Ja, den är här! En felsökningsguide för dina Macarons!

Både en och två gånger har jag haft långa muntliga konversationer, men även mejlkonversationer, om macaronstillverkning.
Jag påpekar alltid hur viktigt det är att följa receptet så noga det bara går för bästa resultat.
Att bara hafsa ihop ingredienserna samtidigt som man bloggar, pratar i telefon och ammar sin 3 månaders är inte att försöka sig på. Om man inte är superwoman.

Många av mina diskussioner rör sådant som;

  • Varför spricker de?
  • Varför får de inte ”fötter?
  • Varför är foten så liten?
  • Varför glider foten ut utanför själva macaronsen?
  • Varför växte de snett i ugnen?
  • Varför är min maräng kornig?
  • Varför blir min maräng inte fast?
  • Varför är min macaronsmet för lös?
  • Varför är min macaronsmet för tjock?

Ja, listan kan göras extremt lång!

För att spara alla inblandade energi, tålamod och eventuellt öronsus, och för att i det långa loppet spara på min fantastiska röst, har jag lagt ut en lång guide för hur du felsöker dina macarons.
Dessutom tyckte jag att mitt inlägg ”The Ultimate Guide”var långt nog utan det här tillägget!

Här står allt ni behöver veta…. ?
Nästan.

Hur jag ”vet” allt detta?
För att jag misslyckats kanske en si sådär hundra gånger eller möjligen mer.
Sen har jag provat att baka macarons många gånger i olika miljöer, med olika recept och i olika ugnar. Vilket resulterat i denna gedigna (ehum) kunskap.
Dessutom har jag hittat mitt recept som jag tycker är bäst. Möjligen tycker någon annan något annat!

Blir mina macarons alltid perfekta numera?
Nops!
Även jag misslyckas ibland, men det är mer sällan numera.
Det händer oftast när jag är stressad och inte gör som jag ska.

De här tipsen är baserat på mina egna erfarenheter av Macaron-tillverkning så här långt in i livet.
Möjligen kan texten revideras allt eftersom jag upptäcker nya knep och konsigheter som ens macarons kan överraska en med.

Felsök dina Macarons

Mina uppvispade äggvitor/maräng är grynig!

Du har vispat marängen för länge, den ska bara vispas tills att den är klar. Varken mer eller mindre

Min maräng är lös och rinner runt i skålen!

Du har inte vispat din maräng tillräckligt länge
Du har fått med någon typ av fett i skålen, lite äggula kanske
Du har vispat i en skål som inte är tillräckligt ren (vispa gärna i en rostfri skål och lämna plastskålarna till annan typ av bakning) och marängen kommer därför inte bli fast i konsistensen. Börja om!

Min macaronssmet är alldeles för lös i konsistensen!

Du har inte vispat marängen tillräckligt tjock
Du har inte vägt upp ingredienserna tillräckligt noga
Du har vispat runt som en galning trots mina specifika instruktioner att VÄNDA ner ingredienserna på slutet.

Min macaronssmet är alldeles för tjock i konsistensen!

Du har inte vägt upp ingredienserna tillräckligt noga
Du har tagit mina förmaningar att INTE VISPA SOM EN GALNING på största allvar och knappt vågat röra runt i macaronssmeten

Min macaron är kornig/grynig på ytan!

Du har varit lat och inte malt ditt mandelmjöl tillräckligt fint, inte heller har du siktat det genom en sil..jäkla busfrö!

Min macaron har toppar på ytan efter att jag spritsat ut dem på plåten!

Du har inte slagit plåten mot bordet för att få bort alla luftbubblor
Du har inte rört runt i smeten tillräckligt mycket och smeten är därför för tjock
Du har inte mätt upp ingredienserna tillräckligt noga

Min macaron har fula luftbubblor på ytan!

Du har inte sett till att få bort luftbubblorna genom att peta sönder dem med en tandpetare

Min macaron växer snett i ugnen/har olika höga fötter!

Ojämn värme i ugnen
Ugnen är för varm
Du har av misstag satt på varmluftsugnen
Ojämna plåtar

Min macaron har fötter som flyter ut utanför!

Marängen är inte korrekt vispad, över eller undervispad
Ugnen är för varm

Min macaron har inga fötter alls!

Du har låtit macaronsen vila på plåten för länge
Du har inte blandat smeten tillräckligt mycket
Du har gräddat dem på för låg temperatur i ugnen

Min Macaron är oval och ojämn istället för rund och fin!

Du har inte använt en spritspåse med en rund tyll
Du har inte spritsat rakt och jämnt ovanifrån
Din plåt är inte jämn och därför flyter inte macaronsen ut på ett jämnt sätt
Skrynkligt/Buckligt Bakplåtspapper (jag använder aldrig vanligt bakplåtspapper utan bakduk från Clas Ohlson)

Min macaron är spröd och grådassig i färgen!

Du har gräddat den för länge
Du har haft för varmt i ugnen

Mina macarons är platta på ytan och inte runda och fina!

Du har vispat marängen för lite

Min macaron släpper inte från bakplåtspappret!

Du har inte gräddat den tillräckligt länge, den är alltså inte färdig.
Du har haft för varmt i ugnen och macaronsen ser färdiga ut på ytan men de har inte hunnit bli färdiggräddade under/inuti.

Min macaron är ihålig! (mellan själva toppen av skalet och botten av din macaron)

Du har inte gräddat dina macarons tillräckligt länge och de har därför sjunkigt ihop
Du har haft för varmt i ugnen och de ser därför färdiga ut trots att de inte är klara, macaronsen kollapsar därför när de kommer ut i ”kalla luften”.
Du har vispat runt för mycket i din smet och det har därför bildats mycket luftbubblor

Min Macaron har spruckit! (den vanligaste frågan jag får)

Ugnen är för varm, speciellt från botten och macaronsen expanderar därför för fort i ugnen
Du har inte låtit dina macarons vila tillräckligt länge på plåten innan gräddning
Är macaronsen dessutom höga och saknar fötter, dvs de liknar mer vanliga vita maränger, så har du eventuellt inte vispat din maräng tillräckligt mycket (kanske i kombination med de andra svaren ovan)

Min macaron har alla problem ovan på en och samma gång!

Var noga med marängen..vispa i en rosfri skål och var uppmärksam så att du inte vispar för mycket eller för lite
Låt dem vila lite längre
Prova med dubbla plåtar för att skydda något mot en ugn med extremt mycket undervärme

Min macaron är fin på ytan, den är inte grå i färgen eller brun under foten. Den har inte spruckit och den har inga håligheter men är ändå lite spröd och inte sådär seg och god.

Ingen panik!

Fyll dina macarons och låt dem vila MED fyllning, I KYLSKÅP minst 24 timmar, möjligen 48 timmar. Fyllningen sätter sig och kommer att mjuka upp dina macarons. Prova ska du se, chansen finns att de kommer att bli riktigt perfekta om du bara ger det lite tid!! Jag serverar ALDRIG mina Macarons färska, de ska alltid stå och gotta sig med smörkrämen i minst ett dygn.

Att felsöka sina Macarons
Tagged on: