5 In Efterrätter

HIMMELSKA RÅNKORGAR MED VANILJGLASS, VISPGRÄDDE & RÅRÖRDA BLÅBÄR

Rån, jag älskar rån!
 
Ja alltså, sådana där som man fyller med glass, som är sådär knäckiga och goda och som kanske till och med är alldeles nygräddade. Sådana kan man finna i Gamla Stan i Stockholm, men även hos min fina svärmor.
 
Du fyller dem egentligen med vad du vill även om traditionen hos svärisarna är vaniljglass, vispad grädde och rårörda hjortron/hjortronsylt. I år är det dock brist på hjortron och eftersom min morfar är långt bort med sin hjortronfyllda frys (ja egenplockade) så fick vi helt sonika ”nöja oss” med rårörda blåbär.
 
Men det var lika himleskt gott det med kan jag berätta!
 
Att göra egna glassrån eller rånkorgar är inte alls svårt.
Det du behöver är egentligen ett rånjärn.
Googla runt och kika på blocket så kan man faktiskt hitta fina till inte allt för stor peng.
Har du riktigt tur kanske du finner en sådan gammal en som man lägger direkt på spisen. Då, mina vänner, har ni snubblat på ett riktigt fynd!
 
Såhär gör ni egna rånkorgar!
 
RECEPT – HIMMELSKA RÅNKORGAR med VANILJGLASS, GRÄDDE & RÅRÖRDA BLÅBÄR
15-20 stk
 
125 gram smör
1,5 dl vatten
2 dl mjöl
1 ,5 dl strösocker
 
HOW TO?
 
1. Smält smöret
 
2. Blanda socker, mjöl, vatten samt det smälta smöret till en jämn smet.
 
3.Grädda i rånjärn och låt det varma rånet stelna över ett dricksglas för en fin korg att fylla med glass, bär eller vad du nu önskar.
 
Mums!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Helena
    2 augusti, 2012 at 23:44

    Åh, så sugen jag blev på sådana glasskorgar. De är ju sååå goda.

  • Reply
    helenasenklavardag
    3 augusti, 2012 at 04:11

    Hur gott såg inte det här ut! Undrar om jag inte haft ett sådant där rånjärn som man lägger på spisen, som mamma tog för några år sedan, det måste undersökas! För det här såg ju hur gott ut som helst!
    Kram Helena

  • Reply
    Ellinor - elles baksidor
    7 augusti, 2012 at 00:08

    Vad underbart det där såg ut! Förälskade mig blixtsnabbt i rånjärnet, super tack för tipset! Förhoppningsvis är man en stolt ägare till en sådan snart hehehe 😉

  • Reply
    Gabriella Stjärnros Roquéo
    12 november, 2012 at 13:51

    Det här ser så himla gott ut! Kan man använda våffeljärn, eller behöver man ha ett specifikt rånjärn undrar jag?

  • Kommentera