35 In Efterrätter

Tiltad Pannacotta med Körsbärssås – Tilted Panna Cotta with Cherry Sauce


(Uppdatering: Ja, ni som varit inne tidigare inser att det är en ny bild. Jag var så omåttligt missnöjd med de första att jag faktiskt gjorde om hela proceduren. Rätt ska vara rätt och är det inte bra så är det inte bra! )
 
Något som alltid känns roligt att laga och gott att äta är Pannacotta. Det är lätt efter en längre och stabbigare middag. Den liksom bara glider ner i magen utan någon som helst ansträngning och den är dessutom så otroligt enkel att tillaga.
 
Denna gång var det tiltad pannacotta som stod på schemat. Tiltad? Ja, precis så. Inte svårt att åstadkomma även om man får hålla tungan rätt i mun men riktigt snygg att servera gästerna.
 
Här har jag tagit en krämig vaniljpannacotta, av den enkla anledningen att jag älskar det. För att få en bra kombination har jag parat ihop den lena och krämiga vaniljpannacottan med en starkare och lite sötare körsbärssås.
 
Du får den tiltade pannacottan genom att lägga glaset/skålen där du ska servera pannacottan på snedden och sedan fylla på med pannacottan. In i kylen och den stelnar på detta vis. Jag brukar använda mig av en tom äggkartong av större slag. Var försiktigt när du ska flytta på konstallationen, det är lätt att spilla om man inte är försiktig! Lägg därför äggkartongen på en plåt eller bricka så blir det enklare att ställa in i kylen utan att allt förstörs!
 
Såhär gör du min Tiltade Pannacotta!
 
RECEPT – TILTAD PANNACOTTA med KÖRSBÄRSSÅS
4-6 port
 
5 dl grädde
3 msk stösockewr
1 vaniljstång
2,5 gelatinblad
 
Körsbärssås:
320 gram körsbär (ca 30-35 stk)
1 dl vatten
2,5 msk strösocker
1 krm vaniljsocker
2 cm gelatinblad (ja…centimeter, inget annat)
 
HOW TO?
 
1. Börja med pannacottan. Dela vaniljstången i två delar och skrapa ur innanmätet. Koka upp vaniljstängen med grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. När det fått ett uppkok, låt det sjuda i ca 30 sekunder.
 
2. Under tiden grädden står på spisen lägger du gelatinbladen i kallt vatten.
 
3. Sila grädden genom en finmaskig sil så att alla stora bitar av vaniljstången inte följer med i pannacottan.
Låt grädden svalna något och rör sedan ner de urkramade gelatinbladen i grädden en åt gången. Häll tillbaka grädden i kastrullen och ställ den i ett vattenbad och rör om lite då och då så attt grädden svalnar.
 
4. Placera dina glas/skålar på snedden i en äggkartong. Försök att få samma vinkel på dem. Häll i den avsvalnade gräddblandningen i glasen. Lämna ca 1 cm kvar mot glasets kant så att pannacottan inte rinner över.
 
5. Ställ att stelna i kylskåp i ca 3 timmar.
 
Körsbärssåsen:
 
6. Kära ur körsbären och koka upp dem tillsammans med vatten och socker. Låt dem koka sönder ca 10 minuter under lock. Tag sedan en handmixer och mixa sönder körsbären ordentligt. Låt koka ner ytterligare 10 minuter, denna gång utan lock.
 
7. Lägg 2 cm gelatinblad i vatten. Sila de färdigkokta körsbären genom en finmaskig sil så att allt fruktkött blir kvar i silen och du får en slät saft. Blanda ner vaniljsockret och låt saften svalna något och blanda därefter ner de urkramade gelatinet.
 
8.Ställ ner i vattenbad för att svalna, rör då och då. Häll upp i en söt karaff och ställ in i kylskåpet för att svalna helt.
 
Vid servering ställer du galsen upprätt som vanligt och hälller på några cm med körsbärssås.
 
Lycka till!

You Might Also Like

35 Comments

  • Reply
    Sara på Vardag.nu
    28 augusti, 2012 at 11:47

    Klurigt att ställa glasen på snedden, så enkelt men lite roligare 🙂 Längesen jag gjort pannacotta nu. Mums!

    • Reply
      Mary
      28 augusti, 2012 at 17:54

      Då är det dags nu då 😉 😛 Tiltad pannacotta nästa!

  • Reply
    Jessika
    28 augusti, 2012 at 12:14

    Grym idé att tilta glasen sådär! Nu blev jag jätteinspirerad att själv laga något tiltande sådär!

    • Reply
      Mary
      28 augusti, 2012 at 17:54

      Vad kul!! och tack!! 😀

  • Reply
    Fisan
    28 augusti, 2012 at 12:51

    fantastiskt rolig idé! Måste vi prova. Dottern är ju fullkomligen helt gaaaaalen i pannacotta 🙂

    • Reply
      Mary
      28 augusti, 2012 at 17:53

      Hihi, då är det ju perfekt!!

  • Reply
    Petra
    28 augusti, 2012 at 13:13

    Wow, ser så läckert ut ! Måste testas omgående 🙂

    • Reply
      Mary
      28 augusti, 2012 at 17:53

      Tack!! 🙂

  • Reply
    Lena - gott för själen
    28 augusti, 2012 at 13:19

    Kul. Min bakningsintresserade dotter kom också på det där. Så till sonens examensfest förra året gjorde vi såna. Dock var vi inte så smarta och kom på äggkartongerna. Vi vek sjuttioelva servetter och lutade glasen emot, dessutom ställdes de lösa i kylskåpet. Verkar betydligt smidigare med din lösning. Pannacotta är ju så vansinnigt gott och lätt att förbereda.

    Körsbärssåsen till måste testas också.

    Kram Lena

    • Reply
      Mary
      28 augusti, 2012 at 17:53

      Hihi, oj..ja jag kan tänka mig att det blev lite jobbigt då! Men kul med en så kreativ och bakningsintresserad dotter! Hejja henne! Kram

  • Reply
    Emelie
    28 augusti, 2012 at 14:37

    Vilken rolig idé att servera på det sättet, annorlunda och fint!

    • Reply
      Mary
      28 augusti, 2012 at 17:53

      Tack så mkt, det blev riktigt gott också! 😉

  • Reply
    Marja - Baka Sockerfritt
    28 augusti, 2012 at 14:40

    Vad snyggt det blev! Jättebra idé!

    • Reply
      Mary
      28 augusti, 2012 at 17:52

      Tack!!! 😀

  • Reply
    Sabina mammas tårtor
    28 augusti, 2012 at 16:17

    Ser jätte gott ut. Outstanding bilder som vanligt

    • Reply
      Mary
      28 augusti, 2012 at 17:44

      Tack söta du, fast jag var missnöjd med bilden. Den är omtagen 😉 *fniss*

  • Reply
    Glad mamma
    28 augusti, 2012 at 18:47

    Mmmm…jeg savner din panacotta. Denne varianten ser veldig god ut 🙂

    • Reply
      Mary
      28 augusti, 2012 at 18:57

      Hihi, du är välkommen på pannacotta hos mig any day!! 🙂

  • Reply
    Tina
    28 augusti, 2012 at 19:15

    Pannacotta är min absoluta favorit!!!
    Gott med körsbärssås till!!

    • Reply
      Mary
      28 augusti, 2012 at 20:32

      Riktigt mums kan jag lova! 😀

  • Reply
    Emilia
    28 augusti, 2012 at 20:13

    Åh så snyggt! Du har inte något bra recept på hallonsås också? 🙂

    • Reply
      Mary
      28 augusti, 2012 at 20:32

      Kolla under mina "efterrätter"! Jag tror bestämt att jag gjort en hallonspegel på en vaniljpannacotta tidigare. Lycka till!

  • Reply
    Malin´s Diner
    28 augusti, 2012 at 20:27

    Mmmm! Misslyckades med en geishafluff i helgen. Grädden började koka… Fick då bli geishapannacotta i stället, inte ledsen för det kan jag konstatera i efterhand. Lite geishafluff på toppen så var saken biff!

    Kram Malin

  • Reply
    Erica
    28 augusti, 2012 at 21:13

    Vilken häftig idé! Och pannacotta är ju så himla gott!

  • Reply
    Kaksmulan
    28 augusti, 2012 at 22:37

    Vilken kul idé! Det blir ju helt plötsligt så mycket läckrare. Körsbärsås har jag aldrig testat så det lutar (hihi) åt att detta får bli nästa pannacotta projekt.

  • Reply
    avader
    29 augusti, 2012 at 12:59

    Pannacotta är ju alltid gott och vad kul idé med "tiltad"
    Kram Jannike

  • Reply
    Mårtenssons kök
    29 augusti, 2012 at 17:27

    Bevisar verkligen att man även äter med ögat, tänk så mycket mer läckert gott det ser ut för att man tiltar glaset.

  • Reply
    Anonym
    29 augusti, 2012 at 17:59

    Vad snyggt! Och så himla gott! =)

  • Reply
    Anonym
    29 augusti, 2012 at 18:49

    Vad vackert fina färger tillsammans;)

  • Reply
    Emelie - 19år & mamma till Elias
    29 augusti, 2012 at 20:18

    Nej men gud va smart!! 🙂 Snyggt blev de med!

  • Reply
    Amy's piece of cake
    29 augusti, 2012 at 22:10

    Att ha glasen så på snedden gör det mer effektfullt. Så gjorde jag ju med min lavendelpannacotta för några veckor sedan… enkelt och resultatet blir snyggt! Detta ser gott ut!

  • Reply
    Annelie
    30 augusti, 2012 at 09:32

    Detta ser ju så häftigt ut! Måste bara prova.
    Tack för nya bilden, nu ser man hur det ser ut mycket bättre!!!

    Ha en fin dag!

  • Leave a Reply