man Skördar Lavendel – How to Harvest Lavender

Ja det gäller ju att ha lite framförhållning inför vinterns bak och glasstillverkning!
För nu börjar mitt lavendelförråd sina och eftersom jag har riktig, ”färsk”, lavendel som ännu inte slagit ut allt för mkt har jag börjat bunkra upp mitt lavendelförråd inför vintern.
 
Det du ska tänka på om du vill torka din egen lavendel är att du bör skörda den innan blomknopparna slagit ut allt för mkt. Du skördar hela ”axet”, och jag brukar klippa ner ganska långt ner på stjälken eftersom plantorna ändå är vackra som buskar utan lika mkt blommor. Samla stjälkarna med hela ax och bind ihop i små knippen som du torkar på mörk plats. När lavendeln torkat helt repas blommorna loss och du kan förvara dem i en liten glasburk eller påse.
 
Något som kan vara bra att tänka på om du vill använda lavendeln i matlagning/bakning är köpa ekologisk lavendel som inte är besprutad. Jag brukar dessutom rengöra blommorna innan jag torkar dem genom att snabbt sänka ner lavendeln i en skål med kallt vatten och röra om dem lite i vattenbadet. Jag låter sedan axen torka på en bit papper innan jag hänger upp för att torka ”på riktigt”.
 
Torkad lavendel kan du använda i skorpor, glass, om du vill göra lavendelsocker eller när du bakar bröd. Vill du inte använda den i matlagning går det givetvis bra att göra små fina påsar och lägga i garderoben eller kanske hänga på sidan av sängen så kan de både dofta och smaka sommar hela vintern lång!

You Might Also Like

25 Comments

  • Reply
    sabina mammastårtor
    3 juli, 2012 at 21:10

    jag är helt chockad.. vilka foton! WOW WOW WOW!

    • Reply
      Mary
      3 juli, 2012 at 22:01

      Tack snälla snälla du!!! <3 Du är allt bra go du!

  • Reply
    sofia johansson
    3 juli, 2012 at 21:25

    …min lavendel har inte ens börjat blomma än..längtar<3

    • Reply
      Mary
      3 juli, 2012 at 22:02

      Håll ut!! 🙂 I "värsta fall" får du köpa torkade lavendelblommor.

  • Reply
    Malin -Stjärnflocka
    3 juli, 2012 at 22:12

    Underbara bilder!
    Här dröjer det också ett tag tills lavendeln blommar, men det börjar komma lite.
    jag längtar efter lavendelsås med persikor… 🙂
    Kram

  • Reply
    Lingonberrie
    3 juli, 2012 at 22:53

    Så fint och bra tips. Min lavendel är nog helt lagom att skörda då.
    Underbara bilder!

  • Reply
    Socker, vanilj och en skvätt grädde
    4 juli, 2012 at 08:55

    Här ska det göras lavendelglass :))
    Blir så inspirerad av dina rätter och alla fina bilder!
    Tack!
    Kram på dig!

  • Reply
    carolina
    4 juli, 2012 at 17:34

    jättevackra blommor! är inte så förtjust i smaken dock…

  • Reply
    Jenny
    4 juli, 2012 at 19:22

    Love lavendel! Lavendelskorpor tycker jag också verkar trevligt, men jag har inte testat själv.

    Kram,
    Jenny

  • Reply
    Tess - Istla.se
    4 juli, 2012 at 20:43

    Vackra bilder.

  • Reply
    Annelie
    4 juli, 2012 at 22:34

    JAA! Tack för dessa tipsen gällande lavendeln!
    KRAM

  • Reply
    Bromans Bravader
    4 juli, 2012 at 22:37

    Tror vi var fler som hade samma tanke i bilderna idag…
    Kram Jannike

    • Reply
      Mary
      5 juli, 2012 at 16:05

      Hihi, näe men där ser man..hade missat det men ja du. Great minds think alike heter det ju 😛 😉

  • Reply
    salikon
    4 juli, 2012 at 22:59

    Har tänkt på det där med lavendelsockret och ska ju få ändan ur vagnen, men i år blev det för sent för sådden och det har varit så kallt här uppe i norr hur länge som helst. Allt ligger efter om jag säger så, men då läste jag att man kan så på hösten så lavendeln får den där köldknäppen som den trivs med så så blir det. Nästa år får vi med andra ord njuta av lavendeln.

    Hälsningar gamla "Lantmätarvillan":s nya blogg

    • Reply
      Mary
      5 juli, 2012 at 16:05

      Åhh, men den som väntar på nått gott!! 😉

  • Reply
    Helena
    4 juli, 2012 at 23:34

    Så vackra bilder på lavendeln. Du är så himla duktig!;)

  • Reply
    kiwiberries
    5 juli, 2012 at 10:11

    undrar faktiskt vart man kan köpa lavendel, skulle så gärna göra ditt lavendelsocker!

    • Reply
      Mary
      5 juli, 2012 at 16:03

      Lavendel kan du antingen torka själv från lavendelplantan, men se till att den är ekologiskt odlad om du köper den från en butrik så att du slipper få i dig besprutningsmedel. Alternativt kan du köpa det på nätet från lavendela.se (jar jag för mig). Jag köper frn en butik i sthlm som heter Essencebutiken. Ibland finns det även på mer välsortrade hälsokostbutiker. Lycka till! 🙂

  • Reply
    evelina
    15 juli, 2012 at 21:08

    Perfekt, precis vad jag behövde tips på. tackar!

    • Reply
      Mary
      16 juli, 2012 at 22:29

      Vad kul att jag träffade så rätt då! 🙂 Kram

    Leave a Reply