44 In Söta Bakverk

Ultimate Macaron Tutorial


 (Obs! Jag vägrar att kalla macarons makaronger/makronger/macaroner eller något alla försvenskat som jag sett i vissa butiker. No can do. Jag har därför tagit ett eget initiativ och böjt dem till pluralformen macarons/macaronsen…ger mig själv en klapp på ryggen för denna fenomenala idé! )

Får man bjuda på en macaron…eller fem?

Ja, de här godbitarna är riktigt underbara..och riktigt dyra att köpa. Varför förstår man när man försöker sig på att göra egna. För de är verkligen små konstverk som kräver mycket kärlek, omsorg och ett ”nu j******vlar..nu ger du bäst i att blir helt j*****vla perfekt..hör du det!!!!!

Man märker snabbt hur kinkiga de där konstverken är! Ska man få fina macarons är det lite fascistbakning som krävs. Gör exakt det du ska vid exakt rätt tidpunkt. ”Ta inga egna initivativ”, brukar jag skämtsamt säga till mina vänner. Men lite så är det..iaf tills man fått kläm på det hela. 

Det här är en basic tutorial. Det finns en hel del mer att lära sig, men det blir lite väl mycket för denna gång. Man måste ju börja någonstans..resten får komma i ett annat inlägg någon gång framöver. 

 Det finns diverse olika recept ute på nätet och i olika kokböcker men jag kommer presentera det recept som jag tycker ger absolut finast macarons. Ja, det är lite krångligare än de absolut enklaste recepten, det ska jag inte sticka under stol med. Men när man lyckas med detta recept blir resultatet vädigt fint också. Det som skiljer det här recpetet från sådana där man inte använder sig av sockerlag tycker jag är ”glansen” på macaronsen..hur själva ytan ser ut samt konsistensen på ”skalet”. 

De recept jag provat utan sockerlag, där man ”endast” blandar ner mandel-/florsockerblandningen i den uppvispade äggvitan ger fina macarons, vid första anblicken. De är dock skörare på ytan och har inte rätt konsistens (de är mjukare och går sönder lättare). De blir också mer ”korniga” på ytan och mandelkornen från mandelmjölet syns..och så vill jag inte ha det. Jag vill ha släta och fina macarons. Punkt. 

 Först kommer momenten i bilder, en tutorial vore ingen tutorial utan en bildserie! 

Dag 1, ta fram äggvitor och väg upp 2 x 30 gram äggvita i 2 skålar, täck med plastfolie och låt vila i rumstemperatur i 24 timmar. Dag 2. Börja med att ta fram och mäta upp alla ingredienserna samt ta fram alla redskap.

Börja med att väga upp mandelmjöl & florsocker, båda ska siktas genom en sil innan de blandas med varandra.

Blanda det siktade florsockret och mandelmjölet med varandra till ett fint mjöl (se högra bilden).

Sätt på plattan till sockerlagen och börja samtidigt vispa 30 gram äggvita från skål 1. När äggvitan blivit fast, tillsätt 18 gram socker (lite i taget) och vispa tills du fått en glansig och fast marängsmet.

Häll snabbt ner sockerlagen i äggvitan och vispa (på medelhög hastighet) ca 10 minuter el tills det svalnat. Blanda därefter 30 gram äggvita från skål 2 med mandel- & florsockerblandningen. Vill du färgsätta dina macarons, tillsätt färg i detta moment.

Vänd försiktigt ner mandel- & florsockerblandningen i din maräng. Blanda försiktigt, men blanda noga. Förbered en spritspåse, använd en liten tyll.

Häll ned macaronssmeten i spritspåsen & börja spritsa 5-kronorsstora macarons på ett bakplåtspapper/ugnsduk.

Låt vila ca 30 minuter, eller tills de fått ett skinn på ytam. Grädda i 8-12 minuter på 150 grader i mitten av ugnen. Flyter dina macarons ut mycket mer än bilden ovan är de förmodligen för lösa i konsistensen. 

Låt svalna och spritsa därefter smärkräm/ganache på hälften av macaronsen och para ihop dem två och två.

Voila!

Innan vi börjar…

TIPS & ”TÄNK PÅ ATT”:

Det finns inga genväger till en perfekt macaron.

Läs igenom receptet både en och två gånger samt se till att du har mätt upp alla ingredienser och tagit fram alla redskap du behöver innan du börjar med din macaronstillverkning.

KÄNN DIN UGN! Min ugn är något svalare än andra ugnar. Jag bakar därför mina macarons på 160 grader i ca 10 minuter. Det generella är att du ska baka dem i 150 grader i 8-12 minuter. Här måste du kika lite och se vad som händer allt eftersom. Är du osäker? Öppna ugnsluckan lite snabbt och prova med en liten stekspade i metall (eller en osthyvel går lika bra) och se om macaronsen verkar vilja släppa från bakplåtspappret.

Om du gräddar dina macarons för länge i ugnen blir de gråa i färgen, var därför uppmärksam vid gräddning, det kan gå väldigt fort.

Macarons ska ska gärna vara lite sega coh goda (de ska inte vara krispiga och torra då har du gräddat dem för länge eller haft fel temperatur i ugnen). De blir absolut bäst om de får stå i kylskåpet i ett dygn.

Tips är att använda ugnsduk med nonstick beläggning från Clas Ohlson iställer för bakplåtspapper. Macaronsen släpper lättare från ugnsduken och du får ett bättre resultat.

Sitter macaronsen fast i bakplåtspappret/ugnsduken? Vänta med att ta bort dem tills de kallnat. Då är de mindre sköra och släpper lättare från pappret/duken.

Märker du att macaronssmeten har fel konsistens när du börjar spritsa? Klipp upp spritspåsen och blanda i extra mandelmjöl/äggvita tills du får en mer korrekt konsistens. Ha därför extra (siktat) mandelmjöl och äggvita redo ifall din macaronssmet blir för tjock eller för lös. 

Det mesta du ”stoppar ner” i macaronssmeten kommer påverka slutresultatet. Jag har märkt att macaronsen beter sig olika beroende på vilken typ av färgämne jag använder mig av. Glöm heller inte att hushållsfärg som karamellfärg gör att macaronssmeten blir lösare i konsistensen (eftersom det krävs ganska stor mängd för att få färg). Var därför försiktig med den typen av färg eller använde pulver-/gelefärg.

Även mina macarons blir olika bra. Ibland blir de perfekta, ibland blir de ”bara” bra. Men övning ger färdighet och ge inte upp om du misslyckas första gången.

Det här är en halv sats macarons. Jag har valt att presentera receptet så eftersom det är mycket enklare att jobba med mindre mängd smet, både vid tillverkning men också vid spritsning när man inte är van vid att spritsa. Vill du göra fler macarons är det bara att dubblera receptet. Inga problem. Annars är allt samma lika.

Vill man göra chokladmacarons går det utmärkt att byta ut florsockret mot chokladflorsocker.

Kokosmacarons gör du enkelt genom att byta ut 2 msk mandelmjöl mot 2 msk kokosflingor – som du mixat till ett fint mjöl med en handmixer. Du kan även strö några kokosflinor på toppen av varje macaron efter att du spritsat ut dem på plåten.

Du kan lägga lite vad du vill mellan macaronsen. Exempelvis smörkräm med olika smaksättning, ganache av valfri sort eller egen lemonurd. Det går även bra med färdig lemoncurd från lokala Ica-butiken eller exempelvis Nutella om det är favoriter hos just dig (eller let’s face it, du faktiskt är helt utmattad av facistbakningen och bara vill ta något enkelt och smeta på).

Du kan göra eget mandelmjöl enligt beskrivning i moment 1 nedan, eller så köper du helt enkelt färdig mandelmjöl (det gör jag). Det finns på City Gross (de har en tendes att placera mjölet på olika ställen i olika butiker men prova mjölhyllan som ett första försök).

Macarons går mkt bra att frysa in och tinar på någon minut. Tänk bara på att de är väldigt sköra när de är frysta och de går mkt lätt sönder. De ska därför inte vara sammanpressade i en tight plastlåda om du fryser dem.  

************************************************************

RECEPT – MACARONS
75 gram mald mandel (mandelmjöl)
75 gram florsocker

75 gram socker och 25 gram vatten till sockerlag

30 gram äggvita i skål 1
30 gram äggvita i skål 2

18 gram socker i en skål

Valfri livsmedelsfärg

Digital köks-/godistermometer
Spritspåse (jag tycker att det fungerar bäst med engångspåsar vid macaronstillverkning)

HOW TO?

Moment 1
(För de som gör eget mandelmjöl. Kan göras ngn dag när man känner sig sådär lagom uttråkad men ändå inte riktigt orkar göra så mkt…eller en kväll medan man pysslar med lite smått och gott så är mandlarna redo att malas och bakas när man väl ska börja med det)

Mandelmjöl: Skålla mandlarna och låt dem därefter torka på plåt i minst 1 dygn (det gör inget om de ligger och torkar i 3 dygn), torka av dem med en kökshandduk innan du lägger upp dem för torkning. Var riktigt säker på att de torkat ordentligt om du vill vara säker på att lyckas med dina små franska härligheter. När mandlarna torkat riktigt ordentligt är det dags att mala dem till ett fint mjöl. Antingen mixar du dem i en bra hushållsmixer eller så kör du ”old style”; mandelkvarn och därefter hushållsmixer alt. handmixer.

Mandelmjölet ska bli riktigt finmalt och kännas som mjuk sand mellan fingrarna. Det räcker inte med att endast mala dem lite snabbt i mandelkvarnen för att sedan börja baka. Stop stop stop…inga genvägar när man vill baka riktigt bra macarons! När du följt anvisningarna ovan silar/siktar du mandeln genom en vanlig sil för att med säkerhet bli av med stora bitar som bara ger klumpar och förstör allt.

Moment 2

Ett dygn innan du ska göra dina macarons: Häll upp äggvitan (i gram) i skålar och täck med plastfolie. Låt dem stå framme i rumstemperatur i 24 timmar.

Moment 3
Mät upp 18 gram socker i en liten skål.

Sikta 75 gram mandelmjöl (ja, vi gör det igen allihopa!) och 75 gram florsocker i en störra bunke. Blanda noga tills det är väl blandat och du fått ett fint ”mjöl”.

Mät även upp 75 gram strösocker och 25 gram vatten i en liten tjockbottnad kastrull. Förbered din termometer så att den larmar på 118 grader.

Moment 4
Det är här jag äntligen börjar baka mina macarons (äntligen!!)

1. Häll ner 30 gram äggvita från skål 1 i en stor bunke. Sätt kastrullen med sockerlag på plattan på högsta temperatur och börja samtidigt vispa äggvitan. (Sockerlagen kokar upp fortare än man tror och det är därför viktigt att man börjar vispa äggvitan precis samtidigt som man sätter på sockerlagen så att inte sockerlagen blir klar före du vispat klart äggvitan. När äggvitan börjar bli ett fast ”skum” häll i sockret (18 g) lite grann i taget och vispa tills det blir fast och glansigt (vispa på hög hastighet). När sockerlagen når 118 grader ta bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner sockerlagen i den uppvispade äggvitan medan du vispar på medelhög värme (sockerlag kallnar fort så var snabb i momenten). Vispa tills ”smeten” blivit fast och glansig samt svalnat, ca 5-10 minuter.

2. Blanda 30 gram äggvita från skål nr 2 med mandel/florsocker-mjölet. Vill du lägga till färg gör du det här. Blanda försiktigt. Du behöver INTE vispa omkring som en galning. Färgen blandar sig med äggvitan och mandelmjölet ändå. VÄND samman ingredienserna.

3. Det sista momentet är här! Vända nu samman din färgade mandelsmet med din ”marängsmet” som du vispat ihop tidigare. Var noga med att det blandas ordentligt. Häll ned i en spritspåse med en smal tyll och spritsa ut dem i 5-kronorsstorlek. Efter någon minut ska macaronsen ha sjunkit ut och blivit släta. Har du gjort rätt och allt gått bra ska macaronsen efter ca 30 minuter bildat ett skinn. Du kan testa FÖRSIKTIGt genom att peta på valfri macaron. Blir det inget klet på fingret och du märker att det bildats en hinna är de ”good to go”, annars väntar du lite till.

Du gräddar dem MITT I UGNEN på 150 grader i ca 8-12 minuter.

4. När dina macarons verkar vara färdiga i ugnen; ta ut plåten, ”stjälp” av bakplåtspappret från plåten och placera det på ett galler. Låt macaronsen vila lite innan du börjar pilla loss dem från bakplåtspappret/ugnsduken. De ska inte sitta fast, då är de inte riktigt färdiga men även färdiga macarons har en tendens att vara lite kletiga mot sitt underlag precis när de tagits ut ur ugnen och man bör därför vänta.

5. Låt dina mästerverk vila medan du gör din smörkräm/ganach/inköpta chokladkräm och spritsa därefter en klick på hälften av macaronsen för att därefter para ihop dem två och två. Det går även bra att lägga dem i en plastförpackning och förvara i kylskåp tills dagen efter och göra smörkräm och sätta ihop dem först då.

Däremot SKA du låta dina macarons vila i kylskåp TILLSAMMANS med fyllningen innan du serverar dem..de behöver gotta sig innan, jag lovar, de blir mycket bättre då!

Piiiiiuuuhhh……då var det över då!

Jag lovar…det blir enklare för varje gång….typ. 😉

Lycka till!

(och har ni några frågor så är det bara att ställa dem!)

You Might Also Like

44 Comments

 • Reply
  Madeleine
  7 januari, 2012 at 19:37

  Älskling, hur gör man den goda hallonfyllningen och kolafyllningen och vad färgar du med så det blir rosa och blå. Puss ska också prova göra sådan 🙂

 • Reply
  Rebecca
  7 januari, 2012 at 19:55

  Smakar dom likadant som macarons gjorda utan sockerlag? Eller är det något i smak eller konsistens som skiljer sig?

 • Reply
  Linda
  7 januari, 2012 at 19:59

  Tack för receptet! Vad heter färgen på din Kitchen Aid? Precis en sån vill jag ha 🙂
  Kram Linda

 • Reply
  Mary
  7 januari, 2012 at 20:42

  Linda; Varsågod! Den heter Mint, den är underbar!! 🙂 Kram Mary

  Rebecca; Ja, de smakar samma lika smakmässigt. Eller…egentligen tycker jag nog att de är godare faktiskt 😉 De får en något bättre och mer "krispig" mandelsmak (enda sättet jag kan beskriva det på). Konsistensmässigt är de skörare på ytan och har inte rätt konsistens (de är mjukare och går sönder lättare). De blir också mer "korniga" på ytan och mandelkornen från mandelmjölet syns.

  Madeleine; Jag la precis upp hallonfyllningen i ett inlägg 🙂 Kolafyllningen kan jag lägga upp recept på imorgon, lovar 😉 Färgar med geléfärg när det gäller de rosa. Om du menar de turkosa ni fick med er så är det hushållsfärg (som typ karamellfärg) från Panduro 🙂 puss finis!

 • Reply
  Sarah
  5 februari, 2012 at 18:13

  Jag hittade hit från blogg.se's startsida, älskar bloggen!! 🙂

  Har du tips på var man kan hitta sig en bra sprits?! 🙂

 • Reply
  emelie
  10 februari, 2012 at 17:02

  en fråga- om man gör kokosvarianten, byter man ut mandeln helt då? så att man inte behöver använda mandelmjölet? ska baka till en som allergisk och vill hitta ett recept som funkar helt utan mandel.

  tacksam för svar!
  Fin blogg!
  /E

 • Reply
  Mary
  10 februari, 2012 at 19:19

  Sarah; om du "bara" ska spritsa macarons finns engångspåsar med 3 olika tyllar (själva spritsen) på vanliga Ica el dylikt. El vad är det du aka spritsa? Tack för dina fina ord!! Kram Mary

  Emelie; nej jag byter bara ut 2 msk av mandelmjölet till
  Mixad cocos. Gör vanliga maränger som är sega i miitten och fyll med smörkräm, blir tippen!! Lycka till?! Kram Mary

 • Reply
  Victoria
  27 februari, 2012 at 14:14

  Fin blogg. Har man aldrig smaksättning i själva macronsmeten? Är det bara i smörkrämen man har smak?

 • Reply
  Anna
  23 mars, 2012 at 20:37

  Puh…jag går och köper några, det verkar lättare…jag som sliter mitt hår över pompoms..bör inte testa detta. 🙂 Men det ser sååå gott ut…

 • Reply
  Dessi at [Home and desire]
  24 mars, 2012 at 19:03

  Intressant! Jag gör de utan sockerlag och har testat två recept där. Ett via Hello cupcake och ett via Mia Öhrns bok. Mia Öhrns gillade jag inte alls, de blev som du beskriver torra och så blir de skrovliga och mandelmjölet syns igenom. Det andra har jag bakat säkert minst 10 omgångar av och det blir nästan alltid lika bra! Har dock tänkt testa med sockerlag nästa gång, så får vi se hur det blir! 🙂 har också märkt att macarons med smörkräm blir bra att frysa, medans de med ganache/tryffel blir alldeles för mjuka och blöta när de tinat!

 • Reply
  chokladfreaks.blogg.se
  21 juni, 2012 at 14:44

  Åh vilken superbra guide och vilka fina macarons. Jag har bara bakat det en gång och det blev inte så lyckat men jag ska nog ge det en chans till.

  • Reply
   Mary
   7 juli, 2012 at 18:53

   Det hoppas jag verkligen att du vill göra! Håller tummara för dig! Kram

 • Reply
  Terese
  7 juli, 2012 at 17:11

  använde ditt grundrecept idag när jag bakade mina, tro det eller ej, allra första macarons haha, och dom blev superbra! jag smaksatte dock dom med vanilj och gjorde rabarberkrämsfyllning.

  tackar så mycket för det perfekta receptet 🙂 Det kan vara svårt att se om ett recept är bra eller dåligt när man bara läser det, men detta verkade bra, och det var det också haha. vi har EXTREM luftfuktighet här vid havet, så jag chansade med macaronbak och det gick 🙂

  • Reply
   Mary
   7 juli, 2012 at 18:54

   Men så roligt att höra och tack så mkt för fina orden!! Låter kanongott!! Kram Mary

 • Reply
  Vintageportalen
  18 juli, 2012 at 17:41

  Tack för bra recept! Såhär fina blev mina på bara första baket: http://www.vintageportalen.se/forsvinnande-goda/

 • Reply
  Kajsa
  19 juli, 2012 at 19:18

  Tack så jättemycket för den här guiden! Gjorde mina första macarons för ett tag sen, de blev faktiskt rätt bra för att vara första gången. Dock var min tyll alldeles för liten, så det var jättejobbigt att spritsa ut de, så jag fick spritsa ut de i en spiral, vilket gjorde att de inte blev så jättefina. Jag undrar vad du använder när du färgsätter dina macarons, och var du köper färgen? Jag vågar inte riktigt färga med karamellfärg, då jag läste någonstans att det kan förändra konsistensen.

 • Reply
  Vicki - Vickibakes
  14 september, 2012 at 17:25

  Ååh vilken härlig steg för steg 🙂 Fina bilder, inspirerande och bra text 🙂 Grymt fina macarons med!
  Kram Vicki

  • Reply
   Mary
   14 september, 2012 at 18:25

   Tack Vicki, vad glad jag blir! Hoppas du får till några fina macarons! 😀 Kram Mary

 • Reply
  Marias bakglädje
  10 oktober, 2012 at 15:18

  hjälp! min sockerlag blir brun innan den kommit upp i rätt temp, hur undviker jag detta??

  • Reply
   Mary
   22 november, 2012 at 08:54

   Hej Maria, har inte hunnit svara ännu men gör det nu. Då är det garanterat fel på din termometer, sockerlagen ska inte bli brun innan den kommer upp i rätt temperatur! Byt ut den och använd en tjockbottnad kastrull, ingen sådan emaljkastrull, så att värmen blir jämn i sockerlagen! Lycka till! Kram mary

 • Reply
  Karin
  31 januari, 2013 at 13:35

  Tack för en jättebra tutorial, men jag undrar en sak. Ska man inte vispa vitorna i skål 2 till ett skum också? Eller ska de bara vara "råa"?

  • Reply
   Mary
   8 februari, 2013 at 01:12

   Hej Karin! Nej, de ska inte vispas alls. De ska blandas med mandelmjölet/florsockret precis som det står i instruktionen;) Hoppas det gick/går bra med bakandet! Kram

 • Reply
  Sanna
  17 februari, 2013 at 21:50

  Hej,jag undrar vad man gör om man har 2 st macarons plåtar. Ska man ha in båda plåtarna samtidigt eller ska man låta den andra plåten vänta. Och i så fall blir inte konsistensen konstig? Kram!

  • Reply
   Mary
   18 mars, 2013 at 16:45

   Man låter den andra plåten vänta, det går alldeles utmärk och den blir inte konstig i konsistensen! Lycka till 🙂 Kram Mary

 • Reply
  Lina
  19 mars, 2013 at 08:46

  Ja, jag är på gång att baka mina första macaron. Ska snart hälla upp vitan i skålar så jag har ännu inte kommit särskilt långt. Jag använder endast äggvita på flaska så det annars blir en massa äggulespill och det gillar jag inte. Men det funkar med äggvita flaska hoppas jag?

  • Reply
   Mary
   19 mars, 2013 at 10:45

   Kan inte tänka mig att det skulle vara något problem med att använda äggvita på flaska, har dock aldrig använt det själv. Fast gör du macarons kan man ju använda äggvitan till smörkrämen, om man nu vill ha smörkräm som mellanlager, annars är ju äggvita på flaska toppen 😀 Hoppas bakningen går bra, lycka till! 😀

 • Reply
  Fanny
  1 juli, 2013 at 17:58

  Hej, jag undra om mandelmjölet som du använder innehåller stora mandel klumpar?
  För jag köpte mandelmjöl från Lidl en gång och då innehåll den massa stora mandel klumpar så det gick inte alls att sila mjölet.

  • Reply
   Mary
   2 juli, 2013 at 12:20

   Hej Fanny! Nej, det ska inte vara stora klumpar i mandelmjölet. När man silat mandelmjölet brukar det alltid ligga några små mandelbitar som är lite större än de andra som därför inte slipper igenom silen, men det är inget konstigt. Men absolut inte stora klumpar, då ska du gå tillbaka till affären för då är det ngt fel med mjölet. Prova annars att göra eget mandelmjöl, det kan du läsa om under min macarons tutorial. Lycka till!

 • Reply
  Sara
  14 juli, 2013 at 11:35

  Hej! Kan man även färga smörkrämen med pulver/geléfärg eller bör man använda karamellfärg till det? Tack för en otroligt bra blogg, full med inspiration för alla tillfällen!

  • Reply
   Mary
   15 augusti, 2013 at 09:59

   Hej Sara! Det går utmärkt att färga smörkräm med det man har hemma 🙂 Smörkrämen är inte alls känslig för det så det är bara färga på! Det enda som kan hända om du har i enorma mängder med karamellfärg är att smörkrämen blir lösare men då måste du ha i en otroligt massa som jag inte tror ngn har! Tack för dina fina ord, tack för att du tittar in hos mig! kram

 • Reply
  Jessica
  19 juli, 2013 at 18:35

  Du skriver att det går bra att använda flytande karamellfärg men att det måste anpassas/vägas så att det fungerar och blir väl avvägt till övriga ingredienser. Skulle bli jätteglad om du ville utveckla hur man gör den anpassningen. Jag har nämligen inte köpt pulverfärg ännu, utan testar med karamellfärg. Dock med olika resultat från gång till gång (ibland superbra, ibland mindre lyckat)

  • Reply
   Mary
   15 augusti, 2013 at 09:57

   Hej jessica! Karamellfärg är ju vätska och eftersom macaronssmeten är så känslig är det bättre att använda sig av pulverfärg eller geléfärg. Jag använder mig oftast av geléfärg, det går utmärkt. Droppa i karamellfärgen försiktig så att det inte bli för mkt. Om du har i för mkt kommer macaronsen ha svårt att få en skyddande yta och de kommer spricka i ugnen alt så kommer de inte gå den där fötterna i ugnen utan bli platta och lite tråkiga (men goda blir de ändå). Hoppas du lyckas! Lycka till! kram

 • Reply
  Viktoria
  9 oktober, 2013 at 17:06

  Kan jag tacka nog för denna guide!! Stort tack! Heeelt amazing guide! Nog ända receptet som fått mig att lyckas med macarons!
  Du har jättefin blogg (absolut bästa matbloggen jag läst) och tar fantastiska bilder. Jag tänkte då höra vad du använder dig av för kamera/objektiv?

 • Reply
  Sara
  6 november, 2013 at 12:11

  Hej!
  Vill börja med att säga- Jäklar va duktig du är!!!
  Jag är helt ny när det kommer till att baka dessa ljuvliga konstverk .
  Ibland blir dom bra, men oftast reser som sig bara på en sida…
  Saken är den att det är olika varje gång, så jag tror inte att ugnen är ojämn, då borde det väll vara samma sida hela tiden?
  Oerhört irriterande iaf 🙂
  Tips?

  • Reply
   Mary
   14 januari, 2014 at 16:22

   Hej Sara! Tusen tack för dina orden, de värmer!
   Vad använder du för bakplåtspapper, använd gärna de jag länkar till i tutorial/felsökningsguide som kommer från Claes Ohlsson. Sneda plåtar, buckliga bakplåtspapper, om du spritsar snett, om de står i drag eller om smeten inte vänds ihop ordentligt är sånt som kan göra dem sneda. Lika så en dåligt uppvispad maräng eller en övervispad maräng kan ge konstiga marängkonstellationer. Så försök igen, men kontrollera allt det jag skrev ovan och kika in på felsökningsguiden du hittat om du klickar på MACARONSGUIDE längst upp i vänsterspalten på bloggen. Lycka till! kram

 • Reply
  Alexandra
  22 december, 2013 at 12:28

  Tack för en fantastisk guide! Dock upplevde jag ett problem med min termometer. Eftersom att det bara är spetsen på termometern som ligger i sockerlagen så visade mätaren något för kallt, men när jag vinklade kastrullen (minsta storleken) täcktes ju mer av termometer’pinnen’ av sockerlagen och då visades en höge temperatur. Kändes jobbigt att hålla på att vinkla och ha sig, så det jag egentligen undrar är om man kan komma runt det här problemet eller om jag får göra en större sats helt enkelt?

 • Reply
  Frida
  4 april, 2014 at 00:22

  Måste man ha en våg ? Jag äger ingen 🙁 kan man inte mäta med mått?? MVH 🙂

  • Reply
   Mary
   18 juni, 2014 at 20:25

   Hej Frida! Ledsen för sent svar. Nej, man måste ha ett mått. Bakning är kemi och macarons är något av det känsligaste av allt du kan baka. Om man ber 10 personer mäta upp 1 dl mjöl kommer inte de väga lika mkt. På en sockerkaka spelar det ingen roll men när det gäller macarons spelar det stor roll. En väg är inte dyr, det finns på Claes Ohlsson. Lycka till!

 • Reply
  MiMMiEH
  18 juni, 2014 at 20:08

  Hej, jag undrar hur många makroner det blir på en sats av detta recept? Tack i förväg 🙂

  • Reply
   Mary
   16 september, 2014 at 13:45

   Hej! Det blir ca 20 macarons med detta recept., Dubbla och det blir ca 40 st med fyllning 🙂 Lycka till!

  Kommentera