6 In Efterrätter, Söta Bakverk & Godis

LJUVLIGT LEN VINBÄRSEFTERRÄTT MED MARÄNG

Efter en långdragen kräftskiva med pajer, skaldjur och annat mumsigt är de flesta av oss knappast sugna på en stabbig chokladkaka (okej några av oss är det, men till och med ni måste erkänna att ni faktiskt skulle må bättre av en lite lättare efterrätt efter en större middag).
 
Det jag tycker passar bra till en kräftskiva är något som går i naturens och säsongens tecken. Något från trädgården, något lite friskare men ändå sött.
 
Själv gjorde jag en efterrätt där det syrliga i röda vinbär möter en len vaniljglass, ljuvlig vit choklad och en söt maräng. Och med egenskaper som len, mjuk och fluffig (utan dess like) glider  den liksom ner helt utan anstängning och placerar sig mellan alla kräft-, snaps- och pajlager. Det enda du behöver göra är att föra skeden från bägaren till munnen.
Ja..enklare än så kan det faktiskt inte bli.
 
Glassen kommer, under tiden du klickar ut curden och bränner av marängen, att smälta och bli sådär gudomligt gottig. Tillsammans med vinbärscurden, den vita chokladen och marängen är den..ja ungefär hur god som helst.
Hur många portioner det blir beror lite på hur mkt curd du vill ha. Jag gjorde 6 portioner men det styrs ju så mkt att portionsstorleken. Det kommer att bli lite maräng över, om du inte ballar ut helt med marängen, men eftersom du ändå har 3 äggvitor från tillverkning av vinbärscurden är det väl lika bra..eller hur? Ifall att någon verkligen älskar maräng.
 
Såhär enkelt lagar du min vinbärsefterrätt!
 
RECEPT – LJUVLIGT LEN  VINBÄRSEFTERRÄTT
ca 4-6 portioner
 
Vinbärscurd:
5 dl röda vinbär
2 dl råsocker
0,75 dl vatten
2,5 msk citronjuice
1,5 msk majsmjöl
85 gram osaltat smör, tärnat
3 äggulor
 
Maräng:
3 äggvitor
1 msk citronjuice
1 msk socker
 
1,5 dl strösocker
0,75 dl vatten
 
Vaniljglass
Riven vit choklad
 
HOW TO?
 
1. Börja med vinbärscurden. Plocka loss vinbären från stjälkarna och skölj dem. Lägg dem därefter i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp på medelhög värme och låt koka i någon minut. Använd gärna en visp och mosa till de varma vinbären så att de går sönder ordentligt.
 
2. Sila vinbärsen/vinbärssaften genom en finmaskig sil så att alla kärnor och allt skal stannar kvar i silen. Häll därefter tillbaka vinbärssaften i kastrullen och rör ner sockret. Rör tills allt socker löst upp sig.
 
3. Blanda ut majsmjölet i citronsaften, vispa äggulorna lätt och blanda ner det i vinbärssaften. Rör tillsist ner smöret tärnat i kuber, rör tills smöret smält helt.
 
4. Sätt tillbaka kastrullen på plattan på låg värme (3-4 av 9 för mig), rör h e l a   t i  d e n. Värm inte för hårt, du vill inte risker att äggulorna koagulerar. När curden tjocknat och påminner om jordgbubbskräm är den klar.
 
Du kan förbereda curden någon dag innan, förvara den i en lufttät burk i kylskåpet.
 
5. Nu är det dags för marängen.  Ta äggitorna och placera dem i en stor bunke, gärna en rostfri, tillsammans med socker och citronsaft. Mät upp socker och vatten till sockerlagen i en tjockbottnad kastrull.
 
6. Värm sockerlagen till 122 grader. När den nått ungefär 110 grader kan du vispa upp din maräng till ett fast, vitt skum. Häll sockerlagen når 122 grader häller du den i de uppvispade äggvitorna, fortfarande under konstant vispning. Vispa marängen tills att den är kall, ungefär 10 minuter (i en hushållsmaskin). Fyll en spritspåse med marängen.
 
Placera en stor vaniljglasskula på botten av en skål, täck med en klick vinbärscurd, riv lite vit choklad på toppen. Sedan  spritsar du marängen över vinbärscurden och bränner av med en brännare.
 
Servera och njut!
 
 
 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Malin - Stjärnflocka
  21 augusti, 2012 at 21:30

  Jag säger bara:
  ÅÅÅHHHhhh!!! mmmm JA!!!!
  Undrar om min rektor går med på att ge mig ledigt i morgon om jag förklarar att jag måste vara hemma och testa en efterrätt… 😉
  Kram

 • Reply
  Lingonberrie
  21 augusti, 2012 at 22:36

  Åhhhhhh. Bara åhhhh så gott!

  kram

 • Reply
  Katarina
  22 augusti, 2012 at 03:59

  Mums, så gott det ser ut! Kram

 • Reply
  Josefine
  22 augusti, 2012 at 09:30

  Vad fin!

 • Reply
  Mikis
  23 augusti, 2012 at 09:51

  Åh. Den där vill jag ha…! Ser underbart gott ut!

 • Reply
  Anonym
  24 augusti, 2012 at 17:56

  Mums mums mums! 🙂

 • Kommentera